Startpagina 2014/2015

De mysterieuze krachten van Jan Havenaar

Het was Hans de Groot die mij verraste met onderstaande woorden, die de burger weer wat moed gaven:

“Wat was je spel mooi om te zien.”
“Ik heb geprobeerd heel stil te zijn en hoop dat je geen last van mij hebt gehad.”
“Ik heb van je genoten.”

Nu had ik zelf in het geheel niet genoten van de afloop van de partij.
Sterker het was de meest desastreuze nederlaag die ik ooit geleden hebt. Lees verder »

43e Schaak 4-kamptoernooi van De Uil 2015
Hitte geen belemmering voor grote toeloop

Het was weer als vanouds, naarmate de toernooidatum dichterbij kwam werd de “hitte” intenser.
Toch weerhield dat zo’n 80 schakers(sters) er niet van om het altijd gezellige Uil-toernooi te spelen. In de vroege morgen van vrijdag de 5e juni waren er nog wat afzeggingen. Goede raad is dan duur, gaan we meteen de reeds ingedeelde groepen veranderen (lees doorschuiven) of wachten we tot het laatste moment. Gelukkig bleef het bij enkele afzeggingen en kon na enige drastische omzettingen, zonder al te grote veranderingen toch toegewerkt worden naar een indeling met 20 groepen waarbij we nu zelfs twee reserves hadden. Lees verder »

Uil in Edinburgh

Bij de ingang van de Thomas Aquino school zagen wij een stenen Uil. Een stukje attentheid van de organisatie dat we nog niet eerder hadden meegemaakt. Meestal kom je een beeld met een christelijk karakter tegen. Thomas van Aquino, de 13e-eeuwse theoloog en filosoof, beweerde zelfs dat hij met behulp van Aristoteles het bestaan van God kon aantonen. Nog steeds zijn de geleerden het daar nog niet over eens. In ieder geval bestaat De Uil. Als stenen beeld en als schaakclub. Wij waren erbij. Niet in Engeland. In Schotland, Edinburgh. Lees verder »

Ook De Uil 3 Kampioen!

Na het kampioenschap van ons vlaggenschip en de waarschijnlijke promotie van ons tweede team, was het op vrijdag 17 april de beurt aan De Uil 3 om het kapioenschap veilig te stellen. Daarvoor moest er gewonnen worden van het jeugdige 8e team van De Kennemer Combinatie.
De slechtst mogelijke loting om dit team in de laatste ronde te treffen, omdat die jonge jongens met de week gevaarlijker worden. Lees verder »

Rapid-Kampioenschap van de Bollenstreek 2015
Oegstgeest 1 en 2 en De Zwarte Pion 1 en 2 boeken dubbel club-sukses!

Dinsdag 7 april waren 8 schaakverenigingen te gast bij De Vrijpionnen in Voorhout. Deze van oorsprong jeugd-schaakclub heeft ook een kleine senioren-afdeling en waren bereid het Rapid-Bollenstreekgebeuren in 2015 te organiseren. En het was weer volle bak want in 4 poules (A t/m D) streden 16 teams van zes om de wisselbekers. Dit jaar waren er ook weer twee teams van Oegstgeest aangemeld waardoor het vijfde team van De Uil niet meer ingezet behoefde te worden. En dat het Oegstgeest menens was om de vorig jaar misgelopen beker weer terug te winnen was te zien aan de deelnemers van hun 1e team. Maar liefst twee IM’s deden mee (Fred Slingerland en Nebosja Nikolic) dus De Uil 1 kon de borst nat maken. Lees verder »

De Uil 1 Kampioen

Het vlaggenschip van de Hillegomse schaakvereniging De Uil is donderdag 2 april kampioen geworden van de klasse 1B van de Noord-Hollandse schaakbond.

Ik zeg dit een beetje formeel, zodat er geen misverstand over kan bestaan. Begin deze eeuw heb ik eens een kampioenschap van De Uil meegemaakt. Dat was van de promotieklasse met Daan Jongsma. Daarna zijn we nog wel eens een keer gepromoveerd, maar over het algemeen was het de gulden middenmoot wat de klok sloeg de laatste 30 jaar dat ik onafgebroken in het 1e speel. En dan is zo’n feestje toch wel een keer leuk. Lees verder »

De Uil 2 wint van Hoofddorp

Door een versterkte promotie dit jaar uit de Promotieklasse komt er een extra promotieplaats vrij. Dit mits er uit de KNSB 3e klasse slechts 1 NHSB-team degradeert. Dit werkt ook door in de klassen er onder. Voor ons betekent dit dat de beste nummer 2 uit de 4 tweede klassen ook kan promoveren. En die prestatie hebben we nu bereikt: met de 5½-2½ overwinning op Hoofddorp hebben we een zodanig aantal matchpunten (11) en bordpunten (35½) dat de teams die deze week nog moeten spelen dit niet meer kunnen evenaren. Lees verder »

Ruben Waaning winnaar Basisscholentoernooi 2015

De opkomst was met 57 deelnemers iets lager dan vorig jaar, maar het enthousiasme was er niet minder om. De Johannesschool had als vanouds de meeste deelnemers, gevolgd door Bommelstein. Dit jaar was ook De Akker uit Lisse vertegenwoordigd. Dat ze een sterk team hadden afgevaardigd bleek als snel. Samen met Bommelstein en Johannesschool streden ze om de schooltitel, met als kanshebber ook De Giraf. Lees verder »
Fotoalbum »

NHSB Rapid-kampioenschap voor 4-tallen: De Uil bijna kampioen van de NHSB, wel winnaar van de B-groep.
14 maart 2015 in Koedijk

Allereerst is een excuus aan Richard Copier op zijn plaats. Op zaterdag 14 maart was hij door miscommunicatie wel naar Hillegom gekomen maar was het team zonder hem vertrokken. Dat team bestond uit Peter Pijpers (2017), Fred van Randen (1845), Mark van der Ploeg (1767) en Cok Ippel (1658). De getallen tussen haakjes zijn de ratings. De gemiddelde rating van de Uil was 1822. Omdat ons eerste team in de 1e klasse van de NHSB uitkomt werden we geplaatst in groep B maar iedereen speelde deze dag in één grote groep en pas aan het eind werden dan de winnaars van de A, B, C en D-groep eruit gehaald. De Uil werd uiteindelijk 5e maar was wel het hoogst geplaatste B-team dus dat kampioenschap hadden we al. Lees verder »

Gedegen winst De Uil 1

De Uil 1 heeft maandag 9 maart in de 6 ronde sterk gespeeld tegen Kennemer Combinatie 4.
De overwinning is geen moment in gevaar geweest en het kampioenschap hebben de wijze lieden nog in eigen hand bij winst op koploper Volendam in de laatste ronde.
KC had een 3-tal invallers. Gelukkig voor ons waren dit aimabele vrienden als Paul de Ron en Koos Min. Zij hebben geen kwaad “in de zin”. Lees verder »

De Uil 3 magnifiek

Ik geef niet snel een complimentje, maar maandag 16 maart was ik reuze trots als teamleider op het parade team van onze club.
U kent ze. Het is de Uil 3.
Trots op Stefan. Hij strooide heel slim zand in de ogen van Santpoort 4 door net te doen alsof hij niet kon schaken. Heel snel ging het mis, maar dit eerste gewin bleek kattengespin voor het sympathieke Santpoort. Een enorm boeiende avond lag nog in het verschiet. Bij twaalven stonden horden toeschouwers rond de borden en met name bij het bord van Henk, die als laatste bezig was. Lees verder »

St. Albans aan tafel verslagen

Zaterdag 21 februari is onze bevriende schaakclub uit St Albans weer eens op bezoek geweest in Hillegom.
Zij bleken in blakende vorm te verkeren en pas bij het nieuwe Spaanse restaurant La Ola in Hillegom streken zij de witte vlag.
Hier hadden zij genoeg gegeten en gaven zich over. Lees verder »

Ruime overwinning De Uil 2

Met een 1½-6½ overwinning op HWP 7 heeft De Uil 2 de tweede plaats vrijwel zeker veilig gesteld. De laatste wedstrijd tegen concurrent Hoofddorp hebben we slechts 1 bordpunt nodig. De Vennep is met een 5-3 overwinning op Santpoort 3 kampioen geworden.
Voor de tweede maal dit jaar togen we naar de Zijlweg om in het slecht verlichte zijzaaltje onze voorlaatste wedstrijd te spelen. Sander van Delden viel in voor Gerie Opgenhaffen, verder waren we compleet. Mark schoof door naar het vijfde bord.
Jan van den Bergh bracht het eerste punt binnen... Lees verder »

De laatste dag van februari 2015 werd de grand prix in Kuddelstaart gespeeld.

Fotogalerij » Kudelstaart een mooie naam maar een klein zaaltje die met 100 jeugdschakers tjokvol was.
Met zijn twaalven vertegenwoordigde we SC De Uil en de hoogst genoteerde was Reiner, niet zo gek natuurlijk want Reiner is ook koploper in de interne competitie.
Helaas groep 4 was deze dag toch iets te zwaar en met 1½ punt ga je niet met een prijs naar huis.
In groep 5 vonden we Brian, Brian begon beresterk met 2½ uit 3 maar ook hier helaas want daar bleef het bij.
In groep 6 speelden Gerrit en Gerrit is sinds die met de grand prix mee doet, met een sterke opmars bezig en ook nu was die niet te verslaan, met 5 winstpartijen en 2 remises werd hij 1ste in zijn groep. Lees verder »

8 jeugd versus 8 senior

Zie ze maar eens mooi zitten, 8 jeugdleden klaar om tegen 8 senioren te mogen spelen.

Maandag 23 februari was het dan eindelijk zo ver.
Het was een beetje onduidelijk wanneer er nu precies gespeeld moest worden maar op deze maandag had de jeugd vakantie dus kwam deze datum het beste uit.
De overige jeugdleden speelden op deze avond hun eigen vakantie vierkamp toernooi.

Maar hoe ging het nou, met de junioren en de senioren tegen elkaar? Lees verder »
De actiefoto's »

De Uil 2 verspeelt kampioenschap

De vijfde ronde stond de topper De Uil 2 – De Vennep 1 op het programma. De Vennep begon met een wedstrijdpunt voorsprong, dus er moest gewonnen worden om nog redelijke kansen op het kampioenschap te houden.
De strijd werd aan de 4 topborden beslist. Invaller Henk Kramer hield lang stand, Marco de Groot kwam zelfs wat moeilijk te staan, maar na wat gemanoeuvreer kon de Venneper het initiatief pakken en het eindspel winnen. Lees verder »

Volle buit voor de Uil 3

Maandag 16 februari toog de Uil naar Nieuw-Vennep.
Belust op revanche voor de nederlaag van het tweede tegen Nieuw-Vennep 1 ging de Uil 3 in de aanval.
Ik lees het in de krant. De oehoe, die vorig jaar angst zaaide in Purmerend en Kwadijk, deed weer van zich gelden.
Dat gold deze maandag ook voor onze oehoe’s met dienverstande dat onze slachtoffers niet met huid en haar werden opgepeuzeld.
We hielden het netjes. Er vloeide geen bloed. Lees verder »

De Uil 1 door oog naald

Door het oog van de naald heeft de Uil 1 dinsdag 3 februari een blauw oog weten te ontlopen.
Uit tegen Het Witte Paard 3 in Haarlem stonden we bij twaalven met 4-3 achter en Fred had een toren en paard tegen toren zonder pionnen.
Ik durfde niet te kijken, maar wonder boven wonder wist onze held op 1 of andere manier te winnen. Lees verder »

EGerrit eerste in zijn groep.n de 4de Grand Prix is ook alweer gespeeld.
Zaterdag 17 januari 2015Fotogalerij »

Inmiddels zijn we aangeland op de helft van de grand prix wedstrijden en zijn de nieuwkomers al aardig thuis in het systeem.
Het zou natuurlijk helemaal top zijn als onze sterke stap 4 spelers ook weer mee gaan.
De wedstrijden zijn natuurlijk prima om veel schaakervaring op te doen. Lees verder »

De Uil 3 met drie-drie op herhaling

Net als vorig jaar heeft de Uil 3 3-3 gespeeld tegen Chess Society Zandvoort/ Jopen 3 op maandag 5 januari 2015. Een resultaat dat niet vanzelfsprekend tot stand is gekomen, want –en ik zeg dit niet gauw- het had net zo goed andersom kunnen zijn.
Gewonnen stellingen werden verloren en verloren stellingen werden gewonnen. Lees verder »

Peter Pijpers snelschaakkampioen van de Uil 2014

Traditiegetrouw wordt bij de Uil het snelschaakkampioenschap in de laatste week van het jaar gehouden en dan ook nog het liefst op de eigen clubavond (maandag). Met de medewerking van Henk en Jopie konden we terecht in het Bolwerk en vonden in Petra een uitstekende gastvrouw die deze avond de honneurs achter de bar waarnam. De tendens van de laatste jaren zette zich ook dit jaar voort, dat er steeds meer spelers overgaan op het Rapid-schaken in plaats van de snelle vijf-minuten partijen. Lees verder »

De Uil 1 zet traditie voort

De vroege uitschakeling in de NHSB beker.
Een 1e ronde overleven we meestal nog wel. Bij iets meer tegenstand zijn we steevast reddeloos verloren.
Aalsmeer kwam op oorlogssterkte uit. Hillegom miste de toppers Jerry en Peter.
Daarbij was Ad tactisch naar bord 3 verbannen om Willem Hensbergen te ontlopen.
Daar trof hij aan…. Willem Hensbergen. Lees verder »

Voges Logo32e Voges Open Hillegoms Kampioenschap

De winnaars van het Voges Open Hillegoms 2014


Staand vlnr: Gert Rooijakkers (3/4eB), Martin van Zaanen (winnaar B), Piet Muller (5/6eB), Niek van der Maat (4/5eA), Ad Reijneveld (2/3eA), Gerard-Jan van Wageningen (4/5eA) en Marcel Verschoor (3/4eB).
Gehurkt vlnr.: Jan de Jong (5/6eB), Gijsbert de Bock (1/2eB).
Op de foto ontbreken de winnaar van groep A Mark Bloem en de gedeeld nummer 2/3 Peter Pijpers.

Mark Bloem kampioen in groep A, Martin van Zaanen en Gijsbert de Bock gelijk in groep B, Martin kampioen op weerstandspunten.
Hillegom, zaterdag 20 december 2014

Mark Bloem, winnaar groep AIn zijn vooruit gespeelde partij tegen titelverdediger Jan Havenaar had Mark Bloem met winst zich reeds verzekerd van de eerste plaats (eventueel gedeeld). Alleen Peter Pijpers kon nog langszij komen als hij won van Ad Reijneveld. Echter tragische familie-omstandigheden waren er de oorzaak van dat Peter besloot om zaterdag niet te spelen, en zodoende werd Mark Bloem kampioen en winnaar van de Cok Ippel bokaal nog voor er zaterdagmiddag een stuk gezet was. Voor de organisatie een wat onbevredigend verloop, maar het was helaas niet anders. Lees verder »

De Uil 1 houdt huis

Op maandag 1 december thuis in Hillegom heeft het vlaggenschip van de Uil flink huisgehouden tegen WSC de pion uit Wormerveer.
Een team dat wij nu voor het tweede jaar achter elkaar troffen, maar waar wij de twintig jaar daarvoor nog nooit tegen hadden gespeeld. Althans als 1e team van de Uil zijnde. Dat is nu het leuke van een 1e klasse NHSB. Je komt schaakclubs tegen met nieuwe gezichten. Die oude gezichten ken je onderhand wel. Al dan niet een jaartje ouder. Deze vernieuwing van tegenstand houdt het schaakleven boeiend en compenseert voor een gedeelte de confrontatie met het verval in schaaksterkte. Lees verder »

De Uil 2 nadert De Vennep

De vierde wedstrijd was op 16 december tegen HWP 4 (tegen HWP 7 spelen we ook uit en wel de 6e ronde). Het zaaltje van de Sociëteit waarin we speelden was voorzien van kroonluchters die een sfeervol licht gaven, goed voor notabelen, die na hun werk onder het genot van een borreltje en een sigaartje wat bij konden praten. Echter, bij het schaken wil je op de digitale klokken toch wel kunnen zien hoe laat het is, dus werden extra lampen bijgeplaatst. In hetzelfde zaaltje speelden HWP 7 tegen Hoofddorp, maar er gaan veel makke schakers in een hok, dus werd er zonder veel morren begonnen. Lees verder »

Voges LogoDe zesde ronde (Nog even ter herinnering: de 7e (slot)ronde is op zaterdag 20 dec. 13.00 uur.)
Hillegom, vrijdag 12 december 2014

De spanning in groep A is weer volledig teruggekeerd. Wist eerst Fred van Randen vorige week het eerste halfje bij Mark Bloem afhandig te maken, nu was het de beurt aan Rob Veenhuijsen die in een fraaie en spannende partij opnieuw een halfje afpakte van Mark. En daar Peter Pijpers in zijn vooruitgespeelde partij tegen Aad de Bruijn wel de volle winst pakte staan Mark en Peter op gelijke hoogte, 5 uit 6. Een gedeelde eerste prijs heeft Peter wel in eigen hand, maar als het gaat om het kampioenschap waar bij gelijk eindigen de weerstandspunten meetellen is Peter afhankelijk van anderen, omdat zijn (enige) verlies tegen Mark dan wel eens de doorslag zou kunnen geven. Lees verder »

De Uil 3 snel klaar

Opnieuw een overtuigende overwinning voor het jeugdige de Uil 3. Dit keer tegen Aalsmeer 3 op donderdag 4 december in Kudelstaart. Met snelle jongens kan je zaken doen. Nauwelijks was de koffie gedronken of de uitslag was reeds beklonken. Zo konden we nog voor negenen naar huis.
Alleen Sander, onze zo gewaardeerde externe wedstrijdleider, dacht verder dan de neus lang was. Hij sloeg het remise aanbod af en worstelde nog een uurtje door om zijn gewonnen positie te verzilveren. Zo had ik ook tijd om een verslag te schrijven, maar bij nader inzien kon dit in de prullenbak. Lees verder »

Voges LogoDe vijfde ronde: Mark Bloem in A en Martin van Zaanen in B op kop
Hillegom, vrijdag 5 december 2014

Pas in de vijfde ronde slaagde Fred van Randen er in om met remise een bres te slaan in de muur van Mark Bloem. Verwacht van mij geen uitgebreide beschouwingen, want met het naspelen van de partij elders op deze site krijgt U een veel beter beeld. De spanning is dus weer terug want met nog twee ronden te gaan is nog van alles mogelijk. Peter Pijpers heeft na zijn winst op Rudolf Kat de achterstand verkleind tot een half punt maar heeft het niet meer in eigen hand. Rob Veenhuijsen riep de goede reeks van Gerard-Jan van Wageningen een halt toe en zal nu in de zesde ronde de strijd aanbinden met de leider Mark Bloem. Lees verder »

Voges LogoDe vierde ronde: Schakers al vroeg in (weg)geef - stemming
Hillegom, vrijdag 28 november 2014

In groep A leek er voor Mark Bloem geen vuiltje aan de lucht. Immers een ratingverschil van zo’n slordige 200 punten tegen Jan Los zou op papier toch geen al te grote problemen opleveren toch? Niets was minder waar, een fraai loperoffer op f2 van Jan bracht de trotse koploper aan het wankelen. Aannemen was geen optie, want dan viel met schaak ook nog eens een loper dus dan maar taai verdedigen. En dat kan hij als geen ander, dat hebben Ad Reijneveld en Peter Pijpers aan den lijve ondervonden. Om een lang verhaal kort te maken, het taaie verdedigen betaalde zich tenslotte uit toen Jan iets te voortvarend zijn vrije pion opspeelde. Een pion voor, en dan tenslotte toch nog verliezen, de schaaksport is hard. Lees verder »

Grand-Prix Bodegraven

Met zijn tienen waren we daar helaas was ik er zelf niet bij.
Niets aan de hand, er is gewoon iemand anders die de score bijhoudt op de zelfde manier als die we gewend zijn.
Er zijn veel leuke dingen te vinden op zo’n score lijst.
Zo zie je bijvoorbeeld dat alleen in de 6de ronde er minder dan 50% is gescoord. Lees verder »

De Uil 1 maakt het laat.

In Beverwijk tegen het 3e team van de Wijker Toren. Vorig jaar nog een smadelijk nederlaag. Nu trokken de Hillegommers aan het langste eind.
Laat op de donderdagavond vroeg ik aan de teamleider hoe het stond.
Ik zag een beduidend minder vrolijk gezicht dan afgelopen dinsdag in theater de Meerse, toen er wat werd afgelachen bij een voorstelling van Freek de Jonge.
Vier en een half luidde het antwoord.
Voor wie. Voor Feijenoord. Voor het Nederlands dames voetbal team. Voor wie? Lees verder »

Goede zege De Uil 2

Je mag dan zeggen dat het geluk aan onze zijde is. Oké, er ging een tegenstander door de vlag en twee spelers stonden straal verloren, maar we bleven er in geloven en dat betaalde zich uit.
Het eerste bordpunt werd een week eerder al behaald door Cok. Vanuit de opening werd te voorzichtig gespeeld en de stelling kwam onder druk te staan. Een kwaliteit geven bracht geen verlichting, maar gelukkig had Cok nog een paard en daarmee joeg hij zijn tegenstander de stuipen op het lijf. Die raakte zodanig van slag dat hij aan het eind van de avond kon opgeven. Lees verder »

Voges LogoDe derde ronde: Mark Bloem in A en Jan de Jong in B beiden 3 uit 3
Hillegom, vrijdag 21 november 2014

In groep A wist Mark Bloem ook zijn derde partij, die tegen Peter Pijpers speelde, winnend af te sluiten. Er ontstond enig misverstand of het vereiste aantal zetten door Peter wel gehaald was daar de digitale klok reeds overgegaan was op de extra tijd en Mark zijn 40e zet (na reconstructie) nog niet had gedaan. Mark had nog twee minuten over dus in feite was toen het pleit al beslecht. Bij een analoge klok is dit duidelijker want er valt maar één vlag, maar de vlag mag niet gevallen zijn voordat de tegenstander zijn 40e zet gedaan heeft. De stand was echter dermate winnend voor Mark dat er doorgespeeld werd met winst voor Mark tot gevolg. Lees verder »

Partijanalyse Marcel Lek

Marcel Lek heeft zijn partij in ronde 1 gespeeld op 7 november tegen Jacob van Aalst geanalyseerd en deze analyse kan op YouTube bekeken worden:

Ronde 1: Marcel Lek - Jacob van Aalst

Voges LogoDe tweede ronde van het 32e Voges Open Schaakkampioenschap
Hillegom, vrijdag 14 november 2014

In groep A had Peter Pijpers in zijn op maandag 10 november vooruit gespeelde partij tegen Kees Scherpenisse reeds laten zien in vorm te zijn middels een goede winstpartij. Maar ook clubgenoot Ad Reijneveld kwam tegen Mark Bloem goed uit de startblokken en stond op een gegeven moment zelfs drie pionnen voor. Consolideren is dan vaak de juiste beslissing maar deze avond niet bij Ad, hij ging op avontuur met de dame en gaf, geheel in overeenstemming met de St. Nicolaas-tijd , zijn dame voor een toren en dat was voor de ervaren Mark Bloem genoeg om de partij naar zich toe te trekken. Jan Vreeburg is aan een sterk toernooi bezig. In de eerste ronde winst op Frans Arp, nu knappe remise tegen Rudolf Kat. Lees verder »

De Uil drie lacht.

Alsof de duvel ermee speelt, maak ik nu voor de tweede keer achter elkaar een verslag over een uitwedstrijd tegen het Spaarne aan de Laan van Berlijn in Schalkwijk.
Vorig seizoen was het de laatste wedstrijd en nu de tweede.
Wat nu met de eerste schaakpot van de Uil 3 zult u zich afvragen. Daarover doe ik geen verslag. Ik was er namelijk niet bij. Ik was op Guernsey en ook de uitslag was niet om over naar huis te schrijven. Alleen Peter de Haas verdient een eervolle vermelding met een gedegen overwinning. Lees verder »

Interne competitie 2014/2015 na ronde 10

Er zijn alweer 10 ronden gespeeld in onze interne competitie. Dat wil zeggen, de 10e ronde is afgewerkt. Alleen André Beijk, Fred van der Bent, Gerard van Pruissen en Jan Scheepmaker hebben er ook daadwerkelijk 10 gespeeld.
In deze 10 ronden zijn 181 partijen afgewerkt, waarvan er 43 stuks (24%) in remise eindigden. Hennie van Eeuwijk doet weer een gooi naar de titel van remisekoning. Van zijn 9 partijen deelde hij er in 7 het punt (78%). Lees verder »

Voges LogoDe eerste ronde van het 32e Voges Open Schaakkampioenschap
Hillegom, vrijdag 7 november 2014

Met 25 spelers in de A groep en 22 in de B groep hebben we kwantitatief goed gescoord vergeleken met de laatste jaren. Vorig jaar 52 deelnemers dus hebben we volgend jaar weer iets om aan te werken. Maar ook kwalitatief mag het toernooi er zijn. In groep A treffen we een aantal nieuwelingen: Mark Bloem, Dennis Mienis, Geert Roelof v.d. Ploeg en enkele zeg maar “oude bekenden“ zoals Rob Veenhuijsen, Rob Warmerdam en Martin Dijkhuizen die na één of meerdere jaren onderbreking weer bij het toernooi terugkeerden. Helaas bereikte mij bij het vervaardigen van dit verslag het bericht dat Martin Dijkhuizen door onvoorziene omstandigheden het toernooi moet afzeggen, jammer. Lees verder »

Verdienstelijke zege De Uil 2.

Onze tweede wedstrijd was tegen Heemsteedse SC, die vorige maand tegen het sterke De Vennep slechts met miniem verschil verloren. Een tegenstander die enkele jaren eerder nog tegen ons vlaggenschip speelde. Bij binnenkomst keken ze al bewonderend naar onze grote jeugdgroep. Zelf hadden ze het jeugdschaak uitbesteed aan Chesscool en daar vindt doorstroming plaats naar Kennemer Combinatie. De Heemsteedse SC lijkt daarmee op weg naar een echte veteranenclub. Lees verder »

De Uil 1 scoort aan de Lange Muur

De kroepoek, de pikante soep en het bier. Het smaakte goed aan de Lange Muur in Hillegom. Voor Cok, Ad, Jan, Fred en Edwin. Smullen van de mihoen Singapore, Yu sang yuk en de Tipan gerechten.
Het was zaterdag 1 november en traditioneel sluiten we zo’n dag af bij de Chinees.
Het gezellige etentje maakte veel goed. Er werd ook nog geschaakt deze dag in Purmerend en daar wilde ik het eigenlijk niet over hebben. Lees verder »

De tweede Grand Prix is alweer gespeeld.

11 jonge De Uilen gingen met goede moed naar Leiden bij de bekende schaakclub Op Eigen Wieken!
Hoe toepasselijk 2 schaakclubs, De Uil en Op Eigen Wieken…… ze passen wel bij elkaar.

Hier onder staan de uitslagen van alleen de De Uil leden. Wil je alle uitslagen, ga dan naar http://www.jc.leisb.nl/.
Lees verder »
Zie de foto's in de fotogalerij »

Ivo Wantola wint met overmacht het 28e Voges Open Rapidschaaktoernooi 2014

Ondanks de grote concurrentie van de grote toernooien (Univé, BDO) was toch nog het respectabele aantal van 60 schakers (sters) naar Hillegom gekomen, dit keer eens niet gehinderd door verkeersomleidingen. De enige grootmeester die zich aangemeld had liet verstek gaan maar toch bleven er in de top nog steeds 2 Internationaal Meesters en 2 Fide Meesters over dus kwaliteit genoeg.
Klokslag 11 uur nam het toernooi een aanvang en na een kort welkomstwoord van voorzitter Jan Plomp en een dito korte uitleg over de regels van wedstrijdleider/arbiter Cok Ippel nam het toernooi een aanvang. We volgen de beide groepen zoals ze deze dag per ronde opereerden. Lees verder »
Zie de foto's in de fotogalerij »

Aalsmeer 2 - De Uil 2: Matige start nieuwe seizoen

De eerste wedstrijd van het nieuwe seizoen leek bij voorbaat een inkoppertje. De gemiddelde rating van het Aalsmeerse team was 80 punten lager dan dat van de Uilen. Bij de opstelling aan het begin van de wedstrijd bleek dat aan elk bord onze speler een hogere rating had dan zijn tegenstander. Lees verder »

Interne competitive 2014/2015 na ronde 5

Het nieuwe seizoen is nog niet goed en wel op gang, of Jan Havenaar staat alweer fier aan de leiding.
Vanaf dit seizoen telt onze interne competitie mee voor de KNSB-rating, en Jan laat er geen gras over groeien dat hij de 2000-puntengrens weer wil overschrijden. Sinds de februarilijst van dit jaar is hij daaronder gezakt, maar met een TPR van 2249 na 5 ronden lijkt die schade wel te zijn hersteld. Lees verder »

De Uil 1 houdt huis

De Uil 1 heeft er in zijn 1e wedstrijd van het nieuwe seizoen in de 1e klasse NHSB geen gras over laten groeien.
Chess Society Zantvoort/ De Jopen- de club met meer letters dan leden en vorig jaar nog winnaar tegen ons- werd op een stevige nederlaag getrakteerd. Ad en Fred waren opnieuw als 1e en laatste klaar. En ook qua uitslag waren kop en staart van de match identiek. Daarmee houdt het vergelijk op. Ad heeft namelijk de bewuste maandag 29 september niet met de anderen meegespeeld. Hij speelde vooruit tegen Ramon van Beemdelust en had in die partij het geluk aan zijn zijde. Lees verder »

Mooie schaakpropaganda bij de Simultaan van de Harddraverij op 8 september 2014

Dit jaar opnieuw een kleine daling van het aantal deelnemers bij de jeugd en hoewel je daar geen verregaande consequenties aan kunt verbinden, zal het verschuiven van de begintijd voor de jeugd naar zeven uur volgend jaar zeker van invloed zijn.
Dit jaar waren de simultaangevers bij de jeugd Mark van der Ploeg en Jake van Biezen, die zeg maar, zijn vuurdoop onderging. Bij de senioren waren het clubkampioen Jan Havenaar en Peter Pijpers. Beiden hebben hun sporen op simultaangebied al ruimschoots verdiend. Lees verder »

Peter Pijpers wint StrandtoernootPeter Pijpers wint Strandschaaktoernooi

Het 19e Strandschaaktoernooi heeft met 92 deelnemers het record van 2011 gebroken. Het was soms wat krap in de hoofdruimte van strandpaviljoen Meijer aan Zee, maar kennelijk hebben schakers weinig last van claustrofobie: de stemming was en bleef opperbest. Niettemin is bewegingsvrijheid een verbeterpunt voor volgend jaar.
De laatste drie toernooien kenden steeds een andere winnaar en alle drie deden ze dit jaar in de hoofdgroep mee: Peter Pijpers (2011), Rob Duijn (2012) en Daan Haver (2013). Ze kregen te maken met zware concurrentie uit Friesland, Utrecht en Den Haag. Lees verder »

Start schaakseizoen 2014-2015

De (meteorologische) zomer is weer bijna voorbij en dat betekent dat het schaakseizoen weer van start gaat. Op maandag 25 augustus trappen we af met de jaarlijkse Algemene Ledenvergadering waarvan u de stukken inmiddels in huis moet hebben. Indien u deze niet meer kan vinden dan kunt u ze nog van deze site downloaden: Stukken ALV
Een week later nl. maandag 1 september begint de keizercompetitie en maandag 8 september zal in De Hoeksteen het jaarlijkse simultaanschaken in kader van de najaarsfeesten van de harddraverij plaatsvinden.

Max Euwe: Uilen vallen in de prijzen

Zeven leden van schaakclub De Uil gingen zaterdag 28 juni op de fiets naar het Max Euweplein in Amsterdam. Nederlands kampioen Dimitri Reinderman was deze middag de tegenstander. Een ieder ging vol goede moed van start, ”maar je speelt wel tegen de kampioen van Nederland”. Peter Kaptein kwam daar al snel achter en moest na achttien zetten opgeven. Hij kreeg de troostprijs. Jan Plomp speelde actief en dreigde met mat, Lees verder »