Startpagina 2012/2013

En dit was het dan weer, de laatste Grand Prix.
Zaterdag 22 juni in Alphen aan de Rijn.

Succes went snel? Misschien is dat zo maar we waren toch weer allemaal trots op Mark die weer 1ste wist te worden in een sterk veld. Gezien zijn rating en speelsterkte zal Mark de Grand Prixs wel een beetje ontgroeid zijn. Ik denk zelf dat bij de topspelers van De Uil ondertussen wel het zweet onder de oksels gaat klotsen. Lees verder »
Zie ook de foto's in de fotogalerij »

Slotavond Junioren & Senioren

Helaas het seizoen zit er weer op, maandag 17 juni was alweer de laatste schaakavond van het seizoen met de uitreiking van de diploma's (junioren), zilveren bekers (junioren) en stenen bekers (senioren). Dit alles vastgelegd door onze hoffotograaf Leo v/d Ploeg:

Daar het gebruikelijke zomerschaken dit jaar niet doorgaat zullen wij elkaar pas weer treffen op de Algemene Ledenvergadering op 26 augustus 2013. Het bestuur wenst u een prettige zomer toe.

80 jaar Schaakclub De Uil

Wat doen de achterkleinkinderen van een 80 jarige?
Feest vieren natuurlijk!

Zaterdag middag 8 juni 2013 was het zover en vierden we feest in het dorp Hillegom met prachtig weer en van de burgemeester mochten we het gezellig maken bij de pomp. Dat ging wel lekker lukken. Natuurlijk hadden we ons grote schaakspel van zolder gehaald. Joke met haar ballonnen knopen was er ook weer. Lees verder »
Zie ook de foto's in de fotogalerij »

De interne competitie 2012-2013

Het zit er weer op. Na een spannende finale op de laatste avond in groep 2, die op twee borden werd uitgevochten, zijn alle kampioenen van dit seizoen bekend.
De minst spannende groep (als het ging om de titel) was ongetwijfeld groep 1. Op Jan Havenaar stond dit seizoen geen maat. Met de spreekwoordelijke twee vingers in de neus zette hij zijn bijna vlekkeloze reeks uit de keizercompetitie door en mag hij zich clubkampioen van het seizoen 2012-2013 noemen.
Gedurende het hele seizoen leed Jan slechts 1 nederlaag. Die eer was voor Hennie van Eeuwijk in de laatste keizerronde. Lees verder »

41e Schaak- 4-kamptoernooi van De Uil, met 88 deelnemers groot succes.

De vooruitzichten op een toernooi met massale opkomst waren niet optimaal. Het zou warm worden in het weekend, de wegen rond Hillegom werden gedeeltelijk weer opgebroken en dan was er aan het begin van de avond ook nog een heuse bommelding op station Hillegom waardoor toernooigangers her en der strandden. Maar schakers laten zich niet zo gauw uit het veld slaan en na bellen over en weer bereikte het merendeel toch de toernooizaal zij het met vertraging. De organisatie had dus nogal wat te regelen aan het begin ook al omdat er een aantal onverwachte “afzeggers ”waren. Lees verder »
Zie ook de foto's in de fotogalerij »

Jubileumfeest 80 jaar De Uil

Het was gezellig druk in brouwerij Klein Duimpje, waar we op 25 mei 2013 ons 80-jarig jubileum vierden. De opkomst was goed; naast alle bekende gezichten die we bijna wekelijks zien, mochten we vandaag bijvoorbeeld ook oud-Hillegommers, maar altijd trouwe Uilen gebleven Frank van Schie en Piet van Zuylen verwelkomen. Deze laatste ontving uit handen van onze voorzitter Jan Plomp zijn welverdiende plaquette ter ere van zijn 40-jarig lidmaatschap, die al sinds 2006 in de materiaalkast op hem had liggen wachten. Lees verder »
Zie ook de foto's in de fotogalerij »

En ja....

En ja, daar zaten we dan, zonder Peter maar met Aad, voor onze laatste wedstrijd en laatste kans. Peter onze vaste bord 8 speler en tevens onze benjamin toch goed voor een score van...... hm!
Toch weer confonterend als ik naar de lijst met individuele scores kijk.
Maar goed, wat doen we met onze laatste kans, een thuiswedstrijd tegen Kijk Uit. Volgens mij had die naam al enige bellen moeten laten rinkelen. Lees verder »

De Uil 1 daalt af na 30 jaar

Het 80- jarige de Uil heeft afgelopen zaterdag 20 april zijn vlaggenschip zien afdalen naar de 1e klasse NHSB.
Maar liefst 30 jaar heeft de Uil 1 gebivakkeerd in de promotieklasse NHSB of 3e klasse KNSB. 2 jaar geleden nog promoveerden we naar de KNSB en ook dit jaar hadden wij ons toch minimaal een gedegen middenpositie toebedacht. Waar ging het mis? De wedstrijd tegen Aalsmeer was achteraf cruciaal. Die werd in ons nadeel beslist en daarna hebben we achter de feiten aangelopen. Lees verder »

Eindelijk, de kampioen Uil is uit het ei gekomen.

Kampioen?? Van wat en wie en waar en wanneer, ja ja ik ga het uitleggen.
Maar eerst moet ik nog melden dat we deze dag niet alleen een kampioen in ons midden hadden maar nog 4 De Uil leden met een welverdiende prijs naar huis gingen.
Zeven of acht keer spelen een deel van onze jeugdleden een grand prix toernooi bij de Leidse schaakbond. Per toernooi spelen zo’n 100 jeugd schakers in groepen tegen elkaar. In de leeftijd van 6 tot 18. Lees verder »
Zie ook de foto's in de fotogalerij »

Geslaagde trip naar St. Albans

Men had alles in het werk gesteld om de Hollanders naar St. Albans te krijgen: Het toernooi werd verplaatst van het weekend na Pasen (toen De Uil een bondswedstrijd had) naar 13-14 april; er werd een extra avond bij de County Constitutional Club gereserveerd (hun eigen avond deze week was dinsdag). En ze werden niet teleurgesteld: een record aantal van 10 kwam vrijdag 12 april naar St. Albans om aan het toernooi deel te nemen. De vriendschappelijke wedstrijd werd 9 tegen 9. Lees verder »

Koploper kopje onder

De laatste wedstrijd was voor De Uil 2 niet meer van belang. De Vennep en Chesscool hadden een achterstand van 3 punten, dus wij waren veilig. Onze tegenstander, Santpoort 3, leek, met nog 2 ronden te gaan en 3 punten voorsprong, op een zeker kampioenschap af te stevenen. De voorlaatste ronde verloren ze echter verrassend van Aalsmeer 2. Aalsmeer kwam daarmee op 1 punt van de koploper. Nog verrassender was de eindsprint van Wijker Toren 3, dat eerst De Vennep opknoopte met 7-1 en in de laatste ronde Aalsmeer versloeg met maar liefst 1½-6½. Omdat die laatste uitslag maandag al bekend was wist Santpoort wat ze te doen stond: minimaal gelijk spelen tegen De Uil 2. Lees verder »

Rapid-Kampioenschap van de Bollenstreek 2013
Oegstgeest 1, De Zwarte Pion 1, Sassenheim 1, De Toren 1 winnen in Hillegom!!

Ter gelegenheid van het 80-jarig bestaan van de Uil vonden de Rapidwedstrijden voor Bollenstreek-clubs ditmaal in de Hoeksteen te Hillegom, thuishaven van de Uil, plaats. Dinsdag 2 april 2013 waren maar liefst 96 schakers(sters) te gast bij de Uil en bonden 16 teams van elk zes personen de strijd met elkaar aan, verdeeld over 4 poules. 4 Poules van elk 4 teams die deze avond drie maal aan moesten treden waarbij elke speler per ronde 25 minuten als bedenktijd had. Dit keer kon alleen de Zwarte Pion geen derde team op de been brengen dus dan maar een vijfde team van de Uil geformeerd wat met behulp van enkele oud-leden goed gelukte. Bedankt voor de inzet Hans, Piet en Cees. Lees verder »

De Uil 1 kijkt uit

Zaterdag 6 april heeft de Uil 1 zijn laatste strohalm gegrepen voor lijfsbehoud in de promotieklasse NHSB. Een eclatante overwinning tegen Kijk Uit. Kijk Uit, een vriendelijker schaakvereniging bestaat niet. Het karakter zit in de naam. Voordat men gevaarlijk gaat worden deelt het een waarschuwing uit. Kijk uit voor mijn gepointeerde zet. Kijk uit voor mijn demarrage. Lees verder »

Schoolschaak kampioenschap van Hillegom wederom een succes

Hoe komt dat???

Enthousiaste vrijwilgers!! Enthousiaste vrijwilgers!! Enthousiaste vrijwilgers!! Enthousiaste vrijwilgers!!!!!!

Meer hoeft er eigenlijk niet geschreven te worden lees het bovenstaande nog een keer en kijk dan naar de foto’s op de website dan begrijp je waarom het geslaagd was. Toch maar een verhaal want tenslotte willen we ook de uitslagen nog een keer kunnen doornemen. Woensdag middag 27 maart 2013 het ging bijna niet door omdat de elfsteden koorts alweer opkwam zetten (hier overdrijf ik misschien een beetje) maar voorjaar was het nog zeker niet. Lees verder »
Zie ook de foto's in de fotogalerij »

De Uil 3 is veilig

Dit verslag wil ik positief insteken. De Uil 3 blijft in de veilige schoot van de 3e klasse NHSB. Daar horen we thuis. Daar zijn we veilig. Weinig andere teams van de Uil mogen op dit moment tot deze geruststellende conclusie komen. Zwartkijkers zouden met de nodige kritiek komen aanzetten op het schaakniveau deze maandag de 18 maart tegen Hoofddorp 1. Dat het huilen met de pet op was, lachen met kiespijn of andere clichés die een boze teamleider paraat heeft als het een keer tegen zit. Nu even niet. Lees verder »

Ja ja daar is die dan het volle, twee punten waard, matchpunt.

Maar ik moet eerst nog even een paar weken terug waar we onze tweede remise binnen sleepten. De Haarlemse Jopen kwamen op bezoek en hoewel het een vrolijk clubje is zijn ze niet voor de poes, laat staan voor een uil!
Twee Jopen waren verdwaald in Hillegom, misschien hadden we ze moeten laten dwalen want eenmaal naar ons nest geleid toonde ze daar maar weinig waardering voor en gingen er vol in. Lees verder »

De winnende match werd gespeeld in Wijk aan Zee in het (voor veel Uil leden) bekende café “de Zon”.

Met 8 man waaronder Aad als super invaller in ons midden vielen wij binnen in “het” café. Ruime zaal en ieder zijn eigen tafel zonder pratende clubleden werd het een echte finale wedstrijd.
Alle openingen en de meeste midden spelen heb ik gemist in volle concentratie en zweet in mijn schoenen werd ik op de slachtbank gelegd en vastgebonden. Toen die alleen nog maar met de bijl hoefde te slaan ging het volledig mis met me tegenstander. Lees verder »

Geen winst De Uil 2

De wedstrijd tegen HWP 5 was cruciaal voor lijfsbehoud in de Tweede klasse D. Met KC ChessCool 3 al zo goed als gedegradeerd op 1 punt, De Vennep 2 op 2 punten (met de wedstrijd tegen ChessCool in de slotronde) en De Uil en HWP op 4 punten dan is het duidelijk dat wij het bij verlies wel kunnen vergeten.
Al snel werd duidelijk dat we het zeer moeilijk zouden krijgen. Lees verder »

De Uil 1 laat tanden zien

De oudjes kunnen het nog. Zaterdag 9 maart speelde de Uil 1 in Hoorn tegen Caissa Eenhoorn 3 als in zijn jonge dagen. Het begon al goed, want het regende pijpenstelen en dan is Jan vreeburg op zijn best. Althans op weg in zijn fraaie mobiel met passagiers Dick, Richard en Ad. De snelle wagen, die na een valse start in Hoofddorp toch keurig werd geparkeerd op het in eerste instantie wel erg volle parkeerterrein bij het Cultureel Centrum de Huesmolen. Lees verder »

Keurige winst de Uil 3

In het nieuwe speellokaal van Chess Society Zandvoort naast het circuit werd vrijdag 1 maart het beslissende halfje uiteindelijk binnengebracht door onze trouwe invaller Pim Redeker. Als motorcoureur had Pim vroeger goede ervaringen met dit circuit en ook dit keer wist hij in een weliswaar iets langzamer tempo de juiste weg naar de finish te vinden. Daar lag de zege te wachten door in een betere stelling remise overeen te komen met Hans Drost. Het beslissende halfje in een match, waar de Uil 3 eigenlijk de hele avond aan het roer was geweest. Lees verder »

Aalsmeer 2 tegen De Uil 2

Sneeuwstormen! IJzige wind! Code geel! IJzel! Code oranje! En als je aan het eind van de middag naar buiten kijkt en het niet gelooft, dan gooit het journaal van 6 uur er nog een schepje bovenop met afschrikwekkende beelden van gestrande auto’s. Men had speciaal nog een auto op z’n dak gezet om ons te weerhouden naar Kudelstaart te gaan. Kudelstaart? Waar ligt dat? Ergens in het onherbergzame gebied achter Aalsmeer, waar dus nooit gestrooid wordt. Lees verder »

De Uil 1 verzaakt.

Betrekkelijk kansloos heeft de Uil 1 zaterdag 16 februari het onderspit moeten delven in de thuiswedstrijd tegen Aartswoud uit Hoogwoud. Aan de belangstelling heeft het niet gelegen, want zelden heb ik meer volk bij elkaar gezien als deze dag in de Hoeksteen. Parkeren was al vrij onmogelijk. Laat staan dat er een leuk zaaltje vrij was voor de borden en stukken voor de schaak behoeftigen. Debet aan deze toevallige samenloop van drukke omstandigheden was een condoleance plechtigheid ter ere van iemand die heel bekend was in Hillegom. Lees verder »

De strijd tussen 8 Witte Paarden en 8 Uilen (kracht tegen slimheid?)

Het vaste teamlid Kick had een dubbele afspraak dus mochten we weer rekenen op onze sterinvaller Aad. Na in 3 wedstrijden de lange rokade gehaald te hebben was het vertrouwen in het team iets gezakt maar de strijdlust ongekend! In een partij is het klassieke voorbeeld te zien uit de “stappen methode” stap 2 en stap 3 in de thema lessen “uitschakelen verdediging”. Jan was er terecht trots op dat die hem gespeeld heeft. Lees verder »

De Uil 3 getemd

Het topteam van Kennemer Combinatie/ Bloemendaal 1 is er maandag 28 januari aan te pas moeten komen om de Uil 3 te temmen.
Op rating was dit team veruit favoriet, maar toch zagen wij kansen. We waren compleet en ook Marcel was er weer bij. Voor zijn werk verblijft die overdag op drukke wegen en je weet dan nooit of je een calamiteitje tegenkomt. Dezelfde maandag nog belde hij op om mij gerust te stellen. Het tekent de betrokkenheid bij het team. Bij de Uil en bij het schaken. Lees verder »

Willem Brandsma

In Memoriam

Willem Brandsma

23 mei 1943 - 19 januari 2013

Op 14 januari krijgen we de mededeling dat Willem is opgenomen in het ziekenhuis en dat de vooruitzichten niet goed zijn. Zondag 20 januari krijgen we een telefoontje dat Willem zaterdagavond 19 januari is overleden. 19 januari 1933 was de oprichtingsdatum van schaakclub De Uil. Het was de bedoeling om maandag 21 januari aandacht te besteden aan het 80 jarig bestaan van onze club. Het is echter een 80-jarig jubileum met een zwarte rand geworden. Lees verder »

Edwin Heemskerk steelt show

Net als vorig jaar is de Uil uitgeschakeld voor de NHSB beker na een 2-2 gelijkspel tegen Santpoort. Net als vorig jaar wonnen wij aan het 3e bord en verloren aan het 1e. Dat gaf de doorslag. Net als vorig jaar wilde ik hier geen woorden aan wijden. Dit verslag is een bevel van hoger hand. Het bekertoernooi is dus alweer ten einde, maar daar zag het in het begin niet naar uit. Lees verder »

Jan Havenaar snelschaakkampioen van De Uil 2012

De wonderen zijn de (schaak)wereld nog niet uit, want we moeten nl. teruggaan tot 1996 (maar liefst 16 jaar) dat Jan voor het laatst snelschaakkampioen van de Uil werd. En dan te bedenken dat snelschaakkanonnen als Peter Pijpers, Ad Reijneveld, Hennie van Eeuwijk om er maar een paar te noemen deze avond ook acte de présence gaven. Het snelschaken van de Uil vindt bij voorkeur plaats op een maandag in de week tussen Kerst en Nieuwjaar. Dit jaar moesten we uitwijken naar donderdagavond 27 december maar of dat de reden was dat er minder schakers naar de Hoeksteen waren gekomen dan voorgaande jaren zal altijd wel een open vraag blijven. 24 snelschakers en 4 rapid-schakers bestreden elkaar deze avond op de 64 velden onder leiding van vervangend wedstrijdleider Henk Kramer in samenwerking met Jan Havenaar. Lees verder »

Voges LogoVoges Open Hillegoms 2012

De winnaars van het Voges Open Hillegoms 2012


Knielend de winnaars: Rein Thierry (groep B) en Kees Scherpenisse (groep A).
Staand vlnr: Peter Poncin (2e A), Niek v.d. Maat (4e A), Stefan Lehmann (2e A), Hans Kors (4e A), Jan Havenaar (4e A), Özden Tuna (2e B), Mark v.d. Ploeg (3e B), Cok Ippel (3e B), Guus van Dijk (4e A), Sander van Delden (3e B) en Aad de Bruijn (4e A).

De zevende (slot)ronde
Hillegom, 14 december 2012

 Kees ScherpenisseHet 30e“VOGES-OPEN” heeft in groep A een ongemeen spannende slotfase gekend. Ga maar na, maar liefst 4 spelers met een score van 4½ punt aan kop. Het was Kees Scherpenisse die als eerste zijn tegenstander Niek van der Maat verraste met een opening (Tarrasch) waarvan hij zelf nog had gezegd die te slap te vinden. Kijk zo sus je je tegenstander in slaap. Doordat Niek niet de juiste antwoorden had was het verschil snel gemaakt en kon Kees de overwinning binnenhalen. Het wachten was derhalve op bord één waar Stefan Lehmann en Peter Poncin een verbeten strijd uitvochten. Lees verder »
Zie ook de foto's in de fotogalerij »

De Uil 1 verdwaalt

De puzzelrit naar Zaandam was afgelopen zaterdag 15 december geen sinecure. Alles was zo’n beetje opgebroken in Zaandam en omgeving en het gevolg was een ernstige verdwaling van ons eerste team nog voor een schaakstuk was aangeraakt. Martin Zegstroo was op een gegeven moment maar gaan lopen en Cok en consorten hebben hun auto ook maar ergens neergezet en kwamen later binnen. Rampen bedreigden het menselijk leven en het schaakleven van de Uil in bijzonder. Lees verder »

Voges LogoOpen Hillegoms: De zesde ronde
Hillegom, 14 december 2012

Het was me het dagje (avondje) wel! Allereerst belde Fred mij dat hij vanwege gezondheidsklachten in het ziekenhuis lag en dus niet kon spelen. Derhalve moest ik Kees Scherpenisse op de hoogte stellen dat hij als opponent van Fred niet hoefde te spelen en een reglementair punt kreeg. En vlak voor het toernooi belde Joop mij dat hij niet in zijn wagen kon komen en dat het te laat was om nog op tijd in Hillegom te verschijnen. Zijn tegenstander Johan Stins verdiende dus ook een reglementair punt. Lees verder »
Ter herinnering: de 7e (slot)ronde is op zaterdag 22 december 13.00 uur.

De Uil 2 herpakt zich tegen De Vennep 2

Op 10 december was de thuiswedstrijd tegen De Vennep 2. Voor ons belangrijk om wat zelfvertrouwen op te doen na de zwakke competitiestart. Als invaller schoof bij ons Nico van der Plas aan. Nico was de eerste die klaar was, en hoe. Met een gedegen openingsopzet kreeg hij al snel de betere stelling. Toen de zwarte koning op g7 op de tocht kwam te staan snelde Nico met zijn centrumpionnen naar voren en dat leverde materiaal op, waarna de tegenstander het voor gezien hield. Lees verder »

Voges LogoOpen Hillegoms: De vijfde ronde
Hillegom, 7 december 2012

De situatie in groep A is vergelijkbaar met die in het jaar 2010. Ook toen na 5 ronden 2 spelers aan kop en een van de twee werd uiteindelijke kampioen (Jerry Bey jr). Het zal mij benieuwen of ditzelfde scenario weer aan de orde is maar gezien het selecte groepje van vier spelers dat slechts een halfje achterstand heeft op de koplopers durf ik daar geen voorspelling aan te wagen.
Niek van der Maat speelde als koploper zijnde een bekeken remise tegen Stefan Lehmann maar aan bord twee wist Peter Poncin geholpen door zijn tegenstander Ad Reijneveld het volle rendement uit zijn partij te halen, zich daardoor naast Niek aan kop nestelend. De indeling voor de zesde ronde is voor bord 1 dan ook geen verrassing. Lees verder »

Hij is binnen! De lange rokade voor De Uil 4.

Elk nadeel heeft zijn voordeel (wie zei dat ook alweer?) Als je 3 keer op rij verliest heb je toch een mooie kop voor je verslag. Kan de De Uil 4 niet meer schaken dan? Of hebben ze geen vechtlust? Nou beide vragen zijn in het geheel niet van toepassing, het schaken is nog net zo prima als verleden jaar en de vechtlust zelfs nog meer. Onze openingen zijn prima we doen geen wilde dingen en na de opening gaan we niet als kleine jongens alles afruilen, nee sterker nog op sommige borden is na meer dan een uur spelen nog geen stuk van het bord geslagen. Wil je wel weten waar het door zou kunnen komen? Lees verder »

De 3de grand prix

Met een record aantal jonge uilen vlogen we naar Voorschoten. Sommigen van ons hadden speciale voorbereidingen getroffen. Lawrence had een prachtig schaakboek meegenomen met heel veel leerdiagrammen. Vivian had een prachtig T-shirt aan met een eigen uil ontwerp erop. Dit ontwerp had ooit de meeste stemmen om het jeugd T-shirt van De Uil te worden voor de jeugd. Het is er nog steeds niet van gekomen, maar het blijft een leuk ontwerp. Lees verder »

De Uil 3 stopt niet

Zelden komen we in Krommenie om te schaken en dan 2 keer achter elkaar. Stefan en Nico konden vooruit spelen en met begeleider Ad werd het 1e bezoek direct een succes. We gingen voor anderhalf punt minimaal en die score werd overtuigend bereikt. Nico speelde een snaakse partij en wist zijn opponent fraai mat te zetten, terwijl Stefan een degelijke plusremise binnen haalde. De heren worden bedankt en ook vervanger begeleider Cok wil ik bedanken. Die man kan je met een boodschap sturen. Lees verder »

Voges LogoOpen Hillegoms: De vierde ronde
Hillegom, 30 november 2012

Zeer verrassend heeft Niek van der Maat, na zijn winst op medekoploper Adri Schoorl in groep A de eerste plaats ingenomen mede geholpen doordat de andere twee koplopers Stefan Lehmann en Ad Reijneveld niet verder kwamen dan remise. Niek heeft een halfje voorsprong en in totaal 3½ punten uit 4 wedstrijden. Vorig jaar had hij ditzelfde aantal na 7 wedstrijden. Het maakt het toernooi er alleen maar leuker en spannender op Lees verder »

Het Spaarne te sterk voor De Uil 2

Cok Ippel en Mark van der Ploeg waren verhinderd op de wedstrijddag, maar de gastheren waren welwillend om hen een week eerder vooruit te laten spelen. Cok kreeg daarbij Arun Karwal als tegenstander, een speler die we met ons eerste team vroeger ook al aan de hogere borden tegenkwamen. Het werd remise.
De tegenstander van Mark was Paul Mathôt, de zoon van het vroegere Uil-lid Piet Mathôt. Mark kwam een pion voor, maar dit bleek niet voldoende voor de winst. Derhalve vertrokken onze overige 6 spelers bij een 1-1 stand naar de Laan van Berlijn. Lees verder »

De Uil 1 speelt achteruit

Het grootste winstpunt zat hem deze zaterdag de 24e november 2012 in de consumptiebonnen -vers van de pers; copyright Petra Roosa. Het uiltje op de bon keek ons stralend tegemoet en de drank-koffie of iets anders- smaakte beter dan ooit te voren. Voeg daarbij het verrukkelijke Argentijns eten na afloop in het voormalige Kwebbelen aan de Molenstraat en we kunnen spreken over een geslaagde dag. Lees verder »

Waar te beginnen als je een pak slaag hebt gekregen?

Natuurlijk waren wij heel goed en ben ik als WL enorm trots op de inzet van het team en de vechtlust van de individu maar ja er zijn natuurlijk altijd externe factoren die je als WL niet in de hand hebt. Zoals je daar altijd stukken hebt met een eigen wil. Velden en dan met name in het centrum waar het nodige aan mankeerde. En natuurlijk vreemde borden en stukken wat ook geen voordeel is als je niet zo goed bent. Lees verder »

Voges LogoOpen Hillegoms: De derde ronde
Hillegom, 23 november 2012

Het gebeurt niet vaak dat er twee koplopers tegelijk een bye opnemen en dat ze dan van verschillende clubs zijnde ook nog eens tegen elkaar spelen in diezelfde week. Het gebeurde deze 3e ronde met Stefan Lehmann en Adri Schoorl. Ik zei nog gekscherend weg, als je nu zorgt dat je aan hetzelfde bord speelt, dan kun je in Amsterdam zowel voor de club als voor het Voges Open spelen. Bij nader inzien vonden ze dat toch niet zo’n goed idee. Lees verder »

Voges LogoOpen Hillegoms: de tweede ronde
Hillegom, 16 november 2012

In de A groep waren de verrassingen niet van de lucht. De grootste was wel het verlies van titelverdediger Jan Havenaar tegen Adri Schoorl. Maar vergeet ook niet de “narow escape” van Ad Reijneveld tegen Kees Scherpenisse. Ad mocht met remise zijn handen dicht knijpen. En de winst van Martin Dijkhuizen op Joop Bakker brengt met zich mee dat na de 2e ronde een drietal aan de kop gaat met een 100% score nl. Stefan , Martin en Adri en dat hadden er niet veel zo voorspeld, maar dat maakt het toernooi er wel leuker op. Lees verder »

De Uil 3 dendert door

Na afloop ontstond enige discussie over de vraag welke geluksfactor deze keer doorslaggevend was geweest voor de zege van de Uil 3.
De baard van Sander of de opoffering van mascotte Richard, die zich als een verkenner bij Stratego liet ringeloren om de anderen van het team tot grootse daden te prikkelen. Verkenner Richard liet een sterke koningsaanval over zich heen komen, maar vergat de tussenzet Pf6, die het tij had kunnen keren. Lees verder »

Voges LogoDe eerste ronde (van het 30e Voges Open Schaakkampioenschap)
Hillegom, vrijdag 9 november 2012

Het heeft er alle schijn van dat we dit jaar met de Uil-toernooien in een goede “flow” ziten. Want ga maar na, het 40e Vierkamptoernooi in juni trok ondanks concurrentie van het persoonlijk kampioenschap van de NHSB toch maar liefst 72 deelnemers. In oktober met het 26e Voges Rapid-toernooi deden we het nog eens dunnetjes over met een record aantal van 97 deelnemers en dan nu het 30e Voges Open waar we met in totaal 48 deelnemers de stijgende lijn doorzetten. Lees verder »
Zie ook de foto's in de fotogalerij »

De Uil 1 kopje onder

Het noodweer had zich aangekondigd vrijdag 2 en zaterdag 3 november. Regen, veel regen. Met een duinwandeling wilden de al wat ouderen van dagen van onze schaakclub op vrijdag het burlen der damherten ervaren. Een stukje inspiratie dat je soms even nodig hebt zo vlak voor de drukke schaakmaanden november en december. Echter de buienradar gooide roet in het eten. Duinwandeling werd afgelast en wèg de frisse geest in een gezond lichaam waarmee ik een dag later Santpoort dacht te gaan bestrijden. Lees verder »

Eerste winst voor De Uil 2

Na het 6-2 verlies tegen Wijker Toren 3 is onze eerste thuiswedstrijd met een 5-3 overwinning afgesloten. Heel enthousiast kan ik er nog niet van worden, omdat enkele stellingen te makkelijk werden weggegeven. Op elk bord hadden we een rating-voorsprong. Daar stond tegenover dat Chesscool een jong team had, waarbij de rating nog “in opbouw” is. Lees verder »

Voges LogoTopdrukte op het 26e Voges Open Rapidschaaktoernooi met 4 winnaars in groep A
Hillegom 13 oktober 2012

Verkeers- en treinperikelen ten spijt waren op zaterdag 13 oktober 2012 maar liefst 96!! schakers(sters) naar Hillegom gekomen om te proberen een graantje uit de rijk gevulde ruif mee te pikken. Weliswaar geen grootmeesters zoals vorig jaar maar in de A groep, die bestond uit 37 spelers, hadden maar liefst 21 spelers een rating boven de 2000, voorwaar een zeer sterk veld waaronder de gedoodverfde favoriet Manuel Bosboom. Maar laten we de beide groepen volgen zoals ze deze dag opereerden. Lees verder »
Zie ook de foto's in de fotogalerij »

1ste Grand Prix seizoen 2012/2013 is alweer gespeeld,
sterker nog het is al weer 3 weken geleden maar de foto's waren gelukkig al eerder te zien

Zaterdag 22 september met een grote bezetting gingen we naar Leiden waar schaakclub Philidor de eerste grand prix van dit seizoen organiseerde.
We waren met veel waaronder ook een paar leden die voor het eerst meegingen. Hier komen de namen. In groep 1 Mark. Het was twijfelachtig of hij dit jaar nog mee zou doen maar Mark wil graag één keer eerste worden in groep 1 dus we zijn benieuwd. Lees verder »

Klinkende overwinning de Uil 3

Ondanks het afscheid van onze vaste en trouwe dienaren Stefan Koek en Peter de Haas kende de Uil 3 afgelopen maandag 8 oktober weinig mededogen met de Wijker Toren 4. Na het verdriet de vreugde. In de eerste plaats mochten wij -omdat Cok jarig was- onze gewaardeerde gasten uit Beverwijk een dubbelende consumptie offreren. Een geste, die hen mogelijk in slaap deed sussen, want in no-time zag ik prettige tot gewonnen stellingen op de borden verschijnen voor de onzen. Lees verder »

De Uil 4 - ChessCool 4

De Uil 4, niet gepromoveerd maar door omstandigheden toch in de 3de klas gekomen. Mogen we toch mee doen met de grote jongens.
Ja wat voor idee heb je bij grote jongens, donkere kroeg, bier en zware shag op tafel.
Dus wij op 12 okt. naar Haarlem, naar de grote stad en de grote jongens. Onze eerste wedstrijd bij chess-cool 4. Alles was licht, ruim en jong, op de tafel limonade met rietjes en ernaast nog hier en daar een bijtring. Gemiddeld 65 jaar tegen gemiddeld 12, who is afraid? Lees verder »

De Uil 1 past

De Uil 1 heeft niet thuis gegeven in de uitwedstrijd tegen HWP 2 uit Haarlem. Ondanks een goed begin aan de laatste 3 borden waar wij 2 punten wisten binnen te halen tegen opponenten met een aanmerkelijk hogere rating. Teamleider en invaller Cok liet een paard -wat anders- op g7 neerploffen om een fraai eeuwig schaak te bewerkstelligen, terwijl Dick snel won in een messcherpe variant, die ons bekend voorkwam en Richard daar een stevige remise aan wist toe te voegen. Lees verder »

Valse start De Uil 2

Een klasse lager mag je verwachten dat de tegenstand wat minder sterk wordt. En in ELO-punten uitgedrukt scheelt dat inderdaad gemiddeld zo’n 100 punten. Misschien legt dat toch teveel druk op onze spelers. Die indruk kreeg ik tenminste na een uur spelen. Er werd passief, angstig misschien, gespeeld. Op 1 bord zag ik de tegenstander vrolijk ontwikkelen, terwijl onze speler alleen damezetten deed en de overige stukken op de onderste rij liet staan. Bij anderen gingen onnodig pionnen verloren. Lees verder »

De Uil 1 is weer thuis

Terug in de promotieklasse van de Noord-Hollandse bond mogen wij ons dit seizoen verheugen op een perfecte bediening achter de bar. Het bakje koffie geserveerd door een Petra en Vivian Roosa smaakte super de luxe en heeft ons team misschien wel juist daardoor aan een eclatante overwinning geholpen deze eerste ronde tegen Purmerend 2. Daarbij is de “Ippel” wind van vorig jaar, die geen doorslaand succes was, gaan liggen en heeft Cok voor dit jaar een nieuwe verrassing in huis, die ik niet ga verklappen, maar slechts wil bevestigen als een juiste keuze. Lees verder »

Zelfde opkomst als vorig jaar bij de Simultaan van de Harddraverij 2012

De kanttekening die bij bovenstaande “header”geplaatst dient te worden is; dat bij de jeugd het aantal deelnemertjes steeg met 8 terwijl dat bij de senioren met hetzelfde aantal daalde. Voor het eerst in het bestaan van deze simultaan (vanaf 1975) was er slechts één simultaangever, want 19 deelnemers is te doen voor één gever. Jan Havenaar, die als tweede gever aangewezen was, stelde zijn positie beschikbaar en zo kon de clubkampioen Peter Pijpers aan de slag op de 19 borden. Uiteraard danken wij Jan voor dit genereuze gebaar. Hopelijk komen we snel weer op de oude aantallen terecht zodat minimaal twee gevers noodzakelijk zijn. Het werd hiervoor al terloops opgemerkt, in 1975 begonnen dus de aandachtige lezer ziet meteen dat 2014 de 40e keer zal betekenen. Lees verder »
Zie ook de foto's in de fotogalerij »

Rond de Pomp 2012

Op zaterdag 25 augustus 2012 is wederom een schaakfestival Rond de Pomp georganiseerd. Voor de personen die niet de mogelijkheid hadden even langs te gaan of voor de personen die nog even terug willen kijken heeft Leo v/d Ploeg weer een mooie serie foto's gemaakt die te bewonderen zijn in onze fotogalerij »

Nieuw telefoonnummer afmelden interne competitie

Met het aantreden van Dick Roosa als interne wedstrijdleider moet er vanaf nu uiteraard ook bij Dick afgemeld worden indien men niet komt schaken. Zijn telefoonnummer is 06-53438669.

Max Euwe Festival 2012

Afgelopen zaterdag 30 juni was het weer tijd voor het Max Euwe Festival in Amsterdam. Van de belevenissen van onze Uilen heb ik (nog) geen verslag, maar onze huisfotograaf heeft weer een mooie serie foto's gemaakt die bewonderd kunnen worden in onze fotogalerij.