Startpagina 2009/2010

Initiatiefrijk HillegomHet logo van De UilSchaakfestival Rond de Pomp in Hillegom

Zaterdag 14 augustus 2010

Om tien uur stonden de medewerkers van de schaakclub klaar om het plein om te toveren in een schaakevenementenplein. Het grote schaakbord werd ingericht en bijna direct in gebruik genomen, daarna wilde iedereen beginnen met het inrichten van de marktkramen, die om tien bezorgd zouden worden. Echter om kwart over tien was er nog niets. Oorzaak bleek een communicatieprobleem met de leverancier, maar dat was snel opgelost en om even voor elf uur stonden de kramen opgesteld. Door een ieder zijn toen snel de kramen gevuld met schaakborden en kon het festival van start gaan. Maar niet nadat eerst een aantal mensen een kleurige billentikker had aangetrokken, mooie felle kleuren: gifgroen, zuurstokrose, oranje en uiteraard zwart voor onze Ad Reijneveld die, getooid met een oranje kroon, klaar stond om tegen elke willekeurige tegenstander een potje snelschaak te spelen. Lees verder »
Zie ook de foto's op de fotogallerij.

Zomerseizoen

Zoals altijd is het op de website erg rustig in de zomer. Gelukkig zijn er wel wat foto's binnengekomen om in de schaaksfeer te blijven:

  • Foto's slotavond voor de jeugd van het seizoen 2009/2010.
  • Foto's Grand Prix toernooi van de jeugd op 12 juni.
  • Foto's van enkele actieve schakers op de fiets naar het Max Eeuwe festival in Amsterdam.

Dave Looijer, Sasha Shikman en Mick v. Randtwijk winnen 27e Jeugdschaakkampioenschap van Hillegom 2010

Zaterdag 15 mei was de jeugd weer van heinde en verre naar Hillegom gekomen om in verschillende leeftijdsklassen te proberen het kampioenschap of in ieder geval één van de vele bekers te bemachtigen. De overvolle agenda had de organisatoren gedwongen uit te wijken naar de maand mei in plaats van gebruikelijk in juni. Minpuntje aan deze datum was dat veel kinderen niet konden vanwege de vakantie. Niet getreurd, diegenen die er wel waren hadden goed weer en een goed toernooi. Lees verder »

De Uil mist bekerfinale

De Uil zal de NHSB bekerfinale op 12 juni in Santpoort moeten missen. Na een onnodige 2,5 – 1,5 nederlaag tegen Purmerend is het beker verhaal ten einde.

Aan de navigatie van Dick heeft het niet gelegen. Foutloos wist hij stuurman Ad naar een keurige parkeerplaats aan de Koemarkt te leiden. Daarentegen bestond over de nauwkeurigheid van zijn zetten enige twijfel deze avond in het fraaie café, waar vooral de oude klokken een smeerbeurt konden gebruiken. Lees verder »

HWP 2 - De Uil 1 3 – 5

Je drukt het als teamleider je onderdanen iedere keer weer op het hart. Zet niet te snel in tijdnood van je tegenstander. Toch vond onze bord 3 speler –wiens naam wij verzwijgen- het nodig deze raad in de wind te slaan. Een megablunder in een overwegende stelling bezorgde het punt aan tegenstander Joziasse. Lees verder »

Rapid-schaakkampioenschap v.d. Bollenstreek 2010
(Oegstgeest 1,De Zw.Pion 2, de Uil 3 en de Vrijpionnen 1 winnen in Nieuw Vennep !!)

Dinsdag 6 april 2010 was Schaakclub de Vennep gastheer van 8 verenigingen die met in totaal 16 teams van 6 schakers(sters) deelnamen aan het Rapid-schaakkampioenschap v.d. bollen-en duinstreek 2010. Het vorige onderkomen van de Vennep was vorig jaar totaal afgebrand, maar in het nieuwe clubgebouw “Het Ontmoetingscentrum”aan de Gelevinkstraat was het goed vertoeven. Bovendien had de Vennep ook geheel nieuw materiaal aangeschaft en menig club zou wensen dat ook zij dergelijk materiaal hadden. “In de brand – uit de brand“. Lees verder »

De Uil 2 terug in 2e klasse

Door: Jan Havenaar

Na een jaar in de 3e klasse te hebben vertoefd is ons reserveteam terug in de 2e klasse. Achteraf blijkt de winst in de 1e ronde tegen Santpoort 3 van cruciaal belang geweest. Dat team begon aan een inhaalrace en na ons verlies tegen ZSC Saende waren de matchpunten weer gelijk. Met nog 1 wedstrijd te gaan stonden we 2½ bordpunt voor met de wetenschap dat bij gelijke bordpunten het onderlinge resultaat in ons voordeel zou zijn. Lees verder »

Door: Jan van den Bergh

In de laatste wedstrijd van het seizoen moest De Uil 2 niet alleen winnen, maar vooral ruim winnen om Santpoort 3 op bordpunten voor te blijven. Beide ploegen stonden met een gelijk aantal matchpunten aan kop van de ranglijst, alleen had De Uil 2½ bordpunt meer. De Santpoorters moesten echter in de slotronde tegen de veruit zwakste ploeg in deze klasse spelen zodat met een 8-0 overwinning van hen rekening moest worden gehouden.  Lees verder »

De Uil 1 - Santpoort 1 1½ - 6½

De slingers waren al opgehangen voor Santpoort. De kampioenen van de NHSB promotieklasse 2009 -2010. Ook gastheer de Uil werd zaterdag 27 maart niet gespaard en ondanks 2 invallers kwam de gebruikelijke grote uitslag op het scorebord. Slechts Jan Vreeburg en teamleider Ad wisten zich aan de malaise te ontrekken. Jan wist op fraaie wijze het initiatief over te nemen tegen Xander Schouwerwou. Een vol punt was zijn deel. Lees verder »

De Uil 3: gezelligheid kent geen tijd

Zaterdag 20 maart scoorde de Uil 3 dat het een lieve lust was. Pim als vanouds, Joery -de rising star-, Ronald als een bokser, Sander langs de lijn en Marcel als keeper een ruime voldoende. Daarbij was het applaus voor onze andere sterren David, Mitchel en –good old- Henny niet van de lucht. Het gaat hier om zaalvoetbal zal ik verklappen, want het schaken werd op een lager pitje beoefend. Lees verder »

De Uil 1 bekert verder

Opnieuw moest de Wijker Toren 2 het onderspit delven tegen een beter de Uil 1.

Edwin was deze keer de held en bracht het beslissende punt binnen. Fred had remise aangenomen met minder tijd, maar met de betere stellingen op de overige 3 borden in het achterhoofd was dit een terechte keuze. Ad won inderdaad, maar Jan vergat de tijd. Daarom werd het nog even spannend, want een remise bij Edwin aan het vierde bord zou alsnog de winst in Beverwijk laten. Gelukkig hield Edwin -met een kwal meer- het hoofd koel en konden we nog vroeg naar huis!

De Uil 2 wint opnieuw.

In het schaakdorp Wijk aan Zee onder de rook van Tata Steel (het voormalige Hoogovens) moesten de Uilen aantreden tegen de plaatselijke schakers van “Het Paard van Ree”. Met de vervuiling van het staalbedrijf hadden de Uilen uiteraard geen moeite, het 2e is niet voor niets het meest milieuvervuilende team van de club en waarschijnlijk van de NHSB. Spelers uit 8 verschillende plaatsen levert in de meeste gevallen een rit met maar liefst zes auto’s op naar een uitwedstrijd. Met de Wijkers hadden de Uilen echter meer moeite. Lees verder »


Overlijden Anton van Pijpen

IN MEMORIAM
ANTON VAN PIJPEN
Anton van Pijpen

Maandagavond acht uur, ik kom de speelzaal binnen en zie dat Anton met een glunderend gezicht zit te wachten op iemand die even een vluggertje tegen hem wil spelen. “Ga zitten” zegt hij, “of durf je niet”. Natuurlijk durf ik wel en neem tegenover hem plaats. Na acht minuten en de nodige prikkelende opmerkingen tegen elkaar heeft Anton verloren. “Nog een potje” zegt hij, “want je hebt geluk gehad, ik zat even niet op te letten”. Nadat hij het tweede potje heeft gewonnen, kijkt hij me met pret-ogen aan en zegt: “Zie je wel, ik kan het wel, nog één om het af te leren”. Als hij weer heeft gewonnen zegt hij met een grote grijns, “je hebt erg goed gespeeld hoor, maar ja”.

De indeling van de avond wordt opgehangen en we gaan kijken wie onze tegenstanders zijn deze avond, met een zucht loopt Anton bij het bord weg en zegt: ”Tegen Gerard Draaisma, nou dat zal een zware partij worden, maar dat geeft niet, want we gaan lekker schaken”. Gedurende de partij zit Anton te zuchten en zijn hoofd wordt steeds roder en zijn vingers tikken geregeld op de tafel voordat hij een zet doet. Als de partij, na bijna de volle tijd gebruikt te hebben, remise wordt, schrijft Anton de uitslag op het bord. “We hebben erg goed gespeeld, ik kon er niet door komen ook niet met mijn geliefde paarden. Maar ja Gerard is natuurlijk wel goed, dat moet je niet vergeten, daar win je niet zo gemakkelijk van. Hij speelde vanavond weer erg goed”.

Om de avond af te sluiten speelde Anton altijd nog een paar partijtjes om af te kicken en na te tafelen. Onder het genot van een kroketje en een glaasje wijn genoot hij van zijn geliefde sport en zei dan altijd steevast: “Wat hebben we toch een gezellige club hé, het is en blijft mijn cluppie, er gaat niets boven De Uil.”

We hebben Anton leren kennen als iemand die echt kon genieten van het schaken, je kon dat altijd aan zijn gezichtsuitdrukking zien, ook als hij had verloren, had hij iets van: “ik heb wel verloren, maar ik heb wel lekker geschaakt”. Deelname aan het “Jamtoernooi” in Zetten deed Anton ook graag. Als het zover was zei hij: “Hier kijk ik het hele jaar naar uit, zo gezellig is het”.

Anton was ook betrokken bij zijn “cluppie”. Hij vroeg regelmatig: “kan ik nog iets voor jullie doen of heb je iets nodig, dan zeg je het maar”. Voor het rapidtoernooi voor de schaakverenigingen van de Bollenstreek heeft hij, toen er een beker definitief was gewonnen, een nieuwe beker beschikbaar gesteld “De Anton van Pijpentrofee”. Deze beker mag eigenlijk nooit definitief worden gewonnen, zodat hij ook bij dit rapidtoernooi niet vergeten wordt.

Wij zullen Anton niet vergeten en hij zal altijd in onze herinnering blijven als een fijn mens en een prettig lid van onze club.

Het bestuur


Aankondiging: 27e Open Jeugdkampioenschap Schaken van Hillegom

In tegenstelling tot eerdere publicaties organiseert Schaakclub ‘De Uil’ dit keer haar 27e Open Jeugdkampioenschap van Hillegom niet in juni maar op 15 mei 2010. Het inschrijfgeld bedraagt €5,-- voor iedere deelnemer(ster). Net als in vorige jaren wordt er (afhankelijk van de aanmeldingen) gespeeld in 3 leeftijdsgroepen. Lees verder »

Aankondiging: 38e Vierkamptoernooi

Het is bijna weer zover: Het Vierkamptoernooi van Schaakvereniging De Uil. Op vrijdag 4 en zaterdag 5 juni zullen vele schaakliefhebbers in groepen van 4 spelers op sportieve wijze de degens kruisen in De Hoeksteen. Er wordt ingedeeld op sterkte (rating). Bovendien is er voor de winnaars van elke groep buiten de te winnen prijzen (in natura) een fraaie wisselbeker beschikbaar. Lees de volledige aankondiging voor alle details.

KTV - de Uil 1: 4-4

In het vergelegen, doch pittoreske, Enkhuizen heeft de Uil 1 voor de poorten van de hel ternauwernood een gelijkspel weggesleept tegen het plaatselijk KTV. Wilde ik in mijn vorige verslag nog de stelling poneren dat de Uil niet meer in de promotieklasse thuis hoorde gezien het sterke spel; ook na deze wedstrijd kan deze stelling opgeld doen, maar dan omgekeerd evenredig vanwege het bedenkelijke spel, dat niet om over naar huis te schrijven is. Toch doe ik een voorzichtige poging. Lees verder »

De Uil 3 gelijk tegen Nieuw-Vennep 2

In het tijdelijke etablissement van schaakvereniging Nieuw-Vennep was het goed toeven en sjoelen. Naast de gezellige bar werd er door iets ouderen van dagen met schijven geklotst dat het een lieve lust was. De Uil 3 had hier weinig last van in een zijzaaltje dat was verstopt in een koude bunker. Deze bunker bleek in het labyrint der gangen moeilijk terug te vinden, zodat ik regelmatig een verdwaalde schaker aantrof. Lees verder »

De Uil 5, vierde ronde

1 februari speelden we de vierde ronde thuis tegen De Vennep 3. Helaas waren Peter Kaptein en Richard Grannetia verhinderd, maar Aad Vledder en Hans Elzenga waren weer eens bereid in te vallen. Al vrij snel in de match tegen dit sterke team liep Richard Nigten, spelend aan het vijfde bord voorbij, mompelend “Dit wordt helemaal niks”. Hopelijk zou dit niet voor alle partijen opgaan! Lees verder »

De Wijker Toren 2 - De Uil 1: 2-6

U heeft het natuurlijk al in de krant kunnen lezen, maar de overtuigende overwinning van de Uil 1 tegen de Wijker Toren 2 verdient nog enige nabeschouwing. Grootste punt van discussie: heeft er dit seizoen meer in gezeten in promotieklasse? Is dit De Uil niet een klein maatje te groot voor de NHSB gezien het uitstekende spel dat onze lieden op de 64 velden hebben laten zien. Ik geef toe: in de uitslag zag je dat niet altijd terug. Lees verder »

Gerard Draaisma in topvorm.

Na zijn overtuigende zege in groep 8D van het Chorus tienkamp toernooi, ging Gerard D. op 5 februari gewoon weer mee naar Uitgeest om met De Uil 4 tegen Lasker te spelen. Daar aangekomen en alle noodzakelijke plichtplegingen waren uitgevoerd, werden de eerste schermutselingen al spoedig zichtbaar. Wat gaat er door je heen als je binnen de eerste 10 zetten al een Paard wint? Dat antwoord is gauw gegeven, want het overkwam de schrijver van dit stukje en dan speel je “euforisch”. Lees verder »


Met groot leedwezen hebben wij kennis genomen van het plotselinge overlijden van

SJAAK KAMPS

Sjaak was een goede bekende bij de Uil, wij zullen zijn altijd vriendelijke aanwezigheid
bij onze toernooien en andere clubactiviteiten missen.

Onze gedachten gaan uit naar de familie van Sjaak en wensen hen veel sterkte om dit verlies te dragen

Sjaaks vele schaakvrienden bij de Uil


Sjaak Kamps; never a dull chess moment

Met Sjaak Kamps hebben wij niet alleen een goede vriend en reisgenoot verloren, maar vooral iemand die het schaakspel op een uitzonderlijk hartstochtelijke wijze heeft beleefd. Zijn passie voor het schaken was aanstekelijk en velen met mij wist hij op unieke wijze te enthousiasmeren. Begonnen in de jeugd van Sassenheim was zijn eerste grote succes het kampioenschap van de Zwarte pion in 1977, nog voor een kanon als Guus van Dijk. Een kunststukje dat hij nog 3 keer wist te herhalen in 1978, 1994 en 1995. In 1995 wist Sjaak Ad Reijneveld achter zich te houden met een remise in de laatste ronde. Lees verder »

Marcel Bolhuis de held

Marcel Bolhuis was maandag 11 januari de held van de Uil. Hij gaf de toeschouwers waar voor het geld. Ze stonden op de banken en het podium om de spannende partij te kunnen volgen. Uiteindelijk was een welverdiend halfje genoeg voor de overwinning van de Uil 3 tegen Aalsmeer 2: Uitslag 4,5 - 3,5. Lees verder »

Licht ging uit bij de Uil 1

En toen ging het licht uit. Zaterdag 9 januari 19.30 aan tafel bij de Chinees de Lange Muur en de Bollenstreek zonder stroom.
Net op het moment dat de Uil 1 zijn wonden aan het likken was na een hectische strijd tegen oude bekende Heemstede, aangevuld met het fenomeen Frans Arp. Bij Frans is de materiele verhouding op het bord irrelevant. Uit het niets kan hij kansen creeren. Zo ook tegen Grootmeester... Lees verder »

Ad Reijneveld snelschaakkampioen van de Uil  2009

Traditioneel wordt het schaakjaar bij de Uil (als het even kan) afgesloten in de week tussen Kerst- en Nieuwjaar met de jaarlijkse snelschaakavond. Een gebeurtenis die toch wel in de smaak valt (denk oa. aan de bitterballen) bij menigeen getuige ook de grote opkomst op maandagavond 28 december 2009. Ook dit jaar waren er maar liefst 45 deelnemers (44 mannen en 1 vrouw (Claudia)) die op de 64 velden de degens met elkaar kruisten maar dan wel “in slechts vijf minuten”. Lees verder »

Uil door het oog van de naald

Vrienden; ze bestaan nog.
Ik bedoel Bloemendaal, dat ook voor de NHSB beker de Uil de punten heeft weten toe te dichten.

Koos Min verdiende de overwinning tegen Ad Reijneveld na een fraaie combinatie. Jammer voor hem ging het in het eindspel mis en daarmee was het pleit beslecht, ...  Lees verder »

De Uil 5, derde ronde

Deze wedstrijd was 11 december in Het Polderhuis in de Velserbroek tegen een zeer jeugdig Santpoort 4. Ondergetekende viel aan het eerste bord in voor Ron van de Linden.
Wat betreft deze ronde wil ik me beperken tot de positieve resultaten: Lees verder »

De Uil 5, tweede ronde

16 november speelden we de tweede ronde thuis tegen Aalsmeer 3. Helaas waren Piet van Schie en Richard Grannetia verhinderd, maar Aad Vledder en Hans Elzenga waren weer bereid in te vallen net zoals bij onze succesvolle eerste wedstrijd. Helaas kon Aad niet op tijd aanwezig zijn zodat ondergetekende inviel.
De wedstrijd opende al snel met een positieve score voor ons, de tegenstander van Ed van der Haak aan bord 2 was in een vrijgevige bui en dit resulteerde al snel in het opgeven van de partij. Lees verder »

Voges Logo

Voges Open Schaakkampioenschap van Hillegom 2009

De slotronde

Het 27e “VOGES-OPEN” zit er weer op en heeft in groep A Ad Reijneveld en in groep B Rein Thierry met Rob Hak als winnaars opgeleverd. Ad won de Cok Ippel-trofee en Rein Thierry (op grond van een beter weerstandspunten-totaal) de Aalstech-trofee.
De spanning in groep A bleef er niet lang hangen want al heel snel werd aan bord 1 (Peter tegen Ad) tot een “grootmeesterlijke” remise besloten en was Ad niet meer in te halen. Aan bord twee Frans Arp tegen Aad de Bruijn (twee clubgenoten) ging men er wel hard tegenaan. In een franse partij bewees Aad een kenner van deze opening te zijn en trok uiteindelijk aan het langste eind wat hem een ongedeelde plaats in de eindrangschikking opleverde. Lees verder »

De Winnaars

De winnaars

Voges Logo

Voges Open Schaakkampioenschap van Hillegom 2009

De zesde ronde

In groep A, het wordt bijna eentonig, wist Ad Reijneveld opnieuw te winnen. In een vooruit gespeelde partij met wit tegen Kees Scherpenisse toonde hij zich opnieuw de sterkste. Ad is inmiddels een vol punt uitgelopen op Peter Poncin en Aad de Bruijn. Zowel Peter als Aad hadden een zwaar bevochten winstpunt nodig om bij te blijven. Peter tegen Joop en Aad tegen Martijn. Laatstgenoemde (bekerhouder) heeft inmiddels 1½ punt achterstand en is dus uitgeschakeld voor de titel. Martijn en Frans Arp hebben 4 punten en zitten nog steeds in de race voor het prijzengeld. Lees verder »

De Uil 1 overtuigt

De Uil 1 heeft een gedegen winst van 1,5 - 6,5 geboekt in Haarlem tegen Kennemer Combinatie 5 (KC5). Binnen de korste keren stonden we ruim voor. Cok wist een kortere weg naar het denksportcentrum, maar hij kwam een kwartier te laat binnen. Op het schaakbord wist hij het snelle pad naar de overwinning wel te vinden. Dat betekende 0-2, omdat Ad zo onbeleefd was geweest zijn gastvrouwe op een nul te tracteren. Dick maakte de 0-3 en ook op de andere borden was er geen vuiltje aan de lucht, behalve op het eerste bord. Hierover later. Lees verder »

Voges Logo

Voges Open Schaakkampioenschap van Hillegom 2009

De vijfde ronde

Opnieuw wist Ad Reijneveld een aanval op zijn leiderspositie in groep A te bezweren. Rob Veenhuijsen toch waarlijk een tegenstander van formaat moest na verwoede strijd de koning omleggen. Maar ook Martijn de Roode wist zich aan de listen en lagen van Frans Arp te onttrekken en scoorde het volle punt en blijft dus dat halfje achter. Lees verder »

Eindstation Hoofddorp

In Hoofddorp is het goed toeven. Althans op het gemeentehuis. Schakers hebben er echter weinig te zoeken. In de speelzaal was het maandag 30 november om 20.00 dan ook naarstig zoeken naar tegenstanders voor de Uil 3. Het eerste van schaakclub Hoofddorp bleek nauwelijks een team op de been te kunnen brengen. Uiteindelijk bleken 7 mannen met korte namen als Roos, Los en Baars bereid achter de borden plaats te nemen. Bord 2 werd voorlopig vrijgelaten. Misschien kwam er nog iemand op de koffie. Lees verder »

De Uil 2 langs gehavende Haarlemse Jopen

De thuiswedstrijd tegen De Haarlemse Jopen werd met 5 – 3 winst afgesloten. De werkelijk gespeelde partijen laten een andere score zien: 3 – 3. De overwinning is daarom mede te danken aan het feit dat de tegenstander met slechts 6 man op bezoek kwam.
Aanvankelijk werd gerekend op 7 spelers, men gaf een zwart bord op (Hennie van Eeuwijk mocht daarom intern spelen) en aan bord 7 was het wachten op Rob Graaff, die echter niet kwam opdagen. Peter van Bakel, invaller voor de verhinderde Jan de Jong, kon daardoor geen partij spelen, omdat hij tot 21:00 uur op de tegenstander moest wachten. Maar toen stond het dus meteen 2 – 0. Lees verder »

Voges LogoVoges Open Schaakkampioenschap van Hillegom 2009

De vierde ronde

Het doet mijn oprechte Uil-hart toch wel goed dat Ad Reijneveld in de A-groep er na spannende strijd met over en weer kansen toch in geslaagd is de kop van Martijn de Roode over te nemen. In de interne en bondscompetitie had Ad al bewezen in vorm te zijn, dus we zijn benieuwd naar het vervolg. Een drietal schakers (Martijn de Roode, Rob Veenhuijsen, en Frans Arp) ligt met slechts een halfje achterstand op de loer om het Ad zo moeilijk mogelijk te maken. Lees verder »

Voges LogoVoges Open Schaakkampioenschap van Hillegom 2009

De derde ronde

Aan de eerste vier borden in groep A wonnen deze avond alle witspelers, bord 5 tekende voor een remise maar aan de laatste drie borden waren de zwartspelers weer de baas. U kunt op de website wel zien om welke schakers het gaat. Qua verhaal (of is het wel een verhaal?) wordt het een beetje eentonig want Martijn wist opnieuw te winnen en ditmaal nog vrij snel ook. Lees verder »

Kermis bij de Uil 1

Uiteindelijk was het slechts 1 man van de Uil die het waard was met ere genoemd te worden zaterdag 21 november tegen de Eenhoorn 3. In de hectische slotfase hield hij het hoofd koel en ging na afloop op de schouders. Daar tegenover zullen pseudoniemen de echte namen moeten verdoezelen van de andere Uilen, die deze middag het schaakspel op een soms wel erg ongebruikelijke manier vorm hebben gegeven. Op het gevaar van plagiaat maak ik daartoe dankbaar gebruik van de hersenspinselen van anagrammen professor -Disco Kora-. Dat hij mij dit niet euvel duidt. Lees verder »

De Uil 4 verslaat Krommenie

Nadat we allen om 19.15 uur waren verzameld bij ons schaakhonk, gingen we vol goede moed naar Krommenie om daar tegen het derde team te spelen. De opstelling had ik een klein beetje gewijzigd om Pim Redeker eens aan bord 1 bloot te stellen. Hij stelde ons niet teleur, want juist hij sleepte er een kleine overwinning uit! Vanaf het moment dat de eerste partij in ons voordeel werd beslist (bord 7; zie hieronder) schommelde het continu heen en weer tussen voorsprong en gelijk spel. Eerst dus Peter de Haas (0-1); daarna een verlies van Kick van Rooyen aan bord 3 (1 – 1); vervolgens een overwinning van... Lees verder »

Voges LogoVoges Open Schaakkampioenschap van Hillegom 2009

De tweede ronde

Voor de bijgelovigen onder ons kon de datum van de 2e ronde niet slechter gekozen zijn “vrijdag de 13e “ Maar gelukkig zijn schakers vrij nuchter (hoewel?) dus werd er die vrijdag in Zomerzorg een volledig programma afgewerkt zonder al te veel bye’s. Het ging er weer spannend aan toe vooral de topborden gaven elkaar niet veel toe. In groep A verdedigde Martijn de Roode zijn kop-positie tegen Rob Veenhuijsen maar tegen middernacht moest Rob toch de koning omleggen.  Lees verder »

De Uil 3 speelt voor Sinterklaas.

Tussen Sint Maarten en vrijdag de 13e is het uitkijken geblazen voor argeloze jonge Uilen. Zo bleek afgelopen donderdag eens te meer in de Laan van Berlijn tegen een Kennemer Combinatie, waarvan het nummer mij even niet te binnen wil schieten. Een smadelijke nederlaag van 6,5 - 1,5 was het gevolg van staaltjes onoplettendheid die je niet voor mogelijk houdt nog ruim drie weken voor pakjesavond. De cadeautjes waren legio en een iets strengere coach zou zijn kinderen niet slechts de roe laten voelen, maar regelrecht in de zak naar Spanje sturen. Lees verder »

Opnieuw overwinning De Uil 2.

De tweede wedstrijd was een thuiswedstrijd tegen De Wijker Toren 4. Op papier een gemakkelijke tegenstander (de hoogste rating van dat team was lager dan de laagste rating van ons team) maar men speelde met enkele jonge spelers en dan weet je dat de werkelijke speelsterkte nog wel eens aanzienlijk naar boven kan afwijken. Aanvankelijk kwam men met 6 spelers (een chauffeur was ziek geworden), maar kwart over 8 stapte nog een zevende speler ons lokaal binnen. Zodoende bleef een bord onbezet (het 2e). Lees verder »

Voges LogoVoges Open Schaakkampioenschap van Hillegom 2009

De eerste ronde

De kop is er af, het 27e Open Schaakkampioenschap van Hillegom ("VOGES OPEN") is weer van start gegaan. Deze openingszin gebruiken we al jaren en het moet gezegd, hij ligt goed in het gehoor en je kunt naadloos overgaan op de details van het toernooi. Zo is het aantal deelnemers gelukkig weer in stijgende lijn (21 in de A- en 23 in de B-groep, was vorig jaar 19 om 20) Of dit nu komt door goed gekozen data, veel reclame of weinig concurrentie is moeilijk te peilen, het is in ieder geval plezierig voor sponsor Voges (Albert), co-sponsor Sloos (Rob), vaste gastheer Zomerzorg (Hennie en Nigel) en uiteraard ook voor de organiserende vereniging De Uil, zij allen willen het immers de deelnemers zo goed mogelijk naar de zin maken. Lees verder »
Definitieve deelnemerslijst »

Heerhugowaard 1 - De Uil 1

Roem, Rijkdom en Geluk is u ten deel gevallen gaf het gelukskoekje te lezen bij de Lange Muur. Daar kwam het deze zaterdagmiddag wel zo'n beetje op neer. Roem voor Cok Ippel, die zich opofferde aan bord 1 tegen Harmen Jonkman. Opofferen verklaarden wij -aan de argeloze bediening van de smakelijke chinese hapjes- is jezelf wegcijderen met een vrijwel zekere nul om de rest van de team sterker te maken. En zo waar de Rijkdom van een nipte overwinning is er gekomen, maar dat heeft aan een zijden draadje gehangen. Lees verder »

Verpletterende zege voor de Uil 5

Dinsdag 27 oktober kon de Uil 5 weer beginnen met de eerste wedstrijd van dit seizoen. De samenstelling van het team is in grote lijnen gelijk gebleven. De verandering is dat Willem Brandsma weer vaste speler is geworden en dat ondergetekende niet spelend teamleider geworden is. Deze eerste wedstrijd waren er twee afzeggingen, namelijk Ron v/d Linden en Hans de Groot. Gelukkig waren Aad Vledder en Hans Elzenga bereid om in te vallen. Dit seizoen konden we in stijl beginnen in de Sociëteit tegen Het Witte Paard 8. Lees verder »

Succes voor Uilen op Guernsey

Van 18 tot 24 oktober is op het Kanaaleiland Guernsey het 35e internationale schaaktoernooi gehouden. Verdeeld in 2 groepen, de Open groep en de Holiday groep. Men had dit jaar 3 grootmeesters weten te strikken: Tiger Hillarp Persson (Zweden), Oleg Korneev (Rusland) en Bojan Kurajica (Bosnië-Hercegovina), een internationaal meester en enkele Fide/Kandidaatmeesters. In totaal waren er 120 deelnemers, 72 in de Open groep en 48 in de Holiday groep. Lees verder »

Manuel Bosboom winnaar 23e Voges Open Rapidschaaktoernooi.

Zaterdag 10 oktober vond in de Hoeksteen te Hillegom onder auspiciën van Schaakvereniging De Uil het jaarlijkse Voges Rapid-schaaktoernooi plaats. Maar liefst 70 schakers(sters) waren deze dag naar de Hoeksteen gekomen om elkaar in 2 groepen 7 rondes lang te bestrijden in partijen van 20 min. p.p. Voor de organisatie een enorm succes want vorige jaar was de deelname nog maar 44.
Er werd de eerste drie rondes ingedeeld op rating wat wil zeggen dat de toppers elkaar niet of pas in de derde ronde konden tegenkomen. Spelers in groep A met een hoge rating zoals Manuel Bosboom, Bruno Carlier en Fred Slingerland, Jovan Ceko en Bart Piet Mulder waren dan ook na twee rondes allen met een 100% score bovenin te vinden. Lees verder »

De Uil 3 wint met 5-3

De Uil drie wint met vijf drie en niet met vijf en half twee en half, want dat rijmt niet. Rijmen deed wel de stelling van Nico. Hij nam met een pion voorsprong remise, daar waar de teamwinst al verzekerd was.

Rijmen deed ook de stelling van wie eigenlijk niet van de Uil 3 deze maandag 12 oktober tegen Kijk uit twee. Kijk uit dat altijd uit speelt tegen de Uil, zoals u weet. Na een mislukte speech en een snelle avondmaaltijd werd ik na anderhalf uur aangenaam verblijd met prettige stellingen aan onze kant. Ik zag invaller Andre Beijk alle stappentrucs uit de hoge hoed toveren, die hij zijn leerlingen al jaren wijs maakt (1-0). Lees verder »

De Uil 2 begint met ruime overwinning

De eerste ronde was Santpoort 3 de tegenstander. Die club is recent flink versterkt, het eerste team heeft Piet Peelen aan bord 1 en tevens heeft een aantal jeugdspelers zich flink ontwikkeld. Dit werkt ook weer door in de lagere teams.

We kregen het verzoek om 5 partijen vooruit te spelen, maar dat is reglementair niet toegestaan (maximaal 3 borden). Omdat Wally Visser had afgezegd voor vrijdag en niet tijdig bereikt kon worden om vooruit te spelen is Claudia Grannetia ingevallen. Lees verder »

Schaken voor (ex-)jeugdschakers

In het begin van het vorige seizoen hebben we geprobeerd om iets nieuws op te zetten voor de oudere jeugdschakers. Dit is niet van de grond gekomen door te weinig animo dus proberen we dit seizoen iets anders. De opzet is om je gelegenheid te bieden één keer per maand te schaken met leeftijdgenoten. Lees verder »

De Uil 1 - Aartswoud 1

Goede oude tijden herleefden deze zatermiddag. Achter de bar Ton en An Sneeuw. De dag kon al niet meer stuk. Wat werden wij weer in de watten gelegd. Koffie met suiker en melk plus een Kit Kat of Mars. De koelkast vol drank. Geen overbodige luxe, omdat was ingecalculeerd dat wij het apres schaak aan de bar zouden verliezen. Het consumptietempo van de Aarstwouders met een bartopper als de heer Helder in de gelederen gaat ons de pet te boven. Lees verder »

Goede opkomst bij het Simultaanschaken van de Harddraverij

Er heerste weer een gezellige drukte bij het simultaanschaken in het kader van de harddraverijfeesten. Maar liefst 58 schakers(sters) waren maandagavond 7 september naar de Hoeksteen gekomen om het deze avond eens waar te gaan maken. Zij zouden eens laten zien hoeveel ze in hun mars hadden. Dat het in de praktijk toch wel iets anders uitpakt bewees deze avond. Lees verder »

26e Jeugdschaakkampioenschap van Hillegom gewonnen door Dave & Cheryl Looijer

Zaterdag 13 juni stond weer in het teken van het jeugdtoernooi van S.C. De Uil. Door de overvolle schaakkalender en het feit dat op dezelfde dag een Grand-Prix toernooi gehouden werd in Alphen a.d. Rijn (Leidse Schaakbond) was de opkomst een stuk minder dan vorig jaar.  Toch zullen de 19 opgekomen jongens en meisjes met veel plezier terugkijken op dit toernooi. Lees verder »
Einduitslag »

37e Schaak-Vierkamptoernooi gewonnen door Thomas Broek.

Het blijft toch een merkwaardig fenomeen zo’n vierkamptoernooi. Twee weken voor de datum heb je nauwelijks 16 deelnemers en pas in de laatste week begint het een beetje te lopen met als uitkomst toch nog een respectabel aantal van 68 deelnemers. Wij van de Uil hebben dikwijls de indruk dat men eerst het weer af wil wachten, want het wil nogal eens behoorlijk “warm”zijn op de data van het Uil-toernooi. Toeval?  Laten we het op een speling van het “natuur-lot” houden. Lees verder »
Alle Uitslagen »

Basisschooltoernooi 2009

Na het succes van het schoolschaak toernooi 2008 in de Hoftuin met een levende uilenshow, werd er besloten om in 2009 door te gaan met dit toernooi. De Hoftuin was na enig denk- en rekenwerk geen optie meer, de hoeksteen, waar de schaakclub De Uil op maandag avond hun clubavond heeft, werd als nieuwe locatie gevonden. Zaterdag 16 mei werd als datum gekozen en alle scholen werden aangeschreven. De eerste reacties zagen er veelbelovend uit en alles werd opgestart. Lees verder »

Rapid-schaakkampioenschap v.d. Bollenstreek 2009

Titels in 4 poules  keurig verdeeld over 4 verschillende verenigingen!!

Dinsdag 14 april 2009 was de jubilerende schaakvereniging Katwijk (75 jaar) in het prachtige zalencomplex “Tripodia” te Katwijk onze gastheer voor een slordige 100 schakers uit de bollen-  en duinstreek.
In 4 poules van elk 4 teams (elk team bestond uit 6 spelers) bestreden zij elkaar om in het bezit te komen van al jaren meegaande bekers. Behalve in poule A want daar was het vorig jaar Oegstgeest 1 gelukt om 5 keer in totaal de Radio Modern beker te winnen en dus werd het kostbare kleinood hun eigendom. Gelukkig hadden zij toegezegd een nieuwe beker beschikbaar te zullen stellen dus op dat gebied geen probleem. Lees verder »

Heerlijk, Helder, Bier

Het bier smaakte heerlijk na de remise tegen Helder. Mark Helder. Zijn partijen zijn als schilderijen. Zijn zetten klinken als muziek in de oren.
Brood en spelen in Koedijk waar gezamenlijk de laatste ronde van de promotieklasse NHSB werd gespeeld. De eerste zetten bij de koffie lijken nog onschuldig, maar maak uw borst nat als Mark zijn eerste biertje heeft genomen. Reden te meer om na een zet of twintig dankbaar op het remise aanbod in te gaan. Lees verder »

Bekerverlies de Uil 1 na degelijk winst

Maandag 20 april hebben we een aantal traantjes moeten wegpinken bij de kwartfinaleconfrontattie voor de Beker tegen Santpoort. Vier om precies te zijn, want we verloren met 0 - 4. Jerry was de enige die aan de winst heeft mogen ruiken. Dick en Jan niet bepaald was mijn indruk en daarmee was het pleit beslecht. Grootmeester Peelen wachtte tot de laatste minuut om Ad defintief te vellen, na in het middenspel een half uur na te denken over de zet e4. Lees verder »

De Uil 2 degradeert ondanks grote overwinning.

In de slotronde van de NHSB competitie boekte het 2e achttal een overtuigende overwinning op mededegradatiekandidaat Hoofddorp 1. Door overwinningen van Wally Visser, Henk Kramer, Peter van Bakel en Gerie Opgenhaffen liepen we uit naar een 4–0 voorsprong, waarna Jaap van Aalst met een remise de overwinning veilig stelde. Lees verder »

Wat ging er dit seizoen mis met het 2e?

Vooral de eerste 2 rondes van alles. Beide wedstrijden moest het 2e aantreden met 2 invallers. In beide gevallen invallers met een rating van rond de 1500, niets ten nadele van deze spelers, ze speelden voor wat ze waard waren, maar als er een algemeen invaller (Rob Warmerdam) is met een rating boven de 1800 en bovendien in het 3e 5 spelen met een rating van 1700+ is dit niet te verkopen. Lees verder »

Thuisvoordeel Waagtoren 2 te veel voor De Uil 1

Thuisspelen is een groot voordeel zo u weet. Bij voetballen, maar ook bij schaken. Nu speelt de Uil altijd uit tegen Alkmaar. Of het nu VVV, Lange Rokade of de Waagtoren mag heten de Hillegommers moeten naar Alkmaar. Weliswaar is het prettig toeven in de Kaasstad en zeker ook deze zaterdagmiddag in het Gulden Vlies, maar op schaakgebied vochten wij weer een ongelijke strijd. Lees verder »

De Uil 4 ook langs het Haarlemse HWP 9 (7-1)

Op maandag 2 maart jl. werd er weer een schaak competitiewedstrijd gespeeld in groep 4E van de Noord Hollandse Schaakbond. De tegenstanders waren al vroeg aanwezig en na de nodige plichtplegingen (telefoon uit, 36 zetten in anderhalf uur) kwamen de eerste zetten op het bord. Steeds warmer werd het in het zaaltje en na goed twee uur spelen werden de eerste contouren zichtbaar; en jawel hoor Anton Warmerdam (bord 3) won, Anton v. Pijpen (bord 7) won ook zijn partij; spoedig gevolgd door twee remise uitslagen: Peter de Haas (bord 2) en Andre Beijk (bord 5). Lees verder »

De Uil 1 naar monsterscore

Het vlaggenschip van schaakclub de Uil heeft tegen Kijk Uit uit IJmuiden, de bekerwinnaar van Noord-Holland in 2008 en kampioen in 2000, een eclatante overwinning behaald van maar liefst 7,5 - 0,5. De toeschouwers stonden op de banken en even leek zelfs een acht - nul in het verschiet, maar uiteindelijk moest Jan Vreeburg in remise berusten. Het mocht de pret niet drukken, want het liep deze memorabele middag van een leien dakje voor de Uilen. Lees verder »

De Uil naar kwartfinale Beker

De Uil heeft op overtuigende wijze de kwartfinale van de NHSB Beker bereikt. Het werd 1-3 in het iets te ver weg gelegen Anna Pauwlowna, waar gelukkig een drietal punten opgeraapt konden worden. De borden 2 en 3 Jan Havenaar en Fred van Randen deden hun plicht en dat betekende gelijk de overwinning van het team, want bij gelijk eindigen vervalt het laatste bord! Edwin Heemskerk won met zijn specialiteit: het pionneneindspel, zodat wij verder het zwijgen kunnen doen over het spel van de chauffeur en teamleider. Zijn kwaliteiten lagen deze dag op een ander vlak.

Kleine nederlaag de Uil 1 tegen Heerhugowaard

De Uil is weer een jaartje ouder geworden en een nederlaag rijker. 76 jaar inmiddels, maar dat gaat het beestje niet in de koude kleren zitten. Tegen de trotse debutant Heerhugowaard werd het 7 februari 3,5 - 4,5 in de min. De tussenstand was 1-1. Twee vooruitgespeelde partijen van Jan Havenaar en Edwin Heemskerk leverden niet meer dan 2 remises op. Daar had meer in gezeten, om het licht eufemistisch uit te drukken. Lees verder »

Schaakclub de Uil presteert in Wijk aan Zee

Traditiegetrouw was er weer een redelijke afvaardiging van Schaakclub De Uil bij het weekendtoernooi van het Cortus Chess Tournament, het vroegere Hoogoventoernooi. Aad Vledder was de succesvolste Hillegommer met een eerste plaats in zijn groep, terwijl alle Jannen (Plomp, Vreeburg en van den Bergh) een 2e plaats behaalden evenals Piet Muller.

In de onderlinge competitie van De Uil waren er geen echte verrassingen, waardoor de favorieten voor de titel nu de eerste 4 plaatsen bezetten in de volgorde Jan Havenaar, Ad Reijneveld, Dick Roosa en Fred van Randen.

Uil bekert verder.

De Beker betekende voor de Uil als Zuid-Hollandse vereniging steevast een verbanning naar de uithoeken van Noord-Holland. Aartswoud best gezellig, maar je kwam van een koude kermis thuis. Deze keer mochten wij ons gelukkig prijzen onze oude vrienden van Heemstede in Hillegom te mogen verwelkomen.
Opnieuw was de eerste consumptie voor de tegenstander, maar weldra scoorde Jan Havenaar de gelijkmaker. Jerry Beij bracht ons op voorsprong, maar als Anne Brandsma aan bord 1 zou winnen dan zou Heemstede doorgaan, omdat het laatste bord vervalt. Zo ver is het niet gekomen, omdat de vlag van Anne als eerste viel en Ad Reijneveld een biertje kon bestellen (3-1).