Startpagina 2018/2019

47e Schaak 4-kamptoernooi van De Uil 2019

Ad Reijneveld winnaar van groep 1

Opnieuw een enorm sukses voor de Uil, want met een deelnemersaantal van 78 (77 mannen en 1 vrouw) mag je gerust spreken van een zeer goede bezetting, gezien ook de capaciteit van de zaal en de beschikbare tafels. Van heinde en verre was men naar Hillegom gekomen en het moet gezegd ook de weergoden hadden wij aan onze kant. Op de vroege zaterdagmorgen een kleine plensbui, maar daarna was het prima schaakweer, wat wil een schaker nog meer?
78 deelnemers zult U zeggen, maar dat is toch niet deelbaar door 4? Klopt, we stonden bij de aanvang ook op 80 maar door afzeggingen die wij ook met verschuivingen en aanvulling met “vaste reserve“ Ron v.d.Linden niet aan konden vullen tot viertallen, hebben we besloten om een groep van zes te formeren die 3 ronden zwitsers speelden. Het werd groep 17 en toevalligerwijs zaten er ook nog eens drie Uil-spelers bij. Toch slaagden deze drie Uilen er niet in om Rob Groot, een Noordwijker, van de winst af te houden. Met de dames Hannie en Lyda achter de bar, de wedstrijdleiding in handen van Peter en Cok, zie daar de ingredienten voor een op zich al goed 47e toernooi.
Lees verder »
Foto's »
Uitslagen »

 

Jeugdleden De Uil geslaagd

Bij schaakclub De Uil hebben de kinderen afgelopen seizoen les gehad door middel van het stappenplan van de Koninklijke Nederlandse Schaakbond. 15 jeugdleden (ook wel “Uilskuikens” genoemd) hebben examen gedaan. Lees verder »

De Uil prolongeert NHSB beker titel

Op een bepaald niet ongelukkige wijze heeft het al wat oudere de Uil opnieuw de NHSB beker gewonnen.
Verdiend dat wel. De laatste fout telt en als dat een blundertje is, is het gelijk bekeken.
Alkmaar lag er prachtig en zonovergoten bij zaterdag 1 juni buiten en binnen in het Gulden Vlies, de lokatie die de organiserende thuisvereniging de Waagtoren voor het laatst mocht benutten. De Uil had geloot tegen de Waagtoren in de halve finales. Jan Vreeburg was de vervanger van Joran Donkers.
En wat wilde het toeval: Jan was de enige die goed uit de opening kwam en kreeg een remise aanbod van Dirk van der Meiden.
Lees verder »

Alsnog stevig lijfsbehoud de Uil

Het hele seizoen in de KNSB klasse 4E had de Uil geen wedstrijd gewonnen. Slechts 3 schamele gelijke spelen waren ons deel.
Op de 1 na onderste plek bungelde het voorheen zo gelouterde gezelschap.
Het zou er toch niet van komen dat er nog gedegradeerd zou worden ook.
Veel wedstrijden gingen onnodig net aan verloren en in de 9e match tegen Spaarne in Haarlem zou het toch moeten gebeuren.
En deze keer was het geluk met ons. En dan sta je sterk met het geluk aan je zijde.  Lees verder »

Weerzien in St. Albans

In het eerste weekend van april vond het St. Albans Chess Congress 2019 plaats. Er waren 5 secties: Open, Challengers, Major, Intermediate en Minor. Van de Uilen speelden Ad Reijneveld en ik in het Open toernooi, evenals Stephan Lehmann. Rob Warmerdam speelde in de Major en Peter Kaptein in de Minor. Ad en Stephan konden gezien hun rating meedoen bij de Challengers, maar verkozen toch in de Open te spelen. Traditioneel namen we op zaterdagavond een BYE op, zodat we ieder 4 partijen speelden.

Het toernooi werd niet gewonnen door de gedoodverfde favorieten Chris Ward (GM) of Richard Pert (IM), maar de titelloze John Merriman, die de titelhouders wist te ontlopen. Pert en Ward werden gedeeld 2e.
Lees verder »

De Uil minder overtuigend naar de finales

Hoewel minder overtuigend dan de afgelopen jaren heeft de Uil zich voor de 4e keer op rij geplaatst voor de finales van de NHSB beker. De eindscore doet anders vermoeden, maar zonder slag of stoot is het niet gegaan en de uitslag had in en tegen Bergen net zo goed andersom kunnen zijn.

Jan haalde een remise tegen Ballasteros, nadat hij nogal benauwd uit de opening was gekomen en Joran pakte alsnog de winst tegen Richard Frans juist na het moment dat hij ogenschijnlijk zijn voordeel had verspeeld. Daar stond echter tegenover dat Ad een pion achter stond met slechte stelling en Willem pardoes een stuk weg gaf in de eindfase. Lees verder »

Rapid-schaakkampioenschap v.d. Bollenstreek 2019

Oegstgeest 1, De Zwarte Pion 2 en De Vrijpionnen 1 winnaars van de Rapid-wedstrijden voor Bollenstreekteams 2019

Ja vrienden je staat er niet zo gauw bij stil maar “time flies“ want het was al weer de 33e keer dat de Bollenstreek-clubs op het schaakbord de degens met elkaar kruisten. Dit keer waren we te gast bij Schaakclub Sassenheim in het Sociaal Cultureel Centrum ’t Onderdak aan de JP Gouverneurlaan, al waar op dinsdag 23 april de schermutselingen plaats vonden. Helaas moesten we dit jaar afscheid nemen van De Toren uit Valkenburg (ZH). Ze waren vorig jaar na een barrage met De Uil 3 gepromoveerd, maar gebrek aan leden deed hen besluiten zich aan het begin van het seizoen 2018/2019 op te heffen. Ook bij andere clubs werkt een teruglopend ledental door en wij zagen dit de laatste jaren al gebeuren. We konden de gebruikelijke 4 poules (4 teams van 6) elk jaar weer met moeite opvullen met o.a. de Uil 4 en 5 en soms een All Stars-team. Maar dit jaar hebben we tenslotte de knoop doorgehakt en er 3 poules van 4 teams van gemaakt. Dan maar wat minder Uil-teams hoe rot ik het ook vond voor de spelers van de Uil waar ik zelden tevergeefs een beroep op deed. Enfin het zij zo, we moeten er mee leren leven. Een dooddoener maar toch. Een teken aan wand. Lees verder »

Aartswoud troeft de Uil af

Vooral bij de Chinees. Zij hadden reeds geboekt bij de Lange Muur, dat verder vol zat wegens Bloemencorso.
De Uil droop af naar de Zilk, waar wij overigens bij Kings Garden ook een uitstekend restaurant troffen, dat naar meer smaakt.
De overwinning in de schaakmatch was Aartswoud ook van harte gegund deze zaterdag 13 april in Hillegom.
Al was het maar vanwege de omweg die de jongelui dienden te maken omdat de Provinciale weg was afgezet vanwege het jaarlijkse bloemencircus. Lees verder »

De Uil 3 sluit het seizoen goed af

Vrijdag 29 maart speelde de Uil 3 zijn laatste wedstrijd in Zandvoort en de 1e plek bleek net niet meer haalbaar. Santpoort stond te veel bordpunten voor, maar een goede 2e positie is ook een prestatie van formaat. Gelukwensen opnieuw voor onze vrienden van Santpoort. Zij werden kampioen net als Santpoort 1 in de klasse 1b van de Uil 1.

Martin speelde aan bord 1 een puike partij tegen een ex-kampioen van de Zwarte pion. Zie artikel hoe dat in zijn werk ging. Bij Stefan ging het helaas mis in de opening. Met een stuk minder kwam hij nog sterk terug, maar heeft het tij niet weten te keren. Ook de sterke invaller Peter Kaptein moest het moede hoofd buigen in een moeilijke stelling. Sterk, omdat hij er gewoon weer bij was! Nochtans halverwege: 2-1 achter. Lees verder »

Bekerhouder De Uil gaat door naar de kwartfinales

Het sympathieke Kan Tegen Verlies (KTV) heeft het de Uil maandag 25 maart in Hillegom niet al te moeilijk gemaakt.

Het werd een soepele winst van 3-1, waarbij het meest sympathieke gebaar kwam van Jan Havenaar, die tegenstander Marco Groot een volle toren schonk, net op het moment dat hij bijna was geslaagd in zijn poging ijzer met handen te breken in een remise stelling van ongelijke lopers met torens. Lees verder »

De Uil 1 NHSB over de knie

Bij Krommenie dinsdag 19 maart met een, althans op papier, sterrenteam van heb ik jou daar.
Dit team heeft op een bepaald ongelukkige wijze het onderspit moeten delven, mogen we eufemistich zeggen.
De nederlaag was onnodig.
Alleen Jan Vreeburg stond vrijwel de gehele partij op verlies, maar vechter Jan haalde uiteindelijk nog een remise door zettenherhaling. Lees verder »

De Uil 2 kampioen

Een gemotiveerd team telt voor twee.
Tel daar ook nog eens een topspion van het kaliber Jan van der Bergh bij op en de voorbereiding was optimaal maandag 18 maart.
De Uil 2 speelde thuis tegen HWP 4, terwijl mede koploper Heemstede op dezelfde avond thuis speelde Spaarne, dat ook nog kampioenskansen had als het zou winnen.
Jan van der Bergh was onze verkenner en hield mij met sms-jes op de hoogte van de tussenstanden.
5-3 was de eerste prognose voor Heemstede en dat betekende dat de Uil minimaal 5½ punt zou moeten scoren, want wij stonden een ½ bordpunt achter en bij gelijk eindigen ging de bokaal naar de Uil. Immers Cok had “ontdekt” dat zijn nederlaag aan bord 8 dan zou afvallen bij het eerdere 4-4 resultaat tegen Heemstede. Een nuttige nul dus. Lees verder »

De Uil 1 KNSB verzet Bergen

Onder de bezielende leiding van Gerard-Jan van Wageningen en Fred van Randen heeft de Uil 1 KNSB zaterdag 16 maart een verdienstelijk gelijkspel uit het vuur gesleept tegen Bergen uit Noord-Holland. Gerard-Jan en Fred waren de perfecte chauffeurs, die het gezelschap uilen vanuit Hillegom, Hoofddorp en Lisse op kundige wijze naar Bergen wisten te loodsen. Een compliment aan hen, ook al was die kundige wijze op het schaakbord even later ver te zoeken. De penningmeester van de NHSB, Jacob Boer, die voor de wedstrijd nog zo genereus was door ons het boek “de Berger variant” te schenken, bleek tegen Gerard-Jan onverbiddelijk toen hij sterk binnen kwam over de e-lijn. Lees verder »

Carnaval bij het kalende pionnetje

Het was carnaval in het onderkomen van schaakclub Westeinder in Kudelstaart donderdag 28 februari. Het gaf de schaakmatch tegen ons eerste team NHSB een aparte sfeer.
Nochtans hadden wij weinig last van de feestvierende meute en viel het rumoer mee in de aparte zaal van het kalende pionnetje, de oude naam van de Kudelstaartse schaakclub, die heel toepasselijk was op deze avond. Het schaken was dus goed te doen. Het toiletteren daarentegen was een ander verhaal. Bij hoge nood was een aparte route noodzakelijk via de bar en een aparte gang met de barkeeper als bodyguard. Het was weer eens wat anders. Lees verder »

De Uil 2 miraculeus

Van de vorige wedstrijd van de Uil 2 tegen Nieuw-Vennep heeft u geen verslag gezien en dat was maar goed ook, want hoewel ik er niet bij was, sprak de uitslag boekdelen. Huilen met de pet op. Tegen directe concurrent Spaarne maandag 25 februari in de Bestemming had het paradepaartje van onze club dus heel wat goed te maken. De teamleider overwoog zelfs een tactische opstelling, maar na veel vijven en zessen kwamen we toch weer op dezelfde opstelling uit, waarbij het venijn zat aan bord 2. Richard, die tot nu toe maar een halfje had buit gemaakt werd opgeofferd aan zijn “eigen” bord tegen Loek Veenendaal die 5 uit 5 had gescoord, We weten: Richard kan het en met een beetje inspiratie moest het er uit komen en het kwam er uit. Lees verder »

De Uil 3 heeft de jeugd

De Uil 3 heeft niet de leeftijd, maar wel de jeugd.
In een week dat de oudjes van de Uil 2 (4½– 3½ verlies tegen Nieuw-Vennep) en de Uil 1 het danig lieten afweten, was het de Uil 3 dat de harten sneller deed kloppen met een eclatante 1-5 overwinning tegen de jeugd van KC vrijdag 8 februari in ’t Troink Haarlem.
Ron van de Linden was zo vriendelijk het punt aan zijn piepjonge opponent te gunnen in plaats van ogenschijnlijk de Dame te winnen. De andere vijf Uilen kenden geen genade en wisten het grut over de knie te leggen. Peter was de eerste de beste. Hij won een stuk en dat was genoeg. Ook Jan won met een combinatie een kwaliteit en later een stuk. Lees verder »

De Uil 1 KNSB scoort acht keer

Bij de Italiaan Pinokkio Hillegom, zaterdag 9 februari.
Martin maakte een een Lasagna buit en de andere debutant Mark een pizza Hawai, Richard een dood beest – het zag er wel lekker uit- en Jan Vreeburg een vegetarische schotel- dat zag er ook heel lekker uit. De conservatievelingen Jan Havenaar en Ad bleven bij de pizza Calzone, Rob een pizza met veel vis en Fred uiteraard de zalm.

Het was smikkelen en smullen. Lees verder »

De Uil 1 NHSB heeft toppers niet nodig

Even wat filosofie vooraf:
Verwacht je het niet dan is de kans op een positieve uitslag het grootst.
Ga je er voor zitten, dan is ergernis uw deel, want de meeste dingen gaan fout.
Weet je de uitslag achteraf en is die positief, dan is het heerlijk genieten als je de wedstrijd in herhaling bekijkt. De dingen die fout gaan, vind je niet erg.
Je hebt een objectief oordeel. Lees verder »

Bekerhouder De Uil gaat door naar de volgende ronde

Het kritieke moment bij de bekerwedstrijd 1e ronde NHSB donderdag 10 januari in Heerhugowaard was in feite voorafgaande aan de match. Doet Willem mee of niet? Hij deed mee en hoe. Winst in 11 zetten. Zie diagram.
U mag raden wat de zet van zwart was, waarna wit op gaf. Lees verder »

Voges Logo
Voges Open Hillegoms, De 7e/slot ronde: Duleen van Gunsteren kampioen in groep A, Martin Zegstroo prolongeert titel in groep B
Hillegom, zaterdag 22 december

Duleen van GunsterenHet was het toernooi van Duleen van Gunsteren. Op de beslissende momenten toeslaan en zorgen dat je afstand blijft houden. Zo ook in de laatste ronde in zijn partij (met zwart) tegen Jan Vreeburg. Naast hen speelde “belager” Jan Havenaar tegen Aad de Bruijn, en laat nu juist Aad deze dag in vorm zijn. Al spoedig bleek er voor Jan sowieso niet veel meer in te zitten dan remise, waarop aan het bord van Duleen de vrede getekend werd, nog voordat de uitslag van bord 2 definitief was.

Dat men het goed ingeschat had bleek wel uit het verdere verloop waarbij Jan Havenaar langzaam maar zeker teruggedrongen werd en tenslotte de koning om moest leggen. Duleen van Gunsteren werd hierdoor met een vol punt voorsprong op Jan Havenaar en Aad de Bruijn (beiden 5 punten en gedeeld tweede) kampioen in groep A met 6 punten en winnaar van de Cok Ippel bokaal. Proficiat. Twee halfjes verlies door een bye en remise in de laatste ronde. Met een rating van 1851 scoorde hij een TPR van 2323!! Zeer sterk en fraai gespeeld!! Lees verder »

Snelschaakkampioenschap De Uil 2018: Claudia Kuijs-Grannetia nieuwe snelschaakkampioene van de Uil

Veni, Vidi, Vici - ofwel Zij kwam, Zag en Overwon.
Claudia Grannetia, wie bij de Uil herinnert haar niet? Als Claudia Grannetia speelde zij jarenlang intern bij de Uil aan de top.

Extern speelde zij de laatste jaren op eigen verzoek in het derde. Maar ook bij de Nederlandse meisjes en later de vrouwen scoorde zij er lustig op los. Vanwege haar studie verhuisde zij naar Leiden en daarmee kwam ook een eind aan haar lidmaatschap van de Uil. Zij trouwde met Yorg Kuijs en verhuisde naar Oss. Claudia is moeder van een dochter van ruim een jaar (Lina). Lees verder »

De Uil 1 KNSB verdubbelt score

Het onderaan de klasse 4E van de KNSB bungelende Kennemer Combinatie 4 heeft zijn eerste matchpunt buit gemaakt tegen een weinig wakker de Uil 1.
Aan de onberispelijke organisatie van wedstrijdleider Peter Kaptein en de heerlijke kopjes koffie en andere versnaperingen van bardame Lida heeft het niet gelegen zaterdag 15 december in de Bestemming Hillegom. Ook degenen, die met de fiets kwamen troffen het niet met de gure oostenwind tegen. Nadat het vuurtje was opgestookt binnen het gebouwtje hebben de schakers zich nochtans weten te vermaken. De uitslagen daar gelaten, want de Hillegommers maakten hun favorietenrol niet waar. Lees verder »

Voges LogoVoges Open Hillegoms, De 6e ronde
Hillegom, vrijdag 14 december

Nog even ter herinnering: de 7e (slot)ronde is op zaterdag 22 dec. 13.00 uur.
In groep A heeft Duleen van Gunsteren opnieuw een aanval op zijn koppositie afgeslagen. Ditmaal bestreed hij, toch niet de minste, Ad Reijneveld met b3 en dat hij zich goed voorbereid had bleek wel uit het vervolg. Ad moest tenslotte de koning omleggen. Duleen heeft in de zes gespeelde ronden nu vijf keer winst behaald en slechts een halfje afgestaan door middel van een opgenomen vrije ronde (bye). Degene die Duleen eventueel nog kan inhalen of voorbijstreven is Jan Havenaar (op een halfje achterstand) maar hij is wel afhankelijk van een misstap van de koploper. Zaterdag 22 december laat in de middag weten U en ik alles. Lees verder »

Nipte overwinning de Uil 3

Niet geheel onverwacht heeft de Uil 3 maandag 10 december thuis in de Bestemming tegen Kijk Uit uit IJmuiden zijn 2e overwinning geboekt. Thuis, want tegen Kijk Uit spelen we nooit uit, maar altijd thuis. Ik weet niet eens hoe het clubgebouw van de IJmuidenaren er uit ziet. Maakt niet uit. De jongelui zijn graag gezien gasten in Hillegom en weten ons meestal de punten toe te dichten, alhoewel het deze keer lang onzeker bleef.

Martin speelde een Tarrasch en deed in feite alles goed tot het moment dat hij kon oogsten en toen keerden de kansen en stond wit als een vorst.
Dat betekende (½ -1½), omdat Aad remise overeen was gekomen na een goede partij. Lees verder »

Voges LogoVoges Open Hillegoms, de vijfde ronde: Spanning terug in groep B (4 spelers aan kop) tegenover één in A.
Hillegom, vrijdag 7 december

Meestal begin ik het verslag met groep A, maar de drastische veranderingen in groep B hebben mij van mening doen veranderen. En U kent de uitdrukking “verandering van spijs doet eten“.
Korneel Joppe heeft met zijn fraaie overwinning op koploper Mahesh Patil, de knuppel in het hoenderhok gegooid mede ook door de overwinningen van Arie Meruma en Martin Zegstroo op resp. Kees van Toor en Bert Bergshoeff. Korneel, Mahesh, Arie en Martin gaan nu gezamenlijk aan de leiding met 4 uit 5. Dat kunnen nog zeer spannende leuke laatste twee ronden worden. Lees verder »

De Uil 2 geht los

Een zwierig de Uil 2 met losbandige kantjes heeft maandag 3 december op zijn “roodkoperen” een benauwde overwinning uit het vuur gesleept tegen KC 2. Het was kunstenaar Marcel Bolhuis, die ons getuige liet zijn van zijn “Magnus Opus”, een meesterwerk dat de toeschouwers op de banken bracht. Voortdurend stond zijn Dame in en dreigde hij met 3 stukken mat te geven. Uiteindelijk werd er afgeruild naar een eindspel met meer dan genoeg pionnen voor een stuk, dat hij won op tijd. Deze partij houdt u nog van ons tegoed. Lees verder »

Schrobbering De Uil 1 NHSB

Dinsdag 4 december zijn de oren van de Uil 1 NHSB flink gewassen in Velserboek tegen Santpoort 1.
Natuurlijk waren zij favoriet, maar de vorige keer tegen KC stegen we ook boven ons uit. Dus waarom nu niet nog een keer.
Willem en Joran hadden vooruit gespeeld tegen de gebroeders Haver en 2 remises buit gemaakt, waarbij Willem de winst liet liggen.
Lees verder »

Voges LogoVoges Open Hillegoms, de vierde ronde: Fred van Randen en Duleen van Gunsteren aan kop in A maar Mahesh Patil in B is de enige met een 100% score en heeft een punt voorsprong.
Hillegom, vrijdag 30 november

In groep A was de spanning er al maar die is door de overwinning van Fred van Randen op Dennis Bouwmeester en de bye van Duleen van Gunsteren flink aangewakkerd. Twee spelers aan kop (Duleen en Fred) met 3½ punt en nog maar 3 ronden te gaan. Normaal gesproken spelen ze dan in de 5e ronde tegen elkaar. Voor de neutrale liefhebber misschien een aansporing om op vrijdag 7 december eens een kijkje te nemen in de achterzaal van Zomerzorg. Maar het zijn niet alleen genoemde twee die de toon aangeven, want op slechts een halfje staat Jan Havenaar, wachtend op eventuele misstappen van de leiders. Lees verder »

Voges LogoVoges Open Hillegoms, de derde ronde: Duleen van Gunsteren in A en Mahesh Patil in B als enigen zonder puntverlies.
Hillegom, vrijdag 23 november

In groep A heeft Duleen van Gunsteren, na een mistasting in de slotfase, van Willem Hensberrgen knap de winst gegrepen en zich met een halfje verschil losgemaakt van een tweetal belagers nl. Fred van Randen (winst op Rudolf Kat) en Dennis Bouwmeester (winst op Frans Arp). Twee weken op rij bewijst Duleen dat hij met een rating van 1854 zijn mannetje staat tegenover spelers boven de 2000. Maar de weg is nog lang want na de twee spelers met dat halfje achterstand komt een groep van zes spelers met 2 punten. En dat zijn niet de minsten (Ad Reijneveld, Niek v.d. Maat, Kees Scherpenisse, Jan Havenaar, Jan Vreeburg en Frank Homburg), zij hebben in het verleden wel bewezen tot veel in staat te zijn. Lees verder »

Sinterklaas in Santpoort

Zaterdag 24 november speelde de Uil 1 KNSB tegen Santpoort 2, dat versterkt was met twee Kijk Uit spelers Ingmar Visser en Andre Kunst.
Meestal is er ruimte genoeg in het bekende Polderhuis, maar deze dag was er een Sinterklaas manifestatie, waardoor er maar 1 zaal beschikbaar was voor 2 matches. Santpoort 1 speelde tegen de Messemaker. Overigens  zagen wij genoeg zwarte pieten, maar visueel was er geen Sinterklaas in levende lijve te bekennen. Virtueel daarentegen speelden er drie Sinterklazen bij de Uil. Martin verspeelde een paar pionnen en vocht voor een verloren zaak. Dat kan een keer gebeuren. Hij was tot nu toe de grote man. Jan van der Bergh speelde zijn vijfde partij deze week en dan is het niet verwonderlijk dat het wel eens mis kan gaan. Gerard-Jan van Wageningen trof het niet dat hij bij zijn debuut 1 van de sterkste schakers van Santpoort trof. Wellicht dat een paardoffer tegen 2 pionnen in de aanval kansen op beter had gegeven. Het kwam er niet van. Lees verder »

Haas pakt Vos

Onlangs werd mij door de stadsecoloog verklapt dat in Haarlemmermeer in 2018 vier keer een Vulpes vulpes is waargenomen in verschillende binnentuinen, waar stiekem camera’s waren opgesteld om bijzondere diersoorten op foto vast te leggen.
Nu wilde het toeval dat wij er ook in Heemstede maandag 19/11 twee tegenkwamen en dinsdag 20/11 was het raak in Haarlem in de match van HWP 5 tegen de Uil 3.

Peter de Haas zijn kippen werden al snel door de Vos van HWP geslacht. Reeds na een aantal zetten was hij er twee kwijt (e4,c5,Pc3,Pc6,Lb5,a6, La4,b5 en Pxb5!). Kip ik heb je. Het ging deze Vos dus om de zwarte kippen, terwijl voor de partij nog wel de passie werd gepreekt. Peter stond dus een stuk voor, maar kon daar weinig mee uitrichten. Lees verder »

Arrest de Uil 2

Zwaailicht en stopteken waren duidelijk. De Uil 2 is erbij.
De wagen van Ad werd gedwongen te stoppen voor een controle.
Cok wist een betere route voor de terugweg en dat hebben we geweten.
De politie, die werd vertegenwoordigd door twee aardige dames was een boevengilde op het spoor en meende beet te hebben.
Na uitgebreid fouilleren werden we weer los gelaten. Lees verder »

Voges LogoVoges Open Hillegoms: De tweede ronde
Hillegom, vrijdag 15 november

Het zijn de nieuwkomers die in ronde twee de toon aangaven.

In groep A was het Duleen van Gunsteren, die de zegereeks van Jan Havenaar een halt toeriep en door zijn winst is hij alleen op kop gekomen want aan bord twee waar ook twee een-punters speelden (Rudolf Kat tegen Dennis Bouwmeester) werd het na zware strijd remise. Rudolf en Dennis dus op 1½ maar zij hebben inmiddels gezelschap gekregen van Willem Hensbergen, Ad Reijneveld, Frans Arp, Niek v.d. Maat, Kees Scherpenisse en Fred van Randen. En zeg nou zelf, een halfje verschil met nog 5 ronden voor de boeg is te doen. Aan de borden 3 en 4 gebeurde wel het een en ander. Bord 3 tussen Hennie en Willem en bord 4 tussen Ad en Cok. In beide partijen was een loperoffer aanleiding tot vuurwerk. In beide gevallen liep het slecht af voor diegene die de loper offerde maar in de partij van Ad-Cok had er beduidend meer in gezeten voor Cok, kijk de partij maar eens rustig na. Groep A kent na ronde twee geen spelers meer met een 0-score.  Lees verder »

De Uil 1 NHSB baart opzien

Vriend en vijand, winnaars en verliezers waren het er over eens.
Het waren hele lekkere stukken maandag 12 november in de Bestemming Hillegom.
Stukken met glans en statuur.
Stukken, die je lekker over de velden wil bewegen.
Natuurlijk dit materiaal kost iets meer, maar dan heb je ook wat.
Lees verder »

Voges LogoVoges Open Hillegoms: De eerste ronde
Hillegom, vrijdag 9 november

De kop is er weer af, het 36e VOGES OPEN schaakkampioenschap van Hillegom is op vrijdag 9 november in Eetcafé Zomerzorg, van start gegaan. Ook nu weer hadden we te maken met een stroeve start, maar naarmate we steeds dichter bij de aanvangsdatum vorderden kwam de stroom van oud-deelnemers op gang, uitmondend in een deelnemers aantal van 56 (24 in A en 32 in B). Dit jaar een respectabel aantal nieuwe spelers, maar ook enkelen die na één of meerdere jaren van afwezigheid de route .naar ons toernooi weer gevonden hebben. Van harte welkom allemaal.....

Stipt om acht uur hield voorzitter Jan Plomp zijn openingswoord waarin hij de sponsoren Voges, Sloos en Siebelt bedankte voor hun bijdragen waardoor dit 36e toernooi weer gehouden kon worden. Ook wedstrijdleider Cok Ippel kreeg nog even het woord om wat mededelingen van huishoudelijke aard aan de man te brengen. Samen met mede-organisator Peter Kaptein, computer/bulletin deskundige Jan Havenaar en Ad Reijneveld als schaakpartij-ingever, geven zij dit toernooi de uitstraling die het verdient. En niet te vergeten, Richard Nigten, onze onvolprezen webmaster die alle gegevens kanaliseert en op de web-site aan de trouwe lezers doorgeeft. Lees verder »

Rustig begin de Uil 3

Maandag 29 november heeft de Uil 3 het rustig aan gedaan tegen het sterke Santpoort 2 uit Velserbroek.
Het te sterke Santpoort 2, veel te sterke.
Alleen Peter de Haas wist een vol punt te scoren en invaller Peter van Bakel een half punt.
Aad Vledder had snel het nakijken en Ron van der Linden niet snel, maar wel het nakijken.
Lees verder »

De Uil zaterdag verrast

Een huzarenstukje wilde ik eerst stellen. De prestatie van de Uil 1 zaterdag 3 november thuis en uit in Uithoorn tegen de Amstel.
Dat is te veel eer, maar een verassing was het zeker tegen een opponent die op de borden 3 tot en met 8 duidelijk ratingfavoriet was.
Daarbij stond het koningskoppel Havenaar en Reijneveld vrijwel de gehele partij verloren tot slecht en tel dan maar eens je winst. Die was lang in de verste verte nergens te bekennen in het fraaie dienstencentrum in Uithoorn waar wij onze thuiswedstrijd mochten spelen in hol van de Leeuw, omdat onze vaste locatie in Hillegom -de Bestemming- niet beschikbaar was. Een pikant detail was ook de aanwezigheid van onze tegenwoordige sterspeler Willem Hensbergen aan de andere kant van de tafel. De Amstel is en blijft zijn eerste club. Lees verder »

De Uil 2 houdt huis

Maandag 15 oktober heeft de Uil 2 uit het nietige Hillegom flink huisgehouden tegen het almachtige Hoofddorp uit de gemeente Haarlemmermeer.
Eigenlijk hadden we niet veel anders verwacht dan een monsteruitslagje. De Uil heeft namelijk de laatste jaren flink ingekocht -bij wijze van spreken-, zodat het echte aantal Hillegommers in de Uil 1 en 2 op de vingers van 1 hand te tellen is. In feite is Edwin de enige Hillegommer van de Uil 2 en hij was als eerste klaar. Grootmeester Timofejev liet een stuk instaan en dat buitenkansje was aan onze Hillegommer wel besteed. Cok scoorde het 2e punt. Hoe dit in zijn werk is gegaan kan ik u niet verklappen, want hij was al klaar toen ik terugkwam in de Bestemming na een snelle hap thuis. Lees verder »

Regelmatige zege de Uil 1 NHSB

Vrijdag 12 oktober heeft de Uil 1 een regelmatige overwinning behaald tegen Chess Society Zandvoort in de 1e klasse van de NHSB competitie.
Het was een wat saai avondje in Zandvoort aan de borden. Aan de bar was het gezelliger met Olaf en Ben, de bekende schaakmatadoren uit Amsterdam en Aalsmeer, die snelle remises tegen Ad en Joran wisten af te dwingen. Ad meende een pion te moeten winnen, maar kon een zettenherhaling over de zwarte velden rond zijn Koning niet vermijden. Joran dacht met zwart een mindere stelling te hebben. Het viel mee en een half punt was zijn deel. Lees verder »

De Uil zaterdag geeft niet thuis

Zaterdag 6 oktober, uit tegen Waagtoren 3 in Alkmaar, heeft het weinig uitgeslapen de Uil niet thuis gegeven en leed een 4½-3½ nederlaag waar weinig tot niets op viel af te dingen. Vechter Jan Vreeburg was weer degene die het tot het eind toe heeft geprobeerd. Hij kwam een pion voor in een paardeindspel, maar dit was onvoldoende voor de winst. Martin Zegstroo was de enige die een vlekkeloze partij speelde. Met uitstekend spel won hij een pion en toen alle stukken weren geruild was het kat in het bakje en scoorde de Uil het 3e punt. Lees verder »

De Uil 2 weet Assendelft te vinden

Assendelft. Waar ligt dat eigenlijk?.
Bij Assen of bij Delft?
De Tom Tom, die mij was aanbevolen door een familielid, stuurde mijn wagen overal en nergens heen. Het werd steeds donkerder. Je zag geen hand voor ogen op het smalle weggetje, maar uiteindelijk heeft de vriendelijke vrouwenstem ons het juiste pad gewezen naar de Dorpsstraat van Assendelft, de langste dorpsstraat van Nederland (7,2 kilometer). Lees verder »

32e Voges 'Rapid' Schaaktoernooi 2018

Robby Kevlishvili (IM) winnaar van het 32e Voges Open Rapidschaaktoernooi 2018
Hillegom 29 september 2018

De opzet was dit jaar dezelfde als vorig jaar. Een A-groep van zeg maar spelers boven de 1900 die om geldprijzen streden en daaronder achtkampen waar de bovenste drie van iedere groep prijzen in natura uit konden zoeken. Ook nu was de concurrentie van toernooien op die bewuste zaterdag 29 september groot. Op de woensdag in diezelfde week stond de teller nog maar op 12 in de A groep en ruim 30 in de achtkampgroep. Doch zoals zo vaak bleek ook nu weer dat schakers late aanmelders zijn want vanaf donderdag begon het te lopen tot laat op de vrijdagavond toe. Het leverde een zeer sterk gezelschap in de A groep op. Maar liefst 1 GM, 6 IM’s en 2 FM’s gaven acte de presence. Uit alle delen van Nederland, maar ook België, Polen, Oekraine en Rusland was men naar Hillegom gekomen. Het moet echter gezegd dat genoemde laatste drie niet speciaal naar Hillegom gekomen waren, men was op doorreis en pikten zo hier en daar een toernooitje mee.

Uiteindelijk bleef de teller steken op 24 spelers voor de A groep (die zeven ronden zwitsers speelden) en 45 voor de achtkampers. Uit die 45 werden 4 achtkampen geformeerd op aflopende rating en de overblijvende 13 spelers(sters) speelden in één grote groep (13) ook zeven ronden zwitsers. Een iets mindere opkomst dan vorig jaar toen we maar liefst 80 deelnemers mochten verwelkomen. Lees verder »

Benauwde zege De Uil 1 NHSB

Maandag 24 september heeft de Uil 1 een benauwde zege behaald tegen HWP 2 in de 1e klasse van de NHSB competitie..
Het was door het oog van de naald.Nog onkundig van het feit dat Willem en Joran in een andere dimensie anderhalf punt binnen zouden sprokkelen, leek er vroeg op deze avond geen vuiltje aan de lucht voor de wakkere, al wat oudere Uilen. Ad hield de Koning van zijn opponent in het midden en weldra verloor zwart have en goed door ruimtegebrek en het was 1-0.
Over have gesproken, onze deskundige op dat gebied, Jan Havenaar, wist op nare wijze Frank Homburg in de opening 2 pionnen te ontfutselen. Daarna heeft Frank het nog lang vol gehouden. Nochtans is de tweede overwinning van de Uil niet meer in gevaar geweest. Lees verder »

Veel animo voor schaaksimultaan

Op maandag 10 september was weer de jaarlijkse schaaksimultaan ter gelegenheid van de Najaarsfeesten. Er is dan een speciale groep voor de jeugd en een speciale groep dan wel groepen voor de senioren.

Om 19.00 uur begon de jeugd. Waren er vorig jaar maar 10 jeugdige schakers naar de Bestemming gekomen, nu mocht de organisatie maar liefst 23 deelnemers verwelkomen. Deze onverwacht hoge toeloop zorgde voor heel wat geschuif met tafels en stoelen, maar uiteindelijk verliep alles op rolletjes. Lees verder »

Eervol verlies De Uil zaterdag

Zaterdag 15 september, thuis in de Bestemming Hillegom, was het zover. De rentree van de Uil in de KNSB. De oprichting van een nieuwe 4e klasse was er voor nodig, maar deze mogelijkheid om weer eens op zaterdag voor de bond te spelen konden we niet aan ons voorbij laten gaan. Jerry Bey speelt onregelmatig mee, maar op zich is het positief dat hij erbij wil zijn. Hetzelfde geldt voor Theo Bakker. Jan de Jong was deze keer verhinderd, wegens een bowling wedstrijd.

Bij de aankomst van tegenstander Botwinnink wisten we niet wat we zagen. Er is nog jeugd die schaakt. De gemiddelde leeftijd was minimaal 30 jaar jonger dan de Uil, Mark uitgezonderd. Lees verder »