Startpagina 2015/2016

Slotavond 2016

De foto's van de slotavond van de jeugd en de prijsuitreiking voor de jeugd en de senioren zijn te bewonderen in de fotogalerij.

44e vier-kamptoernooi van De Uil 2016
Ad Reijneveld winnaar groep 1

Normaliter begin ik dit verslag meestal met het aantal deelnemers en de (subtropische cq tropische) weersomstandigheden, maar het deelnemersaantal schommelt al jaren rond de 80 en het weer is traditie-getrouw voor onze 4-kamp “bloody hot” dus waarom zou ik niet eens een keer ons aller Ad Reijneveld voor het voetlicht halen! Zijn naam prijkte al in totaal 4x op de Jan Bakker trofee en dan probeert de organisatie toch van alles om zo’n speler van het definitief winnen af te houden. Geen middel laten we onbeproefd, want het doel heiligt de middelen. Maar helaas sterkere schakers als die nu de groep 1 bevolkten waren er niet dus dan maar “bidden” en ook dat hielp niet. Nee zonder gekheid Ad won het kampioenschap van deze groep en daarmee de definitieve beker is je van harte gegund. Lees verder »
Fotogalerij »

De Uil wint NHSB Beker 2015-2016

Zaterdag 11 juni was het dan zover. Na veel vijven en zessen over de dag des oordeels werd uiteindelijk de knoop doorgehakt. Santpoort bleek bereid de finale van de NHSB beker te organiseren en naast de Uil waren Bergen en Nieuw-Vennep geplaatst. Santpoort miste Martijn de Roode, Bergen Ballasteros en wij Jan Havenaar. Echter in Jerry Bey hadden we een meer dan uitstekende vervanger, hetgeen ons min of meer in de favorietenrol plaatste. Lees verder »

Femme Fatale

In de Zuid Tangent toog ik op een vrijdagavond naar Hillegom. Ik beschouw dit dorp in de Bollenstreek als mijn geboorteplaats. Feitelijk ben ik ter aarde gekomen in Beverwijk maar dat wil ik niet weten en dat zal iedereen wel begrijpen. Hillegom kent een vierkamp toernooi en dat is beroemder dan het van oorsprong gespeelde Hoogovens toernooi in Beverwijk. Daar zijn ze ook snel vertrokken naar een tochtig en koud oord aan zee. De vierkamp is het dorp tussen een zee van bloemen altijd trouw gebleven. Grote namen, Havenaar en Reijneveld om twee gladiatoren te noemen, keren er jaar na jaar terug om te strijden in de catacomben van de Hoeksteen. Lees verder »

Ridders van de Uil zakken door in Nottingham

Ye olde trip to JerusalemIn het weekend van 16 en 17 april is de Uil stevig doorgezakt in Nottingham. Het was hoog tijd om weer eens een bezoek te brengen aan de oudste kroeg van het Verenigd Koninkrijk. Dat is Ye olde trip to Jeruzalem 1189 AD, waar de ridders in de middeleeuwen hun laatste biertje dronken vóór hun kruisvaart naar het beloofde land.
De ridders van de Uil dronken hier hun laatste gerstenat na het schaaktoernooi waar ze ook waren doorgezakt en wel door het ijs. Lees verder »

De Uil 1 besluit goed seizoen met winst

Naar goed gebruik kwam Ad iets te laat op zijn afspraken in Hillegom, Nieuw-Vennep en Hoofddorp ter ontmoeting van Edwin, Peter en Jan Vreeburg. Dit gebruik is niet zonder reden. 1 keer kwam Addie te vroeg. Dat was 23 april 1960 om 5 voor middernacht, terwijl zijn ouders op 24 april hadden gewed voor een kinderwagen. Sindsdien gebeurt hem dat niet meer. Lees verder »

De Uil naar halve finale beker NHSB

Het wonder is geschied.
De Uil heeft zich geplaatst voor halve finale van de NHSB beker.
Hoezo wonder?
Waren wij geen favoriet dan tegen KTV uit Enkhuizen? Lees verder »

De Uil 3 speelt in Hillegom gelijk

Een eclatant gelijkspel maandag 4 april in Hillegom tegen de Uil 3 heeft Aalsmeer de titel in klasse 2d van de NHSB opgeleverd.
Dit gelijke spel van 2½–2½ was voor de Uil 3 niet genoeg om een matchpunt binnen te halen, want in Kudelstaart waren eerder reeds 3 partijen vooruit gespeeld met als resultaat nul, komma, nul.
Excuses mogen wij aanbieden aan HWP 3. Zij waren inmiddels de directe gegadigde om kampioen te worden als Aalsmeer niet won. Paul Tuijp en Willem de Ruig kwamen polshoogte nemen of het wondertje zich zou voltrekken. Het is er niet van gekomen. Lees verder »

De Uil 1 ongeslagen tegen de Wijker Toren

Zaterdag 2 april is de Uil 1 ongeslagen gebleven tegen de trotse koploper de Wijker Toren 2 uit Beverwijk.
In Hillegom nota bene, waar tot nu toe louter nederlagen werden geleden dit schaakseizoen, waren Jan Vreeburg en Ad Reijneveld de enige winnaars deze middag.
Ad won plots een vol stuk met de zet Pf4 tegen vader Kok en zoon Kok liet tegen Jan Vreeburg het fraaie offer Pxg6 toe. Jan was daarna onverbiddelijk en met enkele rake klappen diende hij de genadestoot uit. Lees verder »

Johannesschool Schoolschaakkampioen

Schaakclub De Uil organiseerde voor de vijfde keer de schoolschaakkampioenschappen. Er werd gespeeld om het individuele kampioenschap en het schoolkampioenschap. Er waren 41 deelnemers van zeven scholen. Om half twee deed burgemeester van Erk de eerste zet, waarna de strijd los barstte, waarbij Thijs Pouw al riep dat hij het toernooi zou winnen. Lees verder »
Fotogalerij »

Sombere vooruitzichten De Uil 2 na verlies.

De uitwedstrijd tegen Krommenie 2 was de gelegenheid om het eersteklasserschap veilig te stellen. Echter, dan moest er wel minimaal worden gelijk gespeeld. Krommenie stond 1 wedstrijdpunt achter, evenals Excelsior. Chess Society stond daar weer een punt achter, dus bij een overwinning hielden we 3 teams onder ons. Echter, dit bleekt te mooi om waar te zijn. We bleven op 3½ bordpunt steken, dus streefde Krommenie ons al voorbij. Vrijdag 1 april speelt Chess Society thuis tegen het reeds kampioen zijnde Kennemer Combinatie 3 en tenslotte op maandag 4 april speelt Excelsior thuis tegen Kijk Uit, dat al enige tijd uit vorm is en steeds enkele invallers nodig heeft. Alle overige uitslagen zijn dan al bekend en het is voor Excelsior niet moeilijk om uit te rekenen dat bij 4-4 wij worden voorbij gestreefd op bordpunten. Lees verder »

De Uil 1 wint geruisloos in Haarlem

Zaterdag 19 maart behaalde de Uil 1 tegen het Spaarne 1 in het denksportcentrum Haarlem een onverwacht overtuigende overwinning. We speelden uit en dan winnen we dit seizoen, maar voor het eerst hadden we een invaller nodig en daarnaast misten we Kees Jongsma.
Wie zegt u? Voor de jongeren onder ons. Het glorietijdperk van de Uil werd gekenmerkt door 2 Jongsma’s: Lex en Kees. Lees verder »

De Uil snelt naar beker winst

Wie wordt de vierde man van ons bekerteam?
Na de afmelding van Peter was er een ruime keus voor de teamleider.
Na wikken en wegen van de opties werd het uiteindelijk Jan de Jong en dat was volkomen terecht.
Jan speelt momenteel ijzersterk en een bijkomend voordeel was dat hij bereid bleek opnieuw zijn snelle bolide beschikbaar te stellen om ons vijftal (Cok ging mee om ons geluk te brengen) naar het vergelegen Hoogwoud te loodsen. Lees verder »

De Uil 3 wint nipt

In Zomerzorg smaakte het biertje van de broers Siebelt beter als nooit te voren.
Goed oude tijden herleefden.
Na het schaken afdrinken met nakaarten over het schaakgebeuren deze avond.
Dat hadden we wel verdiend, want met een nipte overwinning vrijdag 11 maart in Haarlem tegen KC 6 heeft de Uil 3 zijn hoge positie in de klasse 2d van de NHSB behouden. Lees verder »

Verrassende overwinning De Uil 2

Na twee, in mijn ogen onnodige, nederlagen werd maandag 7 maart een toch wel verrassende overwinning geboekt. De Vennep 1, in het verre verleden regelmatig tegenstander van De Uil 1, werd met 3½-4½ verslagen. Theo Bakker, Martin Zegstroo, Jan de Jong en Rob Warmerdam kwamen tot winst en de enige remise was van Gerie Opgenhaffen.
Aan bord 2 en 4 kwam in de opening dezelfde stelling tot stand: 1.e4 e5 2.Pf3 Pc6 3.d4 cxd4 4.Pxd4 Pf6 5.Pxc6 bxc6 6.Ld3. Mijn partijen database geeft nu aan dat met 6…d5 de laatste jaren uitstekende resultaten zijn behaald. Lees verder »

De Uil 3 verliest met een overwinning

De Uil 3 heeft zijn record verloren. De reeks van 4-4 uitslagen is drastisch afgebroken. Maandag 15 februari in de Hoeksteen wist Heemstede de jonge Uilen pootje te lichten door met 5-3 aan het kortste eind te trekken. Geheel toevallig was dit waarschijnlijk niet, omdat ons werd toevertrouwd dat het Heemstede zelfs een keer gelukt was 5 keer 4-4 te spelen in 1 seizoen. Die mogelijkheid bestaat nog steeds voor de Uil 3. Het kan zelfs 6 keer worden, maar niet meer in een reeks. Lees verder »

De Uil 1 niet bij de les

Het begon zo mooi.
De huldiging van Jan Vreeburg.
40 jaar is hij trouw lid van de Uil en kreeg van voorzitter Jan Plomp de “De Uil” beker.
In die veertig jaar heeft hij –voor zover ik weet- geen wedstrijd van het eerste overgeslagen.
Dat is zijn klasse. Op Jan kan je rekenen.
Als jeugdleider jarenlang en als teamspeler.
De continuïteit en degelijkheid, daar gaat het om.
Dat is bij Jan in vertrouwde handen.
Daarbij valt het hem niet te verwijten dat zijn speelsterkte- net als de meesten van ons- er niet beter op is geworden. Lees verder » 

Notulen ALV 2015

Het bestuur heeft de notulen van de algemene ledenvergadering van 31 augustus 2015 besproken en vrijgegeven voor publicatie. Deze notulen zijn nog niet vastgesteld en moeten dus ook als voorlopige notulen worden beschouwd. De notulen kunnen op de pagina met clubinformatie worden gevonden.

Gemiste kansen

De Uil 2 speelde maandag de wedstrijd van de gemiste kansen. Van tevoren hoopten we natuurlijk op een goed resultaat, maar vreesden door de veel sterkere tegenstander onder de voet te worden gelopen. Dit werd op enkele borden pijnlijk duidelijk. Want Kijk Uit miste enkele grote namen: Arent van Nieukerken, Peter van Nieuwenhuizen en Sinclair Koelemij, allen spelers aan de hoogste borden. In plaats daarvan moest men 3 spelers uit de kelders van hun competitie opdiepen in de hoop dat die nog enigszins aan de score zouden bijdragen. Met onverwacht succes! Lees verder »

Hillegom verslaat Hoofddorp

Het nietige Hillegom (21.000 inwoners) heeft in de schaakmatch voor de NHSB beker op maandag 1 februari het machtige Hoofddorp (73.000 inwoners) overtuigend verslagen.
Hoe kon het anders? De schaakverhoudingen zijn namelijk paradoxaal precies andersom.
De speelsterktes van de Hillegommers waren iets meer dan een tikkeltje hoger. Lees verder »

De Uil 2 verliest nipt.

Omdat spelen op vrijdag 8 januari voor beide teams problemen opleverde werd overeengekomen de wedstrijd op 11 januari te spelen in De Hoeksteen. In de knusse kerkeraadzaal begon de wedstrijd tussen 2 teams die degradatie trachten te ontlopen. De Uil 2 had al 3 punten, Chess Society Zandvoort/Jopen nog geen. Zowel CSZ/J als De Uil kon compleet aantreden. Lees verder »

Van Ippel vrijwilliger van het jaar in Hillegom

Maandag 4 januari vond de uitreiking plaats van de trofee van de vrijwilliger van het jaar in Hillegom. Het was in Flora, ons niet onbekend vanwege de jarenlange simultaanseances, die daar werden gehouden tijdens de najaarsfeesten. De seances werden gehouden in opdracht van de harddraverijvereniging en georganiseerd door éne Cok Ippel. En laat nu net deze Ippel 1 van de kandidaten zijn voor de titel vrijwilliger van het jaar. Lees verder »

Ippel leidt de Uil 1 naar winst

Teamleider en tactisch meesterbrein Cok Ippel –deze week al genoeg geprezen, we overdrijven het daarom nu niet- heeft zaterdag 9 januari het vlaggenschip van de Uil naar een overtuigende winst geleid tegen Santpoort 2 in Velserbroek.
Het was de opstelling die het deed deze keer. Onze acht spelers waren enigszins door elkaar gehusseld en dat leidde tot confrontaties met rating verschillen, maar ook goede kansen voor de onzen. Zo bleek. Achteraf is dat natuurlijk makkelijk constateren- het moet ook een beetje meezitten- , maar de opstelling pakte wonderwel goed uit en op 5 borden kregen wij de overhand en dat leverde 4½ punt op; genoeg voor de broodnodige overwinning. Lees verder »

Mark snelschaakkampioenMark van der Ploeg snelschaakkampioen van de Uil 2015

Gebruikelijk bij de Uil vindt de jaarlijkse snelschaak/rapid-avond plaats op de laatste maandagavond van het jaar. Alleen als deze maandagavond op een feestdag valt wordt uitgeweken naar andere mogelijkheden. Dit jaar echter geen probleem en zo konden de festiviteiten ongehinderd een aanvang nemen na eerst in de stemming gebracht te zijn door een collage van wonderschone beelden uit de Keukenhof, vastgelegd door Jacob van Aalst. Begeleid door mooie muziek kon je als het ware een speld horen vallen, dat is bij de Uil wel eens anders geweest!
Na dit mooie intro gingen 19 snel- en 12 Rapid-schakers voortvarend te werk om te proberen een prijsje van het rijk gevulde podium te bemachtigen. We werken eerst de snelschakers af om daarna de over twee groepen verdeelde rapid-spelers onder de loupe te nemen. Lees verder »

Voges Open Hillegoms 2015 de zevende/slot ronde:
Hamayoon Afzali kampioen in groep A, Jan de Jong in groep B.
Hillegom, zaterdag 19 december 2015

Het was het toernooi van Hamayoon Afzali. Gedegen spelend strafte hij kleine foutjes af en de remise in de derde ronde tegen één der favorieten Ad Reijneveld bleek achteraf zijn enige halfje verlies te zijn. In de laatste ronde speelde Hamayoon tegen Niek van der Maat en toen laatstgenoemde in de slotfase in een alles of niets poging zijn geofferde loper niet meer terugzag was het pleit beslecht en werd Hamayoon Afzali met de fraaie score van 6½ uit 7 (en een TPR van maar liefst 2356) de terechte kampioen en winnaar van de Cok Ippel bokaal.
Proficiat !!
Lees verder »

De Uil 3 wint met 4-4

Na 4 ronden staat ons jeugd team op de 4e plaats door 4 keer 4-4 te spelen
Dit moet op zijn minst een wereldrecord zijn. Het Guinness book of records zal er graag een plaatsje voor vrij maken.
Omdat dit een prestatie op zich is, noem ik dit een overwinning in plaats van een gelijkspel.
Tevens zal ik in tegenstelling tot het verslag over het 1e zaterdag ook iets over de partijen zelf vertellen.
Voor wie het wil weten. Lees verder »

Voges LogoVoges Open Hillegoms 2015: De zesde ronde
Hillegom, vrijdag 11 december 2015

Nog even ter herinnering: de 7e (slot)ronde is op zaterdag 19 dec. 13.00 uur.

In groep A heeft Hamayoon Afzali al wekenlang de teugels strak in handen. De vraag rijst dan ook: wie houdt hem van de titel af? Met nog slechts één ronde te gaan en een halfje voorsprong op Ad Reijneveld (waar hij reeds remise tegen speelde) zou je bijna zeggen het is al beslist, maar in schaken kan er altijd wel iets misgaan dus wachten we in spanning af. Lees verder »

De Uil 1 loopt tegen de lamp

Zaterdag 12 december is de Uil 1 tegen de lamp gelopen in het Bolwerk.

Ik bedoel dit letterlijk.

Ook de anders zo integere – invaller- wedstrijdleider Peter Kapitein was dit noodlot beschoren.

Goed, het was een donker hok waar na afloop het schaakmateriaal opgeborgen diende te worden- je zag geen hand voor ogen- ; de lamp was keihard en creëerde een stevige buil op het voorhoofd van een van de beste vrijwilligers van de club. Uitslover Cok Ippel wilde niet achterblijven en ook bij hem zagen wij aan tafel bij de Chinees een fraai rood stempel op het karakteristieke hoofd van deze schaakvrijwilliger van het jaar. Lees verder »

Voges LogoVoges Open Hillegoms 2015: De vijfde ronde
Hamayoon Afzali in A en Mark van der Ploeg in B alleen aan de leiding
Hillegom, vrijdag 4 december 2015

Met nog maar twee ronden te gaan en een half punt voorsprong op een groepje van 3 achtervolgers is de situatie zowel in A als in B identiek. Alleen heeft in groep A Hamayoon reeds tegen twee van die achtervolgers gespeeld (1 x winst en 1 x remise) en in groep B heeft Mark nog tegen niemand van die drie achtervolgers gespeeld. De komende wedstrijd is dus voor beiden van cruciaal belang. Lees verder »

De Uil 3 speelt gelijk

Is dit nieuws of is dit geen nieuws?
Heeft u het verslag van de vorige keer gelezen, dan is dit geen nieuws.
Dit verslag besloot ik met de woorden:
“Zo werd het dus toch weer 4-4.
Het lijkt er op dat deze uitslag onvermijdelijk is voor de Uil 3.
Lees verder »


 

Cok Ippel

Schaakvrijwilliger van het jaar 2015

Hoera Cok is het geworden en met recht. We zijn trots op hem.

De motivatie waarom hij het is geworden:

Cok was (en is) in 2015, 51 jaar lid van De Uil. Hij heeft zich in die 51 jaar op allerlei wijzen ingezet voor schaakclub De Uil en het schaken in het algemeen.

Hij is vijfendertig jaar zowel intern- als extern wedstrijdleider geweest. Hij verzorgde met veel liefde voor de club de interne wedstrijden en daarnaast regelde hij dat de externe teams volledig bezet waren. Als de teams een uitwedstrijd speelden, woonde hij de wedstrijd als toeschouwer bij. In de tijd dat er nog afgebroken partijen waren ging hij deze partijen met de spelers analyseren om voor zijn club een goed resultaat te behalen.

Verder organiseert Cok al vele jaren de diverse toernooien van onze club: al 43 jaar het vierkamptoernooi van de Uil, al 33 jaar het Open Hillegoms Schaakkampioenschap, al 29 jaar het Rapidtoernooi , al 21 jaar het Rapidtoernooi voor schaakclubs uit de regio en al vele jaren het simultaanschaken ter gelegenheid van de najaarsfeesten te Hillegom. Tevens is hij behulpzaam bij de organisatie van het schoolschaakkampioenschap.

Om deze toernooien tot een succes te maken, en dat zijn ze, brengt Cok de flyers van de toernooien persoonlijk bij de clubs en maakt reclame voor de toernooien.

Daarnaast heeft hij vele jaren het produceren van het clubblad op zich genomen, het clubblad werd toen nog gestencild. Elk jaar verkoopt Cok vele loten voor de Grote Clubactie.

Al met al iemand die van zeer grote, zeg maar onschatbare, waarde is voor Schaakclub De Uil.

Bovengenoemde lijkt mij ruim voldoende om hem kandidaat te stellen voor de titel

“Schaakvrijwilliger van het jaar 2015”


Voges LogoVoges Open Hillegoms 2015: De vierde ronde
Hamayoon Afzali alleen aan de leiding in groep A,
Mark van der Ploeg en Serkan Milli delen in groep B de eerste plaats.
Hillegom, vrijdag 27 november 2015

Qua rating deden ze niet veel voor elkaar onder, René Pijlman, tot dan toe alleen koploper in groep A tegen Hamayoon Afzali. Maar gaandeweg de partij kwam Hamayoon er steeds beter in en met een reeks krachtdadige zetten trok hij de winst naar zich toe. En daar aan bord 2 Ad Reijneveld met zwart spelend tegen Joop Bakker een eenvoudig tussen-schaakje met stukwinst voor hem, over het hoofd zag, was remise het hoogst haalbare en gaat Hamayoon met een halfje voorsprong (3½ uit 4) alleen aan de leiding. Lees verder »

Fors verlies De Uil 2

Na een gelijkspel en een overwinning werd in de thuiswedstrijd nog even gehoopt dat de wonderen de wereld nog niet uit zijn. Aan het eind van de avond stonden we echter weer met beide benen op de grond: het werd 1½-6½ voor de bezoekers, Kennemer Combinatie 3.
Het team van KC kwam met 2 invallers naar Hillegom en dat bleek geen verzwakking, integendeel. Yashin van Kesteren, hij had al een keer met KC 2 meegedaan, en Edward Scholtens, nota bene de speler met de hoogste rating (waarom hebben wij niet zo’n invaller voor het eerste, met een rating van pakweg 2100?). Lees verder »

Voges LogoVoges Open Hillegoms 2015: De derde ronde
René Pijlman in A en Marcel Verschoor in B, 3 uit 3
Hillegom, vrijdag 20 november 2015

Het was vuurwerk in deze ronde aan de topborden in groep A. Ad Reijneveld mocht zich tegen Hamayoon Afzali nog gelukkig prijzen dat hij er met remise afkwam. En zo ook Jan Havenaar aan bord 3 tegen Joop Bakker. Joop stond beter maar nam tenslotte genoegen met remise. Maar aan bord 2 de partij tussen René Pijlman en Jan Vreeburg ontstond het grootste wapen gekletter. Er ontstond een eindspel van Koning en pion (René) tegen Koning (Jan). Lees verder »

Voges LogoVoges Open Hillegoms 2015: De tweede ronde
Hillegom, vrijdag 13 november 2015

Alvorens aan het verslag te beginnen, eerst even de mededeling dat Johan Stins (rating 1800) in groep A is toegevoegd. Met bye’s in ronde 1 en 2 begint hij met 1 punt aan ronde 3. De tweede ronde kende overigens ook weer de nodige verrassingen. Jan Vreeburg won van Willem Hensbergen al denk ik dat Jan zal zeggen “dat is geen verrassing!“. Maar ook Joop Bakker boekte zijn tweede winst. Toevalligerwijze werden beiden winstpartijen van Joop behaald op leden van Schaakclub Bergen. Lees verder »

De Uil 3 ruikt aan de winst

Normaliter krijg ik alleen een rood hoofd als ik een aantrekkelijke dame tegenkom.
Nu was de spanning maandag 9 november tijdens de schaakmatch de Uil 3 tegen de Wijker Toren 3 dermate te snijden dat de teamleider op ontploffen stond. Dat gebeurde tegen twaalven, toen Nico en zijn opponent hun partij moesten uitvluggeren en met die 10 seconden extra per zet kan het lang duren. Nico probeerde zijn partij in de remise haven te houden, hetgeen ons de winst zou moeten bezorgen. Lees verder »

Voor het eerst in Alkmaar

AZ ‘67 supporter Dick Roosa was nog nooit in Alkmaar geweest.
Alkmaar Zaanstreek ’67 was de voetbalclub voor allen -die net als onze 8e bord speler- waren geboren in 1967.
Later verviel deze regel en werd het AZ, maar de supporters werden wel geacht een woekerpolis van DSB aan te schaffen.
Hoe je deze politiek ook wendt of keert, AZ is er wel kampioen mee geworden en heeft er een fraai stadion aan overgehouden, dat de entree van Alkmaar zo karakteriseert. Lees verder »

Voges LogoVoges Open Hillegoms 2015: De eerste ronde
Hillegom, vrijdag 6 november 2015

Het 33e Open Schaakkampioenschap van Hillegom ("VOGES OPEN") is met 56 deelnemers (29 in groep A en 27 in groep B) zeer suksesvol van start gegaan. Het is een evenaring van het record dat we vestigden in 2010. We zagen bovendien weer een aantal nieuwe gezichten, maar ook deelnemers die een paar jaar geleden meededen waren weer terug, allemaal heel hartelijk welkom. We hopen deze trend nog jaren zo voort te kunnen zetten, hoewel we beseffen dat ook de zaal zijn limieten heeft. Voor de sponsoren Voges/Sloos/Siebelt is het echter een verheugend verschijnsel. Lees verder »

De Uil 2 zegeviert in Heemskerk

De tweede wedstrijd was tegen Excelsior, de club waar oud Uillid Martin Herruer speelt. Het was nog wat mistig, vooral in Noord-Holland, maar de meesten waren op tijd. Alleen Jan van den Bergh was wat aan de late kant, hij kon de locatie niet meteen vinden.

Al binnen een kwartier sloeg ons de schrik om het hart toen Cok Ippel een paard verloor. Het paard werd aangevallen en Cok “vergat” het te dekken of weg te zetten. Er werd nog een tijdlang doorgespeeld, maar de uitslag stond eigenlijk al vast. Lees verder »

Prijzen voor Uilen op Guernsey

Het toernooi op het Kanaaleiland Guernsey kent al enkele jaren een stabiel aantal deelnemers. In 2010 waren het er nog 104, in 2012 een topjaar met 124 en dit jaar 119 deelnemers, waarvan 69 in het Open en 50 in het Holiday toernooi. Er deden 4 grootmeesters mee en 1 internationaal meester. Maar het toernooi werd op weerstandspunten gewonnen door een jonge speler met “slechts” de titel FIDE meester, nl Thorben Koop uit Duitsland. Lees verder »

Volendam kan schaken

Nog binnen hetzelfde jaar 2015 speelde het Hillegomse de Uil opnieuw tegen Volendam. En hoewel het bekend is dat Volendammers tot grootste prestaties in staat zijn, gingen we toch wel stiekem uit van een eclatante overwinning net als in april. Of althans een overwinning. Het is er niet van gekomen. Volendam kwam, zag en overwon. Lees verder »

Kermis in Santpoort voor De Uil 3

De Uil 3 heeft vrijdag 9 oktober een wonderbaarlijk gelijkspel uit het vuur gesleept in Velserbroek tegen Santpoort 3.
Het was Kermis.
In Santpoort is het eigenlijk altijd kermis, zoals bij de feestweek en het kroegenschaak.
Nu zagen wij buiten het Polderhuis een achtbaan en draaimolen.
Binnen het Polderhuis draaiden en keerden de kansen op de schaakborden en konden louter attracties waargenomen worden.
In deze entourage had de Uil 3 heel lang weinig in de melk te brokkelen. Lees verder »

Voges LogoErik van der Doel (GM) winnaar van het 29e Voges Open Rapidschaaktoernooi 2015

Van heinde en verre waren ze zaterdag 3 oktober weer naar Hillegom gekomen en toen het toernooi eenmaal een aanvang had genomen bleef de deelnemersteller steken op 76. Een zeer fraai aantal gezien ook de grote concurrentie van schaaktoernooien in dat weekend. Maar niet alleen de kwantiteit was goed: ook de kwaliteit mocht er zijn deze zaterdag. Maar liefst 3 GM’s, 3 IM’s, 1 WIM en 1 FM gaven acte de présence in de A groep. Lees verder »

Eerste punt is binnen voor De Uil 2

De eerste wedstrijd van De Uil 2 is een spannende wedstrijd geworden. Geen walk-over voor HWP 3, hoewel de ELO-verschillen dat wel doen verwachten: op alle borden hebben de Haarlemmers een hogere rating. Dat wij dan toch, met twee invallers, een gelijkspel uit het vuur slepen is een prestatie van formaat. Toegegeven, HWP mist de eerste-bord speler, maar het team hield ons vlaggeschip vorig jaar nog op 4-4. Lees verder »

Castricum: het bestaat

Onderweg naar onze bestemming in Noord-Holland rees enige twijfel over het bestaan van Castricum.
We zagen op een groot verkeersbord de naam doorgestreept.
Wat nu? Beverwijk dan maar of Heemskerk?
Even verderop stond een geel bord met een C.
Op hoop van zegen. De C van Castricum.
En zo waar uiteindelijk bereikten we de Kern Overtoom 15 met gratis parkeren in de Bakkersgalerij.
Wat wil je nog meer? Lees verder »

Veranderde aanvangstijden doen geen afbreuk aan de opkomst bij de Simultaan 2015

Evenals vorige jaren was de simultaan voor de jeugd gescheiden van die voor de senioren.
Bovendien begon de jeugd ook nog eens een uur vroeger. Het maakte geen al te groot verschil want over de gehele avond gerekend viel er één deelnemer (bij de jeugd) meer te noteren en dat is in een tijd van “ïnleveren” toch mooi meegenomen? Laten we het ook eens van de positieve kant bekijken. Lees verder »
Zie ook de foto's »