Startpagina 2011/2012

Jeugd Kampioen bij De Uil: Dimitry-Joe Evers

Het competitie seizoen 2011-2012 was geen gelopen race voor Dimitry. Runner up Anton Jasper heeft vaak stuivertje gewisseld aan de kop en ook andere De Uil leden wisten punten weg te halen bij de kampioen. Maar als je bovenaan eindigt ben je Kampioen, daar veranderd niets aan.
We hadden dit seizoen veel aanloop van nieuwe leden waardoor er weer veel prijzen te verdelen waren. De groepen opstapje, stap 1 en stap 2 waren groot genoeg om een 1ste ,2de en 3de prijs uit te reiken, bij stap 3 en stap 4 was er ook nog een 2de en 3de prijs. Lees verder »

De achtste grand prix in Alphen aan de Rijn en ook de laatste van het seizoen 2011-2012.

Ik kan hier een heel verhaal schrijven hoe leuk en hoe mooi het was maar als je nu naar de foto’s gaat spat de sfeer bij je van het scherm. Prachtige foto’s die de sfeer prima weergeven en ook de leden met een prijs staan te stralen. Hoe ging het ook alweer.
Met 3 auto’s , 4 supporters/chauffeurs en ook nog 8 schakers vertrokken we uit Hillegom richting Alphen aan de Rijn. Uit Lisse vertrok er ook nog 1 auto met supporter dus wat kon er nog mis gaan? Lees verder »

40e Schaak-4-kamptoernooi van De Uil gewonnen door Ad Reijneveld.
1 en 2 juni 2012

Eindelijk weer eens een jaar waarin de omstandigheden in ons voordeel werkten, als je de opgebroken wegen in de buurt van ons speellokaal er even buiten laat. Laten we positief denken; volgend jaar hebben we in Hillegom een wegennetwerk waar je U tegen zegt. De 72 deelnemers van vorig jaar leken in eerste instantie bij lange na niet gehaald te worden, maar toen het weer een beetje omsloeg kwamen ook de aanmeldingen weer binnen. Het waren er op een gegeven moment zelfs 77 maar enkele uitvallers noodzaakten mij zelfs de gehele indeling drastisch te herzien. Lees verder »
Zie ook de foto's in de fotogalerij »

Rapid-schaakkampioenschap v.d. Bollenstreek 2012
(Oegstgeest 1, De Vennep 1, De Vrijpionnen 1 en De Zwarte Pion 3 winnen in Lisse !!)

Donderdag 12 april 2012 was De Zwarte Pion uit Lisse gastheer of zo U wilt gastvrouw van het jaarlijkse Rapid-schaaktoernooi voor Bollenstreekclubs. Dit toernooi wordt meestal op dinsdag na de 2e paasdag gehouden maar daar de clubavond van de Zwarte Pion op donderdag is werd besloten om als uitzondering de donderdag aan te houden bedenkend dat meerdere clubs toch ook op donderdag hun clubavond hebben dus een of twee zestallen mag dan geen bezwaar zijn. Dus toch wel… want ondanks navragen en gestuurde mails of dezelfde aantallen van vorig jaar gehandhaafd konden worden kreeg ik daags tevoren bericht dat Sassenheim in plaats van twee zestallen helemaal geen team op de been kon brengen. De tijd was tekort om nog iets te ondernemen dus dan maar improviseren en de laatste twee groepen met drie deelnemers laten starten. Lees verder »

De Uil 1 als nachtkaars uit

Met Kaptein achter de bar en Copier aan bord 3 kon het niet mis gaan. Zou je denken. Richard won inderdaad snel en Peter verzorgde de versnaperingen met een toewijding als een Ton Sneeuw in zijn beste dagen. Het ging echter pas mis aan bord 2, waar onze man remise meende te moeten aannemen in een overwegende stelling. Met remises win je geen wedstrijd. Lees verder »

Grand prix in Kudelstaart

Wie zou daar nou niet willen zijn op zaterdag de 14de april 2012.
Nou dat waren er heel wat! Veel van jullie hadden andere bezigheden, zelfs ondergetekende moest zichzelf in tweeën delen. Delen lukt niet dan maar 2 dingen half meemaken. Zodoende was ik bij de eerste 3 ronden aanwezig en mocht ik nog net op de groepsfoto.
Brian, Mark en Anton hadden een flitsende start 3 uit 3 !!! Lees verder »
Zie ook de foto's in onze fotogallarij »

De Uil 3 blijft

Niet veel eerder zal Nico tegen een Meester zo overtuigend het punt hebben binnengehaald. Meester was afwezig en het 1e punt stond op het scorebord. Onder het motto “de beste kapteins staan aan wal” bleek Peter Kaptein een uitgekiende invaller die het 2e punt na een uur wachten wist binnen te slepen. Lees verder »

De Uil 1 40% minder

40% korting maar liefst kregen wij op de treinkaartjes retour Rotterdam. 40% minder waren onze schaakprestaties deze zaterdag. We hebben niettemin een gezellige dag beleefd, ondanks de niet echt geweldige resultaat op de schaakborden om het eufemistisch uit te drukken. Wij speelden voor het eerst in onze historie tegen RSC Ivoren Toren. Het tweede weliswaar, maar wel een team met een onaangenaam aantal elo punten. Aan bord 8 zat zelfs een speler van meer dan 2000. Lees verder »

Kampioen …………konden we worden!

Het 4e van De Uil werd in het kampioenzadel geholpen door Santpoort waarvan we mochten winnen. Door de jeugd van HWP die een soort medelij kreeg en daarom maar remises aan ging aanbieden. Door nogmaals Santpoort die onze concurrent Het Spaarne in de laatste wedstrijd versloeg. Iedereen was gewoon lief en aardig naar ons toe. We hoefde alleen nog maar te winnen in Zaanstad tegen Saende. In Zaanstad zat weer een jeugd team op ons te wachten en we zijn niet bang voor een jeugdteam maar we zijn wel op onze hoede. We hadden één voordeel, we hoefde niet zoveel mogelijk bordpunten te halen! 4½ was genoeg!! Lees verder »

De Uil 3 wijkt af

De Uil 3 is dit jaar afgeweken van het vaste scenario van een trotse kampioenschapskandidaat en overtuigend middenmoter in de 3e klasse. In degradatienood zijn we eigenlijk nooit geweest de afgelopen jaren. To nu. Na de nederlaag tegen de Wijker Toren 4 is het alle hens aan dek. De laatste wedstrijd tegen Het Witte Paard uit Zaandam zullen de mouwen opgestroopt dienen te worden. Lees verder »

Finale team schoolschaak NH van de Johannesschool.Provinciefinale schoolschaak in Krommenie.

Op zaterdag 17 maart 2012 togen de kersverse Hillegomse kampioenen van de Johannesschool naar Krommenie. Ze waren op speciale uitnodiging toegelaten tot de provinciefinale van het schoolschaak. Normaal hoor je eerst nog een regiofinale te spelen, en te winnen, maar dat was er helaas door organisatorische omstandigheden niet van gekomen. Dan is het natuurlijk even afwachten of het kwartet bestaande uit Jitse, Lene, Ko en Rik niet tot kanonnenvoer zou zijn veroordeeld. Lees verder »

Geurvrije schakers achter het bord op EKMet dank aan Jan v/d Bergh

PLOVDIV - Het Europees kampioenschap schaken dat dinsdag in het Bulgaarse Plovdiv begint, is een welriekende aangelegenheid. De organisatie heeft strenge voorschriften over kleding en hygiëne afgekondigd. Schakers die onfris ruiken, kunnen het wel vergeten. Ook de liefhebbers van slippers mogen niet achter het bord plaatsnemen. Lees verder op nusport.nl »

Doek gevallen voor De Uil 2

De eerste klasse blijkt toch een maatje te groot voor ons team. Met nog 1 wedstrijd te gaan kunnen we de derde van onderen (Castricum) niet meer inhalen. Santpoort is de gedoodverfde kampioen, heeft weliswaar nog een half bordpuntje nodig, maar alleen bij 8-0 verlies in de laatste wedstrijd tegen HWP en voor Volendam een 8-0 winst op Chess Sociëty is nog een beslissingswedstrijd nodig. Lees verder »

Dat was dan de 6de Grand Prix:
Zaterdag 10 maart 2012

Voor ons Hillegomers is de grand prix in Voorhout bijna een thuiswedstrijd, lekker dichtbij. We hadden er zin in, we waren met zijn tienen en de vorige keer werden er veel prijzen meegenomen uit Voorschoten. We waren in veel groepen vertegenwoordigd en sommigen van ons stonden in hun groep bovenaan (dan ben je op papier de sterkste van die groep). Je kan daar sterk van worden of zenuwachtig, het is maar net hoe je je voelt die dag. Lees verder »
Zie ook de foto's in onze fotogallarij »

De Uil 1 verdubbelt score.

100% maar liefst heeft het vlaggenschip van onze vereniging zijn totaal aan punten opgeschroefd. Van 1 naar 2. Een 2e gelijkspel van 4-4 en voor ik het niet meer uit mijn strot krijg, zal ik het 1 keer zeggen: “Er had meer in gezeten”. De ambiance was perfect in het Bolwerk met Ton Sneeuw achter de bar met lekkere koekjes. Cok was zowel team- als wedstrijdleider en Johan Boon en Gerard van Pruissen waren aandachtige toeschouwers. Daarbij maakten de fraaie schaakstukken en klokken het denkwerk makkelijk en kwamen de goede zetten vanzelf op de verschillende borden. Lees verder »

Zonder geluk vaart niemand wel (ook het 4de niet).

Dit gezegde was wel heel erg van toepassing bij de wedstrijd tussen HWP Haarlem 8 J en De Uil 4. Natuurlijk valt schaken niet onder de kansspelen en staat het te boek als een denksport maar toch!
8 junior spelers wachten ons op in Haarlem, het team uit Hillegom, wat Santpoort een poepie had laten ruiken en zich beresterk voelde. Het was de bedoeling dat we zo veel mogelijk bord punten gingen halen! Bij binnenkomst waren de junioren nog in training, dat had al alarmbellen moeten laten rinkelen. Zij zagen er ook helemaal niet bang uit, ze hadden er zin in, dit had ook al een teken moeten zijn. Lees verder »

De Uil is een goede gastheer voor St Albans

Maar niet achter het schaakbord. Daar konden we de verleiding niet weerstaan onze gasten pootje te lichten. Immers veel gewonnen was er niet de laatste tijd, zodat we graag deze kans wilden pakken. Dacht Piet, dacht Ad en dacht Cok. Hierover later meer. Schaken was bijzaak deze zaterdag de 18e februari. Onze bevriende schaakclub uit St Albans kwam op bezoek en daartoe hadden we ons goed voorbereid. Met Ton Sneeuw achter de bar met koffie en lekkere chocolaatjes. Lees verder »

De Uil 3 wint soepeltjes

Onze toppers wisten deze maandag 20 februari van wanten. Pim had snel een groot overwicht in een soort Benoni tegen een soort Leeuw-opening. Met gepointeerde zetten brak hij het centrum open. Zijn tegenstander raakte snel een stuk kwijt en gaf op in hopeloze stelling. Nico speelde met zwart geduldig en positioneel sterk. Toen zijn tegenstander een afruil naar een gewonnen toreneindspel toeliet was het pleit snel beslecht. Lees verder »

Basisschool Schaakkampioenschap 2012

Zie ook de foto's in onze fotogallarij »

Johannesschool winnaar 2012

Op woensdag 15 februari werd voor de 4e maal het kampioenschap Basisscholen Hillegom gespeeld. Vorig jaar won De Toermalijn, maar deze school speelde dit jaar niet mee. Waarnemend burgemeester Jan Broekhuis was aanwezig bij de opening en deed aan de eerste borden de eerste zet. Lees verder »

 

Het 1e team van de Johannesschool kampioen

Op woensdag middag 15 Februari werd er een sportieve strijd gestreden om de beste schaak school van Hillegom te worden. Voor elk team werd de eerste zet op bord 1 uitgevoerd door de Burgemeester, die zelf zeer goede herinneringen heeft aan het beoefenen van de schaaksport. Lees verder »

De Uil 2 laat kansen liggen tegen HWP

Onze laatste thuiswedstrijd op maandag 13 februari was tegen HWP 3. Ze hadden slechts 2 wedstrijdpunten meer en met ons thuisvoordeel lagen er mogelijkheden. Zowel de gasten als de gastheren hadden 2 invallers nodig.
Aan bord 1 werd Hennie van Eeuwijk vergast op 1. Pc3, maar dat was geen probleem voor hem. Wit offerde echter een paard voor 3 pionnen, iets wat wel bekend is in die variant. Zwart moet actief handelen om niet door een pionnenstorm onder de voet te worden gelopen. Lees verder »

Geen promotie voor de Uil 1

De promotie a8 Dame was symbolisch voor deze zaterdag in Zoetermeer. De promotiezet van Bernard Bannink betekende overgave van schrijver dezes. Degradatie komt nu heel dichtbij voor de Uilen. Promotie blijft in de race voor promotie. Ook de promotie f1 Dame van Maarten van Zetten tegen Jan Havenaar had ik als voorbeeld kunnen nemen. Jan wist uiteindelijk een goed gespeelde partij net niet te verzilveren en daarmee was het verlies van de Uil onvermijdelijk geworden. Vooraf zagen wij onszelf nog wel als de ploeg die de Babson Task wilde uitvoeren. Lees verder »

Een bijna niet te behappen spanning bij de wedstrijd De Uil 4 / Santpoort 4

6 februari komt de koploper van klasse 4C naar Hillegom. Als ik zo al de ratings doorneem van deze mannen uit Santpoort dan lijkt het een beetje op VVV / Ajax. Op papier geen kans voor De Uil. Moet er nu een tactische opstelling komen? wordt de opstelling aan de tegenstander aangepast? Het maakt allemaal geen verschil, er zijn veel meer hoge ratings bij Santpoort dan bij ons. Dus, gewoon wie het beste in zijn vel zit aan bord 1. Lees verder »

Ups en downs op het vijfde grand prix toernooi in Voorschoten
Zaterdag 4 februari 2012

Ook dit keer weer een groot aantal De Uil leden die ondanks het prachtige winterweer, (zie groepsfoto) binnen de strijd met elkaar aangingen. Voor Vivian was het speciaal omdat dit haar eerste grand prix was, ze begon meteen met een winst partij in groep 8 maar ik denk dat ze daarna te lief voor de tegenstanders werd. Ondanks dat vond ze het toch een leuke middag. Lees verder »
Zie ook de foto's in onze fotogallarij »

Eerste winst de Uil 3

Een plots op weg staand damhert dreigde nog roet in het eten te gooien op deze schaakavond vol hindernissen, maar gelukkig wist Pim Ad veilig over de snelste route naar de Zijlweg te loodsen. Deze snelle weg was bittere noodzaak, omdat we enige vertraging hadden opgelopen doordat ik a) Sander was vergeten op te halen en b) een last minute invaller nodig was, die telefonisch niet over te halen viel. Lees verder »

De vierde Grand Prix: In Leiden weten ze wel raad met Uilen.
Zaterdag 14 januari 2012

We moesten hard werken met zijn tienen voor zilver en brons. Het zijn meestal dezelfde Uilen die uitvliegen naar Grand Prixen maar dit keer was er één Uil (de hoofd Uil nog wel) erg ver afgedwaald, zover zelfs dat die helemaal aan de andere kant van het Noordzee kanaal een toernooi speelde. Zodoende was Anton onze hoofd Uil, hij speelde in groep 5 waar het niet mee viel om op het podium te komen. Lees verder »
Zie ook de foto's in onze fotogallarij »

Donkere wolken voor de Uil 1

Opeens was daar zonneschijn. Zaterdag 7 januari om 14.40. In het Bolwerk waar de Uil vaste klant HWP 2 uit Haarlem te gast had. De zon scheen door de ramen zonder luxaflex in de gezichten van onze wakkere tegenstanders. Peter Beerens knipperde met zijn ogen en weg was zijn toren tegen Jan Havenaar en zo waar was het 1-0 voor de onzen. Een welkome verrassing omdat wij op de andere borden nu niet bepaald beter stonden. Lees verder »

Ad Reijneveld snelschaakkampioen van De Uil 2011

Dit jaar was de opkomst beduidend minder dan in andere jaren. Slechts 29 schakers waren op dinsdag 27 december naar De Hoeksteen gekomen om te proberen de titel “Snelschaakkampioen van De Uil” te bemachtigen. Waar de mindere opkomst aan ligt zal bij schakers altijd wel een raadsel blijven. De ervaring heeft mij wel geleerd dat als je denkt dat de omstandigheden optimaal zijn voor een grote opkomst dat het dan toch weer tegenvalt. Het weer was goed, de Kerstdrukte was achter de rug, je was weer even van de straat en niet te vergeten: Henk en Jopie achter de bar! Wat wil een schaker nu nog meer? Lees verder »
Zie ook de foto's in de fotogallerij »

Verlies De Uil 2 tegen Krommenie 1

Ons team heeft op 29 november niet het wonder kunnen verrichten waarop alleen maar een klein beetje gehoopt kon worden. Tegen het sterkere Krommenie werd op basis van ELO-ratings een score van 5½-2½ verwacht. Wat zich precies op de borden afspeelde weet ik niet, door ziekte kon ik er helaas niet bij zijn. Daarom alleen de cijfers. Lees verder »

De Uil 5: Werkelijk alles is mogelijk.

Op maandag 12 december leek het wel of alles ineens anders ging. We waren nog maar een drie kwartier aan het spelen of daar stond Hans de Groot te glunderen. HIJ HAD GEWONNEN!! En wat ik wel eens hoop of denk, soms gebeurt het plotseling: die kleine dingen die alles anders maken. Dat was nog niet alles want aan bord 5 won Wim Brandsma ook heel snel zijn partij. Ook dit was een unicum gezien de meestal lange partijen die Wim speelt. Lees verder »

De Uil 2 laat Volendam glippen.

Volendam kwam op 19 december op bezoek met 1 invaller, net als wij. Ze hadden al wel 7 punten gehaald, echter met de kleinst mogelijke score. Ons team teerde nog op de overwinning van de eerste ronde. In de openingsfase kwamen er geen verrassingen op het bord. Na een uur spelen was er nog niet gescoord, maar op enkele borden kwam er wel al tekening in de strijd. Lees verder »

Spaarne 2 - De Uil 4 spannender dan de meesten voetbalwedstrijden!

Met 2 invallers, omdat de oudste en de jongste speler andere bezigheden hadden, toog De Uil 4 richting Haarlem. Voor invaller Aad Vledder was het even schakelen. Zich voorbereidend met zwart aan bord 8, moest hij verhuizen vaar bord 7 met wit. Opnieuw klaar met zich te installeren moest hij naar bord 6 waar de zwarte stukken weer op hem stonden te wachten. Dit allemaal de schuld van de andere invaller André Beijk die dacht de opstelling uit zijn hoofd te kennen maar toch anders was als die hij een dag eerder op papier had gezet. Lees verder »

Regen in Bussum voor de Uil 1

Poep aan de schoen van Dick bij het vertrek in Hillegom. Gaat ons dat geluk brengen? Niet bepaald zal ik maar gelijk met de deur in huis vallen, maar wel veel regen. Van Hillegom naar Hoofddorp. Van Hoofddorp naar Bussum en ook op de borden in Bussum hielden wij het niet droog. Ook op de terugweg regende het dat het goot. Ik was blij dat Jan Vreeburg de chauffeur was. Ik was nog meer opgelucht dat ik in Hoofddorp van zijn toilet gebruik mocht maken. Of het kwam door de vele bakken koffie deze zaterdag of de onheilspellende pijpenstelen, ik stond op springen en moest … (censuur)…als een rund. Het leek wel Jiskefet. Lees verder »

Voges Logo

Hillegoms Open: De zesde en zevende/slot ronde
Hillegom, vrijdag 9 december & zaterdag 10 december 2011

Zie ook de foto's in de fotogallerij »

Jan Havenaar
Jan Havenaar
Kampioen Groep A
Dennis Bouwmeester
Dennis Bouwmeester
Kampioen Groep B

Met zo’n 6e en 7e ronde vlak achter elkaar gaat de meeste aandacht natuurlijk uit naar de slotronde, maar toch wil ik in vogelvlucht de zesde ronde doornemen. Frans Arp de tegenstander van Jan Havenaar had slechts een halfje achterstand dus kon in principe bij winst zelfs de kop overnemen. Maar Jan nam het initiatief over en gunde Frans zelfs geen remise. En daar de twee kandidaten om Jan te achterhalen Stefan en Ad niet verder kwamen dan remise was Jan met nog een ronde te gaan reeds 1½ punt uitgelopen dus kampioen. Een waardig kampioen, proficiat. Lees verder »

De winnaars van het Voges Open Hillegoms 2011

Staand vlnr: Gijsbert de Bock (3e B), Dennis Bouwmeester (Kamp. B), Jan Havenaar (Kamp. A), Frans Arp (2e A), Peter Poncin (4e A), Pim Redeker (3e B), Roel Alferink (2e B).
Gehurkt vlnr: Ad Reijneveld (2e A), Hennie van Eeuwijk (4e A), Tjerk Albregtse (3e B)
Niet op de foto: Özden Tuna (3e B)

De Uil 4 - De Wijker Toren 5

De eerste wedstrijd van De Uil 4 is gespeeld, na een week uitstel i.v.m. dikke nevel en mist wolken. Dit gaf ons gelegenheid om nog een week keihard te trainen!!! Wie zijn ons en gaf dat keiharde trainen nog resultaat?

De Uil 4 zoals de bordopstelling was op 28 november:
Bord 1: Anton Warmerdam. Bord 2: Pim Redeker. Bord 3: Piet Muller. Bord 4: Jan Plomp. Bord 5: Gerard Draaisma. Bord 6: Kick van Rooyen. Bord 7: Peter Kaptein. Bord 8: Mark van der Ploeg.

De Uil 4 is al een paar jaar een vaste ploeg die voor elkaar door het vuur gaan maar door verschuivingen in alle teams is er ook bij het 4e wat veranderd. Drie debutanten waren er in de ploeg te verwelkomen, Peter en Mark als spelers en André Beijk als wedstrijdbegeleider. Lees verder »

De Uil 3 is er even niet

Vrijwel geruisloos is de Uil 3 naar een kansloze nederlaag geschoven tegen Assendelft. Slechts de vangst van Kat door de Haas mag als een zeldzaam hoogtepunt worden opgemerkt. Deze flauwe woordspeling heb ik uit de mond van jarige Jop Marcel Bolhuis mogen optekenen. Het zij hem vergeven. Het zij ook Tilly vergeven dat zij geen stukken slaat, maar liever uitdeelt. Het zij Ronald vergeven dat hij er even niet was. Mark was zijn vervanger. Ook hij had zijn dag niet en de tijd ging te snel. Lees verder »

Voges LogoHillegoms Open: De vijfde ronde.
Hillegom, vrijdag 2 december 2011

Als je de stukjes voor de website van de voorgaande jaren er af en toe op naslaat kom je wel eens tot verrassende ontdekkingen. Soms kun je hele zinnen overnemen met alleen een naamsverwisseling. Zo ook voor deze 5e ronde waarbij in 2009 Ad Reijneveld de aanval afsloeg van Rob Veenhuijsen en dit jaar weer een Uil aan kop, Jan Havenaar die een aanval van diezelfde Rob afsloeg. Rob treft het dus niet. Lees verder »

De Uil 5: Sinterklaas of 28 november?

Wat een avond!!
Het is gebruikelijk dat men op 5 december voor Sinterklaas gaat spelen maar dat De Uil-5 het op 28 november al deed was wel opvallend; zo vroeg al.
Het leek een gewone schaakavond te worden met als tegenstander het sterker geachte team van De Vennep-3. Door ziekte aan onze kant kon ik op het allerlaatste moment nog Rob Brouwer inzetten (wat overigens geen verkeerde keus was, want hij speelde knap remise).
Ook aan bord 1 (Richard Grannetia) ging het naar wens en een remise was het resultaat. Lees verder »

De Uil 1 is een goede klant

Een goede klant van de Chinees. Dan zijn we op ons sterkst. Het gezelschap Uilen dat deze keer was verrijkt met Tejo. Zijn aanwezigheid bij de Lange Muur was één van de meest opmerkelijke gebeurtenissen deze zaterdag. Dat smaakt naar meer. Hij- de vrolijkheid zelve- scoorde een Tipan gerecht, daar waar de winst hem deze middag net was ontglipt. De Uil was eerder een goede klant voor tegenstander ZSC-Saende 2. Na afloop met lege handen. Opmerkelijk en onbegrijpelijk. Moeten wij Ad en Fred de schuld geven? Zij wonnen niet gestoord door de scrupele, die ik eerder heb gebezigd: “de slechtste overwinning is die waarbij het team verliest”. Of was het de “Ippel wind”?, die zich deze keer nadrukkelijk als tegenwind openbaarde. Lees verder »

Sinterklaas 2011

Maandag 28 november stond het jeugdschaken in het teken van Sinterklaas. Wilt u een stukje meeproeven van deze avond neem dan een kijkje in het foto album.

Voges LogoHillegoms Open: De vierde ronde.
Hillegom, vrijdag 25 november 2011

Het is al weer enige jaren geleden (in 2004 en 2005) dat Jan Havenaar het Voges Open Schaakkampioenschap van Hillegom won, dus zal hij gedacht hebben het moest er maar weer eens van komen. Stefan Lehmann kon in zijn partij tegen Jan niet voorkomen dat laatstgenoemde het initiatief naar zich toe trok en tenslotte ook de winst. Jan gaat nu met een halfje voorsprong op een drietal (Peter Pijpers, Rob Veenhuijsen en Frans Arp) alleen aan de leiding. Lees verder »

Hillegomse Uilen niet voor de poes
Zaterdag 19 november

Bodegraven weet nu ook dat er in Hillegom uilen zijn die niet voor de poes zijn!
Met 11 jeugdleden van SC De Uil trokken we zaterdag 19 november naar het zuiden en belanden we in Bodegraven bij De Goede Herderschool. Onthoud de naam “herder”. Uit Nieuw-Vennep was ook een wagen vol uilen vertrokken en zoals altijd kwam er één uil met de trein. 2x zilver en 1x brons was het bij de vorige grand prix met de hoop dat er bij de 3de grand prix misschien goud gehaald kon worden. Nou dat hebben ze in Bodegraven gemerkt, ... Lees verder »
Zie ook de foto's in onze fotogallarij »

Voges LogoHillegoms Open: De derde ronde.
Hillegom, vrijdag 18 november 2011

In de derde ronde in groep A al meteen een regelrechte thriller: Ad Reijneveld tegen Jan Havenaar waar Jan zegevierend uit tevoorschijn kwam. De borden 2 en 3 werden remise zodat de winst op bord 4 van Stefan Lehmann op Peter Poncin hem meteen samen met Jan Havenaar aan de leiding bracht. Er is echter een achtervolgende groep met een half punt minder van maar liefst 7 spelers. Lees verder »

Op de banken voor De Uil 3

Het publiek kreeg weer eens waar voor het geld bij De Uil 3. Deze keer bracht Stefan Koek het legioen op de banken. En niet zo’n klein beetje. Er was zoveel publiek rond zijn bord dat de wedstrijdleider de klokken niet meer kon zien. Stefan zette nog alles op alles om een nijpend verlies te vermijden, doch de klok was onverbiddelijk en een 4-4 was het gevolg. Het gebrek aan ritme brak hem op, nadat hij in de opening een pion won en er geen vuiltje aan de lucht leek. Niettemin het eerste punt voor De Uil 3. Lees verder »

Voges LogoHillegoms Open: De tweede ronde.
Hillegom, woensdag 9 november 2011

In de A groep gaat na de 2e ronde slechts één schaker met de volle 100% aan kop: Ad Reijneveld. In 2009, 2006 en 2002 tekende Ad al voor het kampioenschap dus hij moet gedacht hebben, het wordt wel weer eens tijd, hoewel bij Ad het begrip tijd erg rekbaar is. Wie echter het partijverloop heeft kunnen volgen moet toegeven dat Niek van der Maat, Ad’s tegenstander zeer dicht bij een levensgrote verrassing was, doch in tijdnood ging Niek ten onder. Er ligt echter, zoals de lezer zelf wel zal constateren, een heel leger met achtervolgers op de loer die op een halfje verschil staan. Lees verder »

Voges LogoHillegoms Open: De eerste ronde
Hillegom, vrijdag 4 november 2011

De kop is er weer af, het 29e Open Schaakkampioenschap van Hillegom ("VOGES OPEN") is weer begonnen en hoewel het record aantal deelnemers van vorig jaar bijlange na niet gehaald werd, is een totaal van 44 spelers (in beide groepen 22) toch niet slecht te noemen. Of een iets veranderde indeling van de speeldata oorzaak is van deze terugloop, daar kan ik alleen maar naar gissen. Gelukkig zagen we ook weer diverse nieuwe spelers acte de présence geven. Lees verder »

De Uil 5: Gevochten als leeuwen.

Op vrijdag 28 oktober onze eerste externe wedstrijd tegen KC/Chesscool 3. Een in hoofdzaak uit jongeren bestaand achttal en daar gaan we dus even goed voor zitten. We waren wat aan de vroege kant, maar om 20.15 uur konden we plaats nemen achter de borden.
Aan bord 3 zit Martijn van Baars en al vroeg in het spel (9e zet), verdwijnen de dames van het bord. Op een bepaald ogenblik was er een remise-stelling, maar 1 foutje van Martijn en de koning van zijn tegenstander ging pionnetjes eten en weg was de remise-stelling en kon hij opgeven. Lees verder »

Flinke afstraffing voor De Uil 2.

De tweede wedstrijd tegen Chess Society Zandvoort is een flinke afstraffing geworden voor De Uil 2. Natuurlijk, CSZ had een sterk team opgesteld. Na het forse verlies in de eerste ronde (men had 3 invallers nodig gehad en met 6½ - 1½ verloren) werd tegen De Uil geen enkel risico genomen en kwam men op volle oorlogssterkte. Dit betekende een gemiddeld ratingverschil van 148(!). Maar zelfs dan hadden vooraf 2,4 punten (30%) mogen worden verwacht. Het werd er slechts 1. Lees verder »

De Uil 1 geeft niet thuis

Een goede gastheer, dat wèl. De eerste consumptie was voor de tegenstander, maar kort samengevat is de eerste thuiswedstrijd van het vlaggenschip in een debacle geëindigd. Het voor ons nog onbekende Sliedrecht won met glans na een lange reis naar het verre Hillegom. Ik begin net als het vorige verslag met Fred. Hij was weer terug en gelijk het gesprek van de dag. Een zegen voor de reporter. Dit keer kreeg Fred een fraaie stelling tegenover zich. Tenminste aan de andere kant van het bord. Deze afleiding is het enige excuus dat hij mag aanvoeren voor zijn spel deze zaterdag. Dat was om te snikken. Naomi Snikkers kende geen medelijden met onze lijstaanvoerder in de interne. Zelden heb ik iemand zo overtuigend mat zien gaan. Lees verder »

En dat was dan de 2de grand prix
Zaterdag 8 oktober

Was die zo bijzonder? Nee en Ja.

Nee, want het was gewoon in Leiden bij “op eigen wieken” en daar zijn we al verschillende keren geweest.
Ja, want we waren nog nooit met zo’n groot aantal “uilen” op een grand prix.
We waren met zijn tienen waarvan er aardig wat voor het eerst meededen aan zo’n toernooi. Lees verder »
Zie ook de foto's in onze fotogallarij »

Voges LogoRafael Fridman winnaar van het 25e Voges Open Rapidschaaktoernooi

Zaterdag 8 oktober waren maar liefst 67 schakers(sters) uit alle delen van het land naar Hillegom gekomen om in twee groepen te proberen een “graantje” mee te pikken uit de goed gevulde prijzenpot. Aan het begin van de week zag het er niet naar uit dat dit respectabele aantal deelnemers gehaald zou worden maar in de loop der jaren ben ik er wel achter gekomen dat schakers lang wachten met zich aan te melden wat bij mij “gekscherend” de opmerking ontlokte dat er een tijd komt waarop alle aanmeldingen de vrijdag voor het toernooi binnenkomen. Lees verder »
Zie ook de foto's in onze fotogallarij »

Nederland wint; De Uil 3 niet

We staan met 1-0 voor, zei ik tegen Ronald.
Dankzij wie dan wel? Huntelaar!
Het balbezit bij Nederland Moldavië was even belangrijker deze avond van Chesscool 2 – De Uil 3 in het bekende denksportcentrum in Haarlem. 80% maar liefst. De Uil 3 kon daar niet aan tippen. Na een goed begin zijn ze eigenlijk niet meer aan zet geweest. Lees verder »

De Uil 2: De eerste punten zijn binnen.

De eerste tegenstander was Heemstede 1. Niet Kennemer Combinatie 5 zoals je misschien zou denken. Het huidige team degradeerde niet alleen uit de Promotieklasse, maar ook in de teamnummering van KC. Het lagere 5e team handhaafde zich afgelopen seizoen wel in de Promotieklasse. De ratings van beide teams lieten geen grote verschillen zien. Hoewel De Uil 2 gemiddeld het zwakkere team was (1754 tegen 1796) waren de spelers op alle borden aan elkaar gewaagd.
Het was Cok Ippel die aan bord 5 de score opende. Zijn tegenstander offerde om onduidelijke redenen een stuk en kreeg daar nog wel een pion terug. Lees verder »

37e Simultaan van de Harddraverij goed bezocht

Je staat er niet zo gauw bij stil, maar als je dan aan de tafel zit waar de scores ingeleverd moeten worden heb je vooral in het begin wat tijd over om over het verleden te mijmeren en de map er op na te slaan. Dan blijkt dat we in 1975 in Flora begonnen met 3 simultaangevers waarbij geen onderscheid werd gemaakt tussen senioren en junioren. Dit werd wel eens te laat voor de jeugd zodat er in 1990 besloten werd om de jeugd apart te houden zodat ze rond tien uur naar huis konden. In die tijd gebeurde het ook regelmatig dat de schrijver dezes naast de organisatie ook zelf nog simultaan gaf. Maar ja je wordt wat ouder en hopelijk ook wijzer dus heb ik voor het laatst in 1984 een simultaan gegeven. Lees verder »
Zie ook de foto's in onze fotogallarij »

Voges Logo1e punt De Uil 1 is binnen

Onverwacht heeft De Uil een prima resultaat behaald, nadat het sinds lange tijd weer in de KNSB mag vertoeven. Tegen LSG 3 waren wij op papier op elk bord zwakker. Aan bord 1 en de lagere borden was het verschil zelfs meer dan 200 punten.

Gelukkig is Cok weer teamleider. Dat scheelt: organisatie en gezelligheid zijn verzekerd. Stukjes over het eerste schrijft hij niet. Ze zijn te lang voor de krant heb ik begrepen. Daarom mag ik dit nog steeds voor mijn rekening nemen. In dat verband ben ik- nu ik dit schrijf- onaangenaam getroffen door de absentie van Fred. Een groot gemis. Lees verder »
Zie ook enkele foto's in onze fotogallerij »

1ste grand prix seizoen 2011/2012
Zaterdag 10 september

De eerste Grand Prix is alweer achter de rug en ondanks dat het wel heel erg vroeg in het seizoen was gingen er toch nog wat Uilen naar toe. Dit keer waren het nog Uil leden die al bekend waren met het Grand Prix gebeuren. We hopen de volgende keer nieuwe leden mee te nemen.
Wie gingen er nu dan mee naar de ”aftrap” van het Grand Prix seizoen... Lees verder »
Zie ook de foto's in onze fotogallarij »

Schema competitie en indeling 'De Uil 1'

De indeling van de KNSB competitie is bekend. De Uil 1 is ingedeeld in Klasse 3E welke bestaat uit 10 vereningingen uit Amsterdam, Bussum, Haarlem, Leiden, Rotterdam (2x), Sliedecht, Zaandam en Zoetermeer. Ook wedstrijdschema van De Uil 1 is bekend en daaruit blijkt De Uil 1 vijf keer thuis en vier keer uit speelt. Het is echter mogelijk dat de laatste ronde gezamenlijk ergens gespeeld gaat worden. Kijk bij de externe competitie voor de details.

Zomersnelschaken

Het is weer voorbij het mooie zomerschaken. Op vier maandagavonden (27 juni, 4 juli, 11 juli & 18 juli) kwamen gemiddeld 20 enthousiaste schakers bijeen om de degens te kruisen boven de schaakborden. De eerste avond werd in twee groepen een snelschaaktoernooi gespeeld.  De overige drie avonden kon men kiezen voor snelschaken of rapidschaken. Piet Muller was zo vriendelijk om mij de uitslagen van de verschillende avonden toe te sturen: de uitslagen.