Startpagina 2017/2018

46e Schaak 4-kamptoernooi van De Uil 2018: Vincent Oudewaal winnaar van groep 1
“wie de jeugd heeft, heeft de toekomst“

Rectificatie: misschien had U het al gemerkt, maar de bekend gemaakte data voor het 47e Vierkamptoernooi waren onjuist. (2 en 3 juni viel op zondag/maandag) Na rijp beraad is besloten het toernooi te houden op 14 en 15 juni 2019. Excuses hiervoor.

Voor het tweede jaar met ons vierkamptoernooi in De Bestemming, en het moet gezegd , alsof er niets veranderd is. Het weer was weer ouderwets warm, maar ook de deelnemers waren weer in groten getale naar Hillegom gekomen. Bij het “sluiten van de lijnen“, om maar in songfestival-termen te spreken, waren er 80 deeelnemers(sters) en daar kwam tot onze grote vreugde geen verandering meer in. Ja sterker nog, om klokslag 20.00 uur vrijdagavond was iedereen aanwezig, zelfs een op goed geluk naar Hillegom afgereisde reserve moest onverrichterzake huiswaarts keren.

In zijn korte openingswoord haalde voorzitter Jan Plomp nog even de nieuwe privacy-wetgeving aan vooral met het oog op eventueel te plaatsen foto’s op de website van De Uil. De dames achter de bar, Hannie en Lyda kregen een bemoedigend woord waarna wedstrijdcoordinator Cok Ippel en met hem ook mede-organisator Peter Kaptein in het kort de regels uitlegde en kon een ieder vol goede moed aan de eerste ronde beginnen. Op zaterdagmorgen om 10.00 uur de tweede en op zaterdagmiddag 14.00 de laatste ronde. Lees verder »

De Uil wint NHSB Beker 2018

Zaterdag 26 mei in Heerhugowaard heeft de Uil net als in 2016 de NHSB beker gewonnen.

Konden wij toen nog sterspelers als Peter Pijpers, Jerry Bey en Fred van Randen opstellen, nu waren wij ook sterk genoeg om de beker weer naar Hillegom mee te nemen. Jan de Jong, Jan Havenaar, Willem Hensbergen (incognito- zie later) en Ad Reijneveld waren deze keer de helden, die Het Witte Paard Zaandam (halve finale tegenstander), Heerhugowaard (de 85-jarige gastheer) en ZSC Saende (finale tegenstander) pootje wisten te lichten. Lees verder »

De Uil naar (halve)finale NHSB Beker

Net als in 2016 en 2017 heeft de Uil de finale dag van de NHSB beker bereikt.

Op maandag 23 april , de verjaardag van Ad, was De Uil tegen Koedijk favoriet wegens het ratingverschil, maar huiden verkopen voordat de beer geschoten is, is aan de Uil niet besteed. Daarom was voorzichtigheid geboden en op de 1e 3 borden was degelijkheid troef. JanH. en Ad kregen met zwart een overwegende stelling en Willem met wit ook. Lees verder »

85 jarig jubileum

Afgelopen 22 april 2018 vierde Schaakclub De Uil haar 85e jubileum met een schaaktoernooi in brouwerij Klein Duimpje te Hillegom. De foto's van dit evenement kunt u bekijken in onze fotogalerij.

Oegstgeest 1, De Vennep 1, De Toren 1 en De Uil 5 winnaars van de Rapid-wedstrijden voor Bollenstreekteams

Het was al weer de 32e keer dat de Rapid-wedstrijden voor Bollenstreekteams gehouden werden. Dit maal was de jubilerende Schaakclub De Zwarte Pion (75 jaar) de gastheer en op 3 april, de dinsdag na Pasen, waren maar liefst 16 teams van 6 verenigingen ofwel 96 spelers aanwezig in de grote zaal van ’t Poelhuys te Lisse. Een zaal die qua ruimte uitermate geschikt is om dergelijke evenementen te organiseren.

Het zijn echter niet allemaal halleluja geluiden rondom dit jaarlijkse evenement. Meer dan ooit moest er gebeld worden om aan het vereiste aantal van 16 zestallen verdeeld over 4 poules te voldoen. Een extra team van De Uil (het vijfde zestal van de Uil) en een, zoals ik het noemde, All Stars Combinatie-team, bestaande uit diverse reserve spelers van reeds meespelende verenigingen, maakten het plaatje compleet. Dat neemt niet weg dat we ons voor een ander jaar moeten beraden of we op de ingeslagen weg door gaan of dat we misschien naar 3 poules van 4 teams (12 teams is 72 spelers) moeten switchen. Dat wil echter ook zeggen dat de inkomsten (elke vereniging droeg €10,= per vooraf gepland team bij om de zaalhuur te kunnen bekostigen) dan ook naar beneden gaan, tenzij je ook dan weer gaat verhogen. Is de dinsdag na pasen nog steeds de geschikte datum? Allemaal vragen die bij een eventuele evaluatie aan de orde komen. Lees verder »

Geruisloos slot seizoen de Uilen 3 en 5

Maandag 9 april in de Bestemming, Hillegom, was het verschil in kracht evident tussen de Uil en HWP. De verwachting was dat de Uil 3 een maatje te groot zou zijn voor HWP 9 en de kampioen HWP 6 vice versa voor de Uil 5. Slechts met hoeveel het verschil in sterkte in de score zou worden uitgedrukt, was nog de vraag en relatief gezien heeft de Uil 3 het beter gedaan dan HWP 6. Het won met 5½ - ½. Echter hoe dit de eerste 2 uren precies is gegaan kan ik u niet vertellen, want toen was ik een hapje eten. Nadat ik terug kwam rond een uur of 10 waren de stellingen min of meer beslist of duidelijk, hoewel het bij beide matches nog lang 0-0 bleef. Lees verder »

Vos verschalkt De Haas

Donderdag 5 april was de laatste competitiewedstrijd van De Uil 2, uit tegen Heerhugowaard 2. Het ging nergens meer om, beide teams waren al gedegradeerd dankzij de uitglijder van Castricum tegen Kijk Uit. Castricum heeft daarmee de beide Uil-teams een poets gebakken: winnen tegen ons eerste en het degradatielot bezegeld van ons tweede.
Met drie invallers bonden de uilen de strijd aan tegen Heerhugowaard. De invallers scoorden 2½ uit 3 en dat was rekenkundig gezien een fractie beter dan de rest van het team. Met (grote) dank aan Jan Vos, Jan van den Bergh en Piet Muller. Lees verder »

De Uil 1 sluit seizoen goed af en schaken op zaterdag

Ze zijn wat minder frequent tegenwoordig. De betere schaakmomenten van Guus van Dijk. Sterker: boze tongen beweren dat ze tegenwoordig op de vingers van 1 hand te tellen zijn en dan heb aan 1 hand meer dan genoeg. Als ze er toch weer eens zijn, die momenten van fijnzinnigheid en brille, dan is het zonder meer genieten. Jammer was wel dat hij zo snel klaar was die maandag 26 maart tegen de Waagtoren 3. Daarom heb ik er weinig tot niets van gezien, want net op het moment dat ik weer eens wilde kijken hoe de stelling in elkaar stak, had hij al gewonnen. Een klacht over de geringe speeltijd die hij krijgt voor zijn contributie kunnen we zodoende niet in behandeling nemen. Duidelijk is wel dat Guus in aanmerking komt voor promotie naar een hoger bord. Lees verder »

De Uil naar kwartfinale NHSB Beker

Donderdag 15 maart heeft de Uil voor het 3e jaar op rij de kwartfinale van de NHSB Beker bereikt. Het vertrek was al opmerkelijk. Jan de Jong was in zijn nieuwe wagen mooi op tijd bij de carpoolstrook. Wij stapten in en weet je wat de chauffeur zei: willen jullie echt met mij meerijden?
Wat bleek. Het was heel iemand anders.
De echte Jan was namelijk iets vertraagd door een wegbreking in Noordwijkerhout en kwam even later in een zelfde soort auto. Lees verder »

De Uil piept en kraakt

Het was vooral kraken de afgelopen week voor het al wat oudere de Uil.
De hersenen werken niet meer zo soepel en dat zie je dan in de uitslagen terug.
Zowel de Uil 1 als de Uil 3 verloren nipt en daarmee waren hun virtuele kampioenschappen als sneeuw voor de zon verdwenen.
Daartegenover staat ook een piepende De Uil, want eerder in dezelfde week piepte De Uil dat het een lieve lust was.
Hierbij een verslag van 4 schaakontmoetingen. Alles in één, dat is weer eens wat anders. Lees verder »

Opnieuw dubbelslag de Uilen 3 en 5

Westeinder 2 was gewaarschuwd.
Hou je een de Uil 3 op een gelijkspel, dan is de wraak van de Uil 5 zoet.
Net als eerder tegen Santpoort 4 werd maandag 5 februari in Hillegom ook Westeinder 2 een onverwachte nederlaag toegebracht door een de Uil 5 dat weer boven zichzelf uitsteeg.
Beter is natuurlijk andersom.
Verlies nou voortaan gewoon lekker tegen de Uil 3. Daar kan je mee thuis komen.
Een verlies tegen de Uil 5 kan je minder goed verkopen en staat slecht op je cv. Lees verder »

Piet Muller wint Jam-Toernooi

Traditiegetrouw gingen acht leden van schaakclub De Uil naar Zetten voor het jaarlijkse Jam-Toernooi. Er werd met wisselend succes geschaakt door de Uilen, behalve door good-old Piet Muller. Piet was in zeer goede doen en hij speelde dan ook zeven ronden aan het eerste bord, bestemd voor de hoogstgeplaatste in de groep. Lees verder »

Net geen stunt De Uil 2

De wedstrijd in en tegen Castricum leek bijna een verrassende uitslag te krijgen. De vooruit gespeelde partij tussen Jan Vos en Piet van Wonderen werd door Jan gewonnen. Hij kreeg een mooie aanval met Lb2 en Tg3 gericht op de koningsstelling van zwart. Mede hierdoor kon hij in het centrum pionnen winnen en omdat de aanval voortduurde gaf zwart maar op.
Dat was een mooie opsteker voor de overige borden. Op de speelavond gaven de Castricummers zich echter niet zomaar gewonnen. Martin Zegstroo behaalde een verdienstelijke remise met een Hollandse Stonewall. In de slotstelling was het Martin die moest opletten dat hij zijn b-pion niet zou verliezen met La6! Lees verder »

Hallucinatieschaak De Uil

Het houdt niet op bij de Uil.
Maandag 5 februari was het hallucinatieschaak troef tegen Caissa Eenhoorn 3 uit Hoorn. Ad deed in glad gewonnen stelling in tijdnood een volle toren cadeau. Dit had een gelijkspel tot gevolg en een vrijwel verkeken kans op een kampioenschap. Ook Jan de Jong en Marcel deden het hallucinatieschaak eer aan. Niet zo stom als Ad, maar het resultaat was hetzelfde. Guus had daarentegen snel gewonnen. Hij won een stuk in de opening, tegen de voormalige voorzitter van de schaakbond. Hennie speelde ook een prachtige partij met aanval, die hij had kunnen bekronen met een schijntorenoffer. Nu won hij een enkele pion, onvoldoende voor de winst. Lees verder »

Schuinschaak De Uil

Maandag 29 januari heeft de Uil net als vorig jaar in de 1e ronde van de NHSB Beker Kennemer Combinatie verslagen. Vorig jaar op zijn ‘roodkoperen’ met 2-2. Nu was het iets overtuigender met 2½-1½.
De Uil deed dit met schuinschaak.
Wij lieten de lopers het werk doen.

Het signaal voor dit ongebruikelijke schuinschaak gaf wedstrijdleider Cok Ippel door zijn tafel zeer schuin tegenover de andere 4 wedstrijdtafels te posteren. Tijdens de avond ging ook het bord van Rob Veenhuijsen steeds schuiner staan. Hij kwam gewonnen te staan en won 2 schuine lopers tegen een toren. In het eindspel ging het echter onnauwkeurig tegen Bart Feltman, maar toen was de buit al binnen. Lees verder »

Snelschaakkampioenschap De Uil 2017

Peter Pijpers toch weer snelschaakkampioen van de Uil

De kalender was de Uil rond de Kerst en Nieuwjaar niet gunstig gezind want de betreffende maandagen vielen op 24 december en 1 januari dus dan maar uitgeweken naar 8 januari 2018 voor de jaarlijkse snelschaakavond (c.q. Rapidavond). En uit de opkomst bleek de honger naar het schaken. Maar liefst 26 snel- en 9 rapidschakers gaven acte de presence. De Rapidspelers begonnen meteen aan hun eindrondes verdeeld in twee groepen. Zij speelden dubbelrondig.

De snelschakers echter moesten eerst een traject van 9 ronden á 5 minuten per persoon afleggen alvorens in groepen van 6 aan de finale kon worden begonnen. Al spoedig werd duidelijk dat het deze avond geen appeltje eitje zou worden want met de regelmaat van de klok vielen er verrassende uitslagen te noteren. Lees verder »
Zie ook de fotogalerij »

Pas op de plaats de Uil 3

Donderdag 21 december 2017 speelde de Uil 3 tegen een club waar we eerder nog nooit van hadden gehoord.
Achteraf bleek het een vermomming van Aalsmeer 3. De schaakclub Aalsmeer is ter ziele, maar het dorpshuis in Kudelstaart herbergt inmiddels schaakclub Westeinder.
Het tweede van deze club speelde in het krappe zaaltje tegen ons derde dat op een nul-twee voorsprong kwam door snelle zeges van Peter en Richard. Fred stond echter verloren en de stelling van Kees was dubieus. Daarom liet ik eerst Stefan en daarna Jan remise weigeren. Stefan kwam er vervolgens niet door en Jan kwam zelfs een pion achter tegen Hans Pot. Vervolgens kwam hij een pion voor, maar uiteindelijk werd het toch remise door het uitgedunde materiaal. Lees verder »

De Uil 1 mag uithuilen

En opnieuw beginnen.
Het leed maandag 18 december thuis in de Bestemming een ongelukkige 3.5-4,5 nederlaag tegen het sterke Castricum, dat wij zeker niet onderschat hebben.
We hebben ons er een extra week op kunnen voorbereiden, want maandag 11 december was het code rood en de wedstrijd werd een week uitgesteld.
Castricum kwam dit goed uit -bleek achteraf-, want op de 11e zouden ze 4 invallers nodig hebben gehad. Lees verder »

Weer 5-3

Het winterweer was geen belemmering om op dinsdagavond naar Alkmaar af te reizen voor de wedstrijd tegen De Waagtoren 3. De speelzaal is een zaaltje boven uitspanning ’t Gulden Vlies, waar ditmaal 3 wedstrijden gepland stonden. Aangezien hun interne competitie kennelijk erg belangrijk is en de spelers flinke contributie betalen om een beetje ruim te kunnen zitten, werden de wedstrijden van De Waagtoren 3, 5 en 7 op enkele vierkante meters gepropt. Daardoor was het niet mogelijk om de eerste 3 borden van dichtbij te bekijken zonder de spelers ernstig te storen. Ik heb dan ook niet gezien wat zich allemaal heeft afgespeeld bij Dick en Fred. Vanuit de verte zag ik dat Dick een toren achterstond: hij was in de veronderstelling dat hij geforceerd remise kon maken, maar dat ging niet op. Fred stond 2 pionnen achter, hij liet zich in op een afwikkeling, waarbij de tegenstander kennelijk iets verder had gekeken. Lees verder »

De Uil 3 spaart de Uil 5 niet

Zonder slag of stoot heeft de Uil 3 het weliswaar niet cadeau gekregen tegen de Uil 5 op maandag 4 december in de Bestemming, maar uiteindelijk prijkte er toch een einduitslag van 5-1 op het scorebord. Een score, die je gezien het ratingverschil zou mogen verwachten.
Het was u misschien ontgaan die maandag, want op zo’n avond spelen er al genoeg uilen tegen elkaar in de interne competitie. Dit was voor de externe competitie en ook deze keer zagen we geen gasten uit een ver Noord-Hollands gehucht aan de andere kant van de tafel, maar weer de bekende vertrouwde gezichten. De vertrouwde gezichten speelden met name op de borden 5 en 6 curieuze partijen. De Uil 5 was hier aan het roer. Lees verder »

Voges LogoVoges Open Hillegoms 2017: De zesde en zevende (slot)ronde.
Hillegom, vrijdag 8 en zaterdag 9 december 2017

Ook dit jaar weer een 6e en 7e ronde vlak na elkaar in dezelfde week. Moest ik vorig jaar nog terugbladeren tot 2011 om te kijken hoe ik toen zo’n verslag van een dubbele ronde op de website behandelde, dit keer lag het voorbeeld in de buurt. Want, beste lezers, schrijver dezes heeft van nature geen journalistieke opleiding genoten (wel genoten, dat wel) dus je jat hier en daar wat van anderen en je herhaalt dikwijls uit voorgaande jaren en soms, ja heel soms vind je iets nieuws en daar teer je dan weer jaren op. U weet dus precies hoe dit frame er uit gaat zien, dus laten we maar snel beginnen.

Eerst in vogelvlucht de zesde ronde van beide groepen.
Groep A had drie koplopers waarvan Floris Doolaard en Ad Reijneveld aan elkaar gekoppeld waren omdat zij de derde man Vincent Oudewaal op het bord al ontmoet hadden. Met wederzijdse kansen werd het toch remise en daar Vincent Frans Arp in zijn vaart omhoog wist te beteugelen met winst, nam hij dus alleen de koppositie over, met een halfje voorsprong op Ad en Floris , en een vol punt op Willem Hensbergen en Jan Havenaar. Een peleton van 5 spelers had inmiddels 1½ punt achterstand op Vincent waaronder Aad de Bruijn, die na zijn dramatische begin, verlies en een gedwongen bye, zeer sterk teruggekomen was. Lees verder »
Zie ook de fotogalerij »

Voges LogoVoges Open Hillegoms 2017: De vijfde ronde
Drie spelers in A, maar Martin Zegstroo in B alleen aan de leiding.
Hillegom, vrijdag 1 december 2017

Meestal begin ik het verslag met groep A, maar voor de verandering nu met B, ook al als eerbetoon aan ons eigen clublid Martin Zegstroo, die er in geslaagd is met een half puntje voorsprong de kop in groep B over te nemen. Hij deed dit door een overwinning op Kees de Vlieger en zag Gerard Werkhoven (tot en met ronde 4 medekoploper) zich tegen Pim Redeker na lange strijd gewonnen geven. Door deze fraaie prestatie van Pim, ook al een Uil-lid, staat hij met een halfje achterstand op Martin, ongedeeld tweede. Voeg daar aan toe, dat in het groepje van vijf spelers achter Pim (met 3½ punt) ook nog eens twee Uil-leden staan (Mark v.d. Ploeg en Richard Copier samen met Gerard Werkhoven, Jan Koopman en Gerard-Jan van Wageningen) en het enthousiasme van de schrijver dezes (uiteraard ook een Uil-lid) is verklaard. Dat bij de zesde ronde aan bord 1 Martin en Pim (of andersom) tegenover elkaar zitten, zal niemand verbazen, maar ik denk zelfs dat ook bord twee in die zesde ronde door Uilen bezet zal worden. Lees verder »

De Uil 1 wint koelbloedig

Heer Hugo was heel wat waard donderdag 30 november. Het tweede nog wel en dat speelde tegen de Uil 1.
Het beslissende punt kwam van Hennie van Eeuwijk.
De stand was 3-4 voor de Uil en in onderstaand diagram kan zwart remise maken met Txd1 en daarna is het eeuwig schaak na Thg6 en Tgh6.
Echter Hennie speelde Lf7. Teamleider Cok kon zijn ogen niet geloven. De anders zo vredelievende van Eeuwijk speelde juist op dit moment voor de winst.
Hennie had gelijk. Lees verder »

Voges LogoVoges Open Hillegoms 2017: De vierde ronde
Aardverschuivingen in groep A door de winst van Floris Doolaard op koploper Vincent Oudewaal.
In groep B blijven de koplopers ondanks remise toch aan de leiding.
Hillegom, vrijdag 10 november 2017

De winst van Floris Doolaard op Vincent Oudewaal heeft heel wat verschuivingen teweeg gebracht. Niet alleen Floris kwam op gelijke hoogte met Vincent maar nog drie andere spelers wisten dit huzarenstukje (3 uit 4) uit te halen. Ad Reijneveld deed dit door clubgenoot Jan de Jong te verslaan, Rudolf Kat strafte wat onnauwkeurigheden van Jan Havenaar af en Willem Hensbergen had gewoon een bye wat precies genoeg was om de top vijf te bereiken. Maar een groepje van 3 spelers (Niek v.d.Maat, Frans Arp en Rob Veenhuijsen) staat met een halfje achterstand te trappelen om zich bij die top aan te sluiten. Lees verder »

De Uil 2 snel op achterstand

De wedstrijd tegen Kennemer Combinatie 4 leek al snel beslist. Binnen 1 uur spelen stond het al 0-2: Mark pakte te snel een stuk, wat hem op slag deed verliezen en Gerie kreeg na 17.g5 de volgende stelling:

Winnend is nu 17…Txb2! 18.Txb2 Dxc3+ 19.Kf1 Dxb2 20.gxf6 exf6! en zwart blijft 2 pionnen voor. In plaats daarvan werd 17…Ph5 gespeeld, waarna volgde 18.Lxh5 gxh5 19.Txh5 De5? 20.Dxh7+ Kf8 21.Dh8+ en de toren op e8 gaat verloren.

Lees verder »

Voges LogoVoges Open Hillegoms 2017: De derde ronde
Vincent Oudewaal in A en Martin Zegstroo en Gerard Werkhoven in B nog zonder puntverlies.
Hillegom, vrijdag 17 november 2017

In groep A heeft Vincent Oudewaal na een mistasting van Ad Reijneveld knap de winst gegrepen en zich met een halfje verschil losgemaakt van zijn naaste belager Willem Hensbergen die in deze 3e ronde Rudolf Kat in het stof liet bijten. Niek v.d. Maat en Jan Havenaar speelden remise en schaarden zich hiermee onder de sub-toppers die inmiddels een vol punt achterstand hebben op genoemde Vincent, die enige jaren geen actief clubschaak speelde maar zijn getoonde spel geeft toch wel aan dat men van “goeden huize“ moet komen wil men hem verslaan. Lees verder »

Dubbelslag De Uilen 3 en 5

Richard Copier en Peter Kaptein waren de helden, die de Uil op één enkele maandag in november 2017 een dubbele overwinning bezorgden.
Nog nooit vertoond!
De nivellering heeft onverbiddelijk toegeslagen in het schaakgebeuren van het al wat oudere De Uil en onvermijdelijk kunnen teams dan in een zelfde klasse terecht komen. De Uil 1 en De Uil 2, maar ook De Uil 3 en De Uil 5 spelen in eenzelfde klasse van de NHSB.

Deze maandag 13 november in de Bestemming mocht De Uil 3 het opnemen tegen de Vennep 2 en De Uil 5 tegen Santpoort 4 dat in de 1e ronde nog verrassend De Uil 3 op een gelijkspel had weten te houden. Nu waren de rollen omgekeerd. De Uil 3 rees als een feniks uit zijn as en De Uil 5 deed wat niemand verwachte: het pakte het volle pond. Lees verder »

Voges LogoVoges Open Hillegoms 2017: De tweede ronde
Hillegom, vrijdag 10 november 2017

Na deze tweede ronde wordt Marcel Bolhuis (Rating 1824) toegevoegd. (met 2x een bye) en hebben we dus weer een even aantal in groep A.
Deze tweede ronde was er één waar het spektakel aan een van de laatste borden en bovendien ook nog eens aan het eind van de avond plaats vond. Dennis Bouwmeester en Rob Veenhuijsen spelend aan het tiende bord toverden op het bord alles tevoorschijn wat de schaaksport zo aantrekkelijk maakt. Vlijmscherpe combinaties, tijdnood, moeilijk in te schatten eindspelen het was dan ook geen wonder dat de nog aanwezige schakers in “groten getale“ rond dat bord verzameld waren. Lees verder »

De Uil 2 in Zwaag.

Het leek zo makkelijk: over de A4/A5 naar de A7 door Noord-Holland, afslag N302 naar Zwaag. Maar na een half uur A7 bleek de N302 dicht te zijn. Na 20 minuten zoeken werd toch de bestemming gevonden. Aangekomen bij MFA De Kreek bleek de tegenstander onverbiddelijk: de laatkomers begonnen met 10 minuten achterstand op de klok. Het kon de pret echter niet drukken.

Gerie kon na een drukke en vermoeiende dag de juiste speelwijze niet vinden en moest al snel de koning omleggen. Theo kon echter spoedig daarna een punt incasseren: na de opening (Morra-gambiet) bood Theo een paard aan op d5. Die werd onterecht aangenomen en de erop volgende verwikkelingen leverden een stuk op. Lees verder »

Voges LogoVoges Open Hillegoms 2017: De eerste ronde
Hillegom, vrijdag 3 november 2017

Het 35e VOGES OPEN schaakkampioenschap van Hillegom is op vrijdag 3 november in Eetcafé Zomerzorg, weer van start gegaan. Niet alleen kwantitatief maar ook kwalitatief staat dit toernooi hoog aangeschreven, getuige de vaste kern van deelnemers die telkenjare weer de weg naar de Hillegomse dreven in november en december weet te vinden. Dit jaar totaal 54 spelers verdeeld over 2 groepen (23 in groep A en 31 in groep B). Enkele nieuwe spelers, maar ook enkelen die na een of meerdere jaren van afwezigheid, de draad weer oppakten. Van harte welkom allemaal....

Stipt om acht uur hield voorzitter Jan Plomp zijn openingswoord waarin hij de sponsoren Voges, Sloos en Siebelt bedankte voor hun bijdragen waardoor dit 35e toernooi weer gehouden kon worden. Ook stelde hij Karola voor, de enige vrouw in dit mannen-bastion, die weliswaar niet meeschaakt maar wel het hele toernooi van achter de bar de spelers van koffie en een keur aan dranken voorziet. Ook wedstrijdleider Cok Ippel kreeg nog even het woord om wat mededelingen van huishoudelijke aard aan de man te brengen, Samen met mede-organisator Peter Kaptein, computer/bulletin deskundige Jan Havenaar en Ad Reijneveld als schaakpartij-ingever, geven zij dit toernooi de uitstraling die het verdient. Lees verder »

De Uil 1 kijkt uit.

Een oplettend de Uil 1 heeft maandag 30 oktober een 5-3 overwinning behaald tegen Kijk Uit uit IJmuiden. We speelden thuis in de Bestemming, want tegen Kijk Uit spelen wij nooit meer uit sinds 1983. Nochtans blijft het tegen deze oude bekende oppassen geblazen en ik mag u verklappen dat de Uil 1 heeft uitgekeken en een kleine doch degelijk zege heeft behaald.

Guus won overtuigend in de aanval (1-0). Een dijk van een partij. Echt een oude van Dijk, die met weemoed en verlangen deed denken aan de romantische schaaktijd. De nostalgie naar het computerloze tijdperk. Het jaar 1983 was het 1e jaar dat Guus voor de Uil speelde en direct gaf hij een prachtig visitekaartje af met een loper offer op h3 tegen….Kijk Uit in IJmuiden. Het was de laatste keer dat de Uil uit speelde tegen Kijk Uit en ook het laatste seizoen dat de Uil 1 zonder Ad heeft gespeeld. Een jaar later kwam Ad bij het team om daarna geen wedstrijd meer te missen. Lees verder »

De Uil 3 - met de “Hacken“ over de sloot.

De vaste teamleider Ad, had andere bezigheden buitenshuis (b.b.h.h.) en had mij gevraagd als vervanger op te treden. Het is tegenwoordig bij mij echter meer een kwestie van zitten in plaats van treden maar dit terzijde. Op de heenweg die voor mij via Hoofddorp liep, alwaar ik Kees jongsma en Richard Copier oppikte, werd al druk gespeculeerd op een aanstaand kampioenschap gezien het ratingvoordeel dat de Uil 3 op papier had. Ruim 200 ratingpunten had het team van de Uil 3 meer dan Santpoort 4 en dat bleek zich al snel uit te betalen want Peter de Haas kon al om kwart over negen het eerste punt voor de Uil laten noteren. Als hij geen chauffeur van de andere auto was geweest, had hij beslist een vroegertje gehad. Lees verder »

De Uil spaart zich niet

Een historische gebeurtenis maandag 2 oktober in de Bestemming Hillegom.
De Uil 1 speelde tegen de Uil 2. Het eerste was gedegradeerd en het tweede gepromoveerd.
Het kan verkeren. De Uil 2 speelde thuis.
Hoe gaan we dit aanpakken?
Doorgeefschaak, Strategoschaak, Halmaschaak of het ABBA systeem?
De één speelt 1 zet en dan de ander 2 zetten achter elkaar.
Goed, laten we maar eens beginnen met een vooruitgespeelde partij. Lees verder »

31e Voges 'Rapid' Schaaktoernooi 2017

Alexandre Dgebuadze (GM) winnaar van het 31e Voges Open Rapidschaaktoernooi.
Schaakclub "De Uil", Hillegom 30 september 2017

Dit jaar kende het toernooi een iets andere opzet. Dat gold echter niet voor spelers met een rating van zeg maar 1850 of meer: die bleven in één grote groep zeven ronden zwitsers spelen om het prijzengeld. Nee, de veranderring zat in de groep daaronder. Door mindere opkomst in voorgaande jaren besloot men het voorbeeld van Heerhugowaard te volgen en die spelers onder te brengen in 8-kampen ingedeeld op rating. Uiteraard speelden ook zij zeven ronden, alleen niet zwitsers.

Aanvankelijk leek ook deze formule (ook al geplaagd door een reeks van toernooien op dezelfde dag) niet de juiste uitwerking te hebben. Aan het begin van de week waren er ruim 50 aanmeldingen maar de teller bleef doorgaan en tenslotte waren we op vrijdag zelfs gedwongen in de 8-kampen een aan-meldings-stop voor deze categorie in te voeren. Het was met pijn in het hart, maar ook de huidige zaal heeft geen onbeperkte ruimte. Toch lijkt het er op dat onze nieuwe speelzaal De Bestemming, voor de toernooigangers goed bereikbaar is want zowel bij het vierkamptoernooi in juni als dit rapid-toernooi waren de deelnemers precies op tijd aanwezig. Ik denk, om maar eens een flauwe grap er bij te halen, dat Tom-Tom of andere apparatuur daar ook aan bijdraagt. Die zeggen immers, als je de goede route gevolgd hebt: “Bestemming“ bereikt. Lees verder »