Startpagina 2019/2020


COVID-19 Update 27 maart 2020

Schaakclub de Uil zal geen wedstrijden meer spelen dit seizoen, intern noch extern.

Zodra er weer gelegenheid is, conform de officiële landelijke berichtgevingen, om toch weer in clubverband bijeen te komen, zullen wij dit op deze site laten weten.
De huidige interne competitie's (Jeugd/Senioren) worden als gesloten beschouwd, zonder formele uitslagen.
Alle toernooien tot en met de zomer zijn afgelast, dus ook het vierkamptoernooi.

We zullen het seizoen 2020/2021 -intern- beginnen met de indeling zoals we het seizoen 2019/2020 zijn ingegaan.

Vanuit de KNSB/NHSB zal er nog een melding komen over de -externe- competities.


Memorabele overwinning de Uil 2

Tegen het ons over het algemeen gunstig gezinde Spaarne heeft de Uil 2 donderdag 12 maart een kloeke overwinning behaald.

Nico offerde een stuk om er daarna 2 terug te winnen. Vervolgens kon hij met Dame maal f8 een fraai mat geven. Nico zat ook aan bord 8, maar dan hebben we het over de sterke invaller Nico van Ruiten. Hij kreeg groot voordeel, won een pion, maar een directe winst liet nog even op zich wachten. Ook Jan Vos won slim een pion. En dat was ook een punt dat ik optimistisch meetelde in de voorspelling, want op de andere borden ging het een stuk minder soepel. Lees verder »

De Uil 1 NHSB maakt pas op de plaats

Maandag 9 maart heeft de Uil 1 NHSB heel veel remise gespeeld, maar weinig gescoord.

De toppers aan de hogere borden dienden met het gelijkspel genoegen te nemen en aan de andere borden had het sterke Krommenie steeds de overhand. Krommenie had eerder verassend nog geen matchpoint binnengehaald, maar het is nu de Uil dat de degradatie nauwelijks nog kan afwenden. Jan Havenaar was de enige die het tij nog wist te keren in het eindspel, na lang een pion achter gestaan te hebben. Lees verder »

De Uil 3 overtuigt

Op een overtuigende wijze heeft de Uil 3 donderdag 5 maart in Schalkwijk tegen Spaarne 2 de winst naar zich toegetrokken.
Grote held was Peter Kaptein, die zich geconfronteerd zag met een ogenschijnlijk ijzersterk paard op f5.
Eerder opgesloten achter een kinderslot in de nieuwe auto van Ad, wist onze kloeke penningmeester ook op het bord te ontsnappen met een rücksichlose oplossing. Ziet onderstaande stelling en met zwart aan zet, weet je het wel. Dxf5, gevolgd door het volgende germanisme: die zwickmuhle. Echter wit was aan zet en die speelde Te1. Lees verder »

De Uil KNSB stokt in de Bijlmer

De grootste overwinning boekte de Uil 1 KNSB zaterdag 7 maart voorafgaande aan de wedstrijd tegen fusie club Zuid-Oost United uit de Bijlmer. We wisten 3 enthousiaste invallers te contracteren in de personen van Gerard-Jan, Guus en Edwin. Daarbij mocht een 3-tal bijrijders genieten van een rit in de nieuwe Tesla van Gerard-Jan. Een waar genoegen. Weliswaar was de parkeergarage ietwat lastig te ontgrendelen en de schaaklocatie moeilijk te vinden aan de Groenenzoom. Het mocht de pret niet drukken, ongeacht de uitslag, die -we moeten het eerlijk bekennen- nooit in dubio is geweest, want de Uil liep steeds achter de feiten aan. Lees verder »

Simultaantraining jeugd

Omdat het vakantie is hadden we iets nieuws verzonnen. Simultaan training.
Iedere speler speel op twee borden te gelijk.
Speler A speelt op bord 1 en 2. speler B op 2 en 3, C op 3 en 4 enz.
De spelers speelde voor het eerst met een klok. Deze begon op 25 minuten per speler per bord.
Job van Eek en Mees van Dijk hadden bij de borden gewonnen.
Zij mochten als eerste een loodje trekken voor een hout gesneden of stenen olifant.
Op volgorde van lotnummer mochten ze allemaal een prijs uitzoeken.
Het verliep boven verwachting en iedereen was blij.

Fred van der Bent

De Uil waait weg

Dinsdag 11 februari is de Uil van het bord geblazen door de Waagtoren in hun nieuwe onderkomen.
Wist Reijneveld zijn auto dankzij een stevige bezetting nog net op de weg te houden, zijn stukken vlogen in de partij tegen Peter Hoekstra al snel naar de verkeerde velden. Een kansloze nederlaag. In feite het verhaal van deze stormachtige winteravond in Alkmaar. We waren kansloos. Nu begreep ik van mijn eigen partij al niet veel, maar van de partij van Willem begreep ik nog minder. Eerst stond hij slecht dacht ik, toen erg goed en op het laatst stond hij ogenschijnlijk op de rand van de afgrond. Het werd – voor mij- miraculeus remise. Lees verder »

De Uil 3 koploper

De Uil 3 heeft maandag 3 februari in Hillegom tegen HWP 6 overtuigend de koppositie ingenomen.
Overtuigend en verdiend. Er was 1 moment van twijfel in de partij Frits Bakkes tegen Jan van der Bergh.
Frits ruilde de Dames niet en Jan wist daarna wel raad met de blote Koning.
Dat betekende 2,5 – 0,5, omdat Nico een snelle overwinning boekte en Stefan tactisch remise overeen kwam na een grote afruil.
Lees verder »

Klinkende overwinning de Uil KNSB

Alsof ze opeens de schaakkunst onder de knie hadden gekregen. Zo overtuigend was de winst zaterdag 1 februari van de Uil 1 KNSB in de Bestemming Hillegom tegen onze vrienden uit Hoogwoud, c.q. de schaakclub Aartswoud. Dat was in 2 jaar niet meer voor gekomen, mag de verslaggever u toe vertrouwen.

Om 14.40 was het Marc Helder Heineken. Het biertje dat hij de vorige keer nog zo node had gemist deed wonderen en onze Jan kwam er deze keer niet aan de pas. Dat betekende de gelijkmaker, na de snelle winst van supersub 1 Fred en de plus remise van Kees tegen Wilco van der Gracht, die aan bord 5 was opgesteld. Een tactische opstelling die averechts werkte, wil ik als wijsneus opmerken. Bij de Uil overweeg ik het ook iedere keer, maar op 1 of andere manier komt toch steeds weer op dezelfde volgorde op het formulier te staan. Lees verder »

Bekerhouder de Uil kent geen genade

De Uil heeft er maandag 27 januari in Hillegom geen gras over laten groeien in de bekerwedstrijd tegen de Pion uit Wormerveer.Het kende geen genade. Het werd de maximale score van 4-0. Willem en Ad hadden van plaats gewisseld en beiden stonden snel materiaal voor. Willem won een stuk tegen Jan Koopman, die het zo goed doet in de interne competitie van de Uil. Toevallig hadden zijn clubs tegen elkaar geloot de 1e ronde. Lees verder »

Peter Pijpers na spannende slotfase toch weer snelschaakkampioen van de Uil.

Claudia, de bekerwinnares van vorig jaar, was dit jaar helaas verhinderd en gezien de vele coryfeeën die deze avond acte de présence gaven, beloofde het een spannende aangelegenheid te worden en we kwamen niet bedrogen uit. Voorafgaand aan een slopende snelschaakavond kregen we eerst zoals dat in sporttermen heet “een warming up“. In de vorm van een eigen (naar mijn mening) geslaagde loterij en een huldiging van diverse jubilarissen (2 x 50 jaar lidmaatschap en 2 x 40 jaar.)
Het wordt bij de Uil grijzer en grijzer. Maar daarover misschien later meer.

Redelijk op tijd konden we aan de voorrondes van het snelschaken beginnen zodat er tot negen rondes besloten werd. 23 spelers hadden het snelschaken gekozen (vijf minuten p.p.p.p). 4 mannen speelden een dubbelrondige Rapid-competitie ( tijd per partij zal rond de 15 a 20 minuten p.p gelegen hebben. En 7 schakers hadden voor het nieuwe ( voor ons althans) fenomeen gekozen, het “Random-Chess” Ik leg U bij de behandeling van de tabel wel uit hoe het ongeveer werkt.
Lees verder »

Voges LogoVoges Open Hillegoms, de 7e/slot ronde: Jan Havenaar kampioen in groep A, Rob Graaff in groep B
Hillegom, zaterdag 21 december 2019

Het was een toernooi met vele verrassende uitslagen. Met het ingaan van de laatste ronde kon het zelfs nog alle kanten op en behoorde een gedeelde eerste plaats met daaraan verbonden een beslissing op weerstandspunten (WP) om het kampioenschap tot de mogelijkheden. Het was echter Jan Havenaar die zijn partij tegen Loek Veenendaal, met een half punt achterstand, maar met meer dan een half uur tijdvoordeel begon. (vanwege het missen van de trein door Loek) Het was dan ook de tijd die in de slotfase genadeloos toesloeg in het voordeel van Jan en hem de titel bracht. Eerder in de middag had Niek van der Maat al in een vroeg stadium een einde gemaakt aan de eventuele kansen van titelverdediger Duleen van Gunsteren. Niek bereikte door zijn winst een fraaie gedeelde 3e t/m 6e plaats, samen met Duleen, Ad Reijneveld en Frans Arp.

Jan Havenaar met een halfje voorsprong op Loek (die ongedeeld tweede werd) dus kampioen en…. ..winnaar van de Cok Ippel bokaal. Proficiat Jan......
Lees verder »

De Uil dwaalt, knoeit en komt boven

In de auto op weg naar Volendam donderdag 19 december gaf Kees Jongsma zijn visitekaartje af. Als navigator. “Ad moet je niet links af, moet je niet rechts af.”. Zonder hem waren we er niet gekomen en had ik geen getuige kunnen zijn van een opmerkelijke wedstrijd, die net als Purmerend 2 tegen de Uil 1 zaterdag 14 december in 4-4 eindigde. De kansen waren wisselend. Het had – zonder gekheid- net zo goed andersom kunnen zijn. Lees verder »

Voges LogoVoges Open Hillegoms, de 6e ronde
Hillegom, vrijdag 13 december 2019

Nog even ter herinnering: de 7e (slot)ronde is op zaterdag 21 dec. 13.00 uur.

In groep A heeft Loek Veenendaal na zijn fraaie zege op Ad Reijneveld en geholpen door de remise die Joop Bakker op Duleen van Gunsteren behaalde, alleen de leiding genomen. Hij wordt op een halfje gevolgd door Duleen en Jan Havenaar. Laatstgenoemde wist vanuit een mindere positie dankbaar gebruik te maken van de tijdnood van zijn tegenstander Aad de Bruijn en besliste de partij alsnog in zijn voordeel. In de laatste ronde staan Jan en Loek tegenover elkaar en heeft bekerhouder Duleen het niet meer in eigen hand. Lees verder »

Anton Warmerdam steelt show

Met het pionoffer f5 had Anton Warmerdam zijn meesterwerk kunnen voltooien in de thuiswedstrijd van de Uil 4 tegen de Uil 3 op maandag 9 december.
Eerder had hij al 3 pionnen geofferd. “Die staan toch maar in de weg. Het gaat om de open lijnen.”, dacht ik als uitspraak uit zijn mond te hebben mogen optekenen. Dame en paard gingen in de aanval en met Pe8, dreigde hij mat in 1. Stefan – ja, Stefan Koek was de opponent- kon dat nog net verhinderen, doch verloor daarbij een toren, maar was er daarna als de kippen bij om eeuwig schaak af te dwingen tegen de kale koning. In plaats van Pe8 was f5 de winnende zet bij een open g-lijn voor de toren met de Dame op h6. Net geen meesterwerk dus, maar Anton stal wel de show. Lees verder »

Voges LogoVoges Open Hillegoms, de 5e ronde: Spanning terug in beide groepen, 3 spelers op kop in A en maar liefst 5 spelers in B. Allen scoorden 4 uit 5.
Hillegom, vrijdag 6 december 2019

Door een fraaie zege op koploper Jan Havenaar heeft Ad Reijneveldnu samen met Duleen van Gunsteren en Loek Veenendaal de kop overgenomen. Duleen versloeg Frank Homburg en Loek kwam tot winst tegen de andere Frank in ons toernooi, Beverdam. Achter deze kopgroep op een halfje achterstand Jan Havenaar, die op zijn beurt weer op de voet gevolgd wordt door een drietal op een halfje, Aad de Bruijn, Niek van der Maat en Joop Bakker. Lees verder »

Vleugellam de Uil scoort weinig KNSB

Maandag 25 en 26 november heeft een vleugellam de Uil weinig punten gescoord tegen respectievelijk Westeinder 1 uit Kudelstaart en het HWP 2 uit Haarlem.
De vaste kern scoorde niet of hoogstens een halfje en alleen de zeer gewaardeerde invallers Jan van der Bergh (voor het 2e) en Dick Roosa (voor het 1e) wisten de volle buit binnen te halen.
We scoorden nog een ander vol punt, maar die was gratis, want Westeinder kwam met een man minder. Verder krijgt Invaller Piet Muller een eervolle vermelding voor een keurige remise en Mark een pluimpje op de hoed door een paardeindspel met pion minder nog net remise te houden. Het gelijke spel was ook Martin zijn deel. Na ruil over de d-lijn was het loperpaar van geen betekenis meer. Een goede overwinning voor Jan van der Bergh. Hij speelde een voor mij bekende opening op onorthodoxe wijze en sloeg toe met een kleine combinatie. Lees verder »

Voges LogoVoges Open Hillegoms, de 4e ronde: Jan Havenaar verslaat bekerhouder Duleen van Gunsteren in spectaculaire partij. Drie koplopers in groep B3
Hillegom, vrijdag 29 november 2019

In groep A was het smullen aan de topborden. Aan bord 1 en 2 van resp. Jan Havenaar tegen Duleen van Gunsteren en Loek Veenendaal tegen Aad de Bruijn sprak ook de tijdnood een hartig woordje mee. Jan in tijdnood wist echter alle gevaarlijke klippen inclusief die van de tijd te omzeilen en trok verdiend aan het langste eind. Bekijk de partij maar en geniet. Aan bord 2 echter kwam Aad de Bruijn met zwart niet onder de druk van Loek Veenendaal uit. Loek’s paard tegen Aad’s zwarte loper. Plus voor beiden drie pionnen. Het was echter Loek die de partij met weloverwogen paardzetten tot een goed einde wist te brengen. Zonder de andere spelers te kort te doen kan ik ook deze partij aanbevelen. Lees verder »

Voges LogoVoges Open Hillegoms, de 3e ronde: Duleen van Gunsteren(A) en Richard Breurkes(B) beide 3 uit 3
Hillegom, vrijdag 15 november 2019

In groep A heeft Duleen van Gunsteren (het lijkt op de 3e ronde in 2018) na een mistasting in de slotfase (toen van Willem Hensbergen) nu van Ad Reijneveld, zich na winst, met een halfje “losgeweekt “ van één achtervolger Jan Havenaar. Duleen met de volle winst, maar Jan is echt een toernooischaker en dat halfje achterstand motiveert hem, dus we kijken uit naar de vierde ronde. Deze ronde een tweetal spelers die in de eerste twee een bye hadden. Frank Homburg en Wayne Welch. Lees verder »

Vol punt de Uil KNSB

Eerlijk gezegd had ik er niet meer op gerekend.
Dat de Uil zaterdag 23 november in de Bestemming een nederlaag zou kunnen ontlopen tegen de Waagtoren 3. Uiteindelijk waren supersub Gerard-Jan van Wageningen en Jan Vreeburg de helden, die het volle punt op het droge wisten te vissen. Een versnipperde pionnenstelling ten spijt wist Gerard -Jan alles nog net bij elkaar te houden en werd het een remise met een gouden randje. Lees verder »

De Uil 3 is er even niet

De Uil 4 speelde onlangs gelijk tegen de Vennep 2.
Reden waarom een de Uil 3 toch zou moeten kunnen winnen maandag 18 november in het wijkgebouw Linquenda tegen hetzelfde team, zou men onwillekeurig kunnen denken. Het is er niet van gekomen. Op Peter van Bakel na, die regelmatig won van onze goede vriend Jim Meij, was er bij de overige jongelui in meer of mindere mate sprake van een off-day, die natuurlijk altijd mogelijk is, maar als dat op dezelfde dag gebeurt, scoor je weinig. Lees verder »

Voges LogoVoges Open Hillegoms, de 2e ronde
Hillegom, vrijdag 15 november 2019

Vuurwerk aan de borden een en twee in groep A. Titelverdediger Duleen van Gunsteren speelde met zwart een fraaie partij tegen Loek Veenendaal. Duleen vestigde nog even mijn aandacht op zijn 23e zet …. Pe3 ! Maar kijkt U de partij maar eens na, dan kunt U meegenieten. Het was Duleen die de partij won (van de eerste zes borden de enige met winst voor zwart). Maar ook de partij van Ad Reijneveld tegen Rudolf Kat mocht er wezen. Ad kreeg in de eerste ronde het punt cadeau vanwege het niet opkomen van zijn tegenstander en heeft zich goed kunnen voorbereiden (meer tijd tussen de partijen etc. u kent die journalistentaal wel!)
Lees verder »

Voges LogoVoges Open Hillegoms, de 1e ronde
Hillegom, vrijdag 8 november 2019

Het 37e VOGES OPEN schaakkampioenschap van Hillegom is op vrijdag 8 november 2019 in Eetcafé Zomerzorg, weer van start gegaan. Voor het eerst in de geschiedenis van dit Open toernooi moesten we in de laatste week een deelnemers-stop publiceren op de website. Eventuele nieuwe spelers werden op een reservelijst geplaatst. Aan de ene kant verheugend dat de belangstelling zo groot is, en aan de andere kant jammer, want je moet toch weer liefhebbers teleurstellen. 56 deelnemers (22 in groep A en 34 in groep B) is zo’n beetje het maximum en dat zullen wij komende jaren op onze circulaire publiceren.

Vele trouwe spelers vinden al jaren de weg naar het Voges Open maar toch konden we dit jaar weer enige nieuwe schakers begroeten. Van harte welkom!!
Lees verder »

De Uil 1 NHSB op tijd wakker

Lange tijd was het onduidelijk waar de Uil 1 mee bezig was maandag 4 november in de Bestemming tegen Chess Society Zandvoort 1.
Wilde de Uil zijn geloofwaardigheid in de topklasse behouden, dan zou deze wedstrijd -gezien het grote ratingverschil- toch gemakkelijk gewonnen moeten worden. Niettemin leek het de eerste 2, 3 uur nergens op, want het was Zandvoort dat de lakens uitdeelde. Ad verloor 2 pionnen zonder compensatie en Jan Havenaar had een passieve stelling zonder spel. De rest stond gelijk, althans materieel. Alleen Hennie kwam met een fraai stukoffer goed uit de opening. Lees verder »

Progressie de Uil KNSB

Vorig seizoen verloor de Uil 1 KNSB met 7½ - ½ van de Wijker Toren 2. Afgelopen zaterdag 2 november wist de Uil in de Moriaan in Wijk aan Zee de score flink op te schroeven tot maar een liefst anderhalf punt. Een progressie mogen de positivo’s onder ons beweren. Een oorwassing zonder enige kans zullen de kniesoren het gebeuren willen samenvatten. Feitelijk kwam het daar ongeveer op neer. Martin werd al snel verrast doordat iets op f7 binnenkwam. Snelschaker Skrobic aarzelde daarna. Martin kwam sterk terug, doch na een nieuw foutje werd het pleit beslecht. Zo hield onze man het een uurtje uit en dat was een stuk langer dan de opponent van Hing Ting Lai , die al na een half uurtje de pijp aan Maarten moest geven. Dat was in dezelfde zaal bij de andere match van de Wijker Toren 1 tegen Oegstgeest. Lees verder »

De Uil 3 trekt aan het langste eind

Na een snelle hap kwam ik terug op de club en zag buiten Jan van den Bergh staan.
Nu staat die daar wel vaker om een sigaretje te roken, maar nu stond opponent Kees Koper naast hem, die niet rookte.
Wat bleek: Jan had reeds gewonnen en dat was zowel knap als verrassend snel en het zette de trend voor een avond waarbij de Uil 3 ruim boven kwam drijven in de match tegen Chess Society Zandvoort 2, maandag 14 oktober in de Bestemming Hillegom. Lees verder »

Thomas Beerdsen  (IM)  winnaar  van  het  33e Voges Open Rapidschaaktoernooi 2019
Hillegom 5 oktober 2019

De concurrentie van gelijkwaardige (Rapid) toernooien in Nederland was niet erg groot maar toch kwamen de aanmeldingen maar moeizaam op gang. Aan het begin van de week flitste de gedachte zelfs even door ons hoofd, “moet de A groep nog wel doorgaan”. Maar gelukkig kwamen de aanmeldingen, alsof men gedachten kon lezen, toen met de regelmaat van de klok binnen. Zelfs op de speeldag zelf waren er nog aanmeldingen. De opzet was ook dit jaar dezelfde als vorige jaren : een A-groep van zeg maar spelers boven de 1900 die om geldprijzen streden en daaronder achtkampen waar de bovenste drie van iedere groep prijzen in natura uit konden zoeken. Lees verder »

De Uil 1 NHSB valt in herhaling

Dinsdag 1 oktober zijn de oren van de Uil 1 NHSB flink gewassen in Velserboek tegen Santpoort 1.
Zo begon ik het verslag van dezelfde match op 5 december 2018 en zo kan ik ook deze keer het gebeuren samenvatten. Het was nat deze avond. Regen en donkere wolken. Onderweg in de auto en binnen in het Polderhuis boven de schaakborden. Beter gezegd: boven de gepijnigde hoofden van de weinig wakkere Uilen waren de donkere wolken steeds aanwezig. Marcel Bolhuis was de enige, die deze avond geen slechte zet heeft gedaan. Lees verder »

De Uil 2 goed uit de startblokken

Maandag 30 september is de Uil 2 prima uit de startblokken geschoten met een duidelijk winst tegen Castricum 1. De ge-Kuijste versie weliswaar. De bekende toppers konden ze niet opstellen, maar de familie Kuijs was in drie-voud aanwezig. Twee jaar geleden trok de Uil 1 nog aan het kortste eind tegen Castricum, nu behaalde het gepromoveerde de Uil 2 een eclatante zege. Lees verder »

Eerste punt de Uil KNSB is binnen

We hadden er vooraf voor getekend en dat deden we ook achteraf, maar gedurende de wedstrijd was er steeds het gevoel dat een overwinning tegen het sterke Caissa 4 uit Amsterdam zo maar eens zou kunnen gebeuren. Het is er niet van gekomen. We mochten ons met een gelijkspel tevreden stellen.
Zaterdag 28 september op een natte herfstdag in de Bestemming Hillegom. Lees verder »

Goede opkomst bij het simultaanschaken

Ondanks de concurrentie van de voetbalinterland Estland – Nederland op TV was de opkomst bijna gelijk aan die van vorig jaar. 20 jongens en meisjes gaven acte de presence van zeven tot negen uur en bij de senioren vanaf acht uur waren dat er 22 (Ter vergelijking: in 2018 was het 23 om 24). De simultaangevers bij de jeugd waren voormalig jeugdkampioen Rik van Rootselaar en secretaris annex jeugdleider Aad Vledder, beiden namen het op tegen 10 “jonkies“.

Rik had het vooral in het begin vrij moeilijk en moest met lede ogen aanzien dat Tim Okker (1e) en Stefan van Dam (2e) hem voor negen uur met een verliespartij trakteerden. Daarna rechtte hij echter de rug en haalde de ene na de andere winstpartij binnen. Het verlies van de twee partijen had echter wel het een en ander aan tijd gekost zodat pas rond de klok van half tien de laatste beslissing in zijn groep viel. Roel de Feiter moest weliswaar de partij opgeven maar kwam als langstzittende verliezer toch in aanmerking voor de derde prijs.
Rik won er 8 verloor er 2. Score: een fraaie 80%
Lees verder »
Foto's »