Startpagina 2013/2014

Interne competitie 2013/2014 na laatste ronde

Het is gedaan! De laatste kaarten zijn op tafel gegooid, de rook trekt op, en wie zien we daar? Uiteraard… wie anders.

Jan Havenaar mag zich weer een jaar Hillegoms schaakkampioen noemen.
Okay, hij is geen machine, want zelfs Jan laat wel eens een steekje vallen, maar slechts in zeer beperkte mate. In de voorronden incasseerde hij slecht twee nederlagen (wel twee weken achter elkaar?!), en in de kampioensgroep verslikte hij zich ook een keer, maar zijn regelmaat van scoren is op het moment door geen enkele andere Uil te evenaren. Volgend jaar mogen we het weer een keer proberen. Lees verder »

42e Schaak-4-kamptoernooi opnieuw suksesvol met 86 deelnemers

Het vorig jaar gevestigde record met 88 deelnemers zou, gezien de overvolle schaakkalender en bovendien ook nog eens een Hemelvaartsdag voorafgaand aan ons eigen toernooi, wel eens een stempel op ons toernooi kunnen drukken. Nu, dat is dan ook gebeurd, maar dan in positieve zin. In eerste instantie leek het er zelfs op dat we boven de 90 uit zouden komen, maar afzeggingen en niet-opkomers zorgden er voor dat we onze reserves aan moesten spreken en tenslotte ook nog eens een groep van zes personen, 3 ronden Zwitsers moesten laten spelen. Dit laatste was geen oplossing waar wij als organisatie van staan te juichen maar de tijd gaf ons geen andere keus. Met dank aan deelnemer Bert-Jan Melchers die ons adviseerde om de twee opeenvolgende (incomplete) groepen samen te voegen tot een zeskamp met speelschema 3 ronden Zwitsers, en niet te blijven zoeken naar eventuele reserve spelers. Zo zie je maar weer, is er geen “bommelding” dan is er altijd wel weer iets waardoor de organisatie gedwongen wordt te improviseren. Lees verder »

De Uil was in Walsall

Ongeloof en verbazing viel in de ogen te lezen van de lokale schaakspeler, die zich afvroeg wat wij in vredesnaam in Walsall te zoeken hadden. Daar ga je toch niet voor je lol naar toe? Ik zeg ogen, maar bedoel oog, want zijn andere oog stond scheel. Iets dat mij overigens pas na de partij opviel, want zijn scherpzinnigheid tijdens de partij deed anders vermoeden. Met zijn ene oog zette hij mij mat in de laatste seconden, die hem restten. Lees verder »

Rapid-Kampioenschap van de Bollenstreek 2014: Grote suksessen voor De Uil
De Uil 1, De Uil 2 en De Uil 4 winnaars in hun poule. Dan. Noteboom 1 de vierde winnaar!

Dinsdag 22 april 2014 was ’t Onderdak aan de JP Gouverneurlaan te Sassenheim het strijdtoneel van het bovengenoemde Rapid-schaakkampioenschap voor teams van de Bollenstreek. Schaakclub Sassenheim viert dit jaar haar 90-jarig bestaan en derhalve was dit alvast een aanloopje naar de viering hiervan. Wedstrijdleider Cok Ippel, vooraf gevraagd door de voorzitter van Sassenheim Ben Rotteveel hoeveel jaar hij dit nu al organiseert, antwoordde “ik denk ongeveer 25 jaar“ waarna de heer Rotteveel als bij toverslag twee flessen wijn uit de hoge hoed toverde en deze aan Cok overhandigde. Lees verder »

Tweede plaats voor De Uil 2 

De promotie- en degradatieplaatsen waren al verdeeld: KC 4 won maandag in en tegen De Vennep en werd kampioen. Het Spaarne 2 en Hoofddorp hebben te weinig punten om zich nog te kunnen redden en degraderen. De tweede plaats kon ons niet meer ontgaan en daarom kon er vrijuit worden gespeeld in De Sociëteit “Vereeniging” in Haarlem. Het zaaltje waarin we speelden was echter niet bijster goed verlicht, ondanks het bijplaatsen van een lamp. Aan de wand kon men nog vaag foto’s ontwaren van besturen uit een grijs verleden van de Sociëteit, heren in driedelige kostuums, met snorren en baarden. Lees verder »

De Uil drie sluit goed af 

Bij Het Spaarne aan de Laan van Berlijn 1 was alles weer goed geregeld donderdag 10 april behalve de parkeerplaatsen.
Er waren er genoeg en bij meesten stond een paaltje met een nummerbord. Nochtans waren ze die voor onze chauffeurs Peter en Ad vergeten.
Bij deze geef ik mijn nummerbord 01-GXT-6 door voor de volgende keer. Gaarne even noteren.

Anderzijds mag de praktische deuropener in het gebouw niet onvermeld blijven. Dit is een briljante constructie. Aan het plafond bij de bar is een touw oftewel hendel bevestigd, waarmee de toegangsdeur naar de schaakzaal langzaam wordt opengedaan. Een mechanisme dat voor ieder zaaltje -dat meestal apart is van de bar is gesitueerd- een aanwinst moet zijn. Lees verder »

Interne competitie 2013/2014 na ronde 30

Het peloton schakers is inmiddels in vier moten gehakt, en er wordt in elke groep flink gestreden om als eerste over de streep te komen.
In de kampioensgroep is er een speler met een 100% score. Drie keer raden zal niet nodig zijn: uiteraard is dit Jan Havenaar, heer en meester in onze interne competitie. Maar het is nog geen uitgemaakte zaak, want er zijn nog kapers op de kust. Twee spelers hebben nog slechts 1 verliespunt: Ad Reijneveld en Dick Roosa, waarbij Ad de beste papieren heeft aangezien hij al van Dick won. Lees verder »

Richard Nigten de held van De Uil 4.

De Uil moest zijn laatste competitiewedstrijd spelen tegen Kennemer Combinatie 6. De Uil 4 moest in deze wedstrijd 1 bordpunt halen om niet te degraderen. De Kennemer Combinatie 6 moest 5½ bordpunten halen om kampioen te worden. Omdat er 6 bordpunten te verdelen zijn was er geen compromis mogelijk en moest er echt voor gespeeld worden. Piet Muller opperde het limuneuze idee om de spelers van bord 1 en bord 6 te wisselen. Dit betekende dat Richard Nigten aan bord 1 zou spelen en zeer waarschijnlijk zou verliezen en Piet Muller makkelijk zou winnen. Lees verder »

De Uil 1 verslaat kampioen.

Laten we het seizoen voor de Uil 1 positief afsluiten. Qua score en qua benadering van onze uitslag tegen het grote en sterke Krommenie 1.
De winst was goed in de laatste ronde van de 1e klasse B van de NHSB, die gezamenlijk met alle teams werd gespeeld in onze Hoeksteen in Hillegom op maandag 31 maart. Kniesoren laten we links liggen. Zij zullen aanstippen dat Krommenie al kampioen was en daardoor minder gemotiveerd. Om de Keizers baard en de kat zijn staart. Bovendien had Krommenie op het laatste moment 2 invallers nodig voor de topborden Cor van Dongen en Simon Groot. Lees verder »

Basisscholen-schaakkampioenschap

Wie met een Nederlandse schaakkampioen van 19 en een wereldkampioen van 23 jaar nog steeds denkt dat het schaakspel is voorbehouden aan oudere heren moet maar eens komen kijken bij het jaarlijkse scholenkampioenschap van De Uil. Woensdag 26 maart jl. speelden 64 jongens en meisjes een toernooi van zes ronden. Het plezier spatte ervan af. Er werd fel gestreden om de punten, maar ook verlies werd sportief geïncasseerd. Dit alles stond onder de bezielende leiding van Johan Boon aangevuld van zeven Uil-leden en met leerkracht John Droog van de Johannesschool. Lees verder »
Zie ook de foto's in de fotogalerij »

De Uil drie komt ruimte te kort

Zonder teamleider Ad heeft De Uil 3 weinig punten aan de totaalscore kunnen toevoegen.
Vrijdag 7 maart vond hij buikdanseressen in Amsterdam belangrijker en maandag 17 maart speelde hij een partij voor de interne en werd het een soort duo leiderschap met Cok. Dit experiment eindigde in een ongekend fiasco. Aan het begin van de avond werd duidelijk dat wij -wegens een schoolschaak gebeuren- niet konden beschikken over genoeg ruimte voor de gebruikelijke grote tafels. De ruimte in de zaal was te krap, zodat Ad en Cok besloten dat het maar met kleinere tafels moest lukken. Dat hebben we geweten. Het werd een tranendal. Lees verder »

De Uil 1 heeft de ruimte

De Uil 1 heeft vrijdag 21 maart uit tegen de Pion uit Wormer met 2-6 gewonnen. Overtuigend was het niet.
Weliswaar boekte Dick Roosa een snelle winst door 2 verdwaalde stukken van zijn opponent op te peuzelen, op een aantal andere borden ging het 1 en ander mis. Invaller Cok speelde een kwaliteit kwijt en topscoorder Richard zag plots geen velden meer voor zijn aangevallen Dame. De stelling van Jan Vreeburg vertrouwde ik niet. Lees verder »

Interne competitie 2013/2014 na ronde 25

Het is zover. De schifting heeft plaatsgevonden. De top-10 scheidt zich af om vanaf 17 maart onderling uit te vechten wie de volgende schaakkampioen van Hillegom wordt.
Lange tijd leek het er op dat Peter Kaptein voor een stunt zou gaan zorgen en zich zou plaatsen voor deze elitegroep, totdat onze penningmeester in de allerlaatste ronde de man met de hamer tegenkwam. De voorzittershamer wel te verstaan. Met een genadeloze klap verwees Jan Plomp hem naar de A-groep, om zelf triomfantelijk plaats te nemen bij de eerste 10. Lees verder »

Nog kleine hoop op kampioenschap De Uil 2

Na 4 rondes met winst te hebben afgesloten restten ons de laatste 3 rondes alleen nog achtervolgers: KC 4, De Vennep 1 en HWP 6. De laatste haakte in de 5e ronde al af door te verliezen van Aalsmeer 2.
De 5e ronde dus Kennemer Combinatie 4, dat 1 punt achterstond. Het werd voor ons een deceptie: 5½-2½. Alleen Jan van den Bergh (tegenstander ging in gelijke stand op pionjacht, waardoor Jan in de tegenaanval kon winnen), Mark (na pionwinst speelde hij het toreneindspel actief naar winst) en Gerie (hij was eigenlijk te ziek om te spelen, maar hield Sacha Schiermeier netjes op remise). Lees verder »

De Uil 5 zet stap vooruit.

Maandagavond 3 maart brak de lente aan in De Hoeksteen in Hillegom. De bloemen ontsproten uit de knoppen, de lammetjes dartelden in de wei en De Uil 5 pakte zijn eerste punt tegen de Vennep 3. Naar mijn bescheiden, maar toch van grote wijsheid getuigende mening, had dat meer kunnen zijn. Maar daarover later meer.
De avond leek niet goed te beginnen. Wederom werd mijn gestel geteisterd door hevige ongemakken, toen ik het bord van heer Kaptein aanschouwde, nadat hij de Prütservariant van het Konings-Indisch had ontvouwd. Deze variant, genoemd naar de Pruisische grootmeester Johann Ullrich Prütser, werd herhaaldelijk gespeeld in zijn befaamde tweekamp tegen de Russische geweldenaar Leonid Sergejewitsch Wattunsof in het Apenijnse bergdorpje Santa Maria in Miseria in 1920. Lees verder »

Bekeravontuur De Uil ten einde

Opnieuw was Ad de zwakke schakel tegen Purmerend. Nu in onze thuiswedstrijd maandag 24 februari voor de beker.
Gedeelde smart: hij was niet de enige die verloor.
Jan zat deze keer aan de verkeerde kant van het bord in vergelijking met de stelling die hij had tegen KTV in de 1e Bekerronde.
Nu had hij zwart en een onverdedigbare koningsstelling tegen een overvloed aan witte stukken.
Zo stonden we snel met 0-1 achter. Lees verder »

Een gezellige avond in Haarlem.

Dinsdagavond 4 februari toog De Uil 5 naar de sfeervolle Sociëteit ‘De Vereeniging’ aan de Zijlweg in Haarlem om de strijd aan te binden tegen HWP10. Omdat deze ambiance een Heer van Stand deugd doet, vatte ik welgemoed de reis van Slot Bommelstein naar Haarlem in mijn trouwe ‘Oude Schicht’ aan.
Daar aangekomen bespeurde ik een zorgelijke ontwikkeling. Het vaste teamlid Fons Spaapen was afwezig en werd nu vervangen door non-playing en nu dus playing teamcaptain Peter Kaptein. Dit intellectuele heerschap mocht dan wel op dat moment in de top 10 van de clubcompetitie vertoeven, maar hij maakt deze status in de bondscompetitie geen moment waar. Lees verder »

De Uil 1 wint met 7-1 dankzij Ad

Als verslaggever ben je volgens de etiquette bescheiden over je eigen prestatie. Hoe bijzonder de gebeurtenis ook is, je kan er niet te lang stil bij blijven staan. Echter de wedstrijd van de Uil 1 tegen Purmerend 3 kende een dermate opmerkelijke uitslag dat een eervolle vermelding op zijn plaats is. Hulde aan Ad Reijneveld. Dankzij hem viel er een uitslag van 7-1 winst voor De Uil 1 te noteren. Hulde niet omdat hij won, maar omdat hij als enige verloor. Dat klinkt natuurlijk flauw en dat is het ook, maar zijn nederlaag was onvermijdelijk omdat zijn tegenstander met de naam Paul Meijer was gezegend. Lees verder »

Uil bekert verder

Als ik Cok mag begrijpen heeft hij bijgedragen aan het streven om de NHSB beker competitie nieuw leven in te blazen. Of dat ook inhoudt dat verre uitwedstrijden niet geschuwd mogen worden weet ik niet. Feit is dat een reis naar bij wijze van spreken Nova Zembla niet echt blij maakt. Nu is het prettig als er veel schaakcompetities worden gespeeld, maar de verre uitwedstrijden op een doordeweekse dag zijn niet bepaald een lolletje. Lees verder »

Ad Reijneveld Snelschaakkampioen 2013

Het lijkt alweer zo lang geleden! Maar daar is een goede verklaring voor: het ís namelijk ook al heel lang geleden.
We schrijven 30 december 2013 als leden en vrienden van De Uil zich verzamelen voor de jaarlijkse strijd om het Snelschaakkampioenschap van Hillegom. Of natuurlijk gewoon voor een gezellige avond schaken met mooie, verrassende maar vooral ook veel foute zetten of zelfs grove blunders. Gelukkig is het tempo van 5 minuten p.p.p.p. dusdanig dat de gemaakte blunders snel weer uit het geheugen kunnen worden gewist. Lees verder »

De Uil drie drie-drie

De Uil 3 heeft 3-3 gespeeld in de 4e ronde van klasse 3f NHSB tegen een club met een te lange naam. Hoe kan het anders. 3-3 voor de 3e keer. Het heeft zo moeten zijn. Stefan (winst aan bord 1) en Sander (remise met kwaliteit minder aan bord 2) wisten het vertrouwen, dat de teamleider in hen had gesteld, waar te maken. Zij scoorden deze punten, die ik in een 1e prognose van een 3-3 had meegenomen. Net als een remise voor Aad Vledder. Nochtans dreigde hij roet in het eten te gooien, want na een fraaie combinatie stond hij glad gewonnen. De 3-3 was in gevaar. Jammer voor Aad deed hij daarna een aanlokkelijke zet, die precies verkeerd was. Hans Drost was er blij mee en incasseerde de buit. Lees verder »

TATA Steel Toernooi 2014

Verschillende leden van onze club waren afgelopen weken aanwezig op het Tata Steel toernooi 2014. Onze hoffotograaf Leo v/d Ploeg heeft hier weer een aantal mooie foto's geschoten: Foto's Tata Steel Toernooi 2014

Interne competitie 2013/2014 na ronde 20

De laatste verliespartij van Jan Havenaar in onze interne competitie dateerde van 18 maart 2013; de laatste avond van de keizercompetitie van het vorig seizoen. Het was die avond Hennie van Eeuwijk die Jan zijn eerste en enige nederlaag van dat seizoen toebracht.
DateerDE. Want 45 weken later, in de 20e ronde van de huidige competitie, is Jan opnieuw zijn ongeslagen status kwijtgeraakt. En opnieuw is het Hennie die met de eer mag strijken. Wat nou remisekoning? Reuzendoder! We kijken uit naar de kampioensgroep, waarin Jan het, met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid, opnieuw zal moeten opnemen tegen zijn nieuw verworven Angstgegner. Lees verder »

Etalageschaak

In het winkelpand van "Raamsveld wonen", in de Hoofdstraat wat nu leegstaat, werd in de periode van 18 december tot en met 5 januari een soort hobbyplein georganiseerd. Ook Schaakclub De uil was hier aanwezig. Het grote schaakbord en meerdere tafeltjes met schaakborden zijn gedurende deze hele periode aanwezig geweesd om te gebruiken. Op 27 december hebben verschillende jeugdige en minder jeugdige leden al gezellig samen geschaakt waarvan de foto's in dit fotoalbum bekeken kunnen worden. Ook op vrijdag 3 januari hebben verschillende senioren een gezellig toenooitje gespeeld.

De winnaars van het Voges Open Hillegoms 2013


Knielend de winnaars: Jan Havenaar (groep A) en Tjerk Albregtse (groep B).
Staand vlnr: Loek Veenendaal (2e B), Jacob van Aalst (3e B), Gijsbert de Bock (5e B), Özden Tuna (5e B), Erik Corneth (3e A), Peter Poncin (1e A), Aad de Bruijn (3e A), Rein Thierry (3e B) en Cok Ippel (5e B).

Voges LogoOpen Hillegoms: Jan Havenaar op SB kampioen in groep A, Tjerk Albregtse in groep B
Hillegom, zaterdag 21 december 2013

Wat niemand meer verwachtte, zeker niet toen Peter Poncin als eerste de volle winst pakte tegen Rudof Kat, gebeurde toch. Jan Havenaar haalde na felle strijd tegen Erik Corneth ook de winst binnen en aangezien na de voorafgaande ronde Peter maar liefst 2 volle weerstandspunten op Jan voorstond leek het feliciteren van Peter meer dan gerechtvaardigd. Maar na alle uitslagen ingevoerd te hebben bleek de computer anders te denken. Zowel Peter als Jan hadden dezelfde wp (28,0) dus moest het SB redding brengen en dat was met 0,25 meer in het voordeel van Jan. En hiermee werd Jan Havenaar de kampioen en winnaar van de Cok Ippel bokaal. Proficiat Jan! Lees verder »

Partijanalyses Open Hillegoms Marcel Lek

Marcel Lek heeft van een aantal partijen die hij in Het Voges Open Hillegoms heeft gespeeld partijanalyses gemaakt die op YouTube bekeken kunnen worden:

Ronde 2: Wim Hoffenaar - Marcel Lek
Ronde 5: Hans Heshusius - Marcel Lek
Ronde 6: Marcel Lek - Piet Muller
Ronde 7: Marcel Lek - Peter van Bakel

Interne competitie 2013/2014 na ronde 15

We lopen tegen het eind van het jaar en behalve de boom, de bollen en het vuurwerk is er ook die mooie traditie van overzichten en lijstjes.
De Uil kan hierbij niet achterblijven.
We zijn nu met de interne competitie 15 ronden onderweg, en in de 15 ronden zijn er 224 partijen gespeeld, wat wil zeggen gemiddeld bijna 15 partijen per speelavond, en gemiddeld ruim 10 partijen per speler. Lees verder »

Voges LogoOpen Hillegoms Ronde 6
Hillegom, vrijdag 13 december 2013

Mocht Jan Havenaar van adel geweest zijn, hij had direct een aantal lijfspreuken kunnen laten graveren. Wat te denken van “Luctor et Emergo” Ik worstel en kom boven en is te vinden in het Zeeuwse wapen.. En de spreuk uit het Nederlandse wapen “Je maintiendrai “ ik zal handhaven. Beiden van toepassing op Jan want zeg nou zelf had iemand hem na zijn nederlaag tegen Ad Reijneveld nog kampioens-kansen toegedacht? Maar Jan is echt een toernooi-tijger en dat ervoer ook Jan Bakker in de zesde ronde. Want al vrij snel kreeg Jan H het betere van het spel en tegen het eind kwam Jan B er niet meer aan te pas. Maar ook Erik Corneth is zo’n toernooi-tijger. Lees verder »
Ter herinnering: de 7e (slot)ronde is op zaterdag 21 december 13.00 uur.

De Kooker redt eer De Uil 5

Van de eerste wedstrijd van De Uil 5 op 11 november werd verslag gedaan door Herr Doktor Hans Otto Spielvergnügen, correspondent van het gerenommeerde Duitse schaakmagazine ‘Der Lustige Schachspieler’ . Helaas bereikte de redactie van deze website het bericht dat dit tijdschrift inmiddels failliet is verklaard en de curator naarstig op zoek is naar Herr Doktor, omdat deze met de kleine (en overigens ook met de grote) kas ervandoor is gegaan. Wij zaten toen met onze handen in het haar. Lees verder »

Hoofddorp met minimale cijfers verslagen

Het scheelde niet veel of Hoofddorp had de eerste punten gehaald tegen De Uil 2. In De Nieuwe Silo, waar de koffieautomaat oude prijzen rekende, bleek de tegenstander niet zo zwak als de vorige uitslagen deden geloven. Dat ondervonden Gerie Opgenhaffen en Cok Ippel, die pijnlijke nederlagen moesten incasseren. Cok speelde een paard om van c3 naar g3, maar die tijd benutte de tegenstander om paard f3 te pennen. Dit resulteerde in een dubbelpion en een koningsstelling van gatenkaas. Lees verder »


Lex Jongsma (1938 - 2013). Eeuwig schaak.

Een icoon voor het schaken heeft ons moeten verlaten. Iemand die het spelletje naar een hoger niveau tilde door zijn unieke presentatie.

Lex maakte van een schaakpartij een feest. Niet zozeer door zijn eigen spel, maar vooral door zijn performances bij het Hoogovens toernooi in Wijk aan Zee. De uitleg van de gespeelde partijen in een apart zaaltje voor publiek. Ook als je schaken niet begreep genoot je van de passie, die Lex in zijn explicatie aan de dag legde. “En vergeet het paard niet, dat is nog tot grootse zaken in staat.” De zaal was bij de uitleg van Lex stampvol. Daar genoot hij van. Hoe meer aandacht , hoe meer volk, des te beter was hij in zijn element. In de persoonlijke contacten was hij altijd spontaan, open, vriendelijk en vol aandacht. Kortom een uniek persoon van wie er geen tweede was, noch zal komen.

De schaakclub de Uil heeft jarenlang mogen profiteren van de geweldige beleving die Lex voor het schaken wist over te brengen. Het gaf het schaken een extra dimensie. Zo had je het nog niet bekeken. Het gaf je zelfvertrouwen. Vanaf het begin hamerde hij op een vast openingsrepertoire. Goed of niet, als je maar spel en ideeën hebt. Het heeft ons en zeker mijzelf geen windeieren gelegd. Pc3, de versnelde Draak, de two Knights tango. Mooiere overwinningen waren er niet. Door juist met deze openingen, waarvan pas jaren later de gaten duidelijk werden, te winnen. Het waren zeges met een Lex Jongsma randje.

In de periode 1988 – 2002 gaf Lex les aan de Uil. Nooit hebben we beter gespeeld. Het initiële doel -promotie naar de 2e klasse NHSB- is weliswaar niet gelukt; de lessen zijn een groot succes geweest. In eerste instantie waren ze alleen voor de spelers van het 1e team bedoeld. Na een tijdje schoven ook de andere leden van de Uil aan en werd het altijd een gezellige avond in de kleine zaal aan de haven. Met een biertje en een kroket. Daarbij werd het een traditie om het seizoen af te sluiten met een simultaan.

In de lessen namen we de partijen van het 1e door. Probleemstellingen. Ideeën in openingen. Eindspelstudies, een fraaie partij of een anekdote, die hij graag mocht vertellen. Zo deed hij weleens per abuis een stuk in de aanbieding en fluisterde dan even langs de snorharen: “verleidelijk hè ?”

Of over de Joegoslaaf, die hij met de handen in het haar aantrof toen hij bij de studentenolympiade terug kwam aan zijn bord. Ongetwijfeld was hij in de truc van Lex getrapt, ware het niet dat de man stiekem zijn zet had teruggenomen, zoals anonieme bronnen bevestigden.

Lex was onvermoeibaar. Hij wist niet van ophouden. Het sterfelijke lichaam heeft hem de das om gedaan. De das die goed staat naast zijn eremedaille. In het hiernamaals waar hij eeuwig schaakt. 

Bedankt Lex. We hebben van je genoten.
Ad Reijneveld


Voges LogoOpen Hillegoms Ronde 5: Jan Bakker en Peter Poncin in A en Tjerk Albregtse in B op kop
Hillegom, vrijdag 6 december 2013

Het heeft maar een week mogen duren, het leiderschap van Ad Reijneveld in A. In zijn partij in de 5e ronde tegen Peter Poncin maakte Ad een inschattingsfout wat hem een stuk kostte en later ook de partij. Jan Bakker maakte tegen Dennis Bouwmeester zijn hogere rating waar en door zijn winst staat hij nu samen met Peter Poncin, met 4 uit 5 aan de leiding, wat qua rating ook de juiste stand is. Als je er trouwens de archieven op na slaat dan zie je dat ook in 2012 en 2010 twee spelers met 4 uit 5 aan de leiding gingen na de 5e ronde. Overigens kwam alleen in 2010 de kampioen uit dit tweetal dat was toen Jerry Beij jr. Lees verder »

Gekluns de Uil 1

Een volledige off-day heeft de Uil 1 genekt in zijn aspiraties tot promotie. Op dit moment overheerst de teleurstelling, zodat ik het verslag kort moet houden en flauwe grappen achterwege laat. Daarvoor ben ik niet in de stemming.
Richard won op het eind nog in een positie, die -ondanks een paard meer- remise was, maar zijn tegenstander ging door de vlag. Toen was het leed echter al geschied. Jan kreeg aan bord 1 een mindere stelling. Met zetten herhaling wist hij nog remise af te dwingen. Ook de andere Jan en Tejo hadden bepaald geen voordeel, zodat ook hier een gelijkspel het resultaat werd. Lees verder »

Voges LogoOpen Hillegoms Ronde 4: Ad Reijneveld in A en Tjerk Albregtse in B aan de leiding
Hillegom, vrijdag 29 november 2013

Wat Ad Reijneveld al enige jaren in de interne competitie niet wist te bewerkstelligen is hem dan in de 4e ronde van het Voges Open wel gelukt. Een overwinning op zijn (eeuwige) rivaal Jan Havenaar. Mede doordat op bord 2 dat van Jan Bakker en Peter Poncin besloten werd tot remise, is Ad nu een halfje uitgelopen op dat tweetal. Maar een groep van maar liefst zes spelers met een vol punt minder ligt op de loer. En dat zijn niet de minsten getuige namen als Jan Havenaar en titelverdediger Kees Scherpenisse. Ook Dennis Bouwmeester heeft zich verrassend onder dit zestal geschaard. Lees verder »

Excelsior, Excelsior? Schaakclubs en namen.

Hier volgt een kleine uiteenzetting hoe die tot stand komen.
Neem nou Het Paard van Ree. Ree, een beroemd schaker ging altijd met zijn paard naar Wijk aan Zee en iedereen in Wijk aan Zee kenden het paard van Ree. Op een dag wilde een groepje mensen een schaakclub opstarten en moesten ze natuurlijk een naam verzinnen. Ze spraken af dat het eerste wat ze zagen als ze buiten kwamen dat dat de naam van de club zou worden en inderdaad daar kwam die net op vier benen aangelopen, het paard van Ree. Lees verder »

Het beste gelijkspel voor de Uil 3

Het beste gelijkspel behaal je na een maximaal grote achterstand te hebben opgelopen. Met 3-3 gelijkspelen na een 3-0 achterstand. Beter kan niet. Met 4-0 achter komen misschien zult u zeggen. Dit seizoen spelen we echter slechts met 6 spelers, dus dat red je dan niet meer. 3-0 achter is het maximum. De vorige keer kwamen we met 3-1 achter en werd het ook nog gelijk en de 1e keer wonnen we zelfs nog na een achterstand. Kortom de Uil 3 is een team van de 2e helft. Het lijkt een gewoonte te worden en voor een coach is het niet ideaal, maar het geeft ook een geruststellend gevoel. Er komt nog een 2e helft, dan gaan we scoren. Lees verder »

Prijzenslag in Bodegraven voor de De Uil jeugd.

De derde grand prix in Bodegraven werd een succesvolle middag voor 7 van de 11 De Uil leden die deze middag streden voor eremetaal.
We waren ook weer breed aanwezig, zowel in de laagste als ook in de hoogste groep. In groep 1 speelde Jake, inmiddels ook bekend bij de senioren van De Uil, een afwisselende wedstrijd met 4 gewonnen partijen van de 7. Ook Jake’s vader kwam nog supporteren wat natuurlijk heel leuk is. Het leek erop dat we wat krap met vervoer zouden zijn maar gelukkig kon Brians vader toch rijden. Toen ook Rik zich nog afmelden wegens ziekte konden we zeker allemaal uitgebreid zitten. Lees verder »
Zie ook de foto's in de fotogalerij »

Voges LogoOpen Hillegoms Ronde 3
Hillegom, vrijdag 22 november 2013

In A speelden de twee topborden remise, maar doordat Peter Poncin aan bord 3 won, omdat zijn tegenstander door ziekte op moest geven werd het aantal koplopers met één uitgebreid. Vier spelers met 2½ uit 3 t.w. Jan Bakker, Jan Havenaar, Ad Reijneveld en genoemde Peter Poncin. Ik ga niet dieper op de partijen zelf in, dat kunt U beter zelf doen door de partijen na te spelen. Na die vier koplopers volgt een select groepje van 3 spelers met een halfje minder Leo Littel, Joop Bakker en de titelverdediger Kees Scherpenisse die zich knap herstelde van zijn teleurstellende nederlaag tegen Ad een week eerder. Lees verder »

Speelt De Uil 2 volgend jaar tegen De Uil 1?

Nee natuurlijk niet. Ons “eerste” wordt kampioen en blijft daarmee het “tweede” een klasse voor. Afgelopen maandag zag het er lang niet naar uit dat De Uil 2 van Aalsmeer 2 zou winnen. Na een uur spelen was er op geen enkel bord enig voordeel voor ons te bespeuren, waarbij 4 borden bedenkelijk tot slecht stonden. We gingen er echter nog even voor zitten en dat had succes. Lees verder »

Voges Logo Open Hillegoms Ronde 2: Spanning en sensatie volop aanwezig in beide groepen!
Hillegom, vrijdag 15 november 2013

We beginnen dit keer met de B groep waar in de partij Henk Overmeer tegen Jim Meij de beslissing pas tegen de klok van twaalven viel. De laatste stand op de website geeft niet helemaal weer hoe de vork precies in de steel zat omdat er de laatste minuten in sneltreinvaart gezet moest worden en er werd niet genoteerd. Wit had Koning, Paard en pion en die pion gaf schaak op h7. Zwart had alleen nog maar een Koning maar… hij sloeg de pion niet en toen viel zijn vlag. Had hij de pion wel geslagen, wat gekund had, dan was het remise gewest vanwege geen matmateriaal. Had Jim meer tijd gehad dan was het nog remise omdat de koning tussen h8 en g7 heen en weer kan pendelen of helemaal niet kan zetten en dan is het pat. Een wreede sport dat schaken. Lees verder »

De Uil 1 komt op de koffie

Dinsdag 12 november heeft de Uil 1 aan zijn stand verplicht flink uitgehaald in de bekende sociëteit aan de Zijlweg in Haarlem tegen een team van Het Witte Paard uit Haarlem, waarvan het nummer mij even ontschoten is. Het was niet het eerste noch het tweede waartegen wij in het verleden menige clash hebben uitgevochten. Het was een team met Paul Tuijp aan bord 1. Nu kennen wij Paul als een goede voorzitter en uitstekende zaalvoetballer/ zaalkeeper, heldendaden op het schaakbord waren mij tot deze avond niet eerder opgevallen. Paul won en dat was hem van harte gegund, maar hoe dit in zijn werk is gegaan kan ik u niet verklappen. Ik keek even de andere kant op. Lees verder »

Ein Dramatischer Abend in Nieuw-Vennep.

Toen bekend werd dat De Uil 5 zou deelnemen aan de NHSB competitie, trok dit direct de aandacht van de internationale schaakwereld. Het gerenommeerde Duitse schaakmagazine ‘Der Lustige Schachspieler’ besloot direct zijn starreporter Herr Doctor Hans Otto Spielvergnügen naar Nederland te sturen om het wel en wee van dit keurkorps te volgen. Op verzoek van de redactie van de website van ‘De Uil’ heeft Herr Doctor ook een verslag in het Nederlands geschreven. Nou ja, het is een beetje een mengelmoesje geworden van Duits en Nederland. Maar het is goed te volgen en de analyse is scherp en raak. Hieronder volgt het 1e (?) verslag van Herr Doctor Hans Otto Spielvergnügen. Lees verder »

Interne competitie 2013/2014 na ronde 10

Onze competitie is alweer 10 ronden oud, en er zijn al vele mooie en spannende partijen gespeeld. Ook vast wel een paar vervelende, maar die vergeten we maar snel. Allereerst een pluim voor Ron van der Linden en Aad Vledder, die beiden 10 partijen achter hun naam hebben staan. Een 100% opkomst dus; een voorbeeld voor velen! Lees verder »

Voges LogoGoed bezet 31e Voges Open, toch nog zoekende naar 1 extra speler
Hillegom, vrijdag 8 november 2013

Het lijkt alsof we niet gauw tevreden zijn; het aantal deelnemers is weer iets groter dan vorig jaar en toch nog vragen om een extra speler. Enige uitleg is dan ook wel op zijn plaats. Wij streven er naar om even groepen te hebben zodat in de laatste ronden, als er geen bye’s mogelijk zijn, iedereen kan spelen. In groep B was het aantal oneven dus heb ik mijzelf (Cok Ippel) ingezet om het aantal even te maken. Helaas kwam er een speler niet opdagen en dus bleef ikzelf na enige omzettingen weer over. Ik hoop dus dat er alsnog een speler zich aanmeldt die dan net als ikzelf met een bye (=half punt) de eerste ronde doorkomt en met frisse moed aan de tweede ronde op vrijdag 15 november begint. Het liefst speel ik in de A groep maar het kan wat mijn rating betreft ook in de B groep zijn. Wie –O - Wie ??!! Lees verder »
Foto's Ronde 1 »

…..en eindelijk daar was die dan, DE ZON.

5 mannen in één auto op weg naar de o zo bekende plaats voor diegene die iets hebben of hadden met het hoogovens-, corus-, tatasteel toernooi. Wie niet in de Moriaan speelt, speelt in de Zon. Dat kleine café, niet aan de haven maar in de bocht. Aangekomen in het café, zat daar Jacob onze 6de man, al achter een kopje koffie. Voor Aad, onze vaste invaller voor het 4de, voelde het als een thuiswedstrijd spelen. Aad speelt tijdens het tata toernooi meestal in de Zon. Soms in de zaal van de Zon, soms op het podium. Een kleine 100 meter scheid het podium van de Zon zich met het podium van de Moriaan maar toch, het is een wereld van verschil. Lees verder »

Vol punt voor de Uil 3

De Uil 3 heeft vrijdag 1 november uit tegen Santpoort 4 met 3-3 gelijk gespeeld. Een resultaat waar wij vooraf voor getekend zouden hebben vanwege de afwezigheid van Marcel. Achteraf moet je constateren dat er meer had in gezeten.
Sander speelde de opening perfect. Met een subtiele wending in het Frans verleidde hij zijn opponent op verkeerd moment b4 te spelen (na a3 met aanval op Dame a5). Met Lxb4 waren direct 2 pionnen te winnen, zag ik als toeschouwer. Dit vervolg durfde ik niet af te wachten en ging een bakje koffie halen. Toen ik terug kwam waren er inderdaad 2 pionnen gewonnen, maar niet door Sander.... Lees verder »

De Uil 1 is niet goed wijs

Een koude kermis voor de Uil 1 maandag 28 november in een eerste thuiswedstrijd in de Hoeksteen op maandag sinds 30 jaar. Een prettig thuis komen is het uiteindelijk niet geworden. De wijze Uil was niet goed genoeg. In het begin leek er geen vuiltje aan de lucht. Ad won binnen het uur in 13 en een halve zet. Dat was eigenlijk te gemakkelijk zodat hij overwoog zijn tegenstander aan te bieden zijn laatste zetten terug te nemen. Dat doe je niet bij een bondswedstrijd en omdat ook de partijen in de interne net waren gestart kon hij zich direct aan het bier zetten. Lees verder »

Ruime overwinning De Uil 2 in Haarlem

De tweede ronde speelden we in Wijkcentrum Schalkwijk tegen Het Spaarne 2. Ons team was compleet, Het Spaarne had invallers op de laatste 2 borden.
Nico was ditmaal als eerste klaar. Met zwart kwam hij al snel bij Gerda Schiermeier op visite en nuttigde een pionnetje. Met dame en enkele lichte stukken kon hij vervolgens mat dreigen en dat bleek niet meer te pareren. Veel moeilijker had Hennie het aan bord 1. Lees verder »

Guernsey Chess Festival 2013

Cok, Ad en Jan speelden van 20 t/m 26 oktober het jaarlijkse toernooi in Guernsey. Het was met 3 grootmeesters en 3 meesters erg sterk bezet. Veruit favoriet was Sergei Tiviakov en hij maakte dat ook waar met een score van 7 uit 7! In de 2e ronde had ik de eer tegen hem te mogen spelen. Ik kreeg met zwart natuurlijk geen schijn van kans, maar de partij was wel live op internet te volgen! Lees verder »

De 2e GP: Op Eigen Wieken

Alweer een week geleden dat we met 8 De Uil jeugdleden bij Op Eigen Wieken te gast waren. Leuk he, die club namen: De Uil Op Eigen Wieken. Daar zou je een heel verhaal van kunnen maken.
maar goed het was alweer onze 2e grand prix van dit seizoen en de vaste club was weer aanwezig op de familie Rootselaar na waarschijnlijk waren die lekker op herfstvakantie. Ook nu zaten de meesten van ons weer in dezelfde zaal en was de prijs uitreiking ook in één zaal dus dat was voor onze gastfotograaf (de vader van Phoebe) ook wel lekker makkelijk... Lees verder »
Zie ook de foto's in de fotogalerij »

Een stem voor David is een stem voor de schaaksport

Onlangs is David Klein genomineerd voor de verkiezing Sportman van het Jaar 2013 van Zuid-Kennemerland.
Hij heeft dit te danken aan een ijzersterk schaakjaar, met als bekroning de komende benoeming tot grootmeester door de wereldschaakbond FIDE. David is de eerste schaker ooit in de regio die de grootmeestertitel zal bemachtigen. Zie verder onderstaand overzichtje “David Klein resultaten 2013”. Het is ook voor het eerst dat een denksporter wordt genomineerd voor de verkiezing Sportman van het Jaar. Daarmee krijgt onze schaaksport in de regio de aandacht die het verdient.

Onder het motto “Een stem voor David is een stem voor de schaaksport” kunt u de schaaksport onder de aandacht van een groter publiek brengen. Stemmen (op David Klein) kan op www.topsportkennemerland.nl en wel tot en met maandag 11 november. Belangstellenden kunnen zich op de site eveneens aanmelden voor het topsportgala op 19 december, waar de uitslagen bekend worden gemaakt. Zie verder bijgevoegd persbericht van de organisatie »

David Klein resultaten 2013

  • gedeelde 6e plek bij het beroemde Tata Chess Tournament (Wijk aan Zee) in de grootmeester C groep. Onder andere gewonnen van de sterke grootmeesters Krikor Mekhitarian (Brazilië) en oud-wereldtopper Oleg Romanishin (Oekraïne).
  • ongedeelde 2e plek bij het BDO grootmeestertoernooi. Dit resulteerde in een volgend grootmeesterresultaat, het laatste dat David nog moest halen voor de grootmeestertitel. Met 3 overwinningen en 6 remises bleef hij als enige deelnemer ongeslagen
  • huidige positie op de Nederlandse ranglijst (volwassenen!): 22e van de ruim 20.000 geregistreerde leden van de KNSB Koninklijke Nederlandse Schaakbond
  • in oktober volgt de benoeming tot conditioneel grootmeester door de wereldschaakbond FIDE. Voor de grootmeestertitel zijn dan nog 13 ratingpunten nodig. Daarmee zal David de 32e Internationaal Grootmeester ooit in Nederland worden en de eerste in de regio Haarlem.

En daar zat het 4de dan met zes ijzersterke De Uilen op rij en de Jopen, onze Zandvoortse Jopen?

Die bedachten weer iets bijzonders voor de eerste wedstrijd van dit seizoen.
Een kwartet mannen met één Dame, zo kwamen ze opdagen en lieten daarmee Jacob van Aalst onze nieuwkomer in het 4de team mooi een blauwtje lopen. Het enige voordeel is, dat je als team meteen met 1-0 voorstaat maar verder is je schaakavond, als je geen tegenstander hebt, als een heerlijke gevulde soep die op je bord geschept is door een zeef! Lees verder »

Verslag Interne Competitie

Onze competitie is alweer 6 ronden op gang en de eerste kaarten zijn inmiddels geschut.
De machine Havenaar dendert ook dit seizoen weer in volle vaart door en staat alweer fier aan kop op de ranglijst. Edwin Heemskerk is daarbij de enige die nog op de voet volgt, ook al werd het onderling treffen tussen deze twee heren in het voordeel van Jan beslist.
In de 6e ronde had Ad Reijneveld ook de aansluiting kunnen maken toen ‘Uil Clasico’ op het programma stond, maar Ad moest met remise genoegen nemen. Lees verder »

Voges LogoYuri Solodovnichenko winnaar van het 27e Voges Open Rapidschaaktoernooi
Hillegom 12 oktober 2013
Zie ook de foto's in de fotogalerij »

Zaterdag 12 oktober: in spanning werd gekeken naar de steeds maar binnenkomende aanmeldingen. Zou het lukken om het aantal van 97 in 2012 te overtreffen? Het aantal werd uiteindelijk niet gehaald en het deelnemersveld bleef steken op 87 maar wat we aan kwantiteit te kort kwamen werd aan kwaliteit ruimschoots vergoed. Maar liefst 2 GM’s (Groot Meester) en 4 IM’s (Internationaal Meester) gaven acte de présence. Ja werkelijk uit alle delen van de wereld waren ze deze dag naar Hillegom gekomen. Oekraine, Canada, Belgie, Duitsland, ja de Uil begint langzamerhand mee te tellen aan het schaakfront. Lees verder »

De Uil 3 wint met zestal

Dit jaar zijn 6 spelers genoeg in de 3e klasse en mede daardoor is Nico getransfereerd naar de Uil 2. Voorheen onbetaalbaar, maar deze keer was het een mooi verjaardagscadeautje aan vriend Cok. Nico, speler van het 1e uur van de Uil 3, blijft supporter. 3 andere spelers van het 1e uur- trouwens ook van het laatste uur- lieten zien het spel nog lang niet verleerd te zijn. Nauwelijks waren we begonnen of Marcel had al gewonnen. Dat ging zo snel dat je het later in de herhaling nog een keer rustig terug wilt zien om het goed te kunnen volgen. Lees verder »

De Uil 3 - Aalsmeer 3 (verslag van Aalsmeer)

Afgelopen maandag 7-10-2013 speelde het nieuw geformeerde 3e team van SCA - een zestal - zijn eerste externe wedstrijd in een voor hen zware poule. De eerste klus was De Uil 3 met een gemiddelde rating van 100 punten meer; "maar dat zegt niks" zegt men dan.
Desondanks begonnen we met goede moed. Het wedstrijdverloop was als volgt: Lees verder »

De Uil 1 wint klassiek

Vrijdag 27 september heeft de Uil 1 uit tegen ZSC Saende 3 met 1,5-6,5 gewonnen.
Een gemakkelijke avondje is het echter niet geweest. In de eerste plaats bleek het BOKO gebouwtje weer eens niet te vinden door de op een ander gebied toch erkende puzzelaars Ad en Cok. Zo begonnen wij te laat en in de laatste plaats kwamen wij ook laat thuis. Jan Vreeburg was met invaller Martin Zegstroo zelfs pas om 3.30 ’s ochtends terug in Hoofddorp. Lees verder »

Zege van Gerie bezorgt ons de winst.

De eerste wedstrijd van het seizoen was een herhaling van de laatste van het vorig seizoen. Met het verschil dat het kampioenschap er nu nog niet van afhing. En de resultaten op de borden: viel er de vorige keer geen enkele remise te noteren, ditmaal werd dat ruimschoots goedgemaakt: liefst 7 remises! De enige besliste partij was van Gerie. Het slotakkoord wil ik de lezer niet onthouden: Lees verder »

De eerste grand prix van het nieuwe seizoen is gespeeld en beleefd.

Met zijn 10en vertrokken we naar Leiderdorp, daar aangekomen werd Paul bevangen door te veel spanning en vond het beter als die deze middag over zou slaan. Het werd voor sommigen van ons een spannende middag en er waren enkelen die hun middag niet hadden. Wel zaten we allemaal lekker dicht bij elkaar verdeeld over maar 2 klaslokalen. In de hal hadden we een prachtige ruimte waar alle ouders en begeleiders heerlijk konden zitten en er was een hoop speel- en leeswerk om tussen de partijen lekker te ontspannen. Lees verder »
Zie ook de foto's in de fotogalerij »

Grote deelname bij de Simultaan van de Harddraverij op 9 september 2013.

Daar waar vorig jaar het aantal deelnemers bij de senioren afnam met 8 was dit jaar precies het tegenovergestelde het geval. Dus bij de senioren weer terug op het oude spoor. Dat betekende dus automatisch dat er weer twee simultaangevers achter de tafels stonden in dit geval clubkampioen Jan Havenaar en voor het eerst na jaren weer Ad Reijneveld. Bij de jeugd was de animo minder wat neerkwam op een daling van 5 dus per saldo ging het evenement er toch weer 3 deelnemers op vooruit. Lees verder »
Naar fotogallerij » 

Jeugd bij Schaakclub De Uil gaat weer beginnen!

Maandag 2 september beginnen de clubavonden weer voor de jeugd. We starten om 19.00 uur tot 20.00 uur. Neem al je vriendinnen en vrienden mee!

Ben je nog nooit geweest? Kom gewoon langs om te kijken en/of mee te schaken. Het adres is:
De Hoeksteen.
Karel Doormanplein 2a

Maandag 9 september is het weer kermis schaken in de Hoeksteen. Neem dan zeker al je vriendinnen en vrienden mee. LET OP: Ook de jeugd begint om 20:00 uur en niet een uur eerder zoals eerder vermeld.

Zie de jeugdpagina voor meer informatie over het jeugdschaken.

Algemene Ledenvergadering en start nieuw seizoen

Maandag 26 augustus 2013 start het nieuwe schaakseizoen weer met de traditionele Algemene Ledenvergadering. Alle seniorleden van Schaakclub De Uil worden opgeroepen op deze vergadering aanwezig te zijn om mee te beslissen over de te varen koers in het komende seizoen. De stukken en ingekomen stukken voor deze vergadering zijn hier terug te vinden: (ingekomen) stukken ALV 2013.
Maandag 2 september 2013 is de eerste schaakavond voor zowel de jeugd (19:00 - 20:00) als de senioren (vanaf 20:00).
Maandag 9 september 2013 zal in De Hoeksteen weer de jaarlijkse simultaanwedstrijd ter gelegenheid van de najaarsfeesten plaats vinden.

Op de fiets naar het Max Euwe Schaakfestival

Een plaatje zegt meer dan duizend woorden. Een heel fotoalbum moet dan boekdelen spreken. Hierbij de foto's van de fietstocht naar (hoewel ik niemand zie fietsen) het festival en op het festival zelf. Met dank aan de fotografen Piet Muller en Leo van der Ploeg. Naar foto's »