Startpagina 2010/2011

Aankondiging: 25e 'Rapid' Schaaktoernooi 2011 Voges Logo

Het seizoen is nog maar net begonnen en het eerste toernooi staat al weer voor de deur. Dit jaar zal dit toernooi een aantal weken eerder plaatsvinden en wel op zaterdag 8 oktober in De Hoeksteen te Hillegom. Vorig jaar streden in totaal maar liefst 50 deelnemers in twee groepen om de verschillende prijzen. De verwachting is dat dit jaar met een nog groter deelnemersveld in 7 ronden Zwitsers de degens worden gekruisd. Voor meer informatie zie de volledige aankondiging.

Voges LogoAankondiging: 29e Open Schaakkampioenschap van Hillegom 2011

Van vrijdag 4 november t/m zaterdag 10 december vindt alweer het 29e Open Schaakkampioenschap van Hillegom 2011 plaats. Dit druk bezochte toernooi zal wederom plaatsvinden in Café Bar Restaurant Zomerzorg. In totaal zal er dit jaar gespeeld worden op 5 vrijdagavonden, 1 woensdagavond en de slot ronde zal zoals gebruikelijk op zaterdag plaatsvinden. Het beloofd een spannend slot te worden want de laatste twee ronden zijn direct na elkaar op vrijdag 9 en zaterdag 10 december waardoor de beslissing hoogstwaarschijnlijk op een van deze speeldagen zal vallen. Voor meer informatie zie de volledige aankondiging.

Schema competitie en indeling 'De Uil 1'

De indeling van de KNSB competitie is bekend. De Uil 1 is ingedeeld in Klasse 3E welke bestaat uit 10 vereningingen uit Amsterdam, Bussum, Haarlem, Leiden, Rotterdam (2x), Sliedecht, Zaandam en Zoetermeer. Ook wedstrijdschema van De Uil 1 is bekend en daaruit blijkt De Uil 1 vijf keer thuis en vier keer uit speelt. Het is echter mogelijk dat de laatste ronde gezamenlijk ergens gespeeld gaat worden. Kijk bij de externe competitie voor de details.

Zomersnelschaken

Het is weer voorbij het mooie zomerschaken. Op vier maandagavonden (27 juni, 4 juli, 11 juli & 18 juli) kwamen gemiddeld 20 enthousiaste schakers bijeen om de degens te kruisen boven de schaakborden. De eerste avond werd in twee groepen een snelschaaktoernooi gespeeld.  De overige drie avonden kon men kiezen voor snelschaken of rapidschaken. Piet Muller was zo vriendelijk om mij de uitslagen van de verschillende avonden toe te sturen: de uitslagen.

Foto's slotavond & Max Euwe Festival

De slotavond ligt alweer enkele weken achter ons en velen zijn aan het genieten van een welverdiende vakantie. Toch zijn er die-hards die het schaken niet kunnen laten en elke week te vinden zijn in 'Het Bolwerk' voor het snelschaken (zie hieronder). Ook zijn dit jaar, getuige de foto's, een aardig aantal Uilen aanwezig geweest op het Max Euwe Festival. De reis daar naar toe ging ditmaal met de trein omdat het weer niet geschikt was om te fietsen (hmm, zal wel). Voor iedereen die wil beoordelen of het weer inderdaad zo slecht was of die nog even willen terugkijken op de slotavond zijn drie nieuwe albums in onze fotogallerij geplaatst:

39e Schaak-Vierkamptoernooi van De Uil gewonnen door Anno Steenberg

Als je begin juni een warm vakantie-weekend wilt plannen dan ga je daarvoor gewoon naar de KNSB (dus niet KNMI) schaakkalender en je klikt op de toernooidata van de Uil-vierkampen en… bingo je weet precies wanneer. Ook dit jaar was het “weer” raak maar toch had het de schakers(sters) niet weerhouden om in groten getale naar Hillegom te komen. Was vorig jaar een deelnemersaantal van 48 een dieptepunt in een lange traditie, dit jaar gingen de aanmeldingen tot vlak voor het toernooi nog steeds door met als resultaat 72 deelnemers verdeeld over 18 groepen van 4 en ingedeeld op rating, want dat willen de meeste toernooischakers toch wel graag, dat hun resultaat doorgegeven wordt aan de rating-commissie. Met de indeling op rating, moet je af en toe wel eens wat water bij de wijn doen, wil je niet dat clubgenoten die elkaar dikwijls meerdere keren per jaar toch al ontmoeten nu ook weer tijdens het vierkamptoernooi tegen elkaar spelen. Lees verder »
Zie ook de foto's in de fotogallerij »

8e Grandprix in Alphen a/d Rijn

Zaterdag 11 juni was onze laatste grand prix van de Leidse Schaakbond. Voor dit seizoen uiteraard, het blijft namelijk leuk om mee te maken. Zo was het zaterdag 11 juni weer gezellig druk in Alphen en waren er wel 14 groepen van 8 deelnemers. De Uil was “breed” vertegenwoordigd, we hadden een speler in de onderste groep en een speler in de bovenste groep en nog een paar er tussen in. Welke kanonnen waren er dit keer mee? Lees verder »
Zie ook de foto's in onze fotogallarij »

Dick Roosa kampioen de Uil

Enige jaren geleden kwam Dick Roosa onze gelederen versterken.
Hij kwam in Hillegom wonen.
Hij heeft een leuke vrouw Petra en een leuke dochter Vivian.
Maar kan hij schaken?
Hierover zijn de deskundigen het nog niet eens.
1 zekerheidje wisten wij hem al snel onder de neus te wrijven.
Kampioen worden kon hij uit zijn hoofd zetten.
Een Utopie. Dat recht is voor behouden aan een Jan Havenaar of een Ad Reijneveld.
Wij zijn een conservatief clubje, gebaseerd op vaste waarden.
Voor rare capriolen is bij ons geen plaats.
Zo zijn we nog nauwelijks bekomen van de revolutionaire overgang naar het Keizersysteem
Sinds mensenheugenis heet de kampioen Jan, zo vaak dat de tel is kwijtgeraakt. Of het is Ad zo vaak dat het de spuigaten uitliep.
Gekscherend maakten wij er wel eens een grapje over.
Dick Roosa kampioen. Ha, Ha. Het moet niet veel gekker worden.

Koffiehuisschaak in het kwadraat. Psychologisch schaak. Voordurend staat hij slecht om vanuit de malaise plotseling toe te slaan. Bogoljubow heeft dit eens treffend verwoord met: “ das entkraften des gegners durch’s aufrechthalten eines simulierten positivismus” In de handen van de anagrammen professor krijgen de schaakstukken mythologische eigenschappen. Halfgod Roosa doet met Medusa ogen zijn opponenten verstenen.

Aan het begin van het seizoen boekte Dick tegen Jan zijn mooiste overwinning. De slotzet Ld4 was “deadlier than the mail”. Het was de opmaat naar zijn constante seizoen in de interne competitie. Maandag 6 juni was de slotronde. Dick zou moeten winnen van Cok en Jan verliezen van Peter. Bij elke andere uitslag was Jan kampioen. In de voorronde had Dick slim van Cok verloren, zodat Ad werd uitgeschakeld. Nu stond hij halverwege een toren achter. Jan stond een kwaliteit voor. De zaak leek beslist. Even later was het bij Jan tegen Peter volkomen gelijk. Er stond nauwelijks nog materiaal op het bord. Toch het is Peter. Zelfs met een kale koning is hij gevaarlijk.

Nu weet ik niet of Dick gelovig is, maar Jeremia 29, vers 11 zegt: “Voor een hoopvolle toekomst,. Bezoek ons en ervaar een wonder van God”. Zoiets was wel even nodig. Vraag het Cok. U kent hem. Sympathieke man. Beetje betweter ook. Toch: het credo “Het is beter te geven dan te nemen” is hem niet vreemd. Dick kreeg alles terug. Hij sloeg toe vanuit de malaise en versteende tijdens de partij de arme Cok. Niet veel later gebeurde ook bij Jan tegen Peter het onmogelijke en om 23.00 was het zover. Het wonder.

Dick kampioen, verdiend, van harte gefeliciteerd.

Hij kan schaken!

Ad Reijneveld

De Uil 1 promoveert!

Aangekomen in Haarlem bleek zo’n beetje alles opgebroken. Aan het Spaarne komt een boulevard en daar moeten de parkeerplaatsen voor wijken. Voorheen kon ik keurig parkeren voor de deur van het denksportcentrum. Nu zag ik mij genoodzaakt uit te wijken naar een onwelriekende buitenwijk. Een weinig gelukkig voorteken zo vlak na vrijdag de dertiende. Immers een beetje geluk konden we wel gebruiken deze laatste competitiewedstrijd van de promotieklasse van de NHSB. Winst tegen de Waagtoren 3 was voldoende voor de Hillegommers om voor de derde keer in de historie te promoveren naar de landelijk KNSB. De 1e keer was in 1985 en de 2e keer als kampioen in 2002. Lees verder »

Rapid-schaakkampioenschap v.d. Bollenstreek 2011
(De Uil 1, De Uil 3, Sassenheim 1 en Daniël Noteboom 2 winnen in Noordwijk!!)

Dinsdag 26 april 2011 was “De Vinkenhof” aan de Achterzeeweg te Noordwijk het toneel van het het Rapid-schaakkampioenschap van de Bollenstreek. Gastheer/vrouw Daniël Noteboom ontving die avond ter gelegenheid van haar 75-jarig bestaan maar liefst 96 schakers/sters verdeeld over 8 verenigingen, In 4 poules van 4 teams streden deze avond 16 zestallen om de eer van een wisselbeker en vooral om de vriendschapsbanden weer eens flink aan te halen. Lees verder »

De Uil 3 gaat door

Even terug in de tijd wil ik u berichten dat na afloop van de laatste bondswedstrijd in Zandvoort unaniem werd besloten volgend jaar op dezelfde voet door te gaan met de Uil 3. Sam gaat vliegen en voor Joery duurt een schaakpartij te lang, maar Peter de Haas is eigenlijk nooit weg geweest en Tilly gaat de tijdcontrole halen. Deze avond 8 april in het nieuwe Louis Davids Carré scheelde het nog maar 1 zet. Haar tegenstander kwam goed weg. Lees verder »

Rapid-Kampioenschap van de Bollenstreek: Gedegen winst De Uil 3

Het jaarlijkse rapidtoernooi werd gespeeld in een oude kerk in Noordwijk. De Uil 3 bestond uit 1) Ronald, 2) Mark vd Ploeg, 3) Richard Copier, 4) Cok Ippel, 5) Nico, 6) Pim vd Aar. Ingedeeld in poule B tegen De Uil 2 en Nieuw-Vennep 1 en 2. Als dat maar goed gaat! Lees verder »

7e Grandprix in Kudelstaart
Zaterdag 16 april

Grand Prix 6 is nog maar 4 weken geleden. Nog 2 te gaan in dit seizoen. Vandaag 16 april reizen we naar Kudelstaart voor alweer de 7e grandprix. André heeft goed zijn best gedaan om aan 4 toppers te komen, want er moesten voor deze Grand Prix keuzes gemaakt worden tussen de bloemencorso, andere verplichtingen of een gezellige middag schaken. Lees verder »
Zie ook de foto's in onze fotogallarij »

Uil 1 blijft in de race

Ik noem geen namen, maar voor aanvang van dit seizoen lispelden boze tongen dat de extra promotieplaats die de NHSB kreeg naar de KNSB niet zo gunstig was. Immers de Uil was op gemiddelde rating kandidaat, maar zoiets brengt veel extra kosten met zich mee. Iets waar een goede penningmeester niet blij mee is. En dat deze man zijn taak keurig uitvoert staat buiten kijf. Debet en credit zijn altijd keurig in balans. Het enige minpuntje dat ik mag aanstippen is het gemis aan een stukje vrouwelijke charme, althans in vergelijk met de pecuniabewaarder van Leithen. Lees verder »

Uil 5 krabbelt weer op.

Maandag 28 februari konden we de 5e ronde tegen de Kennemer Combinatie 11 spelen. Richard Grannetia had zich door experimenten met de Bird opening al snel in grote moeilijkheden gemanoeuvreerd en ontsnapt met veel geluk aan rampzalig stukverlies.
Richard Nigten bezorgde ons het eerste halve punt met eeuwig schaak. Hans de Groot ondertussen sloeg met een loperoffer een bres in de koningstelling van zijn tegenstandster, welke hier echter een torenbatterij ging opstellen! Lees verder »

De Uil 2: slechts 1 minpuntje

Met 5 invallers speelden we onze laatste wedstrijd tegen KC 7. VIJF? Ja, alle mogelijke rampspoed overkwam de vaste spelers van dit zo succesvolle team, slechts 3 bleven hiervan bespaard: Jan van den Bergh (die graag tegen Richard Duijn had gespeeld, echter laatstgenoemde had kennelijk geen zin meer om voor spek en bonen te spelen), Cok Ippel (onze onvolprezen nestor) en Gerie Opgenhaffen. Jazeker, ook Gerie. Lees verder »

Grand Prix Voorhout
Zaterdag 19 maart

Al weer het 6e Grand Prix toernooi van dit seizoen. Deze keer in Voorhout maar wel in een hele andere lokatie. Erg klein deze lokatie, waardoor er maar een beperkte inschrijving mogelijk was. Deze keer gingen we op pad met 2 auto’s en 2 navigatie’s, om zeker te zijn goed aan te komen, drie UILEN en drie ouders. Onze maskotte (André) ging deze ronde niet mee, want die moest de bloemetjes buiten zetten in Keukenhof. Lees verder »
Zie ook de foto's in onze fotogallarij »

De Toermalijn kampioen schaken.

Woensdag 16 maart is het schaakkampioenschap basisscholen Hillegom gehouden in de Hoeksteen. Er hadden zich acht scholen aangemeld, waarvan één met twee teams. Omdat de scholen meer dan de benodigde vier leden per team bij zich hadden, is er een All Star team samengesteld om aan een even aantal deelnemers te komen, zodat iedereen kon spelen. Er werden zes ronden gespeeld, en we mogen zeggen dat er met veel inzet en plezier werd geschaakt. Lees verder »
Zie ook de foto's in onze fotogallarij »

Nipt verlies De Uil 3

De wedstrijd tegen Kennemer Combinatie 10 was belangrijk voor lijfsbehoud, voor beide teams. Bij winst zou ons team zo goed als veilig zijn en bij verlies blijft het peentjes zweten. Concurrent Santpoort 4 heeft nog een wedstrijd tegoed, deze wordt op 18 maart gespeeld tegen Assendelft, maar laatstgenoemd team is daarbij favoriet. Santpoort speelt daarna zijn laatste wedstrijd tegen de koploper. De Vennep 3 is al gedegradeerd. De kansen liggen dus goed. Maar eerst de wedstrijd tegen KC 10. Lees verder »

Uil 1 spaart Kijk Uit

Hillegom toonde zich deze keer een betere gastheer voor zijn vrienden uit IJmuiden dan 2 jaar geleden.
De 7½ – ½ was een beschamende vertoning, die -hoe jammer- Kijk Uit uiteindelijk zelfs deed degraderen op bordpunten. Zaterdag 12 maart konden wij het onbehoorlijke gedrag goedmaken, maar zoals u begrijpt de 2 matchpunten wilden wij toch niet laten liggen. De overwinning is dan ook geen moment in gevaar geweest. Gepakt en gezakt met een bakje koffie en weer zo’n heerlijk koekje van barkeeper en Feijenoord fan (nobody is perfect) Ton Sneeuw sr. werden de schaakstukken naar prettige oorden verplaatst. Lees verder »

De Uil 2 kampioen!

Het slot van de competitie beloofde spannend te worden, maar door gunstige uitslagen kwam de ontknoping eerder dan verwacht. Met twee punten voorsprong op KC 7 en drie op HWP 3 werd de voorlaatste ronde gespeeld. Vooraf kon beredeneerd worden dat onze wedstrijd tegen HWP minder van belang was, omdat we zelfs bij verlies alles nog in eigen hand hadden. KC 7 speelde echter op maandag al tegen Excelsior 1 en dat werd 4-4. Dat betekende dat we bij winst het kampioenschap al binnenhadden. Lees verder »

Grand Prix Voorschoten

Zaterdag 19 februari alweer de 5de Grand Prix gespeeld en nog wel op een nieuwe locatie, namelijk in Voorschoten. Ja inderdaad de vorige was nog niet zo lang geleden, het verraste mij zelfs maar ja februari is nou eenmaal een klein maandje. 4 man sterk togen af naar het dorp tussen Leiden en Den Haag. Lees verder »
Zie ook de foto's in onze fotogallarij »

De Uil 3 genereus in Haarlem

De Uil 3 heeft dinsdag 15 februari tegen HWP 5 in Haarlem niet bepaald optimaal gepresteerd. Vier spelers konden door omstandigheden niet aanwezig zijn. Voordeel was wèl dat aan het eerste bord een herboren Ronald viel waar te nemen en aan bord 8 een nieuw talent opstond. Verder waren 2 ouwe taaien bereid gevonden de opengevallen plaatsen in te nemen. Ab Högemann en Jan Plomp. Het zijn uitstekende schakers zo u weet, maar niet met zwart en wit. Ab is een klasse apart met wit en Jan met zwart. Lees verder »

Schaken en judoën
29 Jan 2011 - Monique van de Griendt

Volgens voormalig PvdA-fractievoorzitter Jacques Wallage is modern leiderschap ‘schaken en judoën tegelijk’. Dat belooft wat voor Robin Engelberts, één van de jonge Tata amateurs. Ze is Noord-Hollands kampioen judo en werd derde bij het NK jeugdschaak t/m 12 jaar.
Robin Engelberts (12 jaar, rating 1826) woont in Nieuw-Vennep en schaakt bij De Uil in Hillegom. Ze heeft één keer per week schaaktraining van Thomas Willemze. Van haar school, het Fioretticollege in Lisse, mag ze ook buiten de vakanties meedoen aan sportevenementen. Robin: ‘Dat is goed geregeld, anders had ik niet voor deze school kunnen kiezen.’
Lees verder in de Hoofddorpse Courant »

Ups en Downs voor de Uil 5

Maandag 31 januari konden we eindelijk onze uitgestelde partij tegen de Wijker Toren 5 spelen. Door het niet voltallig opkomen van de tegenstander was het eerste punt aan bord 1 al binnen. Ook aan sommige borden zag het er al snel goed uit. Hans de Groot stond ver voor en Richard Grannetia had een opmerkelijk ver opgerukte pion op de koningsvleugel, waarmee hij zijn tegenstander in bedwang hield. Lees verder »

Pas op de plaats De Uil 1

Zaterdag 12 februari speelde de Uil 1 tegen Aalsmeer in de Hoeksteen vier tegen vier. Dit nu –en ik zeg dit niet gauw- had net zo goed andersom kunnen zijn. Gewonnen stellingen gingen verloren en verloren stellingen gingen gewonnen. Het was een dolle boel en zelfs wedstrijdleider Sander van Delden moest er met de reglementen aan de pas komen om een punt voor de Uil te incasseren. Lees verder »

De Uil 2: Gerie handhaaft zijn 100% score!

De laatste 3 ronden zijn de ronden van de waarheid. Dat geldt vooral voor De Uil 2, want de door ons verslagen tegenstanders staan op de laatste 4 plaatsen. De resterende tegenstanders: Excelsior 1 (op 2 punten achterstand), HWP 3 (3 punten achterstand) en KC 7 (2 punten achterstand). Alle reden dus om alert te blijven. Excelsior ontvingen we in onze laatste thuiswedstrijd. KC 7 had de vrijdag ervoor al gespeeld en gewonnen van KC 6. Opmerkelijk, je mag verwachten dat het hogere team zou winnen, maar bij KC ligt dat totaal anders. Hier spreekt men (bij de NHSB) van bloedgroepen. Lees verder »


Hans ElzengaHANS ELZENGA (21 januari 1927 - 30 januari 2011)

Hans was vanaf 1997 lid van onze club en heeft zich in deze jaren ontpopt als een speler waar je niet zo maar van zou winnen. Hoewel hij niet in de top van onze club speelde, speelde hij wel altijd met veel inzet en vooral schaakplezier. Als Hans op het mededelingenbord had gezien tegen wie hij moest spelen, zocht hij een plek achter het bord en nuttigde daar in afwachting van de komst van zijn tegenstander zijn koffie met een gezicht van: “komt u maar, ik lust u met huid en haar”. Lees verder »


 

Grand Prix Leiden
Zaterdag 23 januari 2011

Inmiddels alweer 1 week en een ½ geleden dat we te gast waren bij SC Philidor in Leiden. Met 5 Uilen en onze vriend van de Zwarte Pion uit Lisse zouden wij eens even prijzen gaan jagen. Zouden, inderdaad want helaas moest Anton afzeggen wegens ziekte. Even prijzen jagen wil ook niet zeggen dat we de prijzen even gingen halen! Lees verder »
Zie ook de foto's in onze fotogallarij »

De Uil 3 en gezelligheid kent geen tijd;
the continuing story

Maandag 10 januari was het resultaat onderschikt aan de kroketten, de biertjes en het doorgeefschaak na afloop.
Met Sander tot het laatste moment en taxi Ad naar Elsbroek.
Met Marcel tot moeder Loes met de taxi naar Heemstede.
Met Pim. Hij kan het. Het was 00.30, maar ‘s morgens weer vroeg op.
Lees verder »

De Uil 4 heeft het zwaar.

Maandag 10 januari is weer zo’n avond om nooit meer te vergeten.: eerst was ondergetekende z’n kabeltje van de Tom Tom kwijt (wat niet waar was); daarna reden zij ook nog eigenwijs verkeerd en kwamen Gerard D. en Andre B. nog later aan. Maar goed, om 20.30 uur zaten alle spelers achter de borden en konden de gevechten beginnen. Lees verder »

De Uil 1 door oog van de naald.

In het begin ging het crescendo, maar aan het eind was het toch weer peentjes zweten. In het denksportcentrum Spaerne waar het vlaggeschip van de Uil Kennemer Combinatie 5 simpel beentje dacht te lichten. We waren compleet op Cok na. Vanwege familiaire beslommeringen -een broer was 50 jaar getrouwd- liet hij verstek gaan. Niet dat hij meespeelt of teamleider is; het zijn de priemende ogen die ons tot de betere zetten dwingen. Van opgeven kan geen sprake zijn. Lees verder »

Peter Pijpers snelschaakkampioen van De Uil 2010

Het is traditie bij de Uil dat tussen Kerst en Nieuwjaar (als het even kan op een maandagavond) het jaar afgesloten wordt met snelschaken. Ook dit jaar vormde hierop geen uitzondering en maar liefst 42 schakers (41 mannen en 1 vrouw (Robin)) waren vanaf half negen tot middernachtelijk uur bezig om in partijen van 5 minuten p.p. elkaar het leven zo zuur mogelijk te maken. Alleen de drank en af en toe een bitterbal konden nog wat van dit “zuur” wegnemen. Lees verder »

Tweede Ronde De Uil 5

Dinsdag 16 november kon De Uil 5 aan de tweede wedstrijd van dit seizoen beginnen. Helaas was Willem Brandsma verhinderd voor deze wedstrijd tegen HWP 8 in de prestigieuze Sociëteit Vereeniging maar Aad Vledder was weer als vanouds een enthousiaste invaller.
Van te voren waren er al diverse oproepen aan het adres van Peter Kaptein om het niet te laat te maken. Hans de Groot aan bord 7 had in ieder geval een tegenstander die in het begin langer dacht. De eerste uitslag was aan bord 1 voor Ab Högeman ondanks de veelvuldige afwezigheid van zijn tegenstander slaagde hij erin een remise uit deze volgens het boekje (lees Fritz) gespeelde partij te slepen. Lees verder »

De winnaars van het Voges Open Hillegoms 2010

De kampioen: Jerry Bey

Dennis Bouwmeester (Kampioen groep B), Eric Goudsmit (2e groep B)

Dennis Bouwmeester (Kampioen groep B), Anton Warmerdam (3e groep B), Tjerk Albregtse (6e groep B), Martijn de Roode (3e groep A), Kees Scherpenisse (6e groep A), Jan Vreeburg (5e groep A), Pieter Roggeveen (2e groep A), Peter Pijpers (4e groep A)

Voges LogoHillegoms Open: De zevende(slot) ronde

Het heeft dit jaar heel wat voeten in de aarde (of moet ik zeggen sneeuw) gehad voor we op zaterdag 18 december 2010 aan de slotronde konden beginnen. Op de vrijdagmiddag en avond voorafgaand.aan die slotronde sneeuwde het zo bovenmatig en waren de wegen zo slecht begaanbaar dat ik enige momenten vreesde dat de slotronde wel eens afgelast zou kunnen worden. Gelukkig was het zaterdagmorgen stukken beter en zodoende kon het toernooi, met hier en daar wat aanpassingen (onderin de groepen) toch doorgang vinden. Een compliment aan de “doorzetters” is dacht ik zeer zeker op zijn plaats. Lees verder »
Zie ook de foto's in de fotogallerij »

De Uil 2 wint ook van Hoofddorp 1

De vierde ronde bracht ons tegen Hoofddorp 1, tot dan toe puntloos. Richard Copier had afgemeld, voor hem speelde Marcel Bolhuis mee.
Na ruim een uur spelen zag het er nog niet zo florissant uit: Aan bord 1 waren de dames geruild en de positie oogde gelijk. Aan bord 2 had wit een ruimtelijk overwicht, maar deed daar niet veel mee. Aan bord 3 had zwart het initiatief, evenals wit aan bord 4. Aan bord 5 zette wit alles op alles om f2-f4 te spelen en zwart kon dat eenvoudig verhinderen. Lees verder »

De Uil 1 wint dankzij Rob Warmerdam

Sander en Rob stalen de show in het prachtige lokaaltje van de Maartenskerk, waar wij bij wijze van uitzondering waren beland.
Ruimte, rust en de zegen van boven. Dat kon niet mis gaan. Wel voor onze vrienden uit Heemstede, die met smarten enige tijd moesten wachten op de aanvulling uit Bloemendaal. Zij waren de weg kwijtgeraakt. Teamleider Anne Brandsma werd er niet vrolijk van. Het kostte tijd en van drank aanbieden is niet veel gekomen. Hij leek Hulsman wel. Lees verder »

Voges LogoHillegoms Open: De zesde ronde

In zowel groep A als B is de spanning ten top gestegen. Was het in eerdere edities vaak zo dat de koploper al een vol punt was uitgelopen en dus reeds minimaal een gedeeld eerste plaats had, dit jaar is het verschil tussen 1 en 2 (in B ook 3) slechts een halfje. Dus het kan in beide groepen nog alle kanten op. Lees verder »

Voges LogoHillegoms Open: De vijfde ronde

Het was me het weertje wel op deze bewuste vrijdagavond. En dat precies vlak voor het toernooi begon want tot zo ongeveer half zeven was er nog niets aan de hand. Weliswaar hadden we reeds allerlei gekleurde (weers)codes om de oren gekregen en op grond daarvan zou je zo je bed induiken om er pas tegen de morgen weer uit te komen. Zo niet echter schakers want die trekken zich doorgaans niet al te veel van dit soort berichten aan. Het was dan ook weer volle bak en er viel weer veel te genieten. Lees verder »

Invallers winnen voor de Uil 3

Uit tegen het jeugdteam Santpoort 4 hadden we 4 invallers nodig. Geen probleem bij zo’n grote club als de onze. De kandidaten stonden in rijen van drie opgesteld. Ik noem onze gewaardeerde webmaster Richard Nigten. Iedere keer weet hij toch weer de verslagen van schrijver dezes zonder censuur te plaatsen. Ik kan dan ook rustig vermelden dat hij naar vermogen heeft gepresteerd. Uiteindelijk was het toreneindspel niet te houden. Lees verder »

Voges LogoHillegoms Open: De vierde ronde

Voor ik aan een verslagje begin sla ik meestal dezelfde ronde van vorig jaar er op na. En als U dat ook doet dan ziet u meteen dat ik de eerste zinnen bijna letterlijk over had kunnen nemen op één naam na, Jan Vreeburg i.p.v. Ad Reijneveld. Jan versloeg (met zwart nog wel) titelkandidaat Martijn de Roode en gaat nu met een halfje voorsprong op een illuster vijftal (Pieter Roggeveen, Jerry Bey jr, Jan Havenaar, Peter Pijpers en Kees Scherpenisse) trots aan de leiding. Met een glunderend gezicht kwam hij dan ook op vrijdagavond laat, die bewuste partij inleveren. Lees verder »

Voor de derde keer naar een Grand Prix, deze keer in Bodegraven.
Zaterdag 20 november 2010

Hillegom / Bodegraven, echt wel ver.
Maar…. De tom-tom van Leo en het vertrouwen van de rest komen we elke keer weer waar we wezen moeten. Met vijf schakers en vijf supporters was het nog een hele delegatie uit het noordelijkste dorp van ZH.
Good old Jake was weer even terug wat voor ons erg leuk was maar Jake miste toch duidelijk wat schaakritme en had het dan ook behoorlijk zwaar achter de borden maar… wel een leuke dag, vond die zelf. Lees verder »
Zie ook de foto's in onze fotogallarij »

De Uil 2 koploper.

Na de overwinning op Kennemer Combinatie 6 is De Uil 2 koploper in de 2e klasse D van de Noordhollandse Schaakbond. De overwinning was minimaal, 4½-3½, maar de matchpunten tellen.
Het eerste uur gaf KC ons goed partij, de openingsfouten kwamen aan beide zijden: aan bord 7 kreeg Gerie een pion kado van Frank Otten, aan bord 5 gaf Cok een pion weg. Aan andere borden werd voorzichtig gespeeld. De eerste die klaar was, was Theo, de remise getuigde van een wederzijds groot respect. Bij Richard werden in rap tempo stukken geruild en er kwam een eindspel met ongelijke lopers, zonder winstkansen, dus werd het remise. Lees verder »

Wijker Toren 2 - De Uil 1: 3,5 – 4,5

Op het nippertje heeft de Uil 1 een overwinning uit het vuur gesleept in Beverwijk tegen vaste klant Wijker Toren 2. Het was kopman Ad Reijneveld die te elfder ure het beslissende halfje binnenbracht uit een ogenschijnlijk totaal verloren stelling. Dat het nog zo spannend werd, lag niet in de lijn der verwachtingen. Na een uurtje of 2 liep onze Cok glimmend van trots rond. Wat waren zijn jongens weer goed bezig. Lees verder »

Voges LogoHillegoms Open: De derde ronde

Het was met recht vuurwerk aan bord 1 in groep A. Pieter Roggeveen tegen Martijn de Roode. Na de eerste tijdcontrole Martijn met zwart een paard + loper en een pion en Pieter twee lopers een twee pionnen. In razendsnel tempo werd in het extra kwartier toegewerkt naar de apotheose. Het paard werd tegen een loper afgeruild maar wat overbleef waren ongelijke lopers. Lees verder »

Gedegen winst de Uil 3.

Alsof de duvel er mee speelde, hadden de schavuiten Plas en Koek opnieuw het winstpunt binnen gesleept zonder hun teamleider hiervan rechtstreeks getuige te laten zijn. Nauwelijks was ik na een snelle hap terug op de club om te kijken hoe het ging tegen de Vennep 3 of het stond al 3-0. Ook Marcel was deze avond niet op een foutje te betrappen. Deze keer geen va-banque Hogeschool schaak maar een opponent die niet op kwam dagen. Lees verder »

Voges LogoHillegoms Open: De tweede ronde

De tweede ronde van het 28e (“VOGES OPEN”) gaf in groep A meteen al een partij van formaat te zien Peter Pijpers tegen Pieter Roggeveen. De enorme kennis van Pieter was net niet genoeg om de remise die uiteindelijk ontstond uit de weg te gaan. Voormalig kampioen Martijn de Roode won van de lager gerate Norbert de Beer en daar ook Jan Vreeburg met een fraai offer van Piet v.d.Griendt won gaan nu Martijn en Jan aan kop met een 2 uit 2. Lees verder »

Storm over Purmerend.

19.15 u vertrek bij De Hoeksteen; storm regen (file?) Jan zegt: “Reis duurt 47 minuten; halen we niet voor achten!”. Iedereen aanwezig?; waar blijft Beijk? Uit de deur van De Hoeksteen klinkt timide: “Staan jullie op mij te wachten? Ik moet nog even afwassen”.
19.20 u starten we de route die door Tom Tom wordt aangegeven. Peter blijft goed in het spoor. Via een verkeersovertreding (Piet rijdt door rood) bereiken we om 20.10 u onze bestemming: Wijkcentrum Het Noot in Purmerend. Dus in het vervolg toch maar om 19.00 u vertrekken als we in Purmerend moeten spelen.
Terwijl regen en storm het sfeerloze gebouw geselen nemen de Uilen trots plaats achter hun bord. En jawel, binnen de kortste keren staat het 1½-½ voor de Uil door een degelijke remise van André (“met minder neem ik geen genoegen”) en een eindelijk weer eens voortreffelijke aanvalspartij van Peter. Hierna volgde Ab (invaller voor Kick) het voorbeeld van André; 2-1. Lees verder »

Voges LogoHillegoms Open: De Eerste Ronde

Het 28e Open Schaakkampioenschap van Hillegom ("VOGES OPEN") is met een record aantal deelnemers (30 in groep A en 26 in groep B) zeer succesvol van start gegaan. We zagen heel wat nieuwe gezichten maar ook deelnemers die een paar jaar geleden meededen zagen we weer terug, allemaal heel hartelijk welkom. We hopen deze trend nog jaren zo voort te kunnen zetten wat voor de sponsors (Voges/Sloos/Siebelt) uiteraard ook verheugend is. Lees verder »
Zie ook de deelnemerslijst.

De Uil 2 wint ook tweede wedstrijd

Ondanks dringend verzoek had de wedstrijdleider van de NHSB toch weer twee vrijdagavonden voor onze teams ingepland. Een daarvan was op 5 november (Guy Fawkes Day, the Gunpowder, Treason and Plot!) voor ons tweede, tegen Aalsmeer 2. Dat team was vorig seizoen met enig geluk gepromoveerd (door het afhaken van andere teams) en had de eerste wedstrijd nipt verloren. Helaas moest Cok ontbreken, hij had verplichtingen voor de eerste ronde van het Voges Hillegom Open toernooi. Richard Copier speelde daarom weer mee en omdat het eerste team een vervanger nodig heeft voor Ronald van der Linden zal hij verder als vaste speler fungeren. Lees verder »

Eerste Ronde De Uil 5

Maandag 18 Oktober kon De Uil 5 aan de eerste wedstrijd van het nieuwe seizoen beginnen. De enige verandering in de teamsamenstelling is dat Ab Högeman nu aan bord 1 de plaats van Ron van de Linden in neemt. Na het voorzien van de tegenstander Chess Society Zandvoort 3 van notatielatten hadden we een zeer voorspoedige start. Richard Grannetia dwong zijn tegenstander in 8 zetten op de knieën, het eerste punt was binnen! Vlak daarna sloot Ed van der Haak uit pure galanterie remise met zijn tegenstandster. Lees verder »

2de grand prix bij SC Op Eigen Wieken

Zaterdag 30 oktober was een mooie dag voor Niels van der Weerdt en Mart Cornelisse. Goud en Brons.

Om 12.00 uur vertrokken we met 4 man naar Leiden, de bedoeling was met 5 maar helaas werd Anton Jasper op het laatste moment ziek. Voor Mark van der Ploeg werd het een haastklus want voor hem wachtte nog een geweldige zaterdagavond waar hij op tijd naar toe moest. Lees verder »
Zie ook de foto's in onze fotogallarij »

Guernsey 2010

Het 36e toernooi telde ditmaal 104 deelnemers (waarvan 27 uit ons kikkerlandje), tegen vorig jaar 121, een afname van 14%. De afname kwam voor een groot deel voor rekening van het Open toernooi: het Holidaytoernooi telde slechts 3 deelnemers minder. Ondanks dat het velen financieel wat minder gaat blijft het toernooi in trek. Voor al het cijferwerk van deze editie en alle voorgaande verwijs ik graag naar de website: http://www.guernseychessclub.org.gg. De 3 grootmeesters Tiger Hillarp Persson, Evgeny Sveshnikov en Nick Pert eindigden samen bovenaan. Op de gedeelde 4e plaats 5 spelers, waaronder ondergetekende. Lees verder »

Manuel Bosboom opnieuw winnaar van het (24e) Voges Open Rapidschaaktoernooi

Voges LogoZaterdag 30 oktober was het dan weer zover en waren de schakers(sters) weer van heinde en verre naar “De Hoeksteen” in Hillegom gekomen om aan het jaarlijkse Voges-Rapidschaaktoernooi deel te nemen. De kwaliteit (lees speelsterkte) in de A-groep vergoedde veel van het gemis aan kwantiteit. Zo’n 10 schakers met een rating boven de 2000 streden deze dag op het scherpst van de snede en al in de 2e ronde stonden twee zeer goede snelschakers tegenover elkaar, Piet Peelen en Manuel Bosboom. Lees verder »

De Uil 3 begint rustig aan

Door de verhuizing van Claudia naar Leiden en de promotie van Roonaldo naar de Uil 1 is de Uil 3 het seizoen 2010- 2011 begonnen met 2 nieuwe spelers in de basis. Het zijn mega talent Joery Snapper en natuurlijk Marcel Bolhuis. Dat Joery veel scoort voor de club is bekend. Dit nu gebeurt vooral bij het zaalvoetbal, maar ook met schaken heeft hij zijn talenten al bewezen. Marcel is misschien wel het grootste talent dat de Uil ooit heeft voortgebracht. Daar kunnen we weer mooie dingen van verwachten. Lees verder »

De Uil 4: Gevochten als leeuwen.

Het is maandag 11 oktober 2010 en onze eerste externe wedstrijd van het nieuwe schaakseizoen staat op het punt van beginnen. Het is een thuiswedstrijd en de eerste opponent is meteen al een geduchte tegenstander: De Vennep-2. Dat team heeft een gemiddelde speelsterkte van 1623 en ligt daarom 100 punten hoger dan ons gemiddelde. Dat dit soort vergelijkingen niet altijd opgaan heeft De Uil-4 op maandagavond bewezen. Lees verder »

De Uil 1 - HWP 2: 5-3

Marcel Bolhuis beleefde een grandioos debuut in het eerste team met een beslissende remise die de tussenstand op 4-3 bracht. Aanval en verdediging bleven in harmonie en in de slotstelling wist zijn tegenstander nog net een vesting van toren tegen Dame op te bouwen. Dit betekende dat de opponent van Hennie op winst moest spelen in een remise stelling. Na 6 uur spelen had onze topscorer nog een volle minuut over en dat was meer dan genoeg voor het 5e punt. Lees verder »

De Uil 2: Voor de poorten van de hel!

Na de promotie uit de 3e klasse is het toch wel even afwachten wat het gaat worden een klasse hoger. Maken we kans op promotie of worden we kop van jut? De teams van de tegenstanders bestaan toch uit iets sterkere spelers dan die van vorig jaar? Maar een team van winnaars laat zich natuurlijk niet zo makkelijk wegzetten en opzien tegen een tegenstander is er niet bij. Lees verder »

Eerste Grand Prix van 2010/2011 is gespeeld.

Het werd gehouden in de school Kastanjelaan in Leiderdorp met als mooi detail dat deze school het schoolschaak kampioenschap van 2009 gewonnen had. Met twee auto’s vertrokken we om even over 12.00 uur vanuit de Hoeksteen. Leo vd Ploeg voorop met zijn navigatiesysteem en fotocamera en André Beijk volgend met het inschrijfgeld. Lees verder »
Zie ook de foto's in onze fotogallarij »

Heerhugowaard 1 – de Uil 1 4½ – 3½

Het vlaggenschip van de Uil heeft de weg naar de gulden middenmoot reeds ingeslagen. Het risico op promotie en de landelijke klasse was dit jaar aanzienlijk zonder Santpoort, maar met dit onnodige verlies maken we voorlopig pas op de plaats. Het gebrek aan ambitie wil echter niet zeggen dat wij achter het bord niet de uiterste wil om te winnen vertonen. Zo ook deze middag in Heerhugowaard, waar invaller Cok stellig was dat hij deze keer niet als Cok van Jut tegen Harmen Jonkman wilde spelen. Lees verder »

Gezellige drukte bij het Simultaanschaken v.d. Harddraverij dd. 13-9-2010

Het was weer als vanouds. Bij het betreden van de Hoeksteen werd je op maandagavond 13 september al meteen aangenaam verrast door de in de barruimte opgestelde tafels met schaakborden/spellen. In deze barruimte vond het schaaksimultaangebeuren plaats voor en door de jeugd. In de grote zaal vond de gevestigde orde een ruime plaats. Lees verder »
Zie ook de foto's in onze fotogallarij »

38e Schaak-Vierkamptoernooi van De Uil (2010)
opnieuw gewonnen door Thomas Broek.

Het was weer eens ouderwets warm tijdens ons jaarlijkse vierkamptoernooi op 4 en 5 juni, maar of dat de reden is geweest dat het aantal deelnemers ver onder de (door ons zelf opgelegde) maat bleef, zal altijd een raadsel blijven. 48 deelnemers tegenover vorig jaar 68. Aan de reclame heeft het niet gelegen en de sfeer was er ook niet minder om dus we hopen gewoon weer op betere jaren.

Van de eventueel definitief te winnen bekers slaagde alleen Jeroen Frijling erin om zijn “Utile Dulci” beker voorgoed mee naar huis te nemen. Proficiat Jeroen. Voor volgend jaar echter hebben we maar liefst 5 bekers die op de nominatie staan om definitief gewonnen te worden. Thomas Broek, Fred van Randen, Dave Looijer, Özden Tuna wonnen al twee keer achter elkaar en Gerda Schiermeier-Palm staat meen ik ook al vier keer op de beker. Dat wordt volgend jaar of behoorlijk puzzelen of sterke spelers uitnodigen!! En met deze mededeling van huishoudelijke aard gaan we maar meteen over naar het toernooi zelf. Lees verder »

Zie ook de foto's van de prijsuitreikening in onze fotogallerij.

Initiatiefrijk HillegomHet logo van De UilSchaakfestival Rond de Pomp in Hillegom

Zaterdag 14 augustus 2010

Om tien uur stonden de medewerkers van de schaakclub klaar om het plein om te toveren in een schaakevenementenplein. Het grote schaakbord werd ingericht en bijna direct in gebruik genomen, daarna wilde iedereen beginnen met het inrichten van de marktkramen, die om tien bezorgd zouden worden. Echter om kwart over tien was er nog niets. Oorzaak bleek een communicatieprobleem met de leverancier, maar dat was snel opgelost en om even voor elf uur stonden de kramen opgesteld. Door een ieder zijn toen snel de kramen gevuld met schaakborden en kon het festival van start gaan. Maar niet nadat eerst een aantal mensen een kleurige billentikker had aangetrokken, mooie felle kleuren: gifgroen, zuurstokrose, oranje en uiteraard zwart voor onze Ad Reijneveld die, getooid met een oranje kroon, klaar stond om tegen elke willekeurige tegenstander een potje snelschaak te spelen. Lees verder »
Zie ook de foto's op de fotogallerij.

Dit evenement is door verschillende media opgepakt zoals het Witte Weekblad en Hillegom TV.

Zomerseizoen

Zoals altijd is het op de website erg rustig in de zomer. Gelukkig zijn er wel wat foto's binnengekomen om in de schaaksfeer te blijven:

  • Foto's slotavond voor de jeugd van het seizoen 2009/2010.
  • Foto's Grand Prix toernooi van de jeugd op 12 juni.
  • Foto's van enkele actieve schakers op de fiets naar het Max Eeuwe festival in Amsterdam.

Dave Looijer, Sasha Shikman en Mick v. Randtwijk winnen 27e Jeugdschaakkampioenschap van Hillegom 2010

Zaterdag 15 mei was de jeugd weer van heinde en verre naar Hillegom gekomen om in verschillende leeftijdsklassen te proberen het kampioenschap of in ieder geval één van de vele bekers te bemachtigen. De overvolle agenda had de organisatoren gedwongen uit te wijken naar de maand mei in plaats van gebruikelijk in juni. Minpuntje aan deze datum was dat veel kinderen niet konden vanwege de vakantie. Niet getreurd, diegenen die er wel waren hadden goed weer en een goed toernooi. Lees verder »