Open Schaakkampioenschap van Hillegom 2014

De winnaars van het Voges Open Hillegoms 2014

Staand vlnr: Gert Rooijakkers (3/4eB), Martin van Zaanen (winnaar B), Piet Muller (5/6eB), Niek van der Maat (4/5eA), Ad Reijneveld (2/3eA), Gerard-Jan van Wageningen (4/5eA) en Marcel Verschoor (3/4eB).
Gehurkt vlnr.: Jan de Jong (5/6eB), Gijsbert de Bock (1/2eB).
Op de foto ontbreken de winnaar van groep A Mark Bloem en de gedeeld nummer 2/3 Peter Pijpers.

Mark Bloem kampioen in groep A, Martin van Zaanen en Gijsbert de Bock gelijk in groep B, Martin kampioen op weerstandspunten.
Hillegom, zaterdag 20 december 2014

Mark Bloem, winnaar groep AIn zijn vooruit gespeelde partij tegen titelverdediger Jan Havenaar had Mark Bloem met winst zich reeds verzekerd van de eerste plaats (eventueel gedeeld). Alleen Peter Pijpers kon nog langszij komen als hij won van Ad Reijneveld. Echter tragische familie-omstandigheden waren er de oorzaak van dat Peter besloot om zaterdag niet te spelen, en zodoende werd Mark Bloem kampioen en winnaar van de Cok Ippel bokaal nog voor er zaterdagmiddag een stuk gezet was. Voor de organisatie een wat onbevredigend verloop, maar het was helaas niet anders.

Ad dus zonder strijd naar een gedeeld tweede plaats (samen met Peter), maar de andere topborden in A vertoonden volop vechtlust. Rob Veenhuijsen en Niek van der Maat streden op het scherpst van de snede en tijd want een heuse reconstructie of de verplichte zetten wel gedaan waren was noodzakelijk. Het bleek in orde maar de stelling voor Rob was dermate gehavend dat de stelling niet meer houdbaar bleek en Niek de winst binnenhaalde. Maar ook aan bord 4 werd een waar titanengevecht uitgevochten tussen Tjerk Albregtse en Gerard-Jan van Wageningen.

Laatstgenoemde deed het hele toernooi al goede zaken en kan na winst in de slotronde op Tjerk terugzien op een uitermate geslaagd toernooi. Zijn keuze voor de A groep (met een rating van 1680) deed hem nog steeds zichtbaar plezier.

Rob Warmerdam en Jan Los evenals Kees Scherpenisse en Fred van Randen vonden dat remise als afsluiting van dit toernooi te billijken was. Aad de Bruijn en Rudolf Kat hadden eerder in de week al gespeeld waarbij Aad als overwinnaar uit het strijdperk trad. Loek Veenendaal en Frank Homburg tekenden tegen de Uilen Jan Vreeburg en Hennie van Eeuwijk voor winst Boudewijn en Frans namen genoegen met remise, maar Joop Bakker en Geert Roelof van der Ploeg gingen er tegen Martin Zegstroo en Dennis Mienis nog maar eens goed voor zitten, met winst als resultaat. Resultaten van de Uil-spelers zie standenlijst op de website.

Martin van Zaanen, winnar groep BIn groep B was het een stuk spannender. Hier was tot het laatste moment onzeker wie de winnaar zou worden. Marcel Verschoor ging de laatste ronde in met een halfje voorsprong op een groepje van drie. Gijsbert de Bock was een van die drie en Marcel’s tegenstander in de laatste ronde. Het was tenslotte Gijsbert die zegevierde en toen was het afwachten wat de partijen Gert Rooijakkers tegen Jan de Jong en Martin van Zaanen tegen Peter Kaptein zouden doen. Na een spannende strijd trokken Gert en Martin de winst naar zich toe. Dit gaf als eindresultaat dat Gijsbert en Martin gedeeld eerste werden met Martin van Zaanen kampioen vanwege zijn betere w.p.
Martin werd winnaar van de Aalstech trofee, Proficiat.

Aan bord 4 kwam Cok Ippel tegen Herman Lemkes niet verder dan remise, wat zijn toch al dalende rating niet ten goede zal komen. Piet Muller rechtte op de valreep nog even zijn rug en won van Jacob van Aalst. Waardoor hij zonder verliespartij dit toernooi afsloot op een gedeelde 5/6e plaats samen met clubgenoot Jan de Jong.

Marcel Verschoor en Gert Rooijakkers eindigden gedeeld 3/4e. Kick van Rooijen, Serkan Milli en Bert Bergshoeff tekenden voor winst tegen resp. Jan Plomp, John spaan en Hans Heshusius. Marcel Lek wist Anton Warmerdam op afstand te houden en zo deed ook Willem Spaan met Roald Vos. Willem’s tweede opeenvolgende overwinning.

De laatste partij van dit toernooi die tussen Adri Albregtse en Jim Meij leek weer zo’n marathon-partij te worden. Alleen was remise nu niet opeisbaar omdat er steeds een winstplan voor de verdediger (in dit geval Adri) voorhanden was. Met nog maar weinig tijd op de klokken besloten de heren maar tot een “vredige” remise. De stand van de Uilen in groep B kunt U terugvinden op de standenlijst/tabellen elders op deze website.

Het toernooi mag zich nog steeds verheugen in een goede bezetting (47 totaal, 25 in groep A en 22 in groep B) en ook qua sterkte mag het er zijn. De afsluiting van het toernooi dit jaar hadden wij ons anders voorgesteld, maar het zij zo. Ook voor het komende jaar is het toernooi weer verzekerd van het sponsorschap van VOGES (Albert) en ook de zaal in “Zomerzorg” (Henrie, Nigel en Marvin, Angie) is voor het komende jaar al vastgelegd. Beiden bedankt.

Voor 2015 zijn de data:
Vrijdagavonden 6, 13, 20,27 november, 4, 11 december en de slotronde op zaterdagmiddag 19 december 2015. Noteert U dit alvast maar in Uw agenda.

Zonder sponsors/medewerkers kan een schaaktoernooi niet doorgaan en daarom bedanken wij vanaf deze plaats Albert Voges, Rob Sloos jr, Henrie, Nigel, Marvin en Angie Siebelt dat wij dit 32e toernooi weer konden organiseren. En niet te vergeten Nikki de charmante, goedlachse dame achter de bar, die ons, zoals reeds eerder vermeld zes avonden lang op onze wensen bediende. Alleen de slotronde was zij door vakantie verhinderd en uitstekend vervangen door Marvin.

Was het voorgaande een soort kopie van wat ik elk jaar placht te schrijven (met aangepaste data, namen etc.) het volgende is al niet veel beter:
En dan weer het gebruikelijke ritueel bij de slotbedankjes. Jan Havenaar (inbrengen partijen en computergegevens), Ad Reijneveld (inbrengen partijen), Richard Nigten de webmaster van de Uil. Menig uurtje gaat er in zitten en een hartelijk dank is dan ook zeker op zijn plaats. Cok Ippel was de eindverantwoordelijke, waar je alles onder kunt scharen wat maar met het toernooi te maken heeft. Dit jaar deed hij opnieuw zelf mee in groep B vanaf het begin, maar het eindresultaat zal hem nu niet bepaald doen juichen en zeker niet gezien zijn afname van de rating.

De behaalde resultaten zullen bij het schrijven van dit verslag denk ik reeds aan de ratingcommissie doorgegeven zijn en zullen naar alle waarschijnlijkheid op de lijst van 1 februari 2015 verschijnen. Wilt U meer gegevens over dit toernooi dan kunt U dit bekijken op onze onvolprezen website.

De Uil wenst alle deelnemers/lezers Prettige Kerstdagen en een heel voorspoedig, maar vooral gezond 2015.
Cok Ippel


De zesde ronde (Nog even ter herinnering: de 7e (slot)ronde is op zaterdag 20 dec. 13.00 uur.)
Hillegom, vrijdag 12 december 2014

De spanning in groep A is weer volledig teruggekeerd. Wist eerst Fred van Randen vorige week het eerste halfje bij Mark Bloem afhandig te maken, nu was het de beurt aan Rob Veenhuijsen die in een fraaie en spannende partij opnieuw een halfje afpakte van Mark. En daar Peter Pijpers in zijn vooruitgespeelde partij tegen Aad de Bruijn wel de volle winst pakte staan Mark en Peter op gelijke hoogte, 5 uit 6. Een gedeelde eerste prijs heeft Peter wel in eigen hand, maar als het gaat om het kampioenschap waar bij gelijk eindigen de weerstandspunten meetellen is Peter afhankelijk van anderen, omdat zijn (enige) verlies tegen Mark dan wel eens de doorslag zou kunnen geven. De koplopers dus op 5 punten en op een vol punt achterstand het drietal Rob Veenhuijsen, Ad Reijneveld en Jan Havenaar.
Bekerhouder Jan Havenaar zal er in zijn laatste partij tegen Mark Bloem dus alles aan doen om de stand (voor hem) een dragelijker aanzicht te geven, en daar Peter tegen Ad speelt en Rob tegen Niek van der Maat belooft het een interessante slotronde te worden op zaterdagmiddag 20 december.

Even terug naar de zesde ronde want opnieuw had Jan Havenaar in zijn partij tegen Fred van Randen over geluk niet te klagen. Fred heeft dit seizoen nu alles bij elkaar driemaal tegen Jan gespeeld en alle drie verloren. Dat heet nu een “Angstgegner“, maar ook dat hoort bij het schaken. De partij van Ad Reijneveld tegen Rob Warmerdam leek lange tijd rechtstreeks af te stevenen op remise , maar dan blijkt er net weer een wending in te zitten die wit (in dit geval Ad) voordeel geeft en tenslotte de winst. Jan Los en Tjerk Albregtse hielden elkaar tot het eind in evenwicht, toch knap zoals zij zich met hun rating rond de 1700 in dit sterke veld staande houden.
En dat geldt uiteraard ook voor Gerard-Jan van Wageningen die voor het toernooi begon aarzelde of hij in de B of A groep mee zou spelen (vanwege zijn rating onder de 1700) inmiddels heeft de aandachtige lezer al gezien dat na Gerard-Jan’s winst op Frank Homburg zijn bestaansrecht in groep A meer dan bewezen is.

Niek van der Maat bracht Jan Vreeburg zijn tweede opeenvolgende nederlaag toe. Frans Arp bewees tegen Rudolf Kat dat zijn geslepen spel nog niets aan kracht .heeft ingeboet. Ongelijke lopers waren ondanks pluspionnen voor Rudolf goed voor remise. Hennie van Eeuwijk en Boudewijn Eijsvogel speelden vanwege clubverplichtingen vooruit en ook hier werd de remise-status niet doorbroken. Joop Bakker zal aan zijn vooruitgespeelde partij tegen Loek Veenendaal geen al te beste herinneringen overgehouden hebben. In de allerlaatste fase met een potremise-stelling op het bord liet hij zich met een tussenschaakje de toren ontnemen en dus de partij . De partij tussen Martin Zegstroo en Geert Roelof van der Ploeg werd besloten met remise, waardoor ze beiden 1½ hebben en de niet meer spelende Martin Dijkhuizen onder zich houden.

Even resumerend hoe de Uilen er na de zesde ronde voor staan:
Peter Pijpers op de gedeeld 1e plaats,
Jan Havenaar en Ad Reijneveld op de gedeeld 3e plaats.
Fred van Randen en Rob Warmerdam op de gedeeld 10e plaats,
Jan Vreeburg en Hennie van Eeuwijk op de gedeeld 15e plaats,
Martin Zegstroo op de gedeeld 23e plaats.

In groep B vond een ware paleis-revolutie plaats. Marcel Verschoor versloeg met wit Martin van Zaanen en heeft nu de kop van laatstgenoemde overgenomen. Maar het verschil met een drietal achtervolgers t.w. Jan de Jong, Martin van Zaanen en Gijsbert de Bock is miniem. Zij hebben slechts een halfje achterstand. Achter dit drietal dan weer Gert Rooijakkers maar die heeft al een vol punt achterstand. Uit de bovengenoemde 5 spelers zal de kampioen moeten komen.

Keren we weer even terug naar de uitslagen. Jan de Jong herstelde zich keurig van zijn pijnlijke nederlaag vorige week, Herman Lemkes werd op afstand gehouden. Gijsbert de Bock profiteerde van enkele “ogenblikken van onachtzaamheid“ bij Peter Kaptein en sloeg genadeloos toe. Gijsbert zal de volgende tegenstander van Marcel Verschoor worden. Hij weet dus wat hem te doen staat. Serkan Milli zal geen al te beste herinneringen aan deze avond meegenomen hebben. Al na zeven zetten konden de stukken in het doosje. Stukverlies kon niet voorkomen worden. Speel de partij maar na. Jan Plomp en Piet Muller maakten elkaar alleen in het begin het leven zuur maar toen de rook opgetrokken was werd de vrede snel getekend.

John Spaan zag tegen Cok Ippel de paardzet g5 met aanval van loper en paard op f7 over het hoofd en daardoor werd de zwarte koningsstelling (John) waarin rochade niet meer mogelijk was een vrij hopeloze met tenslotte winst voor Cok. Jacob van Aalst haalde tegen Hans Heshusius alles uit de kast en dat bleek voor Hans iets te veel. Jim Meij en Bert Bergshoeff hadden de kerstgedachte al bij voorbaat naast het bord liggen, dus remise. Bij Anton Warmerdam tegen Kick van Rooijen was echter geen sprake van Kerstgedachte. Integendeel, er voluit tegenaan en dat mondde uit in winst voor Kick. Adri Albregtse poetste tegen Roald Vos met winst iets van zijn geschonden blazoen op. En zo deed ook aan het laatste bord Willem Spaan tegen Marcel Lek met winst voor Willem.

Ook hier even resumerend hoe de Uilen er na rond zes voor staan:
Jan de Jong gedeeld 2e,
Piet Muller, Peter Kaptein en Cok Ippel gedeeld 6e,
Kick van Rooijen, Jan Plomp en Jacob van Aalst gedeeld 10e,
Anton Warmerdam 19e.
Het is eigenlijk jammer dat de uitslagen dermate ongunstig uitpakken voor de Uilen dat ze vaak tegen elkaar spelen. Alleen in de eerste ronde voorkom ik dat, maar de rest van het toernooi doet de computer zijn (indelings)werk.

Zoals in de kop van dit artikel al gememoreerd is de zevende en tevens laatste ronde van dit 32e Voges Open Schaakkampioenschap van Hillegom op zaterdagmiddag 20 december 2014 (aanvang 13.00 uur) in cafe-rest–bar Zomerzorg aan de Meerlaan te Hillegom. Toegang gratis.

Het was weer ouderwets gezellig en goed bezet zowel wat betreft aantal deelnemers als sterkte. Wij hopen nog vele jaren dit te mogen organiseren en als ik zo mijn oren te luisteren leg bij de sponsoren zal het aan hen niet liggen.... 


De vijfde ronde: Mark Bloem in A en Martin van Zaanen in B op kop
Hillegom, vrijdag 5 december 2014

Pas in de vijfde ronde slaagde Fred van Randen er in om met remise een bres te slaan in de muur van Mark Bloem. Verwacht van mij geen uitgebreide beschouwingen, want met het naspelen van de partij elders op deze site krijgt U een veel beter beeld. De spanning is dus weer terug want met nog twee ronden te gaan is nog van alles mogelijk. Peter Pijpers heeft na zijn winst op Rudolf Kat de achterstand verkleind tot een half punt maar heeft het niet meer in eigen hand. Rob Veenhuijsen riep de goede reeks van Gerard-Jan van Wageningen een halt toe en zal nu in de zesde ronde de strijd aanbinden met de leider Mark Bloem.

Jan Vreeburg leed tegen clubgenoot Jan Havenaar zijn eerste nederlaag dit toernooi. Aad de Bruijn hield Joop Bakker op de nul en in de partij Frans Arp tegen Ad Reijneveld had Ad over geluk niet te klagen. Tjerk Albregtse, met zo’n slordige 250 ratingpunten minder dan zijn tegenstander Dennis Mienis trok zich daar niets van aan en scoorde er deze keer lustig op los. Jan Los had zijn teleurstelling van vorige week (verlies van een betere stelling tegen Mark Bloem) deze avond goed verwerkt en Hennie van Eeuwijk was daar het slachtoffer van. Kees Scherpenisse en Boudewijn Eijsvogel stegen op de ranglijst door overwinningen op Geert Roelof van der Ploeg en Martin Zegstroo. Laatstgenoemden zit het dit toernooi niet mee en zullen waarschijnlijk in de zesde ronde elkaars tegenstander zijn.

In groep B werd op donderdag 4 december al de partij Martin van Zaanen tegen Jan de Jong gespeeld. Dit gebeurde bij de bevriende club de Zwarte Pion te Lisse, waarvoor onze hartelijke dank. Beide spelers hadden 3½ uit 4 en waren trotse koplopers. Het werd een spannende partij met wisselende kansen. Eigenlijk zou een remise voor deze partij de meest rechtvaardige uitslag zijn maar wat is in schaken rechtvaardig? Jan draaide twee zetten om en in plaats van winst werd het verlies. Aan bord 2 voerden de runners-up Peter Kaptein en Herman Lemkes een verbeten strijd die tenslotte in remise eindigde.

Marcel Verschoor wist met scherp en gedurfd spel zijn tegenstander Cok Ippel na lange strijd en besloten door een blunder van Cok te winnen en heeft nu op de koploper Martin van Zaanen een halfje achterstand. Dat worden nog twee spannende slotronden. Gijsbert de Bock na zijn winst op Hans Heshusius staat net als Jan de Jong, Peter Kaptein en Herman Lemkes op 3½ uit 5 en ook daar is dus nog alles mogelijk.

Gert Rooijakkers en Serkan Milli hebben hun pijnlijke nederlaag van vorige week goed verwerkt en dat ondervonden Jim Meij en Adri Albregtse aan den lijve Jan Plomp en John Spaan voegden ook een vol punt toe aan hun totaal en staan op 50% Kick van Rooijen en Jacob van Aalst hadden eerder in de week al vooruit gespeeld wat in remise eindigde. Willem Spaan tenslotte kan zijn draai nog steeds niet goed vinden. Tegen Bert Bergshoeff mocht hij opnieuw het zoet der overwinning niet smaken. Zelfs remise was niet voor hem weggelegd.

Spanning alom in beide groepen en dus voor de geïnteresseerde schaker(ster) een uitstekende gelegenheid dit toernooi als toeschouwer te bezoeken in Café-Bar. Rest. “Zomerzorg” aan de Meerlaan te Hillegom, toegang gratis.
De zesde speelronde is op vrijdagavond 12 december 20.00 uur.
De zevende/laatste speelronde is op zaterdagmiddag 20 december aanvang 13.00 uur.


De vierde ronde: Schakers al vroeg in (weg)geef - stemming
Hillegom, vrijdag 28 november 2014

In groep A leek er voor Mark Bloem geen vuiltje aan de lucht. Immers een ratingverschil van zo’n slordige 200 punten tegen Jan Los zou op papier toch geen al te grote problemen opleveren toch? Niets was minder waar, een fraai loperoffer op f2 van Jan bracht de trotse koploper aan het wankelen. Aannemen was geen optie, want dan viel met schaak ook nog eens een loper dus dan maar taai verdedigen. En dat kan hij als geen ander, dat hebben Ad Reijneveld en Peter Pijpers aan den lijve ondervonden. Om een lang verhaal kort te maken, het taaie verdedigen betaalde zich tenslotte uit toen Jan iets te voortvarend zijn vrije pion opspeelde. Een pion voor, en dan tenslotte toch nog verliezen, de schaaksport is hard.

Aan de borden 2 t/m 4 vielen de remises als rijpe appelen. Het waren vooral de minder gerate spelers die dit keer weer flink aan de bel trokken. Maar ook het eindspel van Rob Veenhuijsen tegen Rudolf Kat van dame (Rudolf) tegen loper en toren (Rob) met hier en daar nog wat pionnen oogstte bewondering,. Speel de partij maar eens na!!

Peter Pijpers aan bord 5 was met zijn winstpartij tegen Joop Bakker de welkome onderbreking tussen al de remises er om heen, want ook de borden 6 en 7 eindigden in remise. Peter is na zijn winst , met een totaal van 3 punten degene die Mark Bloem op een vol punt blijft volgen maar hij heeft het niet meer in eigen hand. De Uil-toppers Ad Reijneveld en Jan Havenaar hebben na hun remise van afgelopen vrijdag reeds een achterstand van 2 volle punten en dat maak je in drie rondes niet meer goed. Door de bye van Geert Roelof van der Ploeg heeft in groep A iemand meer een 0-score.

En dan komen we in de groep B waar het eigenlijk in de aanhef over ging. Ik hoop dat de spelers het mij niet kwalijk nemen dat hun namen zo open in beeld gebracht worden. Aan bord twee speelde Gert Rooijakkers een zeer goede partij tegen één van de titel-kandidaten Martin van Zaanen. In een betere (zeg maar gewonnen) stelling, pende Gert met zijn dame de toren van Martin, maar overzag dat een simpel tussenschaak met diezelfde toren de dame en dus de partij kostte.

Zo’n zelfde soort tussenschaak overkwam Serkan Milli in zijn partij tegen Marcel Verschoor. Hier was de partij al gevorderd tot de eindfase en tijdnood werd Serkan noodlottig. In de betere stelling verloor hij door een tussenschaak zijn kostbare toren en daarmee ook de partij. En dan hebben we het nog niet eens over bord 1 waar Jan de Jong zijn handen meer dan vol had aan de minder gerate Peter Kaptein. Kansen op winst over en weer waarbij Peter met een kwaliteit meer in het eindspel de beste papieren had. Het werd echter remise waardoor in groep B nu twee koplopers zijn met 3½ punt, Jan de Jong en Martin van Zaanen. Zij hebben en half punt voorsprong op een drietal spelers nl. Herman Lemkes, Marcel Verschoor en Peter Kaptein. Daar weer achter een viertal met een vol punt achterstand op de koplopers.

De strijd is allerminst gestreden. Aan bord 10 deed Willem Spaan wel op een heel aparte manier aan “weggeef“-schaak. In een volkomen gelijkstaande partij met voor beiden een koning toren en pion gaf hij plots schaak met de toren die door Adri Albregtse gewoon geslagen kon worden en Willem bleef zonder compensatie achter. Is dit nu de formule van schaakblindheid ? Of was die eerder in ronde 2 al gedemonstreerd door Cok Ippel met zijn laatste torenzet in de partij tegen Serkan Milli? Who knows?

Voor de uitslagen, standen en partijen zie:


De derde ronde: Mark Bloem in A en Jan de Jong in B beiden 3 uit 3
Hillegom, vrijdag 21 november 2014

In groep A wist Mark Bloem ook zijn derde partij, die tegen Peter Pijpers speelde, winnend af te sluiten. Er ontstond enig misverstand of het vereiste aantal zetten door Peter wel gehaald was daar de digitale klok reeds overgegaan was op de extra tijd en Mark zijn 40e zet (na reconstructie) nog niet had gedaan. Mark had nog twee minuten over dus in feite was toen het pleit al beslecht. Bij een analoge klok is dit duidelijker want er valt maar één vlag, maar de vlag mag niet gevallen zijn voordat de tegenstander zijn 40e zet gedaan heeft. De stand was echter dermate winnend voor Mark dat er doorgespeeld werd met winst voor Mark tot gevolg.

Aan bord twee kwam Jan Havenaar na een spannende partij remise overeen met Rudolf Kat terwijl Jan Vreeburg aan bord 3 tegen Ad Reijneveld aan een ijzersterk toernooi bezig is. Het werd tenslotte remise waarbij Ad zijn handen dicht mocht knijpen. Jan Los en Gerard-Jan van Wageningen wonnen van hun op papier en rating sterker geachte tegenstanders Kees Scherpenisse en Niek van der Maat. Shakespeare zei het vroeger al “what’s in a rating“. Maar ook Fred van Randen en Joop Bakker delen in de feestvreugde want middels overwinningen op Frank Homburg en Boudewijn Eijsvogel hebben zij zich bij de subtop van tweepunters geschaard. Daar bevinden zich ook Rob Veenhuijsen en Rob Warmerdam onder, die deze 3e ronde een bye hadden.

Maar liefst negen spelers hebben met twee punten een vol punt achterstand op koploper Mark Bloem. Met 1½ punt, volgt dan een groep van zes spelers onder wie coryfeeën als Jan Havenaar, Frans Arp, Ad Reijneveld, Aad de Bruijn, Dennis Mienis en Tjerk Albregtse. Onderin groep A is Geert Roelof van der Ploeg nog puntloos. De uitslagen/standen/partijen vindt U elders op deze site.

In groep B heeft Jan de Jong na zijn vooruitgespeelde partij op maandag 17 november tegen Marcel Verschoor, met winst alleen de leiding met 3 uit 3. Serkan Milli kon nog op gelijke hoogte komen, maar zijn partij tegen Martin van Zaanen ging voor hem verloren. Martin volgt Jan dus op een halfje achterstand, maar wordt daar verrassenderwijs gezelschap gehouden door Peter Kaptein die dit resultaat bereikte na een overwinning op Marcel Lek. Wordt dit het jaar van de “doorbraak” van Peter??

Aan bord 4 speelden Cok Ippel en Piet Muller een ware loopgravenoorlog. Of zoals enige clubgenoten gekscherend opmerkten “zijn jullie aan het dammen?“. Ja ja, van je clubgenoten moet je het maar hebben. Een pion voorsprong was voor Cok, ondanks het bezit van een paard, tenminste die avond, niet genoeg om de winstvoering te bewerkstelligen. Ja, later thuis achter de computer kwamen de mogelijkheden wel tevoorschijn. Enfin kijkt U maar eens naar de partij en speel op zet 38 eens g5 ipv Tg3! Er volgt dan Ph3, gxTf6 en PxTg1 en wat te denken van f4! Veel plezier.

Gert Rooijakkers heeft zich na zijn nederlaag tegen Marcel Verschoor goed hersteld en won dit keer van Kick van Rooijen. Hans Heshusius had in een dame-eindspel een pion meer maar wist deze niet te handhaven en een remise aanbod over en weer werd uiteindelijke toch aangenomen. Ook Gijsbert de Bock speelde op maandag 17 november en won van Willem Spaan. Jaap van Aalst en Anton Warmerdam tenslotte boekten winst op resp. Adri Albregtse en Bert Bergshoeff en zijn met een score van 1½ punt nog geenszins uitgeschakeld. Onderin groep B is niemand meer puntloos. Vier spelers hebben hier een halfje gescoord, 3x middels een bye. Voor verdere (schaaktechnische) gegevens verwijs ik naar uitslagen/standen/partijen op de website.

Met sponsor Albert Voges waren we vorig jaar al overeengekomen dat het toernooi voor 2015 ook rond is en daar zijn dan vanaf vrijdagavond de juiste data bijgekomen, die Henrie Siebelt van cafe-restaurant-bar “Zomerzorg” ons deed toekomen. Die data zijn:
De vrijdagen 6, 13, 20 en 27 november, 4 en 11 december en de zaterdagmiddag 19 december 2015.

Afbellen bij wedstrijdleider Cok Ippel: 06-22577267 (mobiel)


Partijanalyse Marcel Lek

Marcel Lek heeft zijn partij in ronde 1 gespeeld op 7 november tegen Jacob van Aalst geanalyseerd en deze analyse kan op YouTube bekeken worden:

Ronde 1: Marcel Lek - Jacob van Aalst


De tweede ronde
Hillegom, vrijdag 14 november 2014

In groep A had Peter Pijpers in zijn op maandag 10 november vooruit gespeelde partij tegen Kees Scherpenisse reeds laten zien in vorm te zijn middels een goede winstpartij. Maar ook clubgenoot Ad Reijneveld kwam tegen Mark Bloem goed uit de startblokken en stond op een gegeven moment zelfs drie pionnen voor. Consolideren is dan vaak de juiste beslissing maar deze avond niet bij Ad, hij ging op avontuur met de dame en gaf, geheel in overeenstemming met de St. Nicolaas-tijd , zijn dame voor een toren en dat was voor de ervaren Mark Bloem genoeg om de partij naar zich toe te trekken. Jan Vreeburg is aan een sterk toernooi bezig. In de eerste ronde winst op Frans Arp, nu knappe remise tegen Rudolf Kat.

Maar ook Rob Veenhuijsen en Rob Warmerdam (what’s in a name, Shakespeare zei het al) spelen puike partijen met ditmaal winst voor beiden tegen resp. Aad de Bruijn en Dennis Mienis. De borden 6 t/m 8 werden remise, waarbij het naspelen U zult leren dat Hennie waarschijnlijk iets heeft laten liggen, Gerard-Jan knap de h-pion gebruikte om het paard van zijn tegenstander vast te zetten, en Tjerk zijn debuut in de A groep goed begon. Aan bord 9 trof Loek Veenendaal het niet dat Jan Havenaar de opening iets beter kende dan zijn tegenstander. Aan bord 10 zagen we weer iets van de oude Frans Arp terug, vrolijk combinerend. Aan het laatste bord troffen we Niek v.d. Maat aan die Martin Zegstroo na een lange partij puntloos achterliet. Kijk voor de uitslagen/standen/partijen verder op deze website.

In groep B wist Jan de Jong al combinerend Gijsbert de Bock te overwinnen. Aan bord 2 overkwam Cok Ippel spelend tegen Serkan Milli, net als Ad Reijneveld in groep A het fatale moment van even niet goed doorrekenen. Een toren in de aanbieding op zet 23 betekende meteen het einde. Er hadden deze avond meer last van het zo maar weggeven van materiaal want ook voorzitter Jan Plomp aan bord 8 tegen Hans Heshusius gaf een toren en de partij weg.

Aan bord 3 speelde Marcel Verschoor als een ware veldheer, heersend over de belangrijke velden wat hem tegen Gert Rooijakkers tenslotte de partij opleverde. Martin van Zaanen speelde dan wel remise in de eerste ronde maar liet in de tweede ronde tegen Adri Albregtse zien wel degelijk nog tot de kanshebbers te horen. Peter Kaptein wist John Spaan te verschalken en Willem Spaan had tegen Anton Warmerdam waarschijnlijk zo veel gegeven dat een paar onnauwkeurigheden hem de vrijpionnen kostte en zo werd het toch nog remise. Kijk voor de uitslagen/standen/partijen verder op deze website.

Voor het geval U het even kwijt bent, afbellen bij wedstrijdleider Cok Ippel 06 - 22577267

De volgende ronde (derde) is op vrijdagavond 21 november 2014. Aanvang 20.00 in cafe-rest.-bar “Zomerzorg” aan de Meerlaan te Hillegom, toegang gratis.


De eerste ronde
Hillegom, vrijdag 7 november 2014

Met 25 spelers in de A groep en 22 in de B groep hebben we kwantitatief goed gescoord vergeleken met de laatste jaren. Vorig jaar 52 deelnemers dus hebben we volgend jaar weer iets om aan te werken. Maar ook kwalitatief mag het toernooi er zijn. In groep A treffen we een aantal nieuwelingen: Mark Bloem, Dennis Mienis, Geert Roelof v.d. Ploeg en enkele zeg maar “oude bekenden“ zoals Rob Veenhuijsen, Rob Warmerdam en Martin Dijkhuizen die na één of meerdere jaren onderbreking weer bij het toernooi terugkeerden. Helaas bereikte mij bij het vervaardigen van dit verslag het bericht dat Martin Dijkhuizen door onvoorziene omstandigheden het toernooi moet afzeggen, jammer.

In groep B hebben we de nieuwe spelers: Martin van Zaanen, Herman Lemkes, Marcel Verschoor, Serkan Milli, Bert Bergshoeff, Jan de Jong en John Spaan. De twee laatstgenoemden deden al eerder mee dus zijn voor ons niet nieuw. Al deze spelers, nieuw of “bijna nieuw” van harte welkom en wij wensen een ieder een goed, sportief, maar vooral leuk toernooi toe.

Even na achten werd het toernooi geopend door voorzitter Jan Plomp die na een kort openingswoord het woord gaf aan toernooicoördinator annex wedstrijdleider Cok Ippel, die nog maar eens ten overvloede de bekende regels uitlegde en tevens het startsein gaf voor de eerste van de zeven rondes tellende klus. Zeven rondes, waarvan de eerste drie ingedeeld worden op rating en de laatste vier op weerstandspunten. Het indelen op rating betekent ook dat de sterkere spelers elkaar in de eerste rondes bijna niet kunnen ontmoeten tenzij er veel remises vallen aan de top van de indeling. Dan zou je normaliter verwachten dat hoger gerate spelers wel zegevierend uit het strijdperk treden maar in groep A bleek dit allerminst het geval. Jan Havenaar, de titelverdediger en bovendien spelend met wit kreeg Kees Scherpenisse tegenover zich, die gekscherend weg, toen hij de indeling zag, opmerkte dat hij dan wel weer naar huis kon gaan. Kees (voor de niet bekenden) was in 2012 winnaar dus geen “makkie” voor Jan en dat mondde tenslotte uit in een overwinning voor Kees. Hoezo, meteen naar huis gaan?

Maar ook aan bord twee gebeurde iets dergelijks want Jan Vreeburg versloeg niemand minder dan Frans Arp. Aan bord 3 Peter Pijpers tegen Niek v.d. Maat woedde de gehele avond een ware veldslag die tot na twaalven duurde. Er moest na tijdcontrole zelfs gereconstrueerd worden alvorens de partij weer te hervatten. Er ontstond een eindspel van koning, toren en twee, verbonden pionnen (h+g) (Peter Pijpers), en koning en toren met een f-pion op de zevende rij (Niek v.d. Maat). Peter won tenslotte dit moeilijke eindspel, maar bekijk zelf op de site de partij, waar de computer zegt dat het eindspel remise is.

Ook de partij van Mark Bloem tegen Loek Veenendaal was het bekijken zeer de moeite waard, en het was pas even over twaalven dat Mark beslissend voordeel kreeg en de winst binnen haalde. Maar de meeste hoger gerate spelers behaalden winst, waarmee ik de remise spelers zeker niet tekort wil doen, in tegendeel zelfs. Buiten de geldprijzen is in groep A de Cok Ippel wisselbokaal de inzet. (Zie ook uitslagen/standen en partijen)

In groep B strijdt men om de Aalstech-wisseltrofee en uiteraard het “grote geld”. Ook hier aan bord 1 een grote verrassing want Piet Muller hield de op papier sterkste man in deze groep Martin van Zaanen knap op remise. Piet had een kwaliteit minder, enfin speelt U de partij maar na. In deze groep viel alleen aan bord 9 tussen Jim Meij en Peter Kaptein nog een remise te noteren en waren de uitslagen (bijna) allemaal volgens de verwachting.. Alleen aan bord 10 wist Marcel Lek met een lagere rating zijn hogere opponent Jaap van Aalst te verslaan. Van de Uil doen in deze groep 8 spelers mee en traditiegetrouw heb ik hen in de eerste ronde niet tegen elkaar in gedeeld, maar dat kan spoedig veranderen. (Zie ook uitslagen/ standen/partijen)

Voor de nieuwkomers, maar ook voor de reeds jarenlang meespelende kan het geen kwaad, hier nog even wat toernooigegevens, waarbij die vooral over afzeggen, bye aanvragen en publicatie van de indeling van belang zijn. De partijen worden ingebracht door Jan Havenaar en Ad Reijneveld en de heren stellen het erg op prijs als er aan duidelijkheid niets te wensen over blijft. De partijen staan, in samenwerking met onze webmaster Richard Nigten meestal zondagavond al op de site. De indeling verandert niet meer na dinsdagochtend 12.00 uur en staat waarschijnlijk woensdagmorgen op de site. Dit betekent dus dat in de rondes waar dit mogelijk is U een bye kunt aanvragen tot dinsdagmorgen 12.00 uur.
Mobiel Cok: 06-22577267.
Liefst niet op maandagavond, want dan is het de schaakavond van de Uil.

Die bye kunt U ook kenbaar maken op het gele formulier op het prikbord in de zaal. Van elke ronde maken wij een bulletin, al of niet voorzien van commentaar, en de liefhebbers kunnen, geheel gratis, een exemplaar meenemen. In de eerste vijf rondes kunt U eventueel twee bye’s opnemen. Echter niet meer in de laatste twee rondes, afwezigheid betekent dan in principe een 0. Bij een gedwongen bye probeer ik de betreffende speler van te voren op de hoogte te brengen zodat een vergeefse reis naar Hillegom voorkomen kan worden. Bij ziekte, hoe spijtig dat ook is, krijgt de tegenstander het volle punt.

Ik wens verder iedereen een heel goed toernooi toe.
Toernooi coördinator Cok Ippel