Peter Pijpers snelschaakkampioen van de Uil 2014

Traditiegetrouw wordt bij de Uil het snelschaakkampioenschap in de laatste week van het jaar gehouden en dan ook nog het liefst op de eigen clubavond (maandag). Met de medewerking van Henk en Jopie konden we terecht in het Bolwerk en vonden in Petra een uitstekende gastvrouw die deze avond de honneurs achter de bar waarnam. De tendens van de laatste jaren zette zich ook dit jaar voort, dat er steeds meer spelers overgaan op het Rapid-schaken in plaats van de snelle vijf-minuten partijen.

Er waren deze avond 22 snelschakers en 12 Rapid-spelers. De snelschakers werkten eerst volgens het Zwitserse systeem 9 ronden af waarna in groepen van (ditmaal 7) de eindstrijd begon.
De Rapid-spelers werkten in twee willekeurige groepen van 6, vijf partijen van 20 min. p.p af.

We buigen ons eerst over het snelschaak-traject. Daarbij zagen we al spoedig dat de “vaste kern“ ook dit jaar weer de toon aangaf. Titelverdediger Ad Reijneveld, Peter Pijpers, Jan Havenaar, Fred van Randen, jeugdtalent Mark van der Ploeg en van de Zwarte Pion werden de coryfeeën Guus van Dijk en Joost van Hal ingevlogen. Het werd een spannende strijd waarbij Peter Pijpers slechts in de eerste partij tegen Mark van der Ploeg een remise toestond maar daarna als een diesel doordenderde en pas met 8½ uit 9 stoom afblies.

Mark van der Ploeg werd met 2 volle punten achterstand tweede , terwijl Nico van der Plas, Ad Reijneveld en Guus van Dijk met 6 punten gedeeld derde werden. Nico gaf er echter de voorkeur aan om de “zeer verdiende“ slotronde aan zich voorbij te laten gaan. Jan Havenaar en Fred van Randen hadden met 5½ uit 9 ook reeds de finalegroep 1 afgedwongen maar door het afhaken van Nico kreeg Joost van Hal dankzij een beter SB dan Jan van den Bergh (het WP was nl. gelijk) de kans zich alsnog te plaatsen in genoemde finalegroep.

Jan werd dus kopman in de tweede groep gevolgd door Dick Roosa, Richard Copier, Rob Warmerdam Gerie Opgenhaffen Cok Ippel en Jan de Jong. Voorwaar geen miselijke groep.
In de laatste groep Peter van Bakel, Richard Nigten, Gerard-Jan van Wageningen, die na een zeer sterk begin in een vlucht naar beneden geraakte met groep 3 als eindpunt. Martin Zegstroo, Aad Vledder, Jan Plomp en ons oud-lid Cas Grannetia sloten deze groep.

Zo rond de klok van tien uur werden in de groepen 1 t/m 3 de digitale klokken gestart voor de finale.
Maar liefst zes partijen moesten er voor het middernachtelijk uur afgewerkt worden en dat er menig drankje door de dorstige kelen ging, af en toe aangevuld met een overheerlijke olie- of krentenbol, zal de lezer duidelijk zijn. In groep 1 ging na zijn voortvarende start in de voorrondes, Peter Pijpers opnieuw goed van start. Hij versloeg Mark v.d. Ploeg, degene die hem in de voorronde het enige halfje afhandig maakte, verloor daarna van Guus van Dijk, die zich met twee verliespartijen tegen nota bene clubgenoten van de Zwarte Pion, zeer goed herstelde. Guus trof het echter niet dat dit Peter’s enige verlies werd en dus bleef Guus een vol punt achter bij Peter.
Peter Pijpers dus snelschaakkampioen, Proficiat.

Van de 24 namen op de wisselbeker komt inmiddels Peter’s naam negen (9) keer voor. Een waar schaakfenomeen dus. Guus veroverde met 4 uit 6 dus de tweede plaats maar zag daar Jan Havenaar met eveneens 4 uit 6 langszij komen. De titelhouder van vorig jaar Ad Reijneveld stelde enigszins teleur door met 2½ als vijfde te eindigen. Mark van der Ploeg, in de voorronden uitstekend eindigend met 6½ uit 9 op een (ongedeeld) tweede plaats werd , moegestreden in de finale-groep met 1 punt zevende.

Groep 2 was deze avond voor Dick Roosa. Er stond deze avond geen maat op hem en met 6 uit 6 werd hij onbedreigd eerste. Richard Copier kon hem nog een beetje bijhouden maar had wel twee volle punten minder. Cok Ippel en Gerie Opgenhaffen deelden broederlijk de derde plaats met 3 punten uit 6.

In groep 3 schudde Gerard-Jan van Wageningen alle frustraties uit de voorronden van zich af en toonde aan dat zijn succes in het Voges Open niet zo maar iets is. Onbedreigd met 5½ uit 6 werd hij eerste. Dat halfje werd in de slotronde behaald (overeengekomen ?) tegen Cas Grannetia en daarmee was de winst een beklonken feit. Tweede werd in deze groep Martin Zegstroo die slechts van Gerard-Jan verloor. Jan Plomp werd ongedeeld derde met 3 uit 6 (50%).

Zie ook de tabellen met de uitslagen van de voorrondes en van de finalegroepen.

En dan de Rapid-spelers. 12 spelers die liever 20 min. p.p. spelen dan 5 min. p.p. Een teken aan de wand dat de schaaksport in zijn algemeen wat “grijzer” wordt? Enfin, laten we dit onderwerp maar eens op een instuif-avond onder het genot van een stevige borrel, en een hapje ter hand nemen. De twee Rapid-groepen (elk zes spelers) A en B genoemd, waren totaal willekeurig samengesteld, werd mij verteld. De namen kunt U terugvinden in de hierna volgende tabellen.

André Beijk begon goed door de eerste twee ronden, waaronder ook die tegen Henk Kramer, winnend af te sluiten. Pas in de derde ronde vond hij zijn Waterloo in Ron van der Linden maar daarna was het weer crescendo en sloot hij het geheel af met 4 winst-partijen uit 5. Henk Kramer zou hem nog in kunnen halen ware het niet dat ook hij strandde op Ron v.d.Linden met remise. Henk goed dus voor de tweede plaats met 3½ uit 5. Piet Muller en Ron v.d.Linden scoorden 3 uit 5.

In groep B was Rob Brouwer oppermachtig. Hij stond slechts een remise af aan Peter Kaptein in de tweede ronde maar dat was het dan ook wel. Met 4½ uit 5 werd hij onbedreigd eerste. Gerard Draaisma kwam met 3 uit 5 nog een beetje in zijn buurt en werd tweede. Coen de Kooker komt er steeds beter in en werd in dit sterke veld met 2½ uit 5 ongedeeld derde.

Zie ook de tabellen met de uitslagen van het Rapid toernooi.

Het was rond het middernachtelijk uur dat voorzitter Jan Plomp een ieder bedankte voor zijn deelname, Dick voor de wedstrijdleiding en in het bijzonder Petra voor haar inzet deze avond achter de bar. En uiteraard ook Henk en Jopie voor het ter beschikking hebben van het Bolwerk deze avond maar vooral de goede zorgen het gehele jaar door voor schaakclub De Uil . In rap tempo mochten alle deelnemers hierna uit de weer rijk gevulde prijzentafel kiezen..

Laat de tabellen/standen op U inwerken en dan wens ik U een voorspoedig en gezond 2015 toe.

Cok Ippel (emeritus) (geheel in de kerkelijke stijl)