Rapid-schaakkampioenschap v.d. Bollenstreek 2019

Oegstgeest 1, De Zwarte Pion 2 en De Vrijpionnen 1 winnaars van de Rapid-wedstrijden voor Bollenstreekteams 2019

Ja vrienden je staat er niet zo gauw bij stil maar “time flies“ want het was al weer de 33e keer dat de Bollenstreek-clubs op het schaakbord de degens met elkaar kruisten. Dit keer waren we te gast bij Schaakclub Sassenheim in het Sociaal Cultureel Centrum ’t Onderdak aan de JP Gouverneurlaan, al waar op dinsdag 23 april de schermutselingen plaats vonden. Helaas moesten we dit jaar afscheid nemen van De Toren uit Valkenburg (ZH). Ze waren vorig jaar na een barrage met De Uil 3 gepromoveerd, maar gebrek aan leden deed hen besluiten zich aan het begin van het seizoen 2018/2019 op te heffen. Ook bij andere clubs werkt een teruglopend ledental door en wij zagen dit de laatste jaren al gebeuren. We konden de gebruikelijke 4 poules (4 teams van 6) elk jaar weer met moeite opvullen met o.a. de Uil 4 en 5 en soms een All Stars-team. Maar dit jaar hebben we tenslotte de knoop doorgehakt en er 3 poules van 4 teams van gemaakt. Dan maar wat minder Uil-teams hoe rot ik het ook vond voor de spelers van de Uil waar ik zelden tevergeefs een beroep op deed. Enfin het zij zo, we moeten er mee leren leven. Een dooddoener maar toch. Een teken aan wand.

Dus 3 poules wat wil zeggen 12 teams ofwel 72 spelers want er was dit jaar geen enkele vrouwelijke speler bij.

Ik speelde zelf niet mee dus kon het gehele toernooi prachtig van achter de tafel(s) gadeslaan. Het heeft bij mij wel de indruk achtergelaten dat het toernooi nog steeds op prijs gesteld wordt en dan moeten we de kleine pijntjes die daar bij horen maar voor lief nemen. Dus we gaan op de ingeslagen weg voort met hier en daar wat kleine aanpassingen (bijv het speeltempo waar die 8 sec. increment best wel veranderd kan worden in 5 sec. Het is niet veel maar je kunt je daardoor net iets gemakkelijker houden aan het schema van 1 uur speeltijd per ronde. Op tijd beginnen en op tijd klaar.

Ook de regel dat een team de gehele avond in dezelfde opstelling moet opereren is niet meer gebruikelijk, we hanteren vaak genoeg “fake “opstellingen bij de externe competities, dus waarom hier niet.

Even nog een kleine uitleg over de poule-indelingen die voor sommigen niet helemaal duidelijk overkwam. In poule A hoorde De Vennep 1 te spelen i.p.v. het gedegradeerde De Uil 2.

De Vennep kon echter met pijn en moeite een team op de been brengen gelijkwaardig aan De Vennep 2 vorig jaar. Overleg met de meest betrokken clubs hoe te reageren. Er werd besloten om in poule C alleen de Vennep 2 te laten spelen en dat er geen De Vennep 1 zou zijn dit jaar. Hoe dat volgend jaar gaat, zien we dan wel weer. Maar wie zou dan de plaats innemen van het niet spelende De Vennep 1. Gepolst werd Dan. Noteboom 1 maar die zagen er van af dus bleef er niet veel anders over dan het gedegradeerde De Uil 2 weer terug te halen. Gezien de resultaten van dit team had ik misschien anders moeten besluiten, maar je weet het… achteraf, en die koe !!

In poule B hadden we het euvel dat De Toren wegviel en daar er vorig jaar een barrage nodig was met de Uil 3 kwam de opengevallen plaats automatisch toe aan De Uil 3, en net als bij de Uil 2 ook hier achteraf misschien niet zo’n goede keuze..

Door de minitieuze voorbereidingen konden we na een zeer kort openingswoord wel klokslag acht uur beginnen.

Poule A

In poule A speelden bekerhouder Oegstgeest 1, De Zwarte Pion 1 uit Lisse en De Uil 1 en 2 uit Hillegom. Het weer teruggehaalde de Uil 2 speelde in de eerste ronde tegen de Uil 1 en hoewel ze in de externe NHSB competitie kampioen van de 2e klasse zijn geworden kwamen ze er nu tegen grote broer (of zus) niet aan te pas. Het werd maar liefst 6-0 voor de Uil 1. Maar ook de Zwarte Pion 1 kreeg in die eerste ronde tegen Oegstgeest 1 weinig kans, met maar liefst 1-5 trok laatstgenoemde de winst naar zich toe. In de 2e ronde liep de Uil 2 opnieuw forse schade op, opnieuw 0-6 tegen Oegstgeest.

De Uil 1 tegen de Zwarte Pion 1 werd een zwaar bevochten gelijkspel 3-3. De derde ronde leek, gezien de vorige rondes, een formaliteit, immers een gelijkspel was al genoeg voor Oegstgeest tegen de Uil 1. Maar Oegstgeest ging er eens goed voor zitten en de uitslag ½ – 5½ in het voordeel van de laatste liet aan duidelijkheid niets te wensen over. Met maar liefst de maximale score van 6 matchpunten en 16½ bordpunt (van de te behalen 18) waren zij onbetwist de kampioen, De naam Oegstgeest staat nu 4x op de Eetcafe Zomerzorg wisseltrofee. De regel 3x achter elkaar winnen is nl. vorig jaar in overleg veranderd in 5x achtereen winnen is definitief.

De Uil 2 fungeerde in de derde ronde tegen De Zwarte Pion 1 opnieuw als het kop van jut. ½ – 5½ in het voordeel van de Zw.P. was het resultaat. Hierdoor eindigden zowel De Uil 1 als De Zwarte Pion 1 qua match- en bordpunten volkomen gelijk. 3 matchp. en 9½ bordpunt voor en 8½ tegen.

Het team van De Uil 1 bestond uit de spelers Ad Reijneveld, Jan Havenaar, Jan Vreeburg, Dick Roosa, Jan de Jong en Hennie van Eeuwijk.
Het team van De Uil 2 bestond uit de spelers Martin Zegstroo, Jan v.d. Bergh, Jan Vos, Nico v.d. Plas, Nico van Ruiten en Martin van Eeuwijk.

Poule A (Eetcafé Zomerzorg – wisseltrofee)
1.
Oegstgeest 1 3-6 (16½-1½) Kampioen
2. De Uil 1 (Hillegom) 3-3 (9½-8½)
3. De Zwarte Pion 1 (Lisse) 3-3 (9½-8½)  
4. De Uil 2 3-0 (½-17½) Degradeert

Oegstgeest 1 behaalde voor de vierde achtereenvolgende keer de "Eetcafé Zomerzorg" wisseltrofee.

In deze poule behaalden maar liefst vier spelers van Oegstgeest de maximale score (3 uit 3). Dat waren Fred Slingerland, Joop Piket, Duleen van Gunsteren en Gideon v.d. Bent terwijl Gert-Michiel de Niet ook van Oegstgeest 2½ liet noteren. Van de Uil 1 kwamen alleen Dick Roosa Jan de Jong en Jan Vreeburg tot een score van 2 punten.

Poule B

In de B-poule kwamen de teams Daniel Noteboom 1 uit Noordwijk, Sassenheim 1 De Zwarte Pion 2 uit Lisse en De Uil 3 in het strijdperk. De Uil 3 nam de opengevallen plaats van het gepromoveerde, maar niet meer bestaande De Toren uit Valkenburg in. De Zwarte Pion 2 wees in de eerste ronde kampioenskandidaat Dan.Noteboom 1 met 3½-2½ terug terwijl Sassenheim 1 met 4½ – 1½ De Uil 3 de baas was. In de tweede ronde sloeg De Zwarte Pion 2 opnieuw genadeloos toe. De Uil 3 werd met 4-2 het bos ingestuurd terwijl Dan. Noteboom nu met een score van 3½-2½ wel aan de goede kant bleef. De laatste ronde scoorde Dan.Noteboom tegen De Uil 3 het maximum 6-0 en was het voor de Noordwijkers te hopen dat Sassenheim 1 De Zwarte Pionnen 2 het beentje konden lichten. Helaas, Helaas, met een bekeken 3-3 werd het kampioenschap voor De Zwarte Pion 2 en tevens promotie naar groep A volgend jaar veilig gesteld. Gezien de uitslagen van de laatste jaren in poule A is een welgemeend “sterkte volgend jaar “ zeer wel op zijn plaats.

Het team van De Uil 3 bestond uit de spelers: Aad Vledder, Piet Muller, Jan Plomp, Ron v.d. Linden, Peter Kaptein en Kees Jongsma.

Poule B (de 2e Anton van Pijpen – wisseltrofee)
1.
De Zwarte Pion 2 (lisse) 3-5 (10½-7½) Kampioen, promoveert
2. Dan.Noteboom 1 (Noordwijk) 3-4 (11½-6½)
3. Sassenheim 1 3-3 (10-8)  
4. De Uil 3 (Hillegom) 3-0 (3½-14½) Degradeert

In deze poule behaalden Guus van Dijk en Tjerk Albregtse van de Zwarte Pion 2 en Roel Alferink van Sassenheim de maximale score (3 uit 3) Van de kampioen De Zwarte Pion 2 behaalde Hans v.d. Pol de score van 2½ en dat deed ook Ben Rotteveel van Sassenheim 1.

Poule C

In poule C leken op het eerste gezicht de krachtsverhoudingen elkaar niet veel te ontlopen. De eerste ronde deed met winst (5½-½ ) van De Vennep 2 op Sassenheim 2 en een gelijkspel van Dan.Noteboom 2 tegen De Vrijpionnen 1 (3-3) nog geen alarmbellen afgaan. Maar toen in de tweede ronde De Vennep 2 nu tegen Dan.Noteboom 2 met 4-2 opnieuw toesloeg en De Vrijpionnen 1 tegen Sassenheim 2 een winnende score bereikte van 4-2 en daarmee qua bordpunten achterliepen bij De Vennep 2 leek het regelrecht de kant op de gaan van de Vennepers. Het was dan ook ietwat misplaatst dat ik bij het oplezen van de standen voordat de derde ronde begon, verzuchtte, dat ik qua plaatsing misschien wel de fout gemaakt had door De Vennep 2 te laag in te schatten. Het werd een bloedstollende laatste wedstrijd tussen De Vrijpionnen 1 en De Vennep 2. De Vennep 2 had aan een gelijkspel genoeg maar De Vrijpionnen wenste zich daar niet bij neer te leggen en ging er vol tegen aan. De Vrijpionnen versloegen hun concurrenten met 4-2 en namen trots de beker in ontvangst. Hoewel De Vennep 2 een matchpunt minder scoorde dan De Vrijpionnen 1 had men wel hetzelfde aantal bordpunten 11½- 6½. De andere wedstrijd in deze poule tussen Dan.Noteboom 2 en Sassenheim 2 werd een prooi voor eerstgenoemde 3½ – 2½.

In deze poule speelden geen Uil team.

Poule C (VVV Lisse – wisseltrofee)
1.
De Vrijpionnen 1 (Voorhout) 3-5 (11½-6½) Kampioen
2. De Vennep 2 (Nieuw-Vennep) 3-4 (11½-6½)
3. Dan.Noteboom 2 (Noordwijk) 3-3 (8½-9½)  
4. Sassenheim 2 3-0 (4½-13½)  

In deze poule behaalden Wim Haasnoot en Chris Louton van de Vrijpionnen, Martin van Zaanen en Ben Mulder van De Vennep 2 en Jan van Schie van Dan.Noteboom 2 de maximale score (3 uit 3).

U zult het met me eens zijn dat dit voor de schaaksport in de Bollenstreek een geweldige avond was. Vriendschapsbanden werden weer aangehaald en hoewel in afgeslankte vorm, hopen we dit nog vele jaren te mogen voortzetten. In zijn slotwoord bedankte coördinator Cok Ippel de organiserende vereniging Sassenheim en de dame achter de bar Linda voor haar geweldige inzet deze avond. In versneld tempo werden de bekers uitgereikt en diverse foto’s (privacy-bestendig) gemaakt. In no-time zorgden vele bereidwillige handen er voor dat het schaakmateriaal weer in de daarvoor bestemde kasten of in de auto’s op de terugweg naar Hillegom kwamen.

Waar de wedstrijden volgend jaar gehouden worden is nog niet duidelijk, Dan.Noteboom bij monde van Arjan Plug zou uitzoeken of Noordwijk tot de mogelijkheden behoorde.

Dit jaar dus geen Uil-suksessen maar dat maakt het schaakplezier er niet minder om --- toch ??.

Algemeen wedstrijd-coordinator Cok Ippel