Snelschaakkampioenschap De Uil 2019

Peter Pijpers na spannende slotfase toch weer snelschaakkampioen van de Uil.

Claudia, de bekerwinnares van vorig jaar, was dit jaar helaas verhinderd en gezien de vele coryfeeën die deze avond acte de présence gaven, beloofde het een spannende aangelegenheid te worden en we kwamen niet bedrogen uit. Voorafgaand aan een slopende snelschaakavond kregen we eerst zoals dat in sporttermen heet “een warming up“. In de vorm van een eigen (naar mijn mening) geslaagde loterij en een huldiging van diverse jubilarissen (2 x 50 jaar lidmaatschap en 2 x 40 jaar.)
Het wordt bij de Uil grijzer en grijzer. Maar daarover misschien later meer.

Redelijk op tijd konden we aan de voorrondes van het snelschaken beginnen zodat er tot negen rondes besloten werd. 23 spelers hadden het snelschaken gekozen (vijf minuten p.p.p.p). 4 mannen speelden een dubbelrondige Rapid-competitie ( tijd per partij zal rond de 15 a 20 minuten p.p gelegen hebben. En 7 schakers hadden voor het nieuwe ( voor ons althans) fenomeen gekozen, het “Random-Chess” Ik leg U bij de behandeling van de tabel wel uit hoe het ongeveer werkt.

Snelschaken

Maar eerst het snelschaken. Het zal U niet verwonderen dat grote kanonnen als Ad Reijneveld, Jan Havenaar, Mark v.d. Ploeg aangevuld met Stefan Lehmann, overgevlogen vanuit Duitsland (U ziet kosten noch moeite waren gespaard), Peter Pijpers (“Pijpnaldo” wie kent hem niet, om maar eens een variatie op het sinterklaasliedje te brengen) en Joost van Hal van de Zwarte Pion uit Lisse.

Na zo’n 4 rondes kwam er al enige tekening in het veld. Stefan en Mark hadden de leiding nadat zij in ronde 4 resp. Joost en Ad hadden verslagen. 3½ uit 4. In diezelfde ronde versloeg Peter Pijpers Jan Havenaar waardoor hij op geringe afstand van de koplopers bleef, loerend om toe te slaan.

Het was overigens maar goed dat we ruim in onze tijd zaten want het “zwitserse“ programma vertoonde meerdere keren een indeling die in strijd was met de regels. Een oneven aantal spelers (en dat hadden we met 23) geeft per ronde een gedwongen bye (is een vol punt). Maar…. dat mag een speler maar een keer overkomen en het gebeuerde maandag de 30e diverse keren dat een speler voor de tweede keer “uitverkoren” was. Wat natuurlijk weer rechtgezet moest worden tenkoste van tijdverlies. Enfin Dick is er toch in geslaagd, soms met kunst en vliegwerk, het programma op het juiste pad te krijgen waarvoor hulde.

In de laatste voorrondes wist Stefan Lehman zijn score langzaam maar zeker uit te bouwen tot 7½ wat een voorsprong van maar liefst 1½ puint betekende op een vijftal achtervolgens (Mark, Peter, Jan, Ad en Joost) Marcel Bolhuis en Fred van Randen waren de “gelukkigen: die met 5½ punten boven de door de computer getrokken kampioensgroep-streep bleven. Dick was minder gelukkig en bleef er, ook met een score van 5½, net onder en belandde in de 2e groep. Ook Theo Bakker, Jan de Jong, Cok Ippel, Gerard-Jan van Wageningen en Hennie van Eeeuwijk zaten in groep 2. Richard Copier werd zonder voorrondes ook in groep 2 geplaatst, de Uil is best wel een aardige vereniging toch?! Van de resterende spelers hadden er enkelen te kennen gegeven vanwege het inmiddels vergevorderde tijdstip geen groeps-wedstrijden meer te spelen zodat groep 3 slechts een zestal spelers bevatte.
(tabel voorronden »)

Kennelijk hadden de voorrondes toch iets te veel van Stefan gevergd want hij begon met 2 verliespartijen terwijl zijn concurrenten het beter deden. Peter scoorde 2, Mark 1½, Ad 1 maar… ook Fred begon goed met 2 uit 2. In ronde 3 wist Stefan iets van zijn geschonden blazoen op te poetsen door Peter te verslaan terwijl Mark en Ad wonnen waardoor de slimme Mark alleen aan de leiding ging met 2½. Ronde 4 bracht Mark tegenover Peter, remise, waardoor Ad die won samen met Mark de kop bezette. Stefan won opnieuw maar Fred zakte met twee nederlagen achter elkaar weg.

Ronde 5 bracht winst voor Peter, Mark en Ad terwijl Stefan met verlies in feite definitief afhaakte.
In ronde 6, het was inmiddels tegen het middernachtelijk uur, sloeg Peter weer genadeloos toe winst op Jan, terwijl Mark en Ad tegen elkaar remise speelden.
Met het ingaan van de laatste beslissende ronde, 3 spelers op kop met 4½ punt. Mark, Peter en Ad. Kon het spannender?

Peter sloeg weer genadeloos toe in zijn partij tegen Ad en daar Mark niet verder kwam dan remise tegen Joost was de titel opnieuw voor de sluwe Peter, snelschaakkampioen 2019 PROFICIAT..

In groep 2 werd Theo Bakker ongeslagen 1e, met 5 punten. Slechts twee remises moest hij afstaan.
Hij werd op de voet gevolgd door Dick Roosa (die zo onfortuinlijk net naast de kopgroep belandde) met 4 punten. Derde werd Hennie van Eeuwijk met 3½. De aandachtige lezer(es) ziet dat het namen zijn die sowieso in de kopgroep niet misstaan hadden.

Groep 3 werd een prooi van Jan van den Bergh met 5 uit 5. Tweede werd Kees Jongsma, hij moest alleen aan Jan het volle punt laten. Derde met 3 uit 5 werd Rob Warmerdam.

Laat de tabellen voor alle groepen in alle rust op U inwerken.

Rapid

De Rapid-spelers werkten in 1 groep met slechts 4 spelers een dubbele ronde af.
Zij speelden een tempo van (vermoed ik) 15 of 20 min. p.p.p.p)
Henk Kramer werd met 6 uit 6 eerste. Klasse verloochend zich niet Op afstand werd Anton Warmerdam met 3½ tweede, Ron van der Linden met 1½ derde en Coen de Kooker ervoer dat een lange tijd niet geschaakt hebbende toch van grote betekenis is.
(tabel rapid »)

Random-Chess.

Bij Random Chess worden de schaakstukken door de computer op een andere wijze neergezet dan in een gewone partij. Behalve de pionnen dan. Er zijn bepaalde regels voor rocheren als de koning niet op zijn eigen plaats staat maar die weet ik zelf niet en voor ik het verkeerd uitleg kunnen we beter naar de uitslagen gaan. Bij Random Chess blijkt dat spelers die zo snel mogelijk een normaal ogende stelling kunnen bereiken, zwaar in het voordeel zijn. Getuige de einduitslag, waarbij de “routiniers” Nico v.d. Plas en Martin Zegstroo met overmacht de topplaatsen voor zich opeisten. Nico 1e en Martin, die alleen van Nico verloor, 2e. Piet Muller en Jan Plomp werden met 3 uit 5 op ruime afstand gedeeld 3/4e.

Ook hier zegt de tabel niet alles, maar wel veel. Laat ook die rustig op U inwerken.

Ruim na twaalven was het voorzitter Jan Plomp die een ieder bedankte voor deelname, Dick voor zijn wedstrijdleiding, Hannie voor het laven van de dorstige schakerskelen, waar zo nu en dan ook een hele of halve oliebol in verdween. Na de huldiging was er voor iedereen nog een prijsje te kiezen uit de rijk gevulde prijzentafel.

Een voorspoedig maar vooral gezond 2020.

Cok Ippel