Thomas Beerdsen (IM) winnaar van het 33e Voges Open Rapidschaaktoernooi 2019

De concurrentie van gelijkwaardige (Rapid) toernooien in Nederland was niet erg groot maar toch kwamen de aanmeldingen maar moeizaam op gang. Aan het begin van de week flitste de gedachte zelfs even door ons hoofd, “moet de A groep nog wel doorgaan”. Maar gelukkig kwamen de aanmeldingen, alsof men gedachten kon lezen, toen met de regelmaat van de klok binnen. Zelfs op de speeldag zelf waren er nog aanmeldingen. De opzet was ook dit jaar dezelfde als vorige jaren : een A-groep van zeg maar spelers boven de 1900 die om geldprijzen streden en daaronder achtkampen waar de bovenste drie van iedere groep prijzen in natura uit konden zoeken.

De A groep bestond uit 22 spelers(sters): 20 mannen en 2 vrouwen. Van deze 22 hadden er 9 een titel, varierend van GM (1x) tot IM (5x), FM (2x) en WFM (1x). Van heinde en verre was men naar Hillegom gekomen om de strijd in 7 rondes op de 64 velden te beslissen. Door wat heen en weer te schuiven creerden we precies 40 spelers die in 5 achtkampen ook 7 rondes afwerkten.

Een totale bezetting van 62, iets minder dan vorig jaar maar het enthousiasme was er niet minder om. Na een kort openingswoord van voorzitter Jan Plomp en een kleine uitleg van wedstrijdleider/arbiter Peter Kaptein (geassisteerd door Cok Ippel en Jan Havenaar) over de toernooi-regels kon het toernooi een aanvang nemen.

Groep A

De eerste 3 rondes gingen op rating met als voordeel dat de top elkaar niet meteen tegenkomt. Normaliter zou je dan verwachten dat de “hogere“ rating van de “lagere“ wint. Bij bijna alle borden gebeurde dit ook, alleen aan het laatste bord bewees Ilja Tardijn tegen onze Ad Reijneveld dat uitzonderingen de regel bevestigen Ilja won. In ronde twee kwam meteen al een verrassing van de bovenste plank. Miguoel Admiraal, al jaren bij de prijswinnaars van ons toernooi te vinden, verloor van Nico Zwirs. Ilias v.d. Lenden verloor van Thomas Beerdsen, Dgebuadze Bosboom, Hing Ting Lai boekten winst en de beide dames Anna-Maja Kazarian en Caroline Slingerland brachten hun stand weer in evenwicht 1 uit 2.

Ronde 3, opnieuw een klapper: Thomas Beerdsen versloeg met zwart Manuel Bosboom, voorwaar toch een matador op Rapid gebied. Maar ook Hing Ting Lai wist met winst op Ilja Tardijn zijn ongeslagen status te handhaven. Samen met Thomas Beerdsen vormden zij met 3 uit 3 de kopgroep. Maar Degebuadze en Zwirs volgden met 2½ op schootsafstand. In deze ronde troffen Anna-Maja en Caroline elkaar. Het werd na spannende strijd remise.

In ronde 4 wist Hing Ting Lai zijn faam waar te maken en moest Thomas Beerdsen er aan geloven. Hing Ting dus alleen aan de leiding. Dgebuadze plaatste zich door winst op Ilja Tardijn alleen op de 2e plaats met 3½ pnt. Een groepje van 4 spelers, Beerdsen, Zwirs, Bosboom en Admiraal hadden inmiddels een vol punt achterstand op Hing Ting Lai. Van de Uil spelers presteerde Ad Reijneveld met 2 uit 4 nog het beste. In ronde 5 was het opnieuw Hing Ting die nu concurrent Dgebuadze versloeg, dus 5 uit 5!! Beerdsen en Bosboom versloegen resp. Admiraal en Zwirs en kwamen zo op de gedeelde 2e plaats terecht met 4 uit 5. Dgebuadze alleen op plaats 4 met 3½ en dan 7 stuks op de gedeeld 5e plaats waaronder de beide dames Anna-Maja en Caroline met 3 uit 5.

In de 6e ronde gebeurde het dan toch Manuel Bosboom speelde weer eens als van ouds en versloeg de koploper Hing Ting Lai. Beerdsen bracht Dgebuadze een gevoelige nederlaag toe zodat Bosboom, Hing Ting Lai en Beerdsen. gezamenlijk met 5 uit 6 de laatste ronde ingingen. Onder die drie koplopers troffen we met 4 uit 6 Zwirs, Admiraal, Anna-Maja en jawel Ad Reijneveld.

De zevende (laatste) ronde moest dus de beslissing brengen. Manuel Bosboom kreeg met zwart Miguoel Admiraal tegenover zich die op de valreep nog voor een huzarenstukje zorgde, hij versloeg Manuel en daar Thomas Beerdsen Anna-Maja versloeg en Hing Ting niet verder kwam dan remise tegen Nico Zwirs was het toch nog verrassend dat Thomas Beerdsen alleen de titel veroverde met 6 uit 7. Hing Ting Lai met 5½ ongedeeld 2e Bosboom en Admiraal gedeeld 3e met 5 pnt. Terwijl Nico Zwirs en Alexandre Dgebuadze de gedeeld 5e prijs voor zich opeisten met 4½ punt. Ilias v.d. Lende, Colin Stolwijk, Anna-Maja Kazarian en onze eigen Ad Reijneveld vielen met 4 punten net buiten de prijzen.

Achtkampen

 

Vorig jaar moest we een groep van 13 formeren omdat we 3 spelers tekort of anders geformuleerd 5 spelers te veel hadden voor alleen maar achtkampen. Dit jaar ging het wat eenvoudiger. We hadden er 42 inclusief de reserve. Bovenin was Joop Bakker bereid om in de A groep te spelen, onderin viel met goedvinden de reserve af en zie daar 40 spelers, precies 5 achtkampen.

De groepen uitgebreid voor het voetlicht halen doen we niet, U kunt de tabellen in al hun glorie op de site bewonderen. De groepen zijn ingedeeld op aflopende rating dus ligt de speelsterkte niet al te ver uit elkaar. Vandaar ook dat in de eerste twee groepen het SB er aan te pas moest komen om bij gelijk eindigen de prijswinnaars te bepalen.

Groep 1

Hier gingen Kees Scherpenisse en Jimmy Geboers de eerste twee ronden gelijk op, beiden winst. In ronde 3 nam Jimmy met winst en Kees remise een halfje voorsprong. Dat werd weer teniet gedaan doordat Jimmy in ronde 4 verloor van Kees. Kees boekte hierna nog 3 “bekeken“ remises en Jimmy won er twee en verloor er ook een. Uitslag beiden 5 uit 7. Het betere SB bracht Kees de eerste plaats. Met slechts een halfje achterstand op genoemde twee won Dick Roosa de derde prijs.

Groep 2

Een loei spannende groep. Het ging vanaf de vijfde ronde om de spelers Gerie Opgenhaffen, Richard Copier, Ron Greven en Fred v. Randen. Zij scoorden tot en met die ronde resp. 2½, 3, 2½, en 3 punten. In ronde 6 wonnen ze alle vier zodat met het ingaan van de laatste ronde dezelfde verhoudingen gehandhaafd bleven. Van genoemde vier speelden Fred en Gerie tegen elkaar en Richard tegen Paul Oudshoorn en Ron tegen Keimpe Knijft. Richard won, Ron speelde remise en Fred won van Gerie die hierdoor net buiten de eerste drie viel. Alle drie ( Richard, Ron en Fred dus 4½ punt en gaf SB als uitkomst Richard 1e, Ron 2e en Fred 3e.

Groep 3

Met deze groep ben ik snel klaar. Hier stak met kop en schouders Varun Goel (uit India maar werkend in Nederland) boven de rest uit. 7 uit 7 Proficiat. Goede tweede werd hier Gerard-Jan van Wageningen van de Uil met 5 punten. Marcel Verschoor werd derde met 4 punten De spelers Piet Muller en Jan v.d. Bergh van de Uil behaalden resp. 3½ en 3 pnt.

Groep 4

Ook hier weer een groep waaraan geen SB te pas hoefde te komen. Hier won Klaas Been met 5½ de eerste prijs. Hij verloor slechts in de eerste ronde van Renzo Hogenboom maar stond daarna slechts aan John Dessens een halfje af. Wibo van Scheppingen verloor een keer maar speelde twee keer remise, een keer meer dan Klaas, hij won de rest. Renzo Hogenboom werd met 4 punten derde. Hij verloor een keer, maar speelde 4 keer remise en won de rest.

Groep 5

Jelle Bottema werd hier ongeslagen eerste met 5½ punt ( 4x winst en 3x remise). Voor de tweede/derde plaats was wel weer het SB systeem nodig. Bert Bergshoeff en Peter de Vries eindigden met 4½ punt gelijk. Peter won er 3, speelde er 3 remise en verloor er een. Bert won er 4, speelde 1x remise en verloor er 2. Op SB werd Peter 2e en Bert 3e. Jan Plomp van de Uil werd in deze groep samen met Peter Sonneveldt en Jim Meij gedeeld 4e met 3½ punt , maar viel net buiten de prijzen.

Zie voor gedetailleerde uitslagen en standen de tabellen van groep A en de Achtkampers.

In zijn slotwoord bedankte voorzitter Jan Plomp, de sponsor Voges, en de dames Hannie en Lyda achter de bar, voor de goede zorgen. Voor de dames was er een fraaie ruiker bloemen.

Ook de wedstrijdleiding Peter Kaptein en Cok Ippel, de man achter de computer Jan Havenaar, die tevens de foto’s maakte, kregen een pluim. Maar ook de helpers van “het eerste uur“ die de zaal vrijdagavond al en zaterdagmorgen op tijd speelklaar maakten werden nog eens in het zonnetje gezet. Hierna werden eerst de geldprijzen van groep A uitgereikt en kon daarna in sneltreinvaart door drie spelers per groep van de achtkampen gekozen worden uit de talrijke prijzen in natura.

Moe gestreden maar naar ik hoop tevreden kon men huiswaarts keren.

Toernooi-coordinator Cok Ippel