47e Schaak 4-kamptoernooi van De Uil 2019

Ad Reijneveld winnaar van groep 1

Opnieuw een enorm sukses voor de Uil, want met een deelnemersaantal van 78 (77 mannen en 1 vrouw) mag je gerust spreken van een zeer goede bezetting, gezien ook de capaciteit van de zaal en de beschikbare tafels. Van heinde en verre was men naar Hillegom gekomen en het moet gezegd ook de weergoden hadden wij aan onze kant. Op de vroege zaterdagmorgen een kleine plensbui, maar daarna was het prima schaakweer, wat wil een schaker nog meer? 78 deelnemers zult U zeggen, maar dat is toch niet deelbaar door 4? Klopt, we stonden bij de aanvang ook op 80 maar door afzeggingen die wij ook met verschuivingen en aanvulling met “vaste reserve“ Ron v.d.Linden niet aan konden vullen tot viertallen, hebben we besloten om een groep van zes te formeren die 3 ronden zwitsers speelden. Het werd groep 17 en toevalligerwijs zaten er ook nog eens drie Uil-spelers bij. Toch slaagden deze drie Uilen er niet in om Rob Groot, een Noordwijker, van de winst af te houden. Met de dames Hannie en Lyda achter de bar, de wedstrijdleiding in handen van Peter en Cok, zie daar de ingredienten voor een op zich al goed 47e toernooi.

Qua bekers was er vorig jaar één definitief gewonnen, maar er bleven toch nog genoeg bekers over om de 19 groepen te voorzien. Er konden dit jaar twee bekers definitief (3x achter elkaar of 5x in totaal) gewonnen worden, maar niemand slaagde. Wel wist Jesse van Dongen in groep 10 voor de tweede opeenvolgende keer te winnen. De organisatie moet dus volgend jaar “indelings-alert“ zijn ook al omdat Jeroen Frijling’s naam vier keer op “Dirk Kaptein“ wisselbeker staat. Het blijft dus een terugkerend fenomeen, die “vijfde keer“ voor Jeroen. Overigens zult U op de uitslagen kaartjes groep 20 zien staan terwijl er zoals hierboven vermeld maar 19 groepen waren. Bijgeloof heeft jaren geleden ook zijn weg naar de Uil gevonden en gevoelig als wij zijn voor dit soort zaken, laten wij al jaren groep 13 vervallen.

Na een kort openingswoord van voorzitter Jan Plomp en een dito korte toelichting van de regels door wedstrijdleider Peter Kaptein, die tevens de sponsoring van een vijftal vouchers door Schaakopening Essenties het jonge bedrijf van vader Peter en zoons Rob en Martijn de Roode uit Santpoort vermeldde, werd het startsein gegeven en kon het grote gebeuren beginnen.

In groep 1 speelden Ad Reijneveld, Rudolf Kat , Willem Hensbergen en Erik Steur.
Ad en Willem hadden eerder in de week al vooruitgespeeld met remise als resultaat. Erik Steur wist na lange strijd Rudolf Kat aan zijn zegekar te binden en toen dezelfde Erik op zaterdagmorgen ook nog eens Willem Hensbergen het nakijken gaf leek een daverende verrassing nabij, ook al omdat Ad ondanks een goede stelling niet verder kwam dan remise tegen Rudolf. Maar zie daar, op zaterdagmiddag zag Ad ineens het “licht“ en de overwinning op Erik was een feit. Twee spelers op twee punten maar het SB van Ad was voldoende voor de groepswinst, Erik moest helaas genoegen nemen met de tweede plaats. Moegestreden besloten Rudolf en Willem tot remise, de gedeelde 3/4e plaats was hun deel.

Voordat ik aan groep 2 begin even als tussendoortje: Jan Havenaar heeft, denk ik, van de 46 voorgaande toernooien er 44 of 45 meegespeeld. Helaas moest hij dit jaar wegens een familiefeestje op zaterdag, het toernooi aan zich voorbij laten gaan. De ratingverwerking doet hij wel.

Groep 2 met Richard Frans, Luuk van Essen, Jan Vreeburg en Loek Veenendaal stond garant voor veel strijd.
Dat bleek al meteen op de vrijdagavond met alleen maar remises op de borden. Dat was echter het sein voor met name Richard Frans om de registers op zaterdagmorgen en -middag nog eens flink open te trekken. Allereerst wist Richard op zaterdagmorgen Luuk te overmeesteren terwijl Jan en Loek tot remise besloten, maar op zaterdagmiddag kwamen Luuk en Loek opnieuw niet verder dan remise terwijl Richard er nog een laatste spurt uitperste tegen Jan en met winst 2½ punt ook de groepswinst naar zich toetrok. Loek werd met 1½ punt tweede.

In groep 3 speelden geen Uil-leden. Aad de Bruijn, Albert Dekker, Michiel de Ruiter en Koen de Wilt hadden net een iets hogere rating dan de dichtstbij staande Uilen.
Koen de Wilt, komend vanuit Nijmegen had wat aansluitingen in het openbaar vervoer gemist en had ons op de hoogte gebracht dat hij “iets“ later zou zijn. Albert Dekker zijn opponent zag Koen omstreeks kwart voor negen verschijnen maar gaandeweg de avond liep de achterstand in tijd terug en verdween zelfs geheel. Koen wist tenslotte de partij in zijn voordeel te beslissen. Aad de Bruijn wist met gedegen spel Michiel de Ruiter te overwinnen. Op zaterdagmorgen wisten zowel Koen als Aad van resp. Michiel en Albert te winnen zodat op zaterdagmiddag de clash der tweepunters Aad tegen Koen begon. Ook nu weer liet Aad zien dat hij in vorm is en bewees dit met een fraaie overwinning. Met 3 uit 3 werd Aad onbetwist winnaar Koen werd 2e terwijl Michiel tegen Albert zijn eerste winstpunt dit toernooi boekte.

In groep 4 speelde Norbert de Beer uit Hoofddorp, na enkele jaren afwezigheid, weer mee en hij gaf meteen in de eerste ronde zijn visitekaartje af. Winst op Frits Veenstra. Olivier Marincic en Fred van Randen, de andere deelnemers aan deze groep, hadden elkaar in het Karel Kuip toernooi, eerder in de maand, ook al ontmoet en ook nu kwamen ze niet verder dan remise. Op zaterdagmorgen regende het in alle vroegte buiten, maar binnen regende het ook remises. Beide partijen eindigden onbeslist. Op zaterdagmiddag wist Norbert Olivier opnieuw een remise af te dwingen waarna het wachten was op de uitkomst van Fred tegen Frits. Ondanks een betere stand van Fred wist Frits toch remise af te dwingen en was het Norbert die zijn terugkeer bij ons vierkamptoernooi luister bij zette met groepswinst (2 punten), Fred werd vanwege 2x zwart winnaar voor Olivier. Beiden scoorden 1½ punten.

Groep 5 hier speelden Gerard Kuijs en clubgenoot Hans Leeuwerik, Jan de Jong en de zeer jeugdige Ansh Jakhari.
Ansh was in zijn leeftijdklasse kampioen van Nederland geworden en wordt door de KNSB uitgezonden naar de WK voor de jeugd in China in augustus. Qua rating was Ansh de mindere in de groep, maar bij de jeugd zegt rating niet alles en dat liet Ansh in de eerste twee partijen ook zien. Op vrijdagavond overvleugelde hij Jan de Jong en op zaterdagmorgen was Gerard Kuijs het haasje. Op vrijdagavond hadden Gerard Kuijs en Hans Leeuwerik, beiden lid van Castricum hun partij in Castricum gespeeld, remise. Hans won echter op zaterdagmorgen van Jan en met Ansh op 2 en Hans op 1½ punten was een spannende ontmoeting tussen beiden gegarandeerd. Het was echter Ansh die zich verslikte en de zege aan Hans moest laten die hiermee ook de groepswinst opeiste, Ansh werd goede tweede. Jan had zijn toernooi niet en ook de derde partij, tegen Gerard, ging verloren.

Groep 6 was op voorhand al een groep, zinderend van de spanning, daar Jeroen Frijling de Dirk Kaptein-beker definitief (voor de 5e keer) kon winnen. De andere spelers in zijn groep waren Bart v.d. Bosse, Dennis Bouwmeester en Martin Zegstroo. Stuk voor stuk “klasbakken“.
Jeroen startte met een remise tegen zijn “angstgegner“ Martin, terwijl Bart met winst op Dennis voortreffelijk uit de startblokken kwam. In de tweede ronde op zaterdagmorgen wist Jeroen opnieuw niet het zoet der overwinning te smaken. Remise tegen Bart, terwijl Martin wel winst boekte op Dennis. Martin en Bart beiden 1½ na twee ronden en Jeroen 1 punt. De laatste ronde Bart tegen Martin werd een snelle remise en was het afwachten geblazen wat Jeroen tegen Dennis zou doen. Het werd winst voor Jeroen waardoor drie spelers op 2 punten eindigden. Het toernooi-systeem wees allereerst met 2x zwart Martin als groepswinnaar aan. Daarna begon de procedure opnieuw voor de tweede plek en het was de loting die Jeroen voor Bart als tweede aanwees. Overigens de enige loting van het hele toernooi. Helaas voor Jeroen, definitieve bekerwinst zal tot volgend jaar moeten wachten.

Groep 7, hier speelden Berry van Leur, Peter v.d. Belt, Rob de Haan en Edwin Heemskerk.
De partij tussen Berry en Edwin liep aanvankelijk goed voor Edwin maar een kleine mistasting van Edwin ging daarna helemaal fout en de partij was voor Berry. Peter speelde remise tegen Rob en deed het op zaterdagmorgen opnieuw tegen Berry. Edwin kwam in zijn tweede partij , die tegen Rob, beter in zijn spel en besloot dit met winst. Echter in de slotronde kwam Edwin niet verder dan remise tegen Peter en was het Berry die met winst op Rob de groepswinst liet aantekenen. Edwin met 1½ tweede.

In Groep 8 speelden Richard Copier, Gerrit Lemmen (beiden bekerwinnaar vorig jaar), Jasper Kools en Marcel Verschoor.
Laatstgenoemde nam een opengevallen plaats in, ondanks zijn wat lagere rating. Marcel startte voortvarend tegen Richard Copier maar enige minder goede momenten aan het einde van de partij deden het tij keren en leverde Richard de winst op. Gerrit moest de winst aan Jasper Kools laten. Jasper had een hele reis (uit Hilvarenbeek) achter de rug maar van vermoeidheid was in zijn spel nietst te merken. Op zaterdagmorgen was Richard niet opgewassen tegen het gedegen spel van Gerrit en een nederlaag was de conclusie. Jasper was nu Marcel te slim af. Zaterdagmiddag, het wordt eentonig was Jasper opnieuw de bovenliggende partij, nu tegen Richard en dat betekende ook een 3 uit 3 groepswinst voor Jasper. Gerrit sloot het toernooi af met winst op Marcel en behaalde met 2 uit 3 de tweede plaats.

Groep 9 Een groep zonder Uil-spelers maar daarom niet minder enerverend. Met Paul Neering, Sylvain de Ruijter, Nico Koning en Rob Graaff.
Paul en Nico sloten de eerste ronde op vrijdagavond af met winst op resp. Rob en Sylvain. Op zaterdagmorgen was het tussen Paul en Sylvain snel remise maar Rob wist Nico het volle punt afhandig te maken. In de slotronde moest Nico wel voor de volle winst gaan wilde hij groepswinst claimen, maar Paul hield stand en met remise wist hij beslag te leggen op de eerste plaats. Sylvain wist wel winst te bereiken tegen Rob maar zowel hij als Nico hadden 1½ punt maar het SB was beter voor Nico die hierdoor tweede werd.

Groep 10, met de jeugdige Jesse van Dongen (won de beker vorig jaar), Ronald de Vries, Jaap Rotte en Hans v.d Pol.
Jesse startte met een remise tegen Hans terwijl Ronald zijn slag sloeg tegen Jaap met winst. Op zaterdagmorgen echter wisten zowel Jesse als Hans te winnen van resp. Ronald en Jaap. Zij kwamen derhalve beiden op 1½ alleen hun SB was verschillend. Op zaterdagmiddag speelden Jesse en Hans remise tegen resp. Jaap en Ronald zodat er eigenlijk niets veranderde aan de stand. Jesse en Hans beiden 2 punten maar het SB bleef in het voordeel van Jesse waardoor hij als enige toernooideelnemer zijn beker opnieuw won. De organisatie is gewaarschuwd voor volgend jaar. Hans derhalve goede tweede.

Groep 11, in deze groep Jan Hoogenboom, 2x achtereen winnaar van een beker, dus oppassen geblazen. Ook in deze groep Jan v.d. Bergh van de Uil (want er zijn meer schakers met de naam Bergh), David Spaan en Coen Stoop.
Jan Hoogenboom verslikte zich in zijn partij tegen Coen Stoop en moest de winst aan zijn tegenstander laten. Dave boekte winst op Jan B. die naar hij later bekende bepaald zijn toernooi niet had. Op zaterdagmorgen nam Jan H. tegenmaatregelen en won op de valreep (David’s vlag viel met nog 1 sec te gaan). Jan B. ging opnieuw ten onder tegen Coen. In de slotronde was Coen opnieuw te sterk voor David en werd met 3 uit 3 de terechte groepswinnaar. Jan H. herstelde zich van zijn afzwaaier in de eerste ronde, nu winst op Jan B., en werd alsnog tweede.

Groep 12, spelers waren hier Peter v.d. Meulen, Bas v.d. Net, Hans Knigge en Herman Lemkes.
Peter ging voortvarend van start met winst op Herman terwijl Bas en Hans remise overeenkwamen. Op zaterdagmorgen sleepte Peter een remise uit het vuur tegen Bas terwijl Hans winst bewerkstelligde tegen Herman. Echter voor het ingaan van de laatste ronde meldde Hans zich ziek af en kreeg Peter reglementair het volle punt en daarmee ook de groepswinst. Jammer, want zowel Hans als Peter hadden voor het ingaan van die derde ronde 1½ punt, dus wie weet?? Reglementaire punten tellen niet mee voor de ratingverwerking, dit voor de goede orde. Bas wist zijn partij tegen Herman winnend af te sluiten daarmee met 2 punten de tweede plaats voor zich opeisend.

Groep 14, hier speelden Jan Koopman, Kees Schrijvers, Bram v.d. Vrande en Loek Hoogeveen.
In de eerste ronde nam Luuk resoluut afstand van Jan met winst. Kees en Bram kwamen remise overeen. Op zaterdagmorgen sloeg Luuk opnieuw toe met winst op Bram terwijl Jan Kees te slim af was. In de slotronde liet Luuk tegen Kees er geen twijfel over bestaan wie de groepswinst mocht opeisen. Met 3 uit 3 was Luuk de glorieuze winnaar. Bram won in de slotronde van Jan en behaalde daarmee (met 1½ punt) de tweede plaats.

Groep 15, spelers Rein Thierry, Jan Willem van Thiel, Efstathios Tavridis en Frank Hordijk.
Zowel Rein als Jan Willem begonnen voortvarend op vrijdagavond met winst op resp. Frank en Efstathios. Op zaterdagmorgen liet Rein de teugels wat vieren met remise tegen Efstathios terwijl Frank juist gas gaf tegen Jan Willem. De slotronde was echter weer voor Rein met winst op Jan Willem waardoor hij met 2½ punt niet meer van de eerste plaats afgehouden kon worden. Frank boekte eveneens winst op Efstathios maar met 2 punten was alleen de 2e plaats haalbaar.

Groep 16, twee bekerhouders in één groep. Hoe luidt het spreekwoord ook alweer, “twee honden vechten om een been “ etc. etc. Zo ging het ook in deze groep. Luister/Lees en huiver Bert Bergshoeff en John Dessens, beiden bekerhouder. Guus Gilein en Frank Beusen als buitenstaanders.
Eerste ronde: Frank won van Bert terwijl John en Guus niet verder kwamen dan remise. De tweede ronde op zaterdagmorgen, zowel Frank en Guus als Bert en John kwamen niet verder dan remise. Met het ingaan van de laatste ronde stond Frank op 1½, Guus en John op 1 en Bert op ½ punt. Bert speelde alles of niets en won van Guus maar Frank had waarschijnlijk uit zijn ooghoeken de zaken bekeken en wist met een listige remise op 2 punten te komen daarmee de groepswinst voor zich opeisend. John Dessen wist net als Bert 1½ punt te binnen te halen maar werd op S.B. tweede.

Groep 17 In deze groep, die vlak onder het bereik van de wedstrijdtafel lag werden in een zeskamp 3 ronden zwitsers gespeeld met 3 prijswinnaars in plaats van twee. Spelers in deze groep waren Ron v.d. Linden, Aad Vledder, Jan Plomp, Hans Heshusius, Wim Haasnoot en Rob Groot.
Ron de man met de hoogste rating vergaloppeerde zich tegen Rob Groot in de eerste ronde en dat kostte hem de partij. De twee andere borden kwamen remise overeen. Aad tegen Wim en Jan tegen Hans. In de tweede ronde herstelde Ron zich met winst op Wim terwijl de beide andere borden opnieuw remise werden. Rob tegen Jan en Hans tegen Aad. Hierdoor bleef Rob aan de leiding met een halfje voorsprong op een viertal. In de slotronde moest het dan gebeuren. Rob hield echter het hoofd koel en sloot af met remise tegen Aad, terwijl Jan verloor van Wim en Ron remise speelde tegen Hans. Rob dan toch met een halfje voorsprong op vier spelers en winnaar van de groep en beker. Op SB werden Aad tweede en Ron derde.

Groep 18, opnieuw twee Uil-spelers in dezelfde groep, Kees Jongsma en Gerard Draaisma. Jelle Bottema en Lex van Gunsteren completeerden deze groep.
Jelle en Gerard gingen de eerste avond met remise van start maar Lex wist Kees het volle punt afhandig te maken. En zaterdagmorgen ging Lex op dezelfde voet door, nu was Jelle Bottema zijn niet gewillige slachtoffer. Kees herstelde zich van zijn nederlaag in de eerste ronde en won van Gerard. In de laatste ronde tenslotte bewees Lex zijn overwicht en door winst op Gerard zette hij de kroon op zijn vierkamptoernooi met 3 uit 3 onbetwist eerste. Jelle Bottema was in ronde drie te sterk voor Kees en eiste met 1½ punten de tweede plaats op.

Groep 19, hier speelde de enige vrouwelijke deelnemer Gerda Schiermeier-Palm. Zij startte overdonderend met winst in de eerste ronde op Willem Spaan terwijl Kick van Rooijen en Ronald Brink remise speelden. Op zaterdagmorgen bliezen Gerda en Kick stoom af, resultaat remise. Willem verraste Ronald en noteerde winst op zijn scorekaart. In de laatste ronde stelde Gerda met remise tegen Ronald de beker veilig. Een vrouw was op het schaakbord drie mannen te erg. Kick boekte zijn derde remise op rij tegen Willem en legde beslag op de tweede plaats.

Groep 20 tenslotte. Hier speelden Jim Meij, Marcel Lek, Henk Post en Jeff Corbet.
Jeff begon het toernooi op vrijdagavond met een bekeken remise tegen Jim Meij terwijl Henk Post won van Marcel Lek. Echter op zaterdag gaf Jeff volop gas won zowel zaterdagmorgen als middag. Eerst van Henk Post en tot slot ook van Marcel Lek. Met 2½ punten was zijn groepszege dikverdiend. Jim speelde dit toernooi 3 remises en werd op SB tweede voor Henk Post.

Zie de tabellen voor een overzicht van alle uitslagen.

De gegevens zijn inmiddels door onze medewerker Jan Havenaar aan de ratingcommissie doorgegeven en zullen als het goed is in de lijst van augustus 2019 verschijnen.

En uiteraard volgen dan traditiegetrouw de statistieken:

  • Er waren 78 schakers (waarvan 1 schaakster).
  • In totaal namen er 15 Uil-spelers deel waarvan er slechts 2 met een beker huiswaarts keerden: Ad Reijneveld groep 1 (op SB) en Martin Zegstroo groep 5 (op 2x zwart).
  • Slechts vier Uil spelers behaalden een tweede plaats Fred van Randen groep 4 (SB), Edwin Heemskerk groep 7, Aad Vledder groep 17 (SB), Kick van Rooijen groep 19.
    (Ter vergelijking: vorig jaar behaalden van de 76 deelnemers, waaronder 16 Uilen, 4 Uilen een beker en 3 een tweede plaats). Het is wel eens beter geweest.
  • De Uil was ook de vereniging met de meeste deelnemers en zo hoort het ook.
  • Vijf spelers behaalden de 100% score Aad de Bruijn groep 3, Jasper Kools groep 8, Coen Stoop groep 11, Luuk Hoogeveen groep 14 en Lex van Gunsteren groep 18.
  • Voor het behalen van de eerste plaats moest het systeem 4x gehanteerd worden. 3x SB, 1x Kleur.
  • Voor de tweede plaats trad het systeem 9x in werking. 7x SB, 1x Kleur en 1x loting.

Voorzitter Jan Plomp bedankte in zijn slotwoord, de wedstrijdleiding Cok en Peter, en uiteraard werden ook Hanny en Lyda van achter de bar naar voren gehaald en met een mooie ruiker bloemen bedankt voor hun goede zorgen deze toernooi-dagen. Tevens kreeg ook de enige vrouwelijke deelnemer/tevens winnaar van de groepsbeker een mooie bos bloemen. Hierna begon het overhandigen van de wisselbekers. en het onder groot enthousiasme uitzoeken van de prijzen, waarbij zoals reeds eerder dit verslag gememoreerd, een vijftal vouchers van het jonge bedrijf Schaakopening Essenties uit Santpoort. Toernooifoto’s geschoten door Aad Vledder kunt U op deze zelfde site bekijken waarvoor dank aan Jan/Aad en onze webmaster Richard Nigten.

Met de mededeling dat het volgende toernooi op 5 en 6 juni 2020 gehouden wordt, vertrok men moegestreden, maar tevreden, huiswaarts.

Cok Ippel