Harddraverij-simultaan 2019

Goede opkomst bij het simultaanschaken

Ondanks de concurrentie van de voetbalinterland Estland – Nederland op TV was de opkomst bijna gelijk aan die van vorig jaar. 20 jongens en meisjes gaven acte de presence van zeven tot negen uur en bij de senioren vanaf acht uur waren dat er 22 (Ter vergelijking: in 2018 was het 23 om 24). De simultaangevers bij de jeugd waren voormalig jeugdkampioen Rik van Rootselaar en secretaris annex jeugdleider Aad Vledder, beiden namen het op tegen 10 “jonkies“.

Rik had het vooral in het begin vrij moeilijk en moest met lede ogen aanzien dat Tim Okker (1e) en Stefan van Dam (2e) hem voor negen uur met een verliespartij trakteerden. Daarna rechtte hij echter de rug en haalde de ene na de andere winstpartij binnen. Het verlies van de twee partijen had echter wel het een en ander aan tijd gekost zodat pas rond de klok van half tien de laatste beslissing in zijn groep viel. Roel de Feiter moest weliswaar de partij opgeven maar kwam als langstzittende verliezer toch in aanmerking voor de derde prijs.
Rik won er 8 verloor er 2. Score: een fraaie 80%

Aad Vledder kreeg in zijn groep vooral tegenstanders die nog niet (of niet meer) bij de jeugdlessen van de Uil betrokken waren. Aad deed het dus rustig aan onder het motto “ze kunnen er gewoon veel van opsteken“. Geen “gezet is gezet” of dergelijke strenge regels, spelplezier stond voorop. Dat dit dan ten koste van de tijd gaat is overduidelijk. Om negen uur meldde zich pas de eerste remise van Mees v.d. Meulen. Het was echter tijd om naar bed te gaan dus werd een telefoonnummer achtergelaten voor het geval hij alsnog in de prijzen zou vallen.

Rond de klok van half tien slaagde Manu Escarabajal-Baadenhuijsen er eveneens in om remise af te dwingen. Er waren op dat moment pas 4 van de 10 partijen afgelopen. Gezien het late tijdstip werd besloten de nog resterende partijen bij Aad, zes stuks in getal, remise te geven. Dit betekende tevens dat de remise van Mees en die van Manu, goed waren voor prijs 1 en 2. Guliano Bauer werd door de simultaangever Aad aangewezen als derde prijswinnaar.
Aad won er 2, speelde er 8 remise. Score 60%.

Grappige bijkomstigheid was dat Mees v.d Meulen de 1e prijs won, en toen dit per telefoon aan zijn moeder werd medegedeeld, hij terstond zijn bed uit kwam om alsnog de prijs in de Bestemming in ontvangst te mogen nemen en uiteraard met simultaangever Aad op de foto mocht.

Bij de senioren was Jan Havenaar als clubkampioen de simultaangever maar stond Ad zijn plaats af aan Willem Hensbergen. Beide simultaangevers kregen 11 schakers (helaas dit jaar nog steeds geen schaaksters) te bestrijden. Bij Willem Hensbergen viel om half tien de eerste beslissing en die was meteen raak, Jan Vos incasseerde de volle winst. Willem, waarschijnlijk geschrokken door deze tegenvaller ging er nog eens stevig tegenaan en dat resulteerde in alleen maar winstpartijen voor Willem.

Echter rond de klok van half elf had Willem opnieuw zijn Waterloo gevonden in Hennie van Eeuwijk. De tweede nederlaag van Willem deze avond en daar bleef het ook bij hoezeer Peter Kaptein als langstzittende ook zijn best deed en het volgens Willem ook wel verdiende, maar hij moest om vijf over half elf toch de koning omleggen, echter toch nog goed voor een derde prijs.
Willem won er 9 en verloor er 2, een fraaie score van 81,8%

Jan Havenaar ging wat minder snel van start, maar moest toch tegen tien uur verlies incasseren tegen zijn “angstgegner“ Rudolf Kat (Rudolf won nl. in 2017 ook al rond tien uur van Jan, vandaar de bemerking van de schrijver dezes “angstgegner”). Jan was hier kennelijk door aangeslagen want nog geen vijf minuten later maakte een blunder een einde aan de partij die Martin Zegstroo won.

Nauwelijks drie minuten daar weer achter liet Marcel Bolhuis een remise aantekenen niet wetend dat het meteen goed zou zijn voor de derde prijs. En dit verklapt hebbende begrijpt U meteen hoe het verder afliep. Er werd volop gestreden maar Jan gaf niets meer toe en even na half elf was het gebeurd.
Jan scoorde 8 gewonnen partijen, verloor er 2 en speelde er 1 remise. Score 77,27%

Ruim voor elven konden de stukken in de doos maar niet voordat Cees Meijer van de Harddraverijvereniging de prijzen aan winnaars en simultaangevers had overhandigd. Eerder op de avond had hij dit ook al gedaan bij de jeugd waarbij alle spelers(sters) bovendien een gratis kermiskaartje mochten uitzoeken.

Een hele goede propaganda-avond voor de schaaksport, maar vooral de Uil, lag weer achter ons.

Cok Ippel